Leder

Det er ikke Theresa May, der er problemet. Det er betydningen af Brexit

Modstandere af May vælger indtil videre at forlade regeringen i stedet for at vælte premierministeren, fordi de ikke vil overtage Brexit og tage konsekvensen af det valg, de selv har givet briterne
Udenrigsminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davis er de to seneste til at forlade Theresa Mays regering. Her ses på vej ud af Downing Street 10.

Udenrigsminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davis er de to seneste til at forlade Theresa Mays regering. Her ses på vej ud af Downing Street 10.

Haria Dinendra

10. juli 2018

Der er især én grund til, at Theresa May endnu er premierminister i Storbritannien. Hendes job som leder for en stormagt er attraktivt, men opgaven som forhandler af Brexit er afskyelig. Mange vil gerne af med May som premierminister, men indtil videre har ingen haft mod til at overtage ansvaret for at forhandle Brexit med Bruxelles og forklare det til den britiske befolkning.

May er gået fra ydmygelser til nederlag foran sin befolkning og hele den europæiske offentlighed. Men hvis én i det konservative parti førte an i et opgør for at vælte premierministeren, ville vedkommende også overtage ansvaret for Brexit. Og enhver kan se, at problemet ikke går væk, bare fordi premierministeren forsvinder.

Det er sandsynligvis derfor, modstanderne af May har valgt at forlade regeringen frem for at angribe hende. Den stortalende udenrigsminister Boris Johnson afleverede således sin opsigelse mandag, efter Brexit-ministeren David Davis havde sagt sin stilling op sent søndag aften. De forlod begge regeringen i protest mod det udkast til en aftale med EU, de ellers begge som medlemmer af Mays regering havde anerkendt fredag. Da de skulle forklare det i offentligheden, som de havde aftalt for lukkede døre, gav de op. 

Aftalen afslører, hvorfor Brexit er så svær en opgave: Den afgiver for meget suverænitet til EU i forhold til de britiske vælgere, som tager folkeafstemningen alvorligt og stemte for at få selvbestemmelsen tilbage. En konsekvens af Mays aftale er nemlig, at briterne måtte anerkende EU-domstolen, hvis de ville have adgang til det indre marked. Den lever altså ikke op til Mays løfte om, at »Brexit betyder Brexit«.

Men aftalen afgiver samtidig for lidt suverænitet i forhold til EU, fordi den gør det, som EU konsekvent har afvist at gå med til: Den vil have fri bevægelighed af varer, men ikke af mennesker. Aftalen taber både i den britiske offentlighed og i Bruxelles.

Den udstiller illusionen hos dem, der lover, at man kan få økonomiske fordele uden politiske forpligtelser i EU. Og så længe illusionerne om, at man kan genvinde national suverænitet uden at lave en grænse til Irland, og om at man kan få adgang til et fællesmarked uden at anerkende en fælles domstol, bliver bekræftet, er forhandlingen af Brexit en umulig opgave.

Uanset om de ender med at vælte Theresa May eller ej, så er nederlaget og forbandelsen for den britiske regering, at de ikke vil tage konsekvensen af det valg, de selv har givet briterne. 

EU vil ikke gøre Storbritannien til ligeværdig partner i det fælleseuropæiske sikkerhedssamarbejde efter Brexit. Briterne har ret i, at det kan skade Europas sikkerhed, siger sikkerhedsekspert
Læs også
Læs også
Læs også

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Munk
  • Poul Anker Sørensen
  • Torben K L Jensen
  • Henrik Brøndum
David Zennaro, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Poul Anker Sørensen, Torben K L Jensen og Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nils Bøjden

"Hvornår indser UK (og andre) at det ikke er muligt at melde sig ud af EU?"

Selvfølgelig er det muligt. Udfordringen for UK er at de både vil ud og ikke vil ud. De vil godt den fri handel , fri service og fri varetransport men de vil ikke nderkaste sig fællesskabets regler på disse områder. De vil godt have et frit arbejdsmarked når de selv kan bvestemme hvem der må komme ind i landet.

Men det er først nu ved at gå op for dem hvad det betyder. G.eks er det ikke muligt for engelske fly at lande i andre lande efter marts næste år, da det er EU der har aftalerne.

https://www.ft.com/content/9461157c-1f97-11e8-9efc-0cd3483b8b80
https://www.ft.com/content/57c0c01c-ef9c-11e6-930f-061b01e23655

Der er 1 mio briiske statsborgere der er retsløse i 2019 når de ikke mere er omfattet af EUs borgerrettigheder. og 3 mio EU statsborgere i UK der har samme problem. Og det problem er det største for UK, da langt størstedelen af EU borgerne i UK er erhvervsaktive, mens størstedelen af UK borgere i EU er pensionister.

https://www.bbc.com/news/uk-politics-42279408

David Breuer, Torben Siersbæk, Claus Nielsen, Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Michael Friis og uggi kaldan anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Det er svært ikke at føle en vis skadefryd overfor den britiske løve,der sprang op med et brøl og faldt ned som et lam.

David Joelsen

Fly fra EU lander da ellers fint i både Norge og Schweiz mens fly fra USA kan lande overalt i EU. Men fra 2019 kan engelske fly ikke lande i EU. De slår sig på lårene af grin i Italien, de gamle, mens de væder halsen i Grappa. “Der skal falde beskyttelsespenge, eller kan vi ikke hjælpe jer”.

Og i mens sidder Jørn oppe i nord, og føler en vis skadefryd.

Det gamle broderskab har stærke bånd.

John S. Hansen

Jeg føler ingen skadefryd, men skam på EU`s vegne. Her ser man tydeligt hvordan EU på ganske chikanøs vis har forholdt sig til et EU land som gjorde det, som vi Danskere også burde gøre; nemlig sige fra og forlade EU. Hvis flere lande følger trop vil det blive stadig mere nødvendigt for EU at opføre sig ordentligt og sige farvel på en pæn måde uden at smække døren i!

David Joelsen, Michael Friis, Per Torbensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg føler heller ingen skadefryd, for følelserne her minder jo om dem ved et forlist parforhold. Og det er svært at se, hvordan man skal komme videre, fordi der bagved også lurer en mistanke om, at valget ikke var fair.
For mig at se, så udstiller hele affæren den afstand, der er mellem befolkningen i Storbritannien og deres politikere. Og før de får gjort den afstand mindre, vil det være svært at finde en holdbar løsning.

John S. Hansen

@ David Z
Hvorfor en mistanke om at valget var unfair?

Vi har i DK en tilsvarende afstand i mellem befolkning og politikere i forhold til EU. Omtrent halvdelen af Danskerne er ikke tilhængere af EU. Dette svarer på ingen måde til repræsentationen i folketinget.
Det at være EU - modstander er tabu i "det pæne politisk korrekte selskab" Man bliver øjeblikkeligt stemplet som værende hard - core nationalist og DF ´er! Det er hæmmende for en god og åben lige debat om EU her i landet.

Dette er absolut ikke et EU-problem, men måske et britisk problem.

Men det er først og fremmest et internt Torry-problem. For Torry-partiet rummer 2 større og en forholdsvis lille gruppe, der på ingen måde er enige i, hvordan skilsmissen skal løses. Eller hvordan forholdet internt i Storbritannien samt landets forhold til EU skal være bagefter.

Derfor har Storbritannien snart har brugt 2 år til at afklare forholdet i et eneste parti - nemlig regeringspartiet. Efterhånden er løsningen nok den, at Theresa May overvejer at udskrive nyvalg, så andre kan hjælpe med en fornuftig løsning. For Torry-partiet har tilsyneladende ingen, der kan afløse Theresa May, og den der evt. træder i stedet, kommer til at slås med præcis de samme uløselige problemer.

Torben Siersbæk

Er der en voksen i nærheden af Downing Street 10?
Hverken Theresa May eller den omvendte gulvmoppe kan tilsyneladende tænke en eneste sammenhængende tanke, og den gamle mand på den anden side af Underhusets Speaker har siger og skriver INTET at tilbyde.
Er der virkelig ingen, der kan fortælle dem, at børnehaven lukker, og de voksne henter børnene?