Leder

Man må frygte, at tyrkiske kulturformænd udbreder De Grå Ulves rabiate ideologi

Formænd for tyrkiske kulturforeninger indtager en fremtrædende rolle, hvor de har mulighed for at styrke integrationen og bakke op om demokratiske værdier. I stedet er de med til at legitimere støtte til rabiate kræfter
Som Information og flere andre danske medier tidligere har beskrevet, er der en tæt forbindelse mellem Erdogan-styret og de tyrkiske moskeer i Danmark, fordi moskeerne hører under det regeringskontrollerede direktorat for religiøse anliggender i Tyrkiet.

Som Information og flere andre danske medier tidligere har beskrevet, er der en tæt forbindelse mellem Erdogan-styret og de tyrkiske moskeer i Danmark, fordi moskeerne hører under det regeringskontrollerede direktorat for religiøse anliggender i Tyrkiet.

Mustafa Kaya

1. august 2018

Det er i sig selv bekymrende, at ledende personer i det dansk-tyrkiske miljø sympatiserer med den stadig mere autokratiske præsident i Tyrkiet, Recep Tayyip Erdogan. Men endnu mere bekymrende er det, at flere formænd for tyrkiske kulturforeninger i Danmark udtrykker sympati for den ultranationalistiske, islamistiske og voldsparate bevægelse De Grå Ulve.

Information har afdækket, hvordan formændene deler og liker opslag, der blandt andet hylder en tidligere leder for De Grå Ulve, Muhsin Yazicioglu. Han har været en central figur i udviklingen af bevægelsens ideologi. En ideologi, der ifølge mellemøstanalytiker Pola Rojan Bagger indebærer, at demokrati er et vestligt påfund, som har til formål »at erodere muslimerne og det muslimske samfund«. 

Som Information og flere andre danske medier tidligere har beskrevet, er der en tæt forbindelse mellem Erdogan-styret og de tyrkiske moskeer i Danmark, fordi moskeerne hører under det regeringskontrollerede direktorat for religiøse anliggender i Tyrkiet. I de senere år har Erdogan strammet grebet om direktoratet, og Kristeligt Dagblad har afdækket, hvordan direktoratet sender udprægede pro-Erdogan prædikener til sine udenlandske moskeer i blandt andet Danmark.

Kulturforeningerne, som nu er kommet i fokus, har åbnet kulturhuse i forlængelse af moskeerne, og foreningerne er med til at drive moskeerne. Og det er altså formændene for flere af disse foreninger, der udtrykker sympati for De Grå Ulve.

Danmark er et frit land, og formændene for de tyrkiske kulturforeninger bryder ingen lov ved at dele og like opslag, der hylder De Grå Ulve. Det er netop et kendetegn for et velfungerende liberalt demokrati, at det i modsætning til det samfund, De Grå Ulve arbejder for at realisere, tillader pluralitet.

Men formændenes ageren er ikke destmo mindre foruroligende.

Mens de selv nyder godt af foreningsfriheden, sympatiserer de tilsyneladende med udemokratiske kræfter i Tyrkiet. Som formænd for kulturforeninger indtager de en fremtrædende rolle, hvor de har mulighed for at styrke integrationen og bakke op om demokratiske værdier. Men i stedet er de med til at legitimere støtte til rabiate kræfter, og man må frygte, at de har en særlig adgang til at påvirke andre med den ideologi, som De Grå Ulve inkarnerer.

De Grå Ulve er en bevægelse, som er kendt for at stå bag hundredvis af drab på politiske modstandere i Tyrkiet og i Europa og forbindes med et attentatforsøg mod paven i 1981. Derfor vækker det bekymring hos danske politikere, når formænd for dansk-tyrkiske kulturforeninger udtrykker sympati med bevægelsen, hvis håndtegn syboliserer et ulvehoved. 
Læs også

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Eva Schwanenflügel
  • ulrik mortensen
  • David Zennaro
  • Steffen Gliese
  • Oluf Husted
Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, ulrik mortensen, David Zennaro, Steffen Gliese og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Og igen: meget mærkeligt, fordi herboende tyrkere jo i høj grad er her nu, fordi de eller deres forældre var flygtninge fra det fascistiske styre i Tyrkiet i årene efter 1980 (hvor de selvsamme tyrkere var i reel risiko for at blive sendt hjem til Tyrkiet pga. den voksende arbejdsløshed).

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Michael Gudnæs anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Kære Steffen Gliese
Du tænker alt for meget og tror, at disse mennesker har den samme viden som dig og er i stand til at reflektere over deres egen situation. Men, ja, der er underligt, men det er ikke et problem at stemme på det man ikke kan lide, når man ikke selv skal være i det.

Karsten Lundsby, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Ma kan dele menneskers liv i tre niveauer, 1) som mennesker (alle er født lige) 2) som nationalitet 3) som lever i universet, altså nogen der skal have mening med livet, (verdens syn). Hvis nogen kritisere nogle forhold betyder det ikke at han er imod alle forhold. Mange ting er god i danmark men det at man tror man er foregangsland så meget at man er tvunget til at reducere sig til nul også sin oprindelse, det er at kræve for meget. Husk alle mennesker er født lige. selvfølgelig vold er ikke tillladt. I en diskussion med nogle kom jeg på emnet hvad er det bedste samfund, da jeg sagde hvor jeg stammer fra, var reaktionen ( at smide væk) Den pågældende fremhaver først "nationalitet" hans nationatitet selvfølge", Kan man se problemer kan også kommer der fra.

Eva Schwanenflügel

Det kan undre, at De Grå Ulve ikke forlængst er sat på terrorlisten, ligesom kurdiske PKK er blevet?
De har jo beviseligt politiske likvideringer på deres synderegister.
Såfremt man gjorde dette, ville ethvert positivt udsagn eller engagement automatisk blive kriminaliseret.
Derfor må der redegøres for hvorledes de uden videre kan udbrede deres indflydelse i Europa.?

Karsten Lundsby, Jens J. Pedersen, Søren Fosberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Mig undrer det aldeles ikke, at de herboende tyrkere (ikke kurdere fra Tyrkiet!) bakker op om Erdogan! Han, Erdogan, har sørget for at de, tyrkerne i DK, og i Europa, bl.a. Tyskland mm., kan komme hurtigere hjem til deres familie i Anatolien, hvor de fleste tyrkere i DK kommer fra! Eller at de er yderst nationalistiske og mener, at Atatürk var en god mand for Tyrkiet! For sandheden er jo den, at selv det socialdemokratiet i Tyrkiet var, og er stærk tyrkisk--nationalistisk!

For at vende tilbage til Erdogan, så skulle man i 1970erne og 1980erne, rejse med fly, mener jeg det var til Ankara, eller Istanbul, derefter skulle man sidde i en bus (eller to eller tre busser) i 12- 24 timer) for at komme hjem sin landsby i Anatolien. Ad meget hullede veje! I dag går der direkte fly til flere byer i Anatolien - fra Ankara og Istanbul! Vejene er blevet meget bedre - busserne er moderne turistbusser mm. Og når man så kommer frem til sin by, eller landsby, i Anatolien, ja så er der indlagt vand, der er tv, der er internet, der er (meget) gode telefonforbindelser mm. og mv.

For vi skal nemlig huske på, at de tyrkere, der kom til DK i 1970erne for at arbejde netop kom fra et bondesamfund, i Anatolien i Tyrkiet; det er disse tyrkere, der støtter Erdogan. Kurderne - not so much.