Leder

Trump vil blive forfulgt af gigantisk tabersag

Én ting er verbal mishandling af immigranter, noget andet mishandling af migrantbørn. Det forstod præsidenten for sent. Republikanerne vil betale en pris for det ved midtvejsvalgene til Kongressen i november
Én ting er verbal mishandling af immigranter, noget andet mishandling af migrantbørn. Det forstod præsidenten for sent. Republikanerne vil betale en pris for det ved midtvejsvalgene til Kongressen i november

Ritzau Scanpix

23. juni 2018

I sin lange karriere som ejendomsmagnat og korte tid som politiker har Donald Trump konsekvent talt hånende og nedgørende om etniske mindretal og latinomigranter. Han trives ved at splitte frem for at forene befolkningsgrupper.

Der var hans nedsættende omtale af muslimer og mexicanske migranter i valgkampen i 2016; som præsident henvisningen til afrikanske lande som »lortehuller«; forsvaret af de hvide racister efter demonstrationerne i Charlottesville og i de seneste dage hans fabuleren om en »sværm« af migranter, der vil invadere og »hærge« USA, med mindre de bliver stoppet ved grænsen af en »mur«.

Politiske lederes brug af denne type formuleringer tjener til at dæmonisere og umenneskeliggøre fremmede. Hidtil har Trump ikke betalt en politisk pris for sin nedrakning af hele befolkningsgrupper og nationer. Men i det øjeblik han skifter fra verbal til fysisk mishandling af »ofrene«, stiger risikoen for et politisk tilbageslag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • lars søgaard-jensen
Eva Schwanenflügel og lars søgaard-jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Nørgaard

Som forhåbning er lederen tiltalende, som analyse er den mest sandsynligt håbløs. Populismen eller måske mere retteligt facismen er langt stærkere end som så. Er lederen udtryk for en art rådgivning til Trump, baserer den sig med andre ord på en utilstrækkelig indsigt med den kraft, den bevægelse, Trump er eksponent for, besidder.
Trump har hidtil formået at gøre politik til et personligt anliggende: Dem eller mig? Han angriber alt og alle og gør politik til et spørgsmål om at turde være med på taberholdet - de andre - eller med ham den toneangivende, som helt åbenlyst har erobret scenen. Kompleksitet, altid involveret i rationel tænkning, empati eller almindelig anstændighed, overdøves af det simple valg mellem for eller imod. At han møder modstand også fra republikansk hold i spørgsmålet om immigrantbørn er som sådan formentlig blot et spørgsmål om, at nogen bliver svage i koderne - ikke et udtryk for, at han taber tærren.
Det dannede reflekterende menneske tror det ikke muligt. Sådan er vi ikke - sådan er mennesker ikke. Sagen er imidlertid, at alene de, der er eksponenter for og som sådan har interneret den liberale/ humanistiske tænkning som identitetsekvivalenter i det lange løb vil holde fanen højt. Andre vil - uanset hidtidige præferencer - være udsat for valget mellem at være på vinder- eller taberholdet og den der har bemægtiget sig scenen vil trække det længste strå.
Jeg hader facismens ansigt og det er mig umuligt at undgå det. Overalt er der billeder af Trump og i princippet alle andre danser efter hans pibe. Han sætter dagsorden hver dag og verden lader ham gøre det.

David Breuer, Karsten Lundsby, Finn Egelund, Jørn Stjerneklar, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Indespærring af de mange migranter er også en støtte til de forskelige, private fængsler, hvis aktier stiger pænt for tiden. Over 60 procent af de indfangne sidder i private fængsler.

David Breuer, Karsten Lundsby, Finn Egelund, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ja, det er sagt mange gange før, men jeg er ikke så sikker.
Poulisternes vælgere er særdeles tilgivende.

Se blot hvor polulær vores hjemlige pendant, Inger Støjberg er i det jyske bagland.
Hendes omtrent ligeså kyniske og ufølsomme behandling af børnefamilier i Sjælsmark, har ikke skræmt hendes beundrere bort.

/O

David Breuer, Karsten Lundsby, Arne Lund, Finn Egelund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ønsketænkning. Trumps kernevælgere er kyskolde i røven over hvad der sker med immigrantbørnene. De siger som Trump, at de jo bare kan blive hjemme, så ville denne situation ikke opstå. Eller som kære Inger: Forældrene tager deres børn som gidsler, og det kan vi jo ikke have.
Martin Henrikzen sekunderer: Det ser ikke kønt ud, men det er desværre nødvendigt.