Leder

Danske Bank vil købe aflad? Giv svindelsummen til kritisk journalistisk undersøgelse af banken

Hvis Danske Banks samlede aktiviteter blev kritisk kulegravet af medier, kunne det være, at banken følte sig nødsaget til at skænke hele sin indtjening til gode formål
Danske Banks topchef Thomas Borgen vil give overskuddet fra den estiske filial af banken, der er mistænkt for omfattende hvidvask af penge, til velgørende formål.

Danske Banks topchef Thomas Borgen vil give overskuddet fra den estiske filial af banken, der er mistænkt for omfattende hvidvask af penge, til velgørende formål.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

20. juli 2018

I Himlen er der stor glæde over en omvendt synder. Denne oplysning fra Jesus må Danske Bank søge trøst i. Her på Jorden har det nemlig knebet med begejstring over bankens omvendelse fra synden, som banken nu tilbyder at betale aflad for.

I Berlingske torsdag erklærer banktopchef, Thomas Borgen:

»Bankens bestyrelse og ledelse er af den helt klare overbevisning, at banken ikke skal drage nogen økonomisk fordel af mistænkelige transaktioner, som eventuelt har fundet sted i den nu nedlukkede afdeling i Estland.«

De omkring 1,5 milliard kr., som Danske Bank anslår at have tjent ved sin estiske hvidvask, vil Borgen stille til rådighed for »samfundsgavnlige tiltag«.

Helt præcist hvilke er Borgen åben overfor, men han nævner bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.

Men nej tak, siger skatteekspert Christian Hallum hos Oxfam Ibis, der bl.a. bekæmper skattely og –spekulation:

»Vi har ikke brug for Danske Banks aflad, vi har brug for forandringer,« udtaler Hallum til dagbladet Børsen.

Og nej takker også talspersoner for raden rundt af de politiske partier. SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, siger til Berlingske:

»Fokus bør være på det helt groteske i, at vi er endt i en situation, hvor banken skal undersøge sig selv, lave sin egen vurdering af, hvad de har tjent, og derefter donere indtjeningen væk. Det er helt uden sidestykke i forhold til, hvad der ville ske, hvis det var almindelige mennesker, der begår kriminalitet.«

Danske Banks anger er tænkeligt steget i takt med, at dens aktier på det seneste halve år er faldet fra kurs 250 til kurs 177. Og måske er angeren stadig for beskeden.

Ud af bankens samlede indtægter på 410 milliarder kr. i de estiske hvidvaskerår 2007-15 udgør det anslåede bidrag fra Estland-filialen kun 0,37 procent. Men hvad er der i samme periode foregået i alle bankens andre filialer?

Thomas Borgen har erklæret sig åben over for »gode indspil« til de »samfundsgavnlige tiltag«, som banken kan støtte med svindelprovenuet fra Estland.

Her er et godt indspil: Giv en brøk af pengene til mediers kritiske kulegravning af den mulige kriminelle aktivitet, der kan være foregået i samtlige Danske Banks afdelinger. Når resultatet af en sådan kulegravning foreligger, kan det være, at Danske Bank føler sig nødsaget til at skænke hele sin samlede indtjening til gode formål.

Og der vil være stor glæde både i Himlen og på Jorden.

Direktionsmøde i Danske Bank med blandt andet administrerende direktør Thomas Borgen (th.). Skandalen om bankens hvidvaskning er i denne uge vokset i omfang.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Christian Estrup
  • Oluf Husted
  • Poul Anker Sørensen
  • Morten Wieth
  • Frede Jørgensen
  • Torben K L Jensen
Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Christian Estrup, Oluf Husted, Poul Anker Sørensen, Morten Wieth, Frede Jørgensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Danny Hedegaard

15 mand havde Bagmandspolitiet tidligere, og mon det bliver meget bedre med lidt flere offentlige midler - det forslår jo som en dråbe i havet, med så lille en organisation til at efterforske et så omfattende et sagsområde:

FINANS 27.06.2018 KL. 19:00
15 politifolk skulle undersøge 25.000 hvidvaskalarmer – nu vil regeringen give bagmandspolitiet nye kræfter
Efter hård kritik af bagmandspolitiets ressourcer arbejder regeringen på at give hvidvaskefterforskning flere kræfter.
Https://finans.dk/finans2/ECE10702865/15-politifolk-skulle-undersoege-25000-hvidvaskalarmer-nu-vil-regeringen-give-bagmandspolitiet-nye-kraefter/?ctxref=newarts

Giv de 1,5 kr millarder til Bagmandspolitiet og det nye Skat, og tilføj de midler yderligere som eventuelt vil kunne komme på tale fra bankerne i almindelighed, hvis der komme flere lignende sager.

Giv det offentlige mulighed for at gå på rov hos alle de private skattespecialister, som hjælper med den mest komplekse skatte og anden rådgivning, så de kan give dem en løn der kan få dem til at flytte til det offentlige, og her hjælpe med alt deres viden og kompetancer.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Lad hellere lovgivningen så simpel og gennemskuelig at der ikke er brug for eksperter og huller ikke kan findes. Det mareridt vi har af en lovgivning er en skamplet i min optik.

Men ellers lyder det som en god ide at give pengene til at undersøge ALLE bankerne for tilsvarende svig.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Oluf Husted, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Rikke Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

sjovt nok har politikerne ingen skrupler mht at lave lovgivning med tilbagevirkende kraft, når det drejer sig om pension og arb.løshedsdagpenge, men selvfølgelig bidrager de deraf ramte jo heller ikke til partikasserne.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Egon Stich, Bjarne Andersen, Oluf Husted, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Adskil de finansielle supermarkeder, opløs bankerne og skab på deres aske lokale pengeinstitutter, der ikke i sig selv skal give overskud, men derimod med deres udlånskapital sikre lokal driftighed.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Torben K L Jensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Så længe systemet beslutter, at en bank kan være for stor til at sidde i fængsel, bliver det nok ikke anderledes. Møntvaskeri har åbenbart ikke altid været ulovligt og ansvarspådragende. De skulle have nogle gode gammeldags danske bank, skulle de.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, David Zennaro, Søren Bro, Oluf Husted, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Kære David Rehling,

Tak for artiklen, især de sidste fire-fem linjer om kritisk kuglegravning. Mit forslag:

Danske Banks direktion bliver de første til at at kunne søges, i en landsdækkende søgemaskine, hvor alle danskeres selvangivelser offentliggøres fire år bagud, ganske som Norge havde det i årene op til 2011, hvor de store norske aviser havde et sådant søgefelt, på forsiden af netudgaven.

Alle talende findes hos skattevæsenet, så dette kræver at vi genindfører, ved lov:
"Åbne Skattebøger"

Ganske uden lovgivning kan Thomas Borgen offentliggøre sin egen og direktionens skattetal, så
vi alle kan se, om deres indkomstskat er skrumpet i "Vask"

Hele denne søgemulighed kan nok gennemføres for 1.000.000.000 kr, Så er der også til Rehling's idé.

Bonus: Når gennemført, kan alle danske se. om ulovlig mangel på ligeløn forekommer.

Allan Filtenborg

Altså, hvornår bliver nogen anholdt? Bliver man ikke dømt og fængslet når man er dybt kriminel?

Oluf Husted, Karsten Lundsby og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Pressen skriver på Lederplads at Pressen skal have flere penge! Er det ikke en form for magtmisbrug?

Eva Schwanenflügel

"Og der vil være stor glæde både i Himlen og på Jorden".

Direktionsmøde i Danske Bank med blandt andet administrerende direktør Thomas Borgen (th.). Skandalen om bankens hvidvaskning er i denne uge vokset i omfang.

Direkte fra den interuniverselle Soul News i vestjylland rapporteres det at i himlen har det overhovedet ikke lavet den store forskel på vores planetariske prismodel.

Information bør udgive de idéer om, hvad Thomas Borgens 1.500.000.000 kr, i aflad, kan bruges til.

Alle syntes enige om, at det skal U-Danske Bank i hvert fald IKKE.