Leder

De italienske arbejdere har ret: Fodboldøkonomien skal reddes fra sig selv

Fiat-arbejderne oplever en ydmygende sammenhæng mellem deres egne økonomiske ofre og fabriksejerens kolossale udbetaling til Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldos nye Juventus-uniform er sat til salg – og den er populær. Det vækker dog harme blandt arbejderne på Fiat-fabrikken i Melfi, at klubben har brugt hele 112 millioner euro på købet, mens de oplever fyringer og nedskæringer

Cristiano Ronaldos nye Juventus-uniform er sat til salg – og den er populær. Det vækker dog harme blandt arbejderne på Fiat-fabrikken i Melfi, at klubben har brugt hele 112 millioner euro på købet, mens de oplever fyringer og nedskæringer

Ritzau Scanpix

Debat
16. juli 2018

Samme dag, som VM-slutrunden i Rusland sluttede, indledte arbejderne på Fiat-fabrikken i Melfi i Syditalien en strejke. De protesterer imod, at Juventus har brugt 112 millioner euro på at købe Cristiano Ronaldo.

I årevis har de ifølge BBC oplevet fyringer og nedskæringer, og deres fagforening har efterlyst, at de penge, som blev skabt på bilfabrikkerne, blev investeret tilbage i virksomheden.

»Ejerne skulle investere i nye bilmodeller, som kan sikre fremtiden for tusinder af mennesker i stedet for at forgylde bare en enkelt person,« udtalte fagforeningen USB.

Fiat Chrysler-fabrikkerne, som de hedder nu, og fodboldklubben Juventus er formelt to selvstændige virksomheder. Men de bliver begge styret af investeringsfirmaet Exor, som kontrolleres af Agnelli-familien.

Arbejderne oplever en ydmygende sammenhæng mellem deres egne økonomiske ofre og Agnelli-familiens kolossale udbetaling til Cristiano. Men ifølge fodboldfinansieringseksperten Rob Wilson fra Sheffield Hallam University er købet af Cristiano en fornuftig økonomisk investering:

»Han vil styrke deres hold, de vil sandsynligvis få mere succes nationalt og rutinemæssigt komme videre til Champions League. Det betyder flere sponsorer, flere tv-penge og flere præmiepenge,« siger han til BBC.

Man kan således kritisere arbejderne for at lide af marxistisk falsk bevidsthed: De forstår ikke, at pengene til Cristiano vil komme tilbage til klubben og dermed til Exor.

Men egentlig marxistisk anskuet har arbejderne ret: De ved godt, at et økonomisk gode for holdningselskabet Exor ikke nødvendigvis er et gode for dem. At købet af Cristiano er et monument over, at der er én økonomi for verdens højst betalte og en anden økonomi for industriarbejdere i Sydeuropa.

Sådan set er strejken en påmindelse for alle, som sætter pris på det smukke spil, om, at professionel fodbold er blevet en skandaløs forretning. Stjerner som Messi, Cristiano og Neymar tjener mellem fire og seks millioner kroner – om ugen! – og de har alle meget svært ved at betale skat af dem.

Arbejderne lider ikke af falsk bevidsthed. Er det ikke snarere alle os andre, som lader os fortrylle af en sport, der som forretning finansieret af russiske plutokratier, mellemøstlige milliardærer og vestlige holdingselskaber burde kræve, at de rigeste spillere frivilligt går 90 procent ned i løn?

Et enkelt krav om retfærdighed inspireret af italienske arbejdere, som er det bedste for fodbold, publikum og stjernerne selv. De vil jo elskes og beundres af publikum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Jacobs

Fodbold er " Opium for folket" og med en Ronaldo kommer fetichisme aromaen ud af piben.
Kan det virkelig sælge ekstra Fiat biler med Ronaldo, for så er det jo godt , for arbejderne i Melfi? Men for alle udenfor kredsen vel ikke, da fornyelsen eksempelvis af brændstof og dens forbrug ikke sker , da pengene er brugt på Ronaldo og Juventus. Køberen fuppes til at købe et forældet køretøj , som forurener unødigt meget..

Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Finn Egelund, Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Sport burde aldrig have været professionaliseret.

Carsten Munk, Flemming Berger, Hanne Ribens, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Morten Lind, Krister Meyersahm, Daniel Joelsen, Birgit Luxhøj, Peter Beck-Lauritzen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Skamløshedens triumf og begærlighedens absurditet, men ak og ve når blot Juve vinder kampe og gør italiensk fodbold stort igen, så er det vel glemt

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Borgernes utilfredshed og Landes krige, blokeres og holdes nede med Fodbold.

Hanne Ribens, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

@ Børge, Giv dem brød og skuespil.

Niels-Simon Larsen

90% ned i løn er en god ide, men man kan jo også bare lade være med at se det. Gjorde mange det, ville problemet være mindre.

Kim Houmøller, Flemming Berger og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Frank Rasmussen

Fabriksarbejderne skal jo nok overveje om de er deres løn værd, i modsætning til CR...

I de første 24 timer blev der solgt 520.000 trøjer med CR's navn og nummer på. Á €92 stk. Noget tyder på at Juventus og FIAT familien kan grine hele vejen til banken.

Klaus Bisgaard

Nu skal CR7 bare huske at betale sin skat.

Nils Bøjden

"Nu skal CR7 bare huske at betale sin skat."

Mon ikke han bor i Monaco? Og ellers er listen over lande uden (eller næsten) beskatning ganske lang:
https://metropolinternational.com/skattely-lande/

Mikkel Kristensen

fodboldøkonomi er svært overhovedet, at blive klog på når vi alle hører dit og dat fra rygtebørsen - dog forlød det fra selv samme rygtebørs, dengang David Beckham skiftede fra Manchester United til Real Madrid blev hans rekord høje transfer indtjent på nogle dage på spillertrøjer solgt i Asien - så hvem hvad en god forretning er?

Jeg forstår frustrationen.. men det er jo Ronaldo..SIIIII!
#fortrylletfodboldfan

Hvis de italienske arbejdere, - og andre for den sags skyld, skal de lade være med at købe klubbernes merchandise for dyre penge, - så løser problemet sig selv.

Grethe Preisler

Romerlys eller Stjerneskud?

Der er løbet meget forurenet vand under broen i Hundredmeterskoven, siden Savage Rose indspillede deres hyldest til Dansk Boldspil-Union i anledning af unionens hundredårsjubilæum i 1989.