Leder

Efter 100 år har man fundet en vaccine mod tuberkulose. Det minder os om medicinalindustriens blinde vinkler

Markedet kan være utroligt effektivt, men det er ikke nødvendigvis retfærdigt. At det skulle tage 100 år at finde en ny vaccine mod tuberkulose, understreger nødvendigheden af, at stater og velgørende organisationer er rustet til at dække markedets blinde vinkler.
Mary Jean Grubber, en frivillig fra amerikanske Peace Corps, tester en borger for tuberkulose i Malawi i midten af 1960'erne.

Mary Jean Grubber, en frivillig fra amerikanske Peace Corps, tester en borger for tuberkulose i Malawi i midten af 1960'erne.

The Granger Collection

13. juli 2018

Selv om nogle af verdens største medicinalvirksomheder har base i Danmark, var det hverken Novo Nordisk eller Lundbeck, der torsdag kunne præsentere en sensationel ny landvinding.

Det var Statens Serum Institut (SSI). Vel at mærke den del af instituttet, som staten ikke har afskibet til en saudiarabisk virksomhed anført af en mand, Ekstra Bladet døbte Shariaskeiken.

Det var Jyllands-Posten, der torsdag kunne bringe den glædelige nyhed, at et internationalt forskerhold ledet af Statens Serum Institut i København havde fundet en ny vaccine mod tuberkulose (TB). Projektet er delvist finansieret af den velgørende Gates Foundation.

Det er en bemærkelsesværdigt god nyhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Lind
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Olaf Tehrani
 • Bettina Jensen
 • Lillian Larsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Torben K L Jensen
Morten Lind, Bjarne Bisgaard Jensen, Olaf Tehrani, Bettina Jensen, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Forundret? - sådan er kapitalismen, såmænd!
Og, hvad får Gates Foundation ud af denne donation? De er ikke just kendt for altruisme! Har de mon aktier, et eller andet sted, i det internationale forskerhold?
Skriv, hvis nogen ved noget.

Bettina Jensen

Markedsfundamentalismen har sejret ad helvede til - og taberne er kloden og befolkningerne.

Karsten Lundsby, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Peter Beck, Gates Foundation er faktisk baseret på altruisme. At SSI har udviklet en vaccine mod tuberkulose kan vel dårligt lægges medicinalvirksomhederne til last.

Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tiden rinder ud for markedstænkning, vi har overblik, vi har fantasi, viden, innovationsevne og en klar fornemmelse af de farer, vi er oppe imod, og som markedet ikke kan hjælpe os med.
Kræmmernes tid er omme med al den skade, de pådrager menneskers indbyrdes respekt og forståelse af virkelige og grundlæggende værdier at bygge menneskelige samfund på.

Så mangler de også en lige en vaccine mod malaria, en f de mest dødbringende sygdomme i bl.a Afrika, især for børn under 5 og gravide.

Men som @Betinna Jensen siger, så har markedsfundamentalismen sejret ad helvede til.

Der er en del udfordringer i udviklingen af vacciner.
Ved malaria er det især den meget korte generationstid i den udløsende plasmodium og den store bredde af forskellige plasmodium stammer. Hvis vaccinen ikke rammer alle stammer og det hurtigt nok, så vil den gøre sig selv meget hurtigt virkningsløs fordi de resistente stammer og/eller individuelle resistente plasmodier finder sig uden konkurrence og så lynhurtigt udfylder det frirum vaccinen har skabt.
Ved tuberkulose er det delvis at det er en sygdom man ser i fattige, men også at det er meget svært at finde en organisme foruden mennesket der bliver ramt af menneskets version af tuberkulose. Det gør det svært at teste den forsvarligt.