Leder

Efter 100 år har man fundet en vaccine mod tuberkulose. Det minder os om medicinalindustriens blinde vinkler

Markedet kan være utroligt effektivt, men det er ikke nødvendigvis retfærdigt. At det skulle tage 100 år at finde en ny vaccine mod tuberkulose, understreger nødvendigheden af, at stater og velgørende organisationer er rustet til at dække markedets blinde vinkler.
Mary Jean Grubber, en frivillig fra amerikanske Peace Corps, tester en borger for tuberkulose i Malawi i midten af 1960'erne.

Mary Jean Grubber, en frivillig fra amerikanske Peace Corps, tester en borger for tuberkulose i Malawi i midten af 1960'erne.

The Granger Collection/Ritzau Scanpix

Debat
13. juli 2018

Selv om nogle af verdens største medicinalvirksomheder har base i Danmark, var det hverken Novo Nordisk eller Lundbeck, der torsdag kunne præsentere en sensationel ny landvinding.

Det var Statens Serum Institut (SSI). Vel at mærke den del af instituttet, som staten ikke har afskibet til en saudiarabisk virksomhed anført af en mand, Ekstra Bladet døbte Shariaskeiken.

Det var Jyllands-Posten, der torsdag kunne bringe den glædelige nyhed, at et internationalt forskerhold ledet af Statens Serum Institut i København havde fundet en ny vaccine mod tuberkulose (TB). Projektet er delvist finansieret af den velgørende Gates Foundation.

Det er en bemærkelsesværdigt god nyhed.

Hvert år dør 1,7 millioner mennesker af TB. Den nuværende vaccine er udviklet i 1920’erne og er ikke tilstrækkelig effektiv til at komme TB-epidemien til livs. At gennembruddet har ladet vente på sig i næsten 100 år skyldes først og fremmest, at det har vist sig utrolig komplekst at udvikle vacciner mod TB.

Men en del af forklaringen er også, at TB helt overvejende rammer mennesker i verdens fattigste lande. Og det betyder, at det slet og ret ikke kan svare sig for private firmaer at forske i sygdommen.

»Når den forventede profit er så lav, som det er tilfældet med tuberkulose, investerer markedet stort set ikke i denne type grundforskning,« som afdelingsleder Morten Ruhwald fra SSI, der har været med til at udvikle den nye vaccine, udtrykker det til Information.

SSI’s gennembrud tydeliggør en længe kendt sandhed: Markedet kan være utroligt effektivt, men det er ikke nødvendigvis retfærdigt.

Medicinalindustrien lever ikke kun af at redde menneskeliv. Den lever først og fremmest af at sælge piller til folk, der har råd til at betale eller er heldige at bo i et land med en statslig sygesikring.

Der bliver brugt uforholdsmæssigt mange penge på at afhjælpe diabetes, depression, hårtab, potensproblemer og andre lidelser, der særligt er fremtrædende i den købedygtige del af verden, mens det i grove træk er overladt til stater eller filantroper at bekæmpe de sygdomme, der kun rammer udviklingslande.

Sådan fungerer markedet. På godt og ondt. Det er banalt, men udviklingen af nye og bedre behandlinger er et særligt område med åbenlyse moralske, sociale og humanitære implikationer.

Vaccinen er ikke klar til brug, men SSI har nået et gennembrud. At det skulle tage 100 år, understreger nødvendigheden af, at stater og velgørende organisationer er rustet til at dække markedets blinde vinkler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Forundret? - sådan er kapitalismen, såmænd!
Og, hvad får Gates Foundation ud af denne donation? De er ikke just kendt for altruisme! Har de mon aktier, et eller andet sted, i det internationale forskerhold?
Skriv, hvis nogen ved noget.

Bettina Jensen

Markedsfundamentalismen har sejret ad helvede til - og taberne er kloden og befolkningerne.

Karsten Lundsby, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Peter Beck, Gates Foundation er faktisk baseret på altruisme. At SSI har udviklet en vaccine mod tuberkulose kan vel dårligt lægges medicinalvirksomhederne til last.

Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tiden rinder ud for markedstænkning, vi har overblik, vi har fantasi, viden, innovationsevne og en klar fornemmelse af de farer, vi er oppe imod, og som markedet ikke kan hjælpe os med.
Kræmmernes tid er omme med al den skade, de pådrager menneskers indbyrdes respekt og forståelse af virkelige og grundlæggende værdier at bygge menneskelige samfund på.

Så mangler de også en lige en vaccine mod malaria, en f de mest dødbringende sygdomme i bl.a Afrika, især for børn under 5 og gravide.

Men som @Betinna Jensen siger, så har markedsfundamentalismen sejret ad helvede til.

John Damm Sørensen

@H M Forskere på SSI er rent faktisk på vej med en vaccine mod malaria.

Der er en del udfordringer i udviklingen af vacciner.
Ved malaria er det især den meget korte generationstid i den udløsende plasmodium og den store bredde af forskellige plasmodium stammer. Hvis vaccinen ikke rammer alle stammer og det hurtigt nok, så vil den gøre sig selv meget hurtigt virkningsløs fordi de resistente stammer og/eller individuelle resistente plasmodier finder sig uden konkurrence og så lynhurtigt udfylder det frirum vaccinen har skabt.
Ved tuberkulose er det delvis at det er en sygdom man ser i fattige, men også at det er meget svært at finde en organisme foruden mennesket der bliver ramt af menneskets version af tuberkulose. Det gør det svært at teste den forsvarligt.