Leder

Ved den mindste tvivl skal asylansøgere selvfølgelig undersøges for tortur

Det ville rigtignok være vidtgående, hvis Flygtningenævnet skulle følge FN og i realiteten afgive sin kompetence til at beslutte, hvornår der skal foretages torturundersøgelser af asylansøgere. Men det er glædeligt, hvis anmodningen fra FN får nævnet til at være mere opmærksom på, hvornår der er behov for at undersøge tortur
Ved enhver tvivl bør asylansøgere selvfølgelig undersøges, skriver indlandsredaktør Anton Geist i en leder. Her er det tunseren Boubaker El jouini, der blev tortureret af Ben Ali-regimet på grund af sit religiøse tilhørsforhold før revolutionen i 2011. Herhjemme fik han hjælp af den danske organisation Dignity. 

Ved enhver tvivl bør asylansøgere selvfølgelig undersøges, skriver indlandsredaktør Anton Geist i en leder. Her er det tunseren Boubaker El jouini, der blev tortureret af Ben Ali-regimet på grund af sit religiøse tilhørsforhold før revolutionen i 2011. Herhjemme fik han hjælp af den danske organisation Dignity. 

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Debat
26. juli 2018

En opsigtsvækkende beslutning er blevet truffet i Flygtningenævnet, de danske asylmyndigheders øverste instans. Nævnet er kommet frem til, at det ikke vil følge en anbefaling fra FN’s Torturkomité.

Som beskrevet i onsdagens Information har komiteen anmodet nationale myndigheder om at iværksætte torturundersøgelser af asylansøgere, hvis vedkommende selv beder om det. Men det er ifølge Flygtningenævnet »for vidtgående«, som landsdommer Henrik Bloch Andersen siger.

Nævnets beslutning er ikke ukontroversiel. På trods af danske politikeres stadigt mere kritiske attitude over for internationale regelsæt og institutioner på særligt udlændingeområdet er det et særsyn, at en dansk myndighed går direkte imod en utvetydig henstilling fra FN. Men det betyder ikke, at det ikke kan være rimeligt nok i dette tilfælde.

Torturundersøgelser bør foretages ved mindste tvivl

Det er Flygtningenævnets opgave at afgøre, om asylansøgere har ret til beskyttelse i Danmark. I den sammenhæng kan det spille en afgørende rolle, om en ansøger har været udsat for tortur. Men det er ikke altid tilfældet, og der kan også være tilfælde, hvor nævnet uden at have fået udført en torturundersøgelse kan afvise en påstand om tortur som utroværdig.

Derfor forekommer det rigtignok »vidtgående«, som nævnsformanden siger, hvis Flygtningenævnet i realiteten skulle afgive sin kompetence til at beslutte, hvornår der skal foretages torturundersøgelser, og skulle underlægge sig en absolut forpligtelse til at gøre det, hvis en asylansøger anmoder om det.

Noget tyder imidlertid på, at nævnet har været for tilbageholdende med at få foretaget torturundersøgelser. Som Information har beskrevet, har det i flere sager de senere år fået kritik fra Torturkomiteen under FN for netop det, og hjemlige eksperter har været kritiske over for nævnets tilbageholdenhed.

Det er indlysende, at nævnet bør følge en praksis, hvor det ved den mindste tvivl får foretaget torturundersøgelser. Hellere en undersøgelse for meget end en for lidt. For konsekvenserne ved at overse tortur kan være fatale.

Man må derfor glæde sig over, at anmodningen fra FN’s Torturkomité faktisk synes at have haft en vis effekt, selv om den er blevet afvist af Flygtningenævnet. Nævnet har nemlig nu gjort klart, at det fremover vil »have et øget fokus« på behovet for torturundersøgelser, og som juraprofessor Jens Vedsted-Hansen udtalte i onsdagens Information, ligner det »en kvart indrømmelse af, at man kan gøre det endnu bedre«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Jeg kan ikke se, hvorfor det skal være nævnets kompetence at afgøre det. Det burde snarere være en fast del af proceduren ved at modtage folk, der søger asyl.

Alvin Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar