Leder

Vi må dæmpe truslerne omkring Iran, inden en konflikt løber løbsk

De magter, der ønsker den iranske atomaftale respekteret, må gribe ind. Danmark kan spille en rolle via EU
En kvinde går forbi et vægmaleri ved Palæstinapladsen i Teheran. 

En kvinde går forbi et vægmaleri ved Palæstinapladsen i Teheran. 

ATTA KENARE

25. juli 2018

Trusler fyger over Iran.

Stormen startede, da USA’s præsident, Donald Trump, i maj trak sit land ud af den internationale atomaftale om Iran. Fra næste måned øger USA sit pres mod Iran ved at skærpe sine sanktioner og samtidig indføre sanktioner mod de lande, der ikke følger USA’s sanktioner mod Iran. Denne skærpelse er egnet til at skabe splid i det vestlige sammenhold, samtidig med at det iranske styre må se sin eksistens truet. Styrets fald har USA åbent erklæret som sit mål.

Søndag advarede Irans præsident, Hassan Rouhani:

»USA bør vide, at krig mod Iran er alle kriges moder.«

Derpå truede Trump på Twitter Rouhani med »konsekvenser uden fortilfælde«. Trumps trusler er – som det fremgår af dagens avis – siden fulgt op af hans sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

Stærke magter på sidelinjen

Nogen klar, velovervejet amerikansk strategi er ikke til at få øje på. Nogle kan måske forestille sig, at Trump er i gang med at genopføre sit Nordkorea-teater: først dødelige trusler, så broderlig omfavnelse. Men manglen på strategiske indrømmelser fra Nordkorea som følge af det spil må være tydelig, også for de amerikanske aktører.

Faren for, at truslerne omkring Iran kommer ud af kontrol, øges af, at der er stærke militære magter, der hepper fra sidelinjen. Saudi Arabien og Israel har – lige siden Trump dukkede op som kandidat til det amerikanske præsidentvalg – højrøstet udtrykt deres forventninger til, at han vil gå til yderligheder for at stække Irans rolle som regional stormagt. Det var et af temaerne, da Trump dansede sin sværddans med saudiarabiske herskere under sit besøg i landet i maj sidste år, og Benjamin Netanyahus højrenationale regering i Israel har jublet over, at Trump med sin udtræden af den internationale atomaftale med Iran har stillet sig frit til at betræde en krigerisk sti.

Rusland har søgt at gå en balancegang mellem at vise forståelse for både Irans og Israels overordnede strategiske interesser – også i den syriske borgerkrig. Men en egentlig militær konflikt, hvor USA udraderer Irans strategiske styrke, vil Moskva være stærkt misfornøjet med.

Risikoen for, at konflikten omkring Iran suger stadig flere ind, gør det nødvendigt, at de magter, der stadig ønsker atomaftalen respekteret, påtager sig at dæmpe gemytterne. De magter er Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og – nå ja – EU. Dermed har også Danmark et forum at gøre sig gældende i som fredsvogter. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Trond Meiring
  • Eva Schwanenflügel
  • Olaf Tehrani
  • Toke Kåre Wagener
  • Poul Anker Sørensen
  • Poul Erik Riis
  • Frede Jørgensen
  • Jens J. Pedersen
  • Ervin Lazar
Erik Karlsen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani, Toke Kåre Wagener, Poul Anker Sørensen, Poul Erik Riis, Frede Jørgensen, Jens J. Pedersen og Ervin Lazar anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Måske der er en ny konstellation. Trump ser mere og mere ud som Putins marionet.
Aftalen mellem Putin og Trump går måske ud på at stå sammen mod resten af Verden?
Konflikten med Iran tegner ikke godt.
Egentlig er der vel ikke forskel på styreformen i Rusland og USA.

Espen Bøgh, Erik Karlsen, Frede Jørgensen og Oluf Dragsbo anbefalede denne kommentar

held og lykke med at få den orange djævel i det hvide hus til at moderere sine udtalelser.

Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel, morten andersen, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Danmark som fredsvogter? Vi bliver de første der sender bombefly, for at "hjælpe" USA med at starte en ny håbløs krig.

Jørgen Kærbro Jensen, Espen Bøgh, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Anne Lintrup, morten andersen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Frede Jørgensen, Søren Bro, Bjarne Bisgaard Jensen, Oluf Dragsbo og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Lad nu være med at provokere Trump med "mother of all wars". Manden har jo tydeligvis mother issues...

Hvad hvis vi nu for en enkelt gangs skyld blandede os helt udenom. Musen hæfter ikke kun for egne fejltagelser, når vi drager i felten, men for hele glasbutikken når elefanten i form af en eller anden koalition raserer. Hvis det lykkes os at finde fjernbetjeningen til EU elefanten, fraskriver jeg mig hermed ethvert ansvar, belært af erfaringerne fra Ukraine 2014.

Trond Meiring, Lars Løfgren, Hans Aagaard og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Daniel Emami

information mener man skal lukker sin øjne for at iransk præster slår iraner hjel for en europisk interesser.