Leder

Ved den mindste tvivl skal asylansøgere selvfølgelig undersøges for tortur

Det ville rigtignok være vidtgående, hvis Flygtningenævnet skulle følge FN og i realiteten afgive sin kompetence til at beslutte, hvornår der skal foretages torturundersøgelser af asylansøgere. Men det er glædeligt, hvis anmodningen fra FN får nævnet til at være mere opmærksom på, hvornår der er behov for at undersøge tortur
Ved enhver tvivl bør asylansøgere selvfølgelig undersøges, skriver indlandsredaktør Anton Geist i en leder. Her er det tunseren Boubaker El jouini, der blev tortureret af Ben Ali-regimet på grund af sit religiøse tilhørsforhold før revolutionen i 2011. Herhjemme fik han hjælp af den danske organisation Dignity. 

Ved enhver tvivl bør asylansøgere selvfølgelig undersøges, skriver indlandsredaktør Anton Geist i en leder. Her er det tunseren Boubaker El jouini, der blev tortureret af Ben Ali-regimet på grund af sit religiøse tilhørsforhold før revolutionen i 2011. Herhjemme fik han hjælp af den danske organisation Dignity. 

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

26. juli 2018

En opsigtsvækkende beslutning er blevet truffet i Flygtningenævnet, de danske asylmyndigheders øverste instans. Nævnet er kommet frem til, at det ikke vil følge en anbefaling fra FN’s Torturkomité.

Som beskrevet i onsdagens Information har komiteen anmodet nationale myndigheder om at iværksætte torturundersøgelser af asylansøgere, hvis vedkommende selv beder om det. Men det er ifølge Flygtningenævnet »for vidtgående«, som landsdommer Henrik Bloch Andersen siger.

Nævnets beslutning er ikke ukontroversiel. På trods af danske politikeres stadigt mere kritiske attitude over for internationale regelsæt og institutioner på særligt udlændingeområdet er det et særsyn, at en dansk myndighed går direkte imod en utvetydig henstilling fra FN. Men det betyder ikke, at det ikke kan være rimeligt nok i dette tilfælde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Dorte Sørensen
  • Maj-Britt Kent Hansen
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Dorte Sørensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være nævnets kompetence at afgøre det. Det burde snarere være en fast del af proceduren ved at modtage folk, der søger asyl.

Alvin Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar