Leder

Skandalen om Sundhedsportalen er et studie i ringe planlægning

Når man har læst Rigsrevisionens beretning om Region Hovedstadens omgang med Sundhedsportalen, er det overordentligt vanskeligt at forstå, hvordan den ansvarlige chef kunne få en bonus på 100.000 kr. for sin indsats
De forventede gevinster ved it-systemet Sundhedsplatformen er udeblevet, og aktiviteten på hospitalerne er til gengæld faldet markant.

De forventede gevinster ved it-systemet Sundhedsplatformen er udeblevet, og aktiviteten på hospitalerne er til gengæld faldet markant.

Lars Helsinghof

Debat
22. juni 2018

Liv og død er på spil i sundhedsvæsnet. Derfor er det vigtigt, at hospitalerne følger med den teknologiske udvikling, der kan fremme behandlingen af patienterne. Og derfor er det samtidig afgørende, at de først tager ny teknologi i brug, når der er sikkerhed for, at den fungerer.

Onsdag slog Rigsrevisionen uigendriveligt fast, at sagen om it-systemet Sundhedsplatformen er en kolossal skandale. Og fordi konsekvenserne af det veritable sammenbrud på hospitalerne er så alvorlige for patienterne, overgår skandalen de mange nylige it-fiaskoer i det offentlige: Rejsekortet, politiets sagsbehandlingssystem PolSag, SKAT’s inddrivelsessystem EFI osv.

Region Hovedstaden indførte systemet for at skabe mere transparens for patienterne og forbedre patientsikkerheden, blandt andet ved at sætte lægerne i stand til at registrere data i journalerne under eller umiddelbart efter behandlingen. Portalen skulle erstatte forældede it-systemer, og det skulle være slut med, at læger indtalte patientoplysninger på en diktafon, som efterfølgende blev skrevet ind i journalen af lægesekretærer.

Hensigten var fin, men udførslen katastrofal. De forventede gevinster er udeblevet, og aktiviteten på hospitalerne er til gengæld faldet markant. I en sigende passus bemærker Rigsrevisionen, at der dog ikke er overblik over, hvor stort aktivitetstabet er som følge af Sundhedsportalen, fordi »hospitalerne har haft markante problemer med at registrere aktiviteten korrekt efter ibrugtagningen af Sundhedsplatformen.«

Problemet er, at regionen tog Sundhedsportalen i brug, inden systemet var færdigudviklet og uden de nødvendige forberedelser og analyser. Blandt andet var brugerne ikke godt nok uddannet, og der var ikke gennemført tilstrækkelige test.

»Uprofessionel og kritisabel,« lyder statsrevisorernes dom over regionens omgang med Sundhedsportalen. På den baggrund er det forbløffende, at direktøren med ansvar for implementeringen af systemet i november sidste år fik en bonus på 100.000 kr. for sin indsats.

Men hvad kan vi så lære af denne seneste offentlige it-skandale? Svaret bør ikke være, at vi dropper at følge med den teknologiske udvikling og lever med diktafoner og gamle it-systemer. Men det er måske, at beslutningstagerne skruer lidt ned for ambitionen om at være digitale frontrunners, og frem for alt at de gør meget mere ud af forberedelsen, før systemerne kan tages i brug. Og så skal de altså lade være med at udbetale bonusser til chefer, der grundlæggende har fejlet. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Kan det passe at sundhedsplatformene i regionerne, ikke kan dele oplysninger med hinanden?

Eva Schwanenflügel

Problemet er ikke alene at det amerikanske system Epic blev implementeret før det var gjort klar til brugerne, og brugerne var tilstrækkeligt uddannede.
Det er i det hele taget, at man har indkøbt et alt for dyrt og fejlbehæftet system, der er udviklet til betalingshospitaler.

Mogens Holme, Daniel Joelsen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Mette Poulsen, Jørn Andersen, ingemaje lange, Bjarne Andersen, Verner Nielsen, Arne Lund og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Den ansvarlige for skandalen, regionsdirektør, Hjalte Aaberg - god socialdemokrat - opsagde sin kontrakt, da skandalen for alvor tog til. Nu forsvinder han ud ad bagdøren. Til en lige så lukrativ stilling, men med mindre medieopmærksomhed. Epic?
I forbindelse med hans opsigelse skrev regionsrådsforkvinde Sophie Hæstop Andernse - hun er også en god socialkammerat flg. på regionens hjemmeside:
“Hjalte Aaberg har været regionsdirektør i Region Hovedstaden i en tid med enorme og spændende forandringer. Etableringen af et enstrenget visiteret akutsystem, store hospitalsfusioner og hospitalsbyggerier, Greater Copenhagen og Sundhedsplatformen er blot nogle eksempler. Hjalte har desuden arbejdet med at virkeliggøre vores ledelsesmæssige visioner, først med Fokus & Forenkling og senest med Fremtidens Organisation. I Region Hovedstaden ser vi et stort potentiale i at frisætte medarbejderne i en tid, hvor omverden som oftest trækker i den modsatte retning.
Jeg har sat stor pris på samarbejdet med Hjalte. Han er visionær og har en stor personlig gennemslagskraft. Han har løftet en af de mest komplekse ledelsesmæssige opgaver i det offentlige Danmark i en tid fuld af vigtige og svære projekter. Ingen tvivl om, at han både som leder og person vil blive savnet af mange."
Måske skulle de to socialakrobater have lyttet lidt til, hvordan de der jyske tranlamper kan få deres Made in Aarhus-system til at fungere..

Per Torbensen, Karsten Lundsby, Espen Bøgh, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Anne-Marie Krogsbøll, Jørn Andersen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er jo alligevel helt utroligt, at man ikke har lært af de tidligere erfaringer, når man laver store it-systemer, men konsekvent gentager fortidens fejl og så ovenikøbet bliver belønnet for sin stupiditet. Det er ellers rimeligt enkelt for begavede personer at sammenfatte disse erfaringer, skulle man tro, men niks. Med patienterne som ufrivillig risikogruppe fremturer tosserne som om der ikke var nogen før dem, der også havde fået smæk for de samme fejl og mangler.

Mogens Holme, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Arne Lund, Peter Beck-Lauritzen, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en afsløring af giftigheden i at belønne folk særskilt for blot at passe deres arbejde. Hvis der blot var løn forbundet med projektet, ville det være blevet gjort grundigt og sagligt.

Egon Stich, Runa Lystlund, Lise Lotte Rahbek, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Jørn Andersen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det virkelige problem er underfinacieringen. Det måtte ikke koste en krone, systemet skulle betales via besparelser og effektiviseringer. Det kan naturligvis Ikke lade sig gøre, og derfor blev der klippet en tå og hugget en hæl, mens implementeringen blev hastet igennem.
Katasrofen var indbygget i processen.
Holland benytter også Epic, men her betalte man hvad det kostede og brugte den tid der var nødvendig, og systemet virker.
Er Epic så et godt eller dårligt system? Både og, det kan hvad det skal. En bedre versionering til danske forhold havde været smart, men amerikansk sundhedspersonale elsker det heller ikke.
Epic er et managementsystem, og det elsker djøffere jo. Og her ligger nok en af fejlene.
På fordelssiden, Epic er licensfrit, vi har købt og betalt det. Serverne er vores og står i Danmark, i modsætning til det gamle system.
Personligt havde jeg foretrukket at vi brugte OpenMRS, som er gratis. Og på den måde bidrog til et sundhedssystem hele verden kan have glæde af.

Anders Reinholdt, Bernhard Drag, Karsten Lundsby, Espen Bøgh, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen og Mette Poulsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Banalt set, så er første del af dagsordenen altid at spare penge!
Og det gælder tilsyneladende alle tiltag "vi kan spare xx kr., hvis vi"...Derefter kommer implementeringen til den virkelige verden bestående af mennesker, der sjovt nok ikke agerer som skrevet på papiret.
Når så det glædesstrålende budskab skuffer, så prøver man alligevel næste gang, og næste gang - det kunne jo være...

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne Eriksen,
Det hedder "repetitative faults" og er indskrevet i systemet.
Ingen retter dem nogensinde, for det kompetente personale bliver fyret.

Tog skandalen med Ansaldo Bredo, Skat skandalen med EFI og nu Sundhedsplatformen EPIC, og måske venter vi på F-35 skandalen selv om den ligger noget ude i fremtiden, hvor vi vil få disse flyvende maskiner leveret - ikke til tiden ganske vist, men vi har da købt det gamle skrammel af reservedele til flyene, de sagde ville udgå af produktion for over 2 - 300 mio. som så vil være forældet til den tid.

Halleluja hvor er de liberale i Venstre gode til at administrere vort lands økonomi, - de fortsætter hvor AFR slap og skyndte sig væk fra krisen i 2008, livsteserne for de liberale holder slet ikke; - "det er altid bedre og billigere i det private"!?

Hvornår indser vælgerne det er det rene bluf - eller som Professor Tribini altid sagde; "nu tror de måske det er svindel, men NEJ mine herrer og damer, det er derimod det rene humbug"!

Per Torbensen, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Bernhard Drag, Kim Houmøller, Jørn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Med Venstre som statsadministratorer "fosser pengene ud af statskassen"!

Lillian Larsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Arne Lund og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Sådan er det jo - når fovaltningsfreaks får adgang til at købe dyrt IT-legtøj med en manual der kunne være skrev hos IKEA.

Jens Winther

@Espen Bøgh, det er de socialdemokratisk ledede regioner, der har truffet fejlbeslutningerne!

Jens Winther

Det helt tåbelige er, at hver af regionerne har kunnet vælge hver sit system til at løse dem samme opgave. Totalt idioti ikke at bælge det samme system til alle regioner.

Jens Winther

Og så alligevel... Hvis regionerne havde været tvunget til at vælge samme system, havde de vel valgt et, som er ubrugeligt. Med det sædvanlige talent for fejlbeslutninger, der er karakteristisk for det offentlige.