Leder

Hvis Michael Cohens påstande bliver bevist, var Trump selv inddraget i den fordægtige forbindelse med Putin-styret

Donald Trumps hidtil trofaste, personlige advokat, Michael Cohen, skubber nu præsidenten ind i midten af skandaler om sex og Rusland
Der har tegnet sig et billede af, at advokat Michael Cohen har adskillige juridiske lig i lasten, og Donald Trump har søgt at distancere sig fra ham.

Der har tegnet sig et billede af, at advokat Michael Cohen har adskillige juridiske lig i lasten, og Donald Trump har søgt at distancere sig fra ham.

Seth Wenig

28. juli 2018

Vildt går det for sig i skandalerne omkring den amerikanske præsident, Donald Trump. Hidtil har en af Trumps mest trofaste værnere været hans personlige advokat, Michael Cohen, der har sagt om sig selv:

»Jeg er den fyr, der beskytter præsidenten og hans familie. Jeg er den fyr, som tager en kugle for præsidenten.«

Nu ser det ud til, at Cohen er den fyr, der affyrer kugler mod præsidenten og hans familie.

Trump og Cohen kom på kant, da FBI i april stormede Cohens kontorer og beslaglagde materiale om Trump. Denne aktion var tilsyneladende udløst af, at Trump havde gjort Cohen ansvarlig for pengeoverførsler til kvinder, der erklærede, at de havde haft sex med Trump.

Siden har der tegnet sig et billede af, at Cohen har adskillige juridiske lig i lasten, og Trump har søgt at distancere sig fra ham.

Hævder Trump godkendte møde med russiske repræsentanter

Netop udsigten til at ende i fængsel synes at tilskynde Cohen til nu at samarbejde med anklagemyndigheden. Eller – mener nogle – til at true med at gøre det for at presse Trump til at benåde Cohen.

Under alle omstændigheder offentliggjorde Cohen tirsdag en lydoptagelse af dele af sin telefonsamtale med Trump om at opkøbe et skandaleblads rettigheder til en angivelig affære mellem Trump og Playboy-modellen Karen McDougal. Lydeksperter mener, at Trump på båndet siger, at det skal ske med cash (som ikke kan spores). Trumps forsvarere hævder, at han siger, at det skal ske ved check (som kan spores).

Juridisk meget værre for Trump er, at Cohen torsdag via CNN hævdede, at Trump på forhånd havde godkendt et møde, som topfolk fra hans kampagne i juni 2016 afholdt med repræsentanter for den russiske regering. Trump har hidtil benægtet ethvert forudgående kendskab til mødet.

Holder denne benægtelse ikke, er Trump selv direkte inddraget i den collusion – fordægtige forbindelse – med Putin-styret, som Trump hidtil stejlt har benægtet.

Interessante e-mails

Det fordægtige møde kom i stand, da Trumps søn, Don jr., i sommeren 2016 – midt under den amerikanske præsidentvalgkamp – modtog en mail fra Rob Goldstone, en britiskfødt agent for en broget skare interesser i Rusland. Ham var Trump-familien kommet til at kende i forbindelse med Trumps afholdelse af Miss World-konkurrencen i Moskva i november 2013.

Trump søgte – forgæves – at udnytte begivenheden til at knytte bånd til Putin-styret for at få lov til at opføre et Trump-tårn i byen. I sin 2016-mail skrev Goldstone til Don jr., at »den russiske chefanklager« tilbyder at forsyne Trump-kampagnen med »officielle dokumenter og information, som vil belaste Hillary og hendes forbindelser med Rusland og vil være meget nyttige for din far«.

I Goldstones mail var også noget, som kunne ligne en krog, de hemmelige russiske tjenester havde sat på for at fange Trump, nemlig:

»Det er åbenlyst på meget højt niveau og følsomme oplysninger, men det er en del af Ruslands og dets regerings støtte til hr. Trump.«

Alligevel bed Don jr. på og svarede:

»Hvis det er, som du siger, elsker jeg det, særligt senere hen på sommeren.«

Det sidste er en hentydning til, at den amerikanske valgkamp først skulle i højere omdrejninger.

Mødet blev holdt i Trump Tower – med deltagelse af Don jr., Trumps svigersøn Jared Kushner og Trumps daværende kampagnechef med de mange russiske kontakter, Paul Manafort. Fra russisk side deltog repræsentanter med tilknytning til Putin-styret.

Da The New York Times i juli 2017 afslørede mødet, udsendte Don jr. en erklæring, der misvisende omtalte det, som om det handlede om russisk forbud mod adoption af børn til amerikanske familier. Et forbud, der er udløst af russisk vrede over den amerikanske Magnitsky-lov, som forbyder indrejse og kapitalindførsel fra indercirklen omkring Putin.

Den misvisende erklæring har siden vist sig dikteret af Trump senior, som dog har fastholdt sin forudgående uvidenhed om mødet.

Det er dette – for Trump meget betydningsfulde – forsvarsværk, som hans eksadvokat Cohen nu løber storm på. Med spænding må afventes, hvad Cohen kan bakke sin påstand op med. Og i øvrigt finde på at lægge frem af nye belastninger for Trump.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • Ditte Lemcke
Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Ditte Lemcke anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Der er ikke ret meget andet end smuds omkring Trump.
Andet steds påståes, at russiske oligarker har reddet Trump fra konkurs.

Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

Et eller andet sted er det befriende med Trump's uregerlighed og manglende respekt for konventioner og samarbejdsregler. For hans adfærd italesætter alle de lysky affærer der førhen forsøgtes skjult i det politiske parnas.

Om der kan drages parralleler til Danske forhold, står det læseren frit for at tolke på, men mon ikke en 'Dansk-Trump' ville afdække forhold der også ville være usmagelige og lige så parlamentarisk forlorne.

Ak ja, Michael Cohen siger fra - så situationen minder efterhånden meget om tiden hvor Nixon administrationen faldt, for sine egne "forbrydelser", og hvor de "store drenge"( H.R. Haldeman and John Ehrlichman") som sidste parade for Nixon administrationen havde fundet på, af yngste advokat John Dean skulle tage det politiske "skrald" fra senatet og repræsentanternes kamre imod Nixon og ikke mindst i forbindelse med Watergate skandalen.

Det indså John Dean imidlertid - og valgte i stedet at samarbejde med kongresudvalget, og fortalte åbent om den grimme del som han kendte til, og havde været med til, - men som blev "dødstødet" for Nixon administrationen og de førnævnte "store drenge" heri.

Vi ser altså Michael Cohen melde fra overfor Trump og hans medvirkende, - han vil ligesom John Dean ikke tage "skraldet" for Trump's eskapader, gøren og laden, og vil ikke ene med at sidde tilbage med "sorteper" i spillet.

Det blev noget grinagtigt forleden efter det kom frem, at Michael Cohen havde optaget sine samtaler med Trump, og hvor Trump hurtigt vendte det mod Michael Cohen med ordene; "hvilken advokat vil dog finde på at optage samtaler med en klient", - og svaret giver faktisk sig selv, - en advokat der er klar over han ikke kan stole på sin klient.

Det sidste ligger helt i forlængelse af James Comeys nedskrivninger af sine møder med Trump i det Hvide Hus, og senere udsagn overfor komiteen, om han følte sig presset af Trump til en loyalitet ud over hvad der demokratisk var rigtigt, - og som ha beskrev det yderligere, det var som en mafialeder der krævede en troskabsed aflagt.

Nu ser vi konturerne af fortiden gentage sig tilbage fra McCarthy tiden, først den store op skræppen og aktivering af borgerne(vælgerne) for sagen, og siden når luften meget langsomt får ud af ballonen, og det viser sig der intet reelt hold er i hele denne op skræppen, og det hele blot var en gang varm luft - eller rettere en ubehagelig lugt!

Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Intet andet end udokumenterede påstande, som det er vanvittigt at bruge så meget spalteplads på. Vent dog til der komner noget mere håndfast.

Helle Walther

Når Cohen måske skal vidne i sagen om Poul Manafort kommende uger, så kan der sagtens komme ting for dagen, som belaster Trump. Trump og hans trumpister, gør og mener, hvad der passer dem, uanset lov og regler, aftaler m.m. Sådan kan man ikke lede , og få respekt. Må jeg bede om Merkel, EU må stå sammen og rette fælles skyts mod Trump, for man kan absolut ikke stole på ham. Læs leder i Weekendavisen om hans 2029 løgne.

Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Karin Mette Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

It's a slow, grinding proces.
Men ingen tvivl om, at Robert Mueller eventuelt kommer til aktuelle, kompromitterende anklager mod selveste Mr. President.
Såfremt han altså ikke bliver stoppet.

Peter Beck-Lauritzen, David Breuer og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Må jeg bede om Merkel, EU må stå sammen og rette fælles skyts mod Trump, for man kan absolut ikke stole på ham."

Ja, for Merkel og EU kan vi sørme stole på; vor guder er så faste en borg som befrier os fra det onde.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ja BJ, hvis man skal have en person, der kan lede, må valget falde på hende i min optik, jeg er ikke enig i hendes udlændingepolitik, men hun har ledet Tyskland, og EU godt. Tyskland har solid økonomi, hun og til dels Macron er de få fornuftige ledere i EU i dag, der er ikke mange andre. Vi bør være bekymrede i allerhøjeste grad for fremtiden, hvis ikke EU står sammen med fælles front mod Trump, så længe han har magten. Må den tid blive kort.

Bettina Jensen

Helle Walther, vore politikere er ikke ledere (og de europæiske samfund er ikke virksomheder). Merkel er valgt som tjener af folket i Tyskland, men hun agerer som en koncernchef - fuldstændigt som hovedparten af de politisk valgte repræsentanter i de europæiske lande, herunder Macron.

Vi bør i allerhøjeste grad være bekymrede for det manglende demokrati i både EU og USA; fraværet af genuine folkedemokratiske strukturer er den største trussel mod både Danmark, Europa, Amerika og kloden. Hverken Trump eller Merkel anviser veje til udvikling af stærke folkedemokratier, tværtom.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Benny, jeg sammenligner dem ikke - jeg understreger blot at de begge (sammen med EU) repræsenterer en fastholdelse af en politisk-økonomisk verdensorden som er ganske uholdbar, og at forsøgene på at fremstille virkeligheden anderledes er røgslør.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Glem ikke Hartz-reformerne og EU's Finanspagt i forlængelse af Tysklands ønske om europæisk dominans, som Danmark helt unødvendigt har tilsluttet sig.
Konkurrence-staten udspringer især af det samarbejde.
Merkel er bestemt ingen populist, men det gør ikke hendes indflydelse på europæiske forhold mindre bekymrende.