Pia Kjærsgaard er som et pubertetsbarn, der råber: Kan I ikke se, jeg er blevet voksen?

Pia Kjærsgaard har ikke forstået, at autoritet ikke er noget, man får med en titel, men noget man skal gøre sig fortjent til
Pia Kjærsgaard, Folketingets formand, blev inviteret til at tale ved fejringen af 100-året for Island som en suveræn stat, men blev af formanden for Islands socialdemokrati kaldt for »en af de fremmeste repræsentanter for had mod udlændinge i Europa.« Ifølge Kjærsgaard var det udemokratisk, men autoritet er noget, man skal gøre sig fortjent til, skriver Rune Lykkeberg.

Pia Kjærsgaard, Folketingets formand, blev inviteret til at tale ved fejringen af 100-året for Island som en suveræn stat, men blev af formanden for Islands socialdemokrati kaldt for »en af de fremmeste repræsentanter for had mod udlændinge i Europa.« Ifølge Kjærsgaard var det udemokratisk, men autoritet er noget, man skal gøre sig fortjent til, skriver Rune Lykkeberg.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
23. juli 2018

Der er to forskellige former for modstand mod det, de kalder eliten. Den ene er frigørende, den anden er snobbet.

Den frigørende kritiker er imod, at der overhovedet findes eliter, som mener sig berettiget til at fortælle andre, hvad der er moralsk rigtigt og forkert. Den frigørende kritik udstiller, hvor latterligt det er, når demokratiske samfund forvandles til forhold mellem de få forældre og de mange børn.

De snobbede kritikere af eliten har ikke noget imod eliter som sådan. De er bare fornærmede over, at de ikke selv tilhører den.

Pia Kjærsgaard har den seneste uge mindet os om, hvor snobbet hendes egen elitekritik altid har været. Hun blev inviteret til at tale i det islandske parlament Altinget til fejringen af 100-året for Island som en suveræn stat.

Det er i sig selv en generøs gestus, at repræsentanten fra den gamle kolonimagt indbydes til at hylde den forhenværende kolonis selvstændighed. Hun kom ikke som den kontroversielle politiker, der lagde sag an mod en forfatter, der kaldte hende landsforræder, og som man ifølge Højesteret godt må kalde racist. Pia Kjærsgaard kom som Folketingets formand.

Men formanden for Islands socialdemokrati kritiserede ifølge Politiken, at »en af de fremmeste repræsentanter for had mod udlændinge i Europa skal have lov at komme på talerstolen på denne vigtige dag«, og det islandske Piratparti annoncerede boykot af arrangementet, fordi også de var modstandere af det, som Kjærsgaard står for.

De ville ikke anerkende Pia Kjærgaard som en legitim autoritet.

Pia Kjærsgaard reagerede ikke som en autoritet hævet over situationen. Hun sagde ikke, at de naturligvis havde ret til deres holdninger, og at det ikke tilkom hende som dansker at diktere, hvad man måtte tænke og sige i Island.

Hun svarede derimod rasende, at de ikke opførte sig demokratisk. Til Politiken hævdede hun, at der »må være pubertetsproblemer i Piratpartiet«, og »socialdemokraterne på Island kan tydeligvis ikke findes deres egne ben«. Og hun tilføjede, at det aldrig var sket hjemme i Danmark, hvor Mette Frederiksen bestemmer i Socialdemokratiet. 

Folketingets formand opførte sig som et pubertetsbarn, der stamper i jorden og råber og skriger: Kan I ikke se, jeg er blevet voksen? 

Det er ikke så mærkeligt, hvis politiske kritikere på Island kan have svært ved at skelne mellem Pia Kjærsgaard som protestpolitiker og som formand for Folketinget. Det er til gengæld mærkeligt, at særligt Pia Kjærsgaard endnu ikke har forstået, at autoritet ikke er noget, man får med en titel.

Det er noget, man skal gøre sig fortjent til. 

Pia Kjærsgaard i Island

Fejden mellem DF-formanden for Folketinget og aktivistiske islandske politikere fortsætter. 

Det begyndte med, at en række islandske politikere udvandrede, da Pia Kjærsgaard skulle holde tale i anledningen af 100-året for Islands selvstændighed. Kjærsgaard sagde efterfølgende, at islændinge ikke opførte sig demokratisk – og så er vi i gang.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Pia kan overhovedet ikke finde balancen, og hun har ingen selverkendelse.
Det er kun en studehandel, der har kunnet bringe hende i den position. Det er udelukkende fordi Lars Løkke ville være vinder, og det købte han sig så til.

Bjarne Tingkær, Birthe Kruse, Jørgen Dahlgaard, Helle Walther, Bo Stefan Nielsen, Søren Jensen, Lone Hansen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Toke Kåre Wagener, Vibeke Hansen, Mogens Holme, Annemette Due, Charlotte og Hans Glæsel, John Damm Sørensen, Lars Løfgren, Tino Rozzo, Lars Jensen, Mette Petersen, Elisabeth Andersen, Steen Bahnsen, P.G. Olsen, Ulla Søgaard, Jan Fritsbøger, Søren Andersen, Svend Erik Sokkelund, Jacob Schmidt, Ete Forchhammer , Steen Munch Christensen, Bernhard Drag, Allan Filtenborg, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Diego Krogstrup, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Niels Møller Jensen, Lis djørup, Anne Eriksen, Erik Karlsen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Hele Pia Kjærsgaards politiske liv kan dekonstrueres til noget så simpelt som en higen after accept.
En sult, der ulykkeligvis er umættelig, da den er næret af lavt selvværd - og ingen eller intet kan nogensinde kompensere for dette. Kun Pia selv kan gøre noget ved det. Og ja, det er infantilt - men den slags karaktertræk bunder næsten altid i forhold tidligt i ens barndom. Historien er fuld af ledere, hvis ekstreme ambitioner bunder i forældrekomplekser og andet psykoanalytisk materiale.

Pia Kjærsgaards politikse liv har været een lang success. Ingen anden politiker i nyere tid har haft så stor fremgang og magt i Danmark.

Men på det personlige plan har man aldrig haft indtryk af at det har gjort hende til et mere tilfreds menneske. Hun fremstår idag præcis lige så forurettet og utilpas i parnasset, som hun altid har gjort. Hele iveren for at blive folketingets formand var jo også blot et led i denne jagt på ære, status og inklusion.

Det har på sæt og vis været hendes skæbne, at de politiske valg hun traf, betød at det hun attråede mest, samtidigt blev netop dét, alle nægtede hende. Det er i virkeligheden en meget klassisk skæbnefortælling.

/O

Bjarne Tingkær, Birthe Kruse, Jørgen Dahlgaard, Morten Isaksen, Helle Walther, Søren Jensen, Connie Brask Jensen, Runa Lystlund, Lone Hansen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Toke Kåre Wagener, Katrine Damm, Vibeke Hansen, Hanne Ribens, John Damm Sørensen, Torben Ethelfeld, Tino Rozzo, Lars Jensen, Jørgen Prenslev, Elisabeth Andersen, Per Torbensen, Steen Bahnsen, Jan Jensen, Jan Nielsen, Anne Koed Westergaard, Jan Fritsbøger, Svend Erik Sokkelund, Steen Munch Christensen, Bjarne Andersen, Diego Krogstrup, Tor Brandt, Bjarne Bredvig, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Niels Møller Jensen, Lis djørup, Anne Eriksen, Erik Karlsen, Steffen Gliese, Ole Larsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Og den sure kvinde har den øverste civile position i kongeriget....
Hvad HAR vi dog gjort, for at gøre os fortjent til den forsmædelige tilstand!

På Danmarks vegne vil jeg gerne sige undskyld til det Islandske parlament, at vi har sendt en forbenet, gammel og sur kvinde i stedet for en værdig repræsentant for Danmark!

Birthe Kruse, Fam. Tejsner, Morten Isaksen, Helle Walther, Søren Jensen, Connie Brask Jensen, Lone Hansen, Birger Hagen, Kjeld Jensen, Alvin Jensen, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Hanne Ribens, Ervin Lazar, Tino Rozzo, Carsten Munk, Elisabeth Andersen, Lilian Edith Underdal, Steen Bahnsen, P.G. Olsen, Jan Nielsen, Anne Koed Westergaard, Ulla Søgaard, Jan Fritsbøger, Svend Erik Sokkelund, Ete Forchhammer , Steen Munch Christensen, Bernhard Drag, Jonna Jensen, Diego Krogstrup, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Anders Skot-Hansen, Anne Mette Jørgensen, Ib Christensen, Ole Frank, Hans Larsen, Holger Madsen og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

@ Kære Leo Nygaard
Det er da godt for Pia, at der er en enkelt, der støtter.
Pia Kjærsgaard er forhandlet frem til at være Folketingets formand af et flertal i Folketinget, men du kunne jo spørge befolkningen (det er dog for megen energi at bruge på hende), om de støtter op om denne handel.
Jeg synes, at det er flot, at Islændinge tager stilling. Det er trist, at man ikke fra dansk side kan sende kvalitet til at repræsentere.
En enkelt gang har jeg hørt Pia holde tale, det var tåkrummende. Hun er ikke i stand til at reflektere over sig selv og egne udsagn.

Birthe Kruse, Bo Stefan Nielsen, Søren Jensen, Kjeld Jensen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Hanne Ribens, Tino Rozzo, Jørgen Prenslev, Elisabeth Andersen, Steen Bahnsen, Jan Nielsen, Jan Fritsbøger, Svend Erik Sokkelund, Steen Munch Christensen, Bernhard Drag, Karsten Lundsby, Anders Skot-Hansen, Ole Frank, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Liisberg

Tak Olivier. Din beskrivelse passer fantastisk godt paa vores "president" herovre. Du skal dog nok vaere glad for at hun trods alt ikke sympatiserer med udenlandske magter.

Hele Pia Kjærsgaards politiske liv kan dekonstrueres til noget så simpelt som en higen after accept.
En sult, der ulykkeligvis er umættelig, da den er næret af lavt selvværd - og ingen eller intet kan nogensinde kompensere for dette. Kun Pia selv kan gøre noget ved det. Og ja, det er infantilt - men den slags karaktertræk bunder næsten altid i forhold tidligt i ens barndom. Historien er fuld af ledere, hvis ekstreme ambitioner bunder i forældrekomplekser og andet psykoanalytisk materiale.

Lars-Bo Abdullah Jensen, Alvin Jensen, David Zennaro, Per Torbensen, Jan Fritsbøger, Ole Frank, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Ole Larsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Pia Kjærsgaard og DF bliver ofte hængt ud, oftere end andre - dog vil det være meget oplysende om adskillige andre folketingsmedlemmer/ partier blev gået efter i sømmene. Politikere er ikke det, de var engang - heller ikke deres arbejde...
Det sker så næppe, i hvert fald ikke foreløbigt.
De fleste "borgere" i dette land er naturligvis klar over dette - det er løsningen, man mangler.

Birte Sørensen, Lars Rasmussen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

De fleste politikere mangler almen dannelse og indsigt.
Man bliver ikke en god politiker ved at blive Cand. scient. Pol.

Flemming Berger, Ole Henriksen, Anne Mette Jørgensen, Bo Carlsen, Lars Løfgren, Per Torbensen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ulla Søgaard, Børge Neiiendam, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Leo Nygaard, men der er legitime og illegitime holdninger, man kan indtage. Det er en illegitim holdning at mene, at folk, der er på flugt, bare må sejle deres egen sø og ikke kommer os ved.

Bjarne Tingkær, Anders Olesen, Bo Stefan Nielsen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Vibeke Hansen, Anne Mette Jørgensen, David Zennaro, Elisabeth Andersen, Steen Bahnsen, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Ete Forchhammer , Ole Frank og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jeg havde grundlæggende kun nøde at læse overskriften for at tænke det må være Rune Lykkeberg og nu får fru forMAND for Folketinget seriøst smock.
Og velfortjent.

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Maria Jensen

Se på Malmø, og tak så Pia Kjærsgaard på jeres grædende knæ. Og drop jeres billige forsøg på sygeliggørelse, de siger mere om jer selv

Birte Sørensen, Karsten Sedal, Erik Jakobsen, christian christensen og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg må tilstå at jeg havde samme tanker , da jeg i P1 hørte om Islands festdag med deltagelse af Folketingets formand Pia Kjærsgaard skælde ud og beskylde andre for ikke at kunne opfører sig ordentlig.
PS: Under JP-krisen skulle alle ellers finde sig i hån og sport i ytringsfrihedens hellige navn - men det har Folketingets nuværende formand nok glemt.

Bjarne Tingkær, Birthe Kruse, Lars Rasmussen, Bo Stefan Nielsen, Lone Hansen, Alvin Jensen, Vibeke Hansen, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Karsten Lundsby, John Damm Sørensen, Malan Helge, Torben Ethelfeld, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Svend Erik Sokkelund, Christian Mondrup, Bernhard Drag, Ole Frank, Hans Larsen og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Island tager så at sige ingen flygtninge. Det er derfor det rene hykleri. Hvis DK tog lige så få som Island ville vi på 60 år have modtaget 10000. Vi har modtaget om 150.000. Island under 600. Det er da vist tæt på Europarekord.

Karsten Sedal, Egill Masson, Hans Aagaard, Erik Jakobsen, christian christensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Den rødbrune boa snor sig udenom Island. Pirater tar over.

Måske det er indholdet i Declare Independence. Björk's musikalske opråb til Grønland og Færøerne:

https://www.youtube.com/watch?v=4P5xSntVWQE
...

Jens J. Pedersen

@ Ole Arne Sejersen
"Det kan du selv være!"
Det er almindelig kendt at angribe budbringeren i stedet for sagen.
At du ikke kan skrive fornuftigt og sammenhængende er nu pludselig min skyld?
Jagter vi hinanden eller sagen?

"Hver gang der oprettes en blog, hvor ’DF’ indgår, starter det en automatisk udledning af hån og spot, og det er irriterende at skulle bladre ned gennem denne trivielle fest, men ofte kommer der mere kød på debatten efter den rituelle stammedans. Det har altid været sådan, og det er nok bedre at publica får følelserne ud, end at de samler til bunke"

Lige den her debat kommer der nok ingen trevl af kød på, fordi selve oplægget virker som om Rune bare vil checke, om DF Bash Choir stadig er funktionelt.

Per Torbensen, Hans Aagaard, christian christensen, Børge Neiiendam, Morten Simonsen og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Katrine Damm, hvis bare "smock" betød det jeg tænkte, havde jeg anbefalet din kommentar, men jeg forstår ikke sammenhængen ml. Lykkebergs glimrende leder og et stk. tøj? Er det at den aldrende kvinde iklædes børnetøj så indvendig bli'r udvendig, og alle kan se det? Eller har ordet smock nu fået en ny, tekstilfri betydning?

Dét der karakteriserer fr. Pia Kjærsgaard er hendes bigotte livssyn - hendes manipulatoriske evner - hendes velkontrollerede hysteriforme udbrud - og hendes magtliderlighed. Fruens karriere er imponerende og skræmmende - og hendes parti er landsskadeligt.
Så hjertelig tillykke gamle Danmark - og tak for kaffe....!!! - og hvem sagde Trump...???

Birthe Kruse, Alvin Jensen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Tino Rozzo, Elisabeth Andersen, Ebbe Overbye, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Ulla Søgaard og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld men er det ikke Folketingets formandspost det drejer sig om og ikke DF og personen Pia Kjærsgaard ?
Er det værdigt for Danmark, at Folketingets nuværende formand skælder ud - BURDE hun ikke som Folketingets formand havde set bort fra udvandringerne mv. uden at skælde ud?

Lone Hansen, Karsten Lundsby, Per Klüver, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ulla Søgaard anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Maria Jensen

Se på Malmø, og tak så Pia Kjærsgaard på jeres grædende knæ. Og drop jeres billige forsøg på sygeliggørelse, de siger mere om jer selv

Pia Kjærsgaard og DF er ikke blevet pariaer i dansk politik p.gr.a deres indvandringskristiske holdninger og politik. Indvandring, som alle andre politikområder, kræver regulering og et eller andet sted må der nødvendigvis sættes en grænse. Det er alle politikere enige om. Uenigheden går kun på, hvor denne grænse skal gå. Ingen tvivl om at Sverige har været for lemfældige, og til dels betaler prisen for det i dag.

Det er helt legitimt at mene, at Danmark skal have en meget retstriktiv indvandringspolitik - tilmed at man ikke ønsker for mange indvandrere fra muslimske lande - hvis man mener at de udgør et særligt problem. Det er strengt taget ikke de holdninger, der har pisset en stor del af danskerne af.

Dét, der virkelig har gjort Pia og hendes proselytter til hadeobjekter er deres systematiske og vedholdende chikane af alle muslimske borgere i dette land - om de så er danske stasborgere. Altså ikke uvelkommenhed overfor fremmede - men overfor fuldgyldige medlemmer af det danske samfund.

Man har, som lige dele idiosynkrasi og gemen poulistisk spekulation, valgt at køre en tæppebombningskampagne overfor muslimer - overfor deres religiøse praksis, kost, kønsrollermønstre, værdisæt, påklædning - og listen fortsætter ud i det absurde. Det har ikke skortet på kreativitet hos DF med at finde symbolske områder, hvorpå man kunne udstille dem som fjendebillede og chikanere dem - plus skore billige politiske stemmer herpå. Og hvad er endnu værre: Denne praksis har nu bredt sig til de andre partier, som forsøger at overbyde DF i muslim-bashende symbolpolitik.

Det er her, man for alvor har meldt sig ud af klubben af civiliseret anstændighed - og denne forbandelse vil forfølge partiet og dets stifter - i det mindste så længe dette usympatiske uvæsen pågår.

Den overordnede lære for Pia Kjærsgaard må være - at respekt og sympati ikke er noget man kan kræve eller opnå ubetinget. Det er en belønning for en god karakter og gode handlinger.

/O

Birthe Kruse, Anders Olesen, Torben Siersbæk, Jørgen Dahlgaard, Christel Gruner-Olesen, Lone Hansen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Ole Henriksen, Vibeke Hansen, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Annemette Due, Hanne Ribens, Poul Erik Pedersen, Karsten Lundsby, Malan Helge, Carsten Munk, Lars Løfgren, Tino Rozzo, René Arestrup, Steffen Gliese, Elisabeth Andersen, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

"Hvad HAR vi dog gjort, for at gøre os fortjent til den forsmædelige tilstand!"

Det skal jeg sige dig; rigtigt mange af jer har fundet jer i det Christiansborg'ske polemikteater og som børn håbet på at der kom 'bedre politikere' - det er I rigtigt mange som gentagne gange fromt ønsker jer. I kan og vil ikke se at vi har en korrumperet retsstat, vi har et destruktivt afhængighedsforhold til EU og til NATO - og at der er brug for radikal kritik igen og igen og igen. Og så lidt igen; til vi får bragt denne offertænkning ud af verden og sat handling på.

Det nytter intet at beklage sig over Pia; hun er blot et symptom på at den sociale kontrakt i det danske velfærdssamfund; dén som alle socialdemokrater og socialistiske reformister har agiteret for og omtalt som fremsynet og bæredygtig, er revet i stykker - og at den hele tiden har været et figenblad.

Vi lever og bor i et reaktionært overflodssamfund, fuld af velnærede meninger om at det da går meget godt. Men det gør det kun en stund endnu; se ude i verden hvor flygtningeproblemer, krige, sult- og tørkekatastrofer, oversvømmelser og fattigdommen øges - og vid at vores lille selvfede samfund, som ikke kan finde ud af at sætte reel tæring efter næring, bærer et betydeligt medansvar. Og så beklager vi os over Pia, som er mindre, langt mindre og mere betydningsløs, end a fly in the ointment.

René Arestrup

Udemokratisk...?
Jeg troede, at ytringsfrihed var en af demokratiets søjler.
Men Fru formanden opererer tilsyneladende med en anden og mere snæver definition af begrebet demokrati.
Formentlig af den slags, der passer bedst ind i hendes øjeblikkelige kram.

Lis djørup, Lone Hansen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hendes excellence fru Pia Kjærsgaard

Nogen burde på forhånd - med rettidig omhu - have givet vort islandske broderfolks socialdemokratiske parlamentarikere et diskret vink med en vognstang om, hvad man risikerer at udsætte sig for ved at benytte sin grundlovssikrede ytringsfrihed til stødende kommentarer om den skallesmækkende mimose fra dansk folkeparti, som p.t. beklæder formandsposten i det danske Alt- eller ingenting.

Christian Nymark, Ulla Sauer, Lars Rasmussen, Lone Hansen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Vibeke Hansen, Annemette Due, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, John Damm Sørensen, Karsten Lundsby, Hans Larsen, Bernhard Drag og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Leif Høybye

Pia er og har altid som politiker været bannerfører for fremmedangst og had, og vil derfor også være det som folketingets formand. Fremmedangst og had, der deler befolkningen, vil altid være en beskidt ting, selvom en stor del af befolkningen og over halvdelen af folketinget har holdninger, sprog og beslutninger, der underbygger og forstærker denne udvikling

Flemming Berger, Alvin Jensen, Anne Mette Jørgensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Leo Nygaard: Pia Kjærsgaard er ikke valgt af folket til Folketinget. Hun er valgt af de vælgere der har sat et kryds ved enten det parti hun repræsenterer eller de der har stemt personligt på hende - hverken flere eller færre. Hele det danske folk har stemt på alle de øvrige partier (ialt 178 medlemmer af Folketinget). At hun så er udnævnt til formand for det høje ting, skyldes at et parlamentarisk flertal stillede sig bag hendes kandidatur.
Endvidere: hvad er argumentet for at Rune Lykkeberg er en sur gammel mand og at analysen er enøjet? Synes du den type af kommentar fremmer forståelsen for dine synspunkter?
Mvh. poul.

Torben Siersbæk, Flemming Berger, Alvin Jensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Jens Peter Hansen.
I 2017 var antallet af migranter og flygtninge i Island 12,8% af indbyggertallet. I Island er der meget lille arbejdsløshed og derfor bliver migranter og flygtninge hurtig en del af arbejdsstyrken. I Island er der ca. 344.000 indbyggere. Det svarer til antallet af beboere i Århus. Landet er ca. 103.000 m2 og ca. 2.5 gange større end Danmark. Infrastrukturen er stor og der er store omkostninger forbundet med den.

Antallet af muslimske indvandrere i Island har ikke været stort. Det skyldes sandsynligvis, at der er knapt 3000 km fra Europa til Island, der er meget koldt i Island, en flybillet eller en rejse med færgen Smyril er dyr for de i forvejen oftest fattige flygtninge, desuden er de sociale tilskud lavere. Disse forhold har indflydelse på det procentvise antal. De fleste flygtninge har søgt til Tyskland og Sverige og noget lavere antal til Danmark. Flygtninge søger hen, hvor de mener, at livsvilkårende er bedst, eller hvor de har venner og bekendte.

Mig bekendt, udgør muslimer i Danmark 5% af landets indbyggere og her er en rimelig stor del af dem migranter og en stor del fra Tyrkiet. Danmark har haft sværere ved at få indvandrere i arbejde. Her kan det ikke udelukkes, at DF omtale af indvandrere spiller en rolle.

Pia Kjærsgard blev inviteret til Island i sin egenskab, som formand for Folketinget og ikke som repræsentant fra DF. Derfor mener jeg, at nogle af mine landsmænds reaktioner er uværdige, uagtet hvad man måtte mene om Pia Kjærgaards og DF's politik og hendes altid store selviscenesættelse, som vi vidnede i Island og senere i Danmark.

Til denne 100 års fødselsdag blev kun de "fine" og altingsmænd inviteret. Befolkningen blev ikke inviteret til Thingvellir, derfor var protesten større end ellers og DET er måske ikke faldet Pia Kjærsgaard ind, at hun ikke var et centrum.

Birte Sørensen, Karsten Sedal, Flemming Berger, Anne Eriksen, Vibeke Hansen, Anne Mette Jørgensen, Viggo Okholm, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg taler om flygtnince, ikke migranter, og flygtninge tager Island stort set ingen af. Hvis Dk tog lige så få som Island i forhold til indbyggertallet så havde vi altså kun modtaget 10.000 på 60 år. Der er masser af migrantarbejdere i DK. Pokakker, rumænere, lithauere etc. Det er jo ikke den vi snakker om vel ?

Birte Sørensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Hvis forståelsen mangler kan det både være retorikken eller budskabet. Politikere har, som alle andre mennesker ret til deres egen personlighed.
Der vil altid være modstandere, men det er ikke noget nyt at kønnet også får en betydning - også her i lille Danmark. Vi har kvindelige ministre, ordførere - også i Venstre. - Nogle gange får jeg tanken, at de skal være en slags buffere, også fordi der trods alt er en meget stærk majoritet af mænd - her og i den øvrige verden.

Vi havde en kvindelig statsminister, det gik der en del røg af. Det er ligesom mere tilladt at kritisere kvinder. De er lidt forskellige fra mænd, right - men egentlig ikke værre - men måske er det en vane?
Hvordan ser det ud for Merkel og Theresa May, som nu kæmper med sin tidligere udenrigsminister. Deler han mere end en slags hårpragt med Trump, eller er det retorikken? Så er en del andre herrer, der gør sig bemærket - fra bl. a. Israel, Tyrkiet og Syrien. Såmænd også her i landet.

Katrine Damm

Ete Forchhammer, du har fuldkommen ret!
Jeg brugte ordet 'smock' i betydningen 'at få tørt på', og det kan jeg godt nok ikke finde noget belæg for, hvor i alverden jeg har fået den Ide fra, ved jeg godt nok ikke;)
Tak for korrektion, man ved det jo ikke før, der er nogen, som gør een opmærksom på det :)

Anne Eriksen, Anne Mette Jørgensen, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Katrine Damm

Katrine - du er nu ikke så langt ude alligevel ;-)
Ordet 'smock' er et amerikansk slangudtryk, der opstod i tegneseriernes lyd-billed univers.
Betydningen er at få et "slag der batter".

Brian W. Andersen, Katrine Damm og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Eva Schwanenflugel, tak for oplysningen om den nye betydning af "smock". Hvornår mon Sprognævnet og ODS opfanger den? Den svarer vel i tegneseriesammenhæng til "smask"? Som kommentar til Lykkebergs leder finder jeg nu Katrine Damms personlige brug af ordet lidt mere malende... hvis der skulle gradueres...

Lars-Bo Abdullah Jensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Tak Eva, jeg kunne virkelig heller ikke regne ud, hvordan jeg selv havde opfundet udtrykket, så fortsætter jeg med at bruge det, men nok med mere omtanke ;)

Anders Sørensen

@Eva Schwanenflügel, har du et link til definitionen af "smock"?

Eva Schwanenflügel

@ Anders Sørensen

Anders - desværre ikke. Her skal man have fat i den udvidede udgave af den Amerikanske Slangordbog, og den har jeg ikke kunnet finde som App.
Hverken Google eller Wikipedia har definitioner der rækker ud over den gængse.

Som tegneserie-fan burde man dog kunne genkende lydbilleder, der også har andre betydninger end de ord, de er opstået fra.

Andre eksempler end 'smock' er fx 'clock' og 'sock', der som vi alle ved betyder 'ur' og 'strømpe/sok'.

'Smack' er anvendt i betydningen 'en lussing' , mens 'smock' er en 'kajeryster', der betyder at nogen har 'socked' en anden.
'Clock' betyder som oftest et slag, der får modstanderen til at blive bevidstløs eller i det mindste så rundforvirret, at vedkommende er ude af stand til at slå tilbage.

Batman og Superman har ikke levet forgæves, he he..

Anne Eriksen, Anders Sørensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tænker også udtrykkene kunne have en hvis oprindelse i stumfilms-universet, fx de første Gøg og Gokke-film, men nu tager jeg nok munden for fuld..
Måske andre ved mere om det? ;-)

Eva Schwanenflügel

Pia Kjærsgaard blev 'smocked' af Rune Lykkeberg, mens hun nok blev 'socked' af Islands Piratparti, og efterfølgende 'clocked' af en læserskare..

Lars Rasmussen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Vibeke Hansen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Eva Schwanenflügel, jeg er bekendt med clocked og socked. Smacked er selvfølgelig helt dagligdags. Jeg har aldrig hørt/set smocked. Men nu vil jeg da helt klart begynde at benytte det. :D

Anne Eriksen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Det er meget forvirrende og man skal åbenbart have læst tykke bøger for at hitte rundt i alle de konstellationer, som hersker på borgen.
Ikke desto mindre mener jeg, at folketingets fornemste post kræver en vis grad af neutral fremtoning.
det står PK ikke for.
Vedr. flygtninge, så undrer det mig at Japan har modtaget meget få flygtninge. Især set i forhold til deres historie. Nu er EU ovenikøbet i gang med en stor handelsaftale.
Desuden mangler de børn, da landet åbenbart er så håbløst til at japanerne vil sætte børn i verden.
Når nu flere herinde ved så meget om strukturen i folketinget, så vil jeg meget gerne have oplyst hvordan man vælger, Folketingets Ombudsmand, da denne institution af forskellige årsager forekommer mig noget ulden.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Som Jeg har forstået det Anne Mette Jørgensen, så drejer det sig vist bare 90 mandater og diverse studehandler :(
Jeg har også undret mig, i det jeg også (førhen) havde den opfattelse, at Folketingets formand m/k så at sige skulle 'svæve over vandene' og være neutral.
Sådan er det så åbenbart ikke.

Eva Schwanenflügel

@ Anne Mette Jørgensen

Anne Mette - du har skrevet at du mener, valget af Folketingets Ombudsmand er noget ulden, og hvordan man vælger til denne institution.

Fra Wikipedia :

" Folketingets Ombudsmand er en kontrolinstans for den offentlige forvaltning, som er valgt af Folketinget. Ombudsmandsinstitutionen oprettedes i 1954 efter svensk forbillede. Den første ombudsmand, Stephan Hurwitz, blev valgt d. 29. marts 1955. Den nuværende ombudsmand er Jørgen Steen Sørensen, der tiltrådte den 1. februar 2012.

Folketingets Ombudsmand er chef og ansigt udadtil for ombudsmandsinstitutionen, der er underinddelt i syv områdeafdelinger eller kontorer og består af 50-60 sagsbehandlere, der alle er jurister med erfaring fra andre stillinger."

Anne Eriksen, Anne Mette Jørgensen, Ete Forchhammer og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne Mette Jørgensen

Men jeg tror du mener Folketingets Formand?

Igen fra Wikipedia :

"Folketingets formand er parlamentsformanden for Folketinget i Danmark. Posten blev oprettet i 1850, året efter Grundlovens vedtagelse. Formanden indgår desuden i Folketingets præsidium, som leder Folketingets arbejde. Præsidiet vælges ved hver folketingssamlings begyndelse, og består af en formand og indtil fire næstformænd fra de fire største partier i Folketinget udover formandens parti. En ny formand vil for det meste være fra samme parti som statsministeren, men kampvalg kan dog forekomme. Efterfølgende vil formanden dog normalt altid blive genvalgt uden modkandidater, også selvom regeringsmagten skifter. Folketingets formand er også den øverste chef for Folketingets Administration, som tæller cirka 400 ansatte."

Hvad flere her i kommentator skaren har været inde på er, at at Folketingets Formand ikke nødvendigvis er særlig demokratisk valgt. Posten er blevet et såkaldt "ben" i sammensætningen af magten.
Det siges, at Pia Kjærsgaard fik posten som en slags studehandel, hvor Bertel Haarder skulle have haft den. Han fik lovning på en fed post i Sønderjylland, (kan ikke komme i tanker om hvad den hed), men det var de lokale imod, og han fik ikke sit flæsk.
Det gjorde til gengæld Pia Kjærsgaard, for at støtte op om den nye VLAK- regering.

Sådan forstår jeg historien, men jeg tager muligvis fejl.. ;-)

Ulla Søgaard, Katrine Damm, Dorte Sørensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Eva Swanenflügel -
ja Bertel Haarder fik lovning på en post generalkonsul i Flensburg - som han i øvrigt sikkert ville have været rigtigt god til og gerne ville have.
Men ak - der gik politik og studehandel i sagen

Eva Schwanenflügel

@ Brian W. Andersen
24. juli, 2018 - 01:18

Brian - jeg tror du har ret mht. E. C. Segar, skaberen af 'Popeye' eller Skipper Skræk på dansk.
Har set mange Skipper Skræk tegnefilm, hvor jeg mener, man ligesom i de tidlige Batman - og Robin film tegnede slag-ordene i eksploderende 'bobler'.

Tak for tilbuddet om fonten, det kan da godt være, jeg skal benytte mig af den :-)

Runa Lystlund

Runa skriver.
Jens Peter Hansen
Jeg tillader mig at korrigere dine tal til 704, i henhold til det islandske statsministeriums tal. I Danmark er der bevilliget over 168.000 pladser til asyl til ansøgere fra og med Ungarnkrisen, i henhold til Røde Kors tal. Af dem er 58% af ikke vestlig afstamning. I henhold til Røde Kors er nogle flygtninge familiesammenførte, nogle et døde og nogle er flyttet tilbage. Ydermere nævner de, at det ofte er svært at vurdere, om asylansøgere er regulære flygtninge eller migranter. I begge oplyste tale står det noget usikkert, om tallene også indeholder familiemedlemmer.
En ting er sikker, flygtninge vælger de lande som giver dem den bedste økonomi og sikkerhed.

Krige og fattigdom skaber flygtninge, Danmarks deltagelse i diverse krige har nok også skabt flere flygtninge end, der ellers havde været.

Jens Erik Starup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Åh nej! Repræsentanter for den politiske elite har forbrudt sig på det danske konsensus om ikke at udtrykke sig bramfrit...imod den racistiske politiske elite! Ned med den del af eliten!

Hov, og det var endda udlændinge. NED MED DE FREMMEDE!

Anne Mette Jørgensen

Jeg skrev i går, dels tak, men også,at jeg ikke sammenblander formand For ft.. og ombudsmanden.
,muligvis fir jeg ikke sendt.

Lars Rasmussen

Tabets alt din vinding skabte

Pia Fremskridtsdatter, farvehandlerens datter,
hvor er hun, ja hvor er hun?
Sidder højst på tinge,
ønsker hele landet at betvinge.

Aya aya ya

Pia Fremskridtsdatter, farvehandlerens datter,
hun blev valgt, ja hun blev valgt.
Som afløser for Mugge
og har nu Løkke som sin handskedukke.

Aya aya ya

Pia rider kun på højreheste,
slås med Vermund om hvem der kommer længst.
Pia prøvede førend de fleste,
gemte sig i smat og slam, ventede dér til det blev norm,
hilser den ny styreform.

Pia Fremskridtsdatter havde en fremskridtsfatter,
han var sjov, ja han var sjov.
Han ville dansken befri,
men Pia stjal til sidst hans hele parti.

Aya aya ya

Pia Fremskridtsdatter, farvehandlerdatter,
går nu hjem, ja går nu hjem.
For over selv Grundloven
står dog hævdelsen af hjemmeborgen.

Aya aya ya

Pia frygter kun de mange gæster,
når de bryder hendes grænsehegn.
Pia støjer mere end de fleste,
vælter sig i smat og slam, bagved sin ligusterhæk,
siger et bestemt “Bliv væk!”.

Pia Fremskridtsdatter, farvehandlerens datter,
hvad vil hun, ja hvad vil hun?
Opnå som folkets kvinde
et dejligt dansker-paradis at vinde.

Ak ja, ak ja

...

(Frit efter Sebastian, Ronja Røverdatter.)

Eva Schwanenflügel og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Som folketingets formand repræsenterer Pia Kærsgaard hele folketinget, når hun deltager i officielle begivenheder, som netop formand for folketinget. Derfor drejer det sig ikke om Kærsgaards ytringsfrihed - den kan hun gøre brug af i andre sammenhænge, men om at hun forstår, at hun som formand for folketinget ikke skal drive partipolitiske agitation. Det har hun mange gange haft svært ved at håndtere.

Katrine Damm, Anne Eriksen, Torben Siersbæk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Leo: Pia K. var inviteret til Island som formand for folketinget ikke som medlem af DF. Hvad hun mener privat om de islandske politikere vedkommer ingen ud over hendes nærmeste, men så snart hun skriver på de sociale medier, er det ikke længere privat. Der er hun i samme situation som Lars Løkke

Katrine Damm, Anne Eriksen, Torben Siersbæk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er fint nok at merge de to blogs i en, fordi emnet er et, men kunne vi så ikke få de indlæg med, som er censureret væk ?