Leder

Danske Bank skal ikke slippe afsted med hvidvask for 53 mia. ved at donere 1,5 mia. til boldbaner og sårbare unge

Indtjeningen på såkaldte mistænkelige overførsler skal gå til samfundsgavnlige tiltag, lover Danske Bank. Men nu gør bagmandspolitiet klart, at man ikke bare lader forbryderen slippe, hvis han lover at betale sit bytte tilbage, når han bliver taget på fersk gerning
»Nu har bagmandspolitiet oplyst, at de har indledt en efterforskning af banken. Det er der kun godt at sige om. For sagen, der løbende er blevet oprullet af Berlingske, har efterhånden antaget groteske dimensioner,« sådan skriver indlandsredaktør Anton Geist i sin leder.

»Nu har bagmandspolitiet oplyst, at de har indledt en efterforskning af banken. Det er der kun godt at sige om. For sagen, der løbende er blevet oprullet af Berlingske, har efterhånden antaget groteske dimensioner,« sådan skriver indlandsredaktør Anton Geist i sin leder.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
8. august 2018

Danske Banks topchef, Thomas Borgen, annoncerede tidligere på sommeren, at banken vil donere de omkring 1,5 mia. kr., den har tjent på såkaldt »mistænkelige transaktioner«, til samfundsgavnlige tiltag.

Det skulle vist nok ligne en filantropisk gestus. Men normalt lader samfundet ikke forbryderen slippe, hvis han lover at betale sit bytte tilbage, når han bliver taget på fersk gerning.

Så let gik den heller ikke for Danske Bank.

Indtil mandag i denne uge så det ellers ud til, at banken kunne være sluppet uden at blive genstand for en politiefterforskning i den såkaldte hvidvasksag.

Da Finanstilsynet i maj kom med en kritisk rapport om Danske Banks rolle i sagen, undlod tilsynet at politianmelde banken. Forklaringen var, at den formodede hvidvask er foregået i en estisk filial. Dermed skulle ulovlighederne ifølge Finanstilsynet være uden for dansk jurisdiktion, selv om de trækker tråde tilbage til Danmark.

Men nu har bagmandspolitiet oplyst, at de har indledt en efterforskning af banken. Det er der kun godt at sige om. For sagen, der løbende er blevet oprullet af Berlingske, har efterhånden antaget groteske dimensioner.

I sommer kom det frem, at der er sendt mistænkelige pengestrømme gennem den estiske filial for mindst 53 mia. kr. Det er mere end dobbelt så meget som tidligere antaget.

I forvejen vidste vi, at banken i en periode ignorerede åbenlyse faresignaler, formentlig fordi den tjente styrtende på hvidvaskningen, og at den ikke reagerede behørigt på direkte advarsler om ulovligheder. 

I Bagmandspolitiets pressemeddelelse om sagen udtaler statsadvokat Morten Niels Jakobsen, at »hvidvaskkriminalitet har store skadevirkninger på vores samfund«.

Det har han helt ret i, og det er skandaløst, at landets største bank har bistået alverdens forbrydere i at vaske deres sorte penge hvide.

Pressemeddelelsen sluttes af med en umisforståelig henvisning til Danske Banks løfte om at donere indtjeningen fra ulovlighederne til godtgørende formål:

»I praksis tager fastsættelsen af bøder udgangspunkt i størrelsen af de samlede mistænkelige transaktioner, som en finansiel institution ikke har håndteret korrekt. Det betyder, at bøden væsentligt overstiger fortjenesten.«

Det er velgørende ord fra Bagmandspolitiet, hvis efterforskning forhåbentlig ender i retsforfølgelse. For reelt er beskeden til Danske Bank: I kan ikke slippe afsted med hvidvask for 53 mia. kr. ved at donere 1,5 mia. kr. til boldbaner og sårbare unge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Poulsen

Det virkeligt interessante spørgsmål er, om der bliver placeret et personligt ansvar. Altså, er der nogen i ledelsen af Danske Bank, der får en tur i brummen for deres deltagelse i hvidvask eller deres uagtsomhed angående bankens hvidvask.

Hvis ikke, bør Folketinget undersøge, hvorfor der ikke var nogen, der blev dømt, og hvilke justeringer, der ville skulle laves af loven, for at tvinge ledelsen i andre finansorganisationer til at tage (straf)ansvar for deres forretning.

Jacob Mathiasen, Thomas Jørgensen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Thuesen, Morten Wieth, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Helene Ziegler, Bent Gregersen, Torben Bruhn Andersen, Tue Romanow, Morten Lind, Alvin Jensen, Thorbjørn Thiesen, Lars Bækgaard, John S. Hansen, Mogens Holme, Janus Agerbo, kjeld jensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Ib Christensen, David Zennaro, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Randi Christiansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Morten Poulsen :
Du kan være helt sikker på, at der ikke bliver lavet justeringer, selv om ingen bliver dømt eller kommer i brummen.
Men skulle du til vinter tage en elefanthue eller andet på hovedet hvis det skulle blive koldt, er både Venstre`s Marcus Knuth, og Dansk folkeparti`s Martin Henriksen på vej med fængselsstraf, eller det der værre, for sådan en forbrydelse.
så giv Danske Banks ledelse en elefanthue i gave.

Kent Bajer, Jacob Mathiasen, Thomas Jørgensen, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Brian Nocis Jensen, Holger Madsen, Tue Romanow, Morten Lind, Alvin Jensen, John S. Hansen, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Ib Christensen, David Zennaro, Verner Nielsen, Hans Larsen, Ejvind Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Det var rimeligt velgørende, at islandske bankfolk faktisk kom i fængsel efter krakket i 08.
Lad os håbe, det samme sker her. For nogen må jo være skyldige i det skete.

Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Helene Ziegler, Tue Romanow, Morten Lind, Alvin Jensen, John S. Hansen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anita Risager, Ib Christensen, Oluf Husted, David Zennaro, Steffen Gliese, Trond Meiring, Verner Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Man kan håbe på at de kriminelle russere der sendte penge gennem den estiske afdeling også bliver straffet.

Alvin Jensen, John S. Hansen, kjeld jensen, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

I 2008 var danske bank 'too big to fail', så lene espersen og co foretog en akutredning med skatteborgernes penge fulgt af henrik sass larsens uforglemmelige ord "danmarkshistoriens største røveri".

Pengene blev vistnok betalt tilbage, men sikkert ikke efter samme strikse og ubønhørlige krav, som almindelig bankpraksis udviser overfor almindelige, uformuende kunder. Og jeg mistænker, at det, som skete i den sene natteredning af banken, var del af en handel i forbindelse med goldman sachs' yderst fordelagtige aktiekøb i dong. (Danske bank har dog for år tilbage været venlige overfor mig og tilbudt en okay akkord på et lån sikkert udfra den kloge vurdering, at nogen penge er bedre end ingen penge.)

Men hvorfor har danske bank nu igen rodet sig ud i noget snavs? Og denne gang ser det ikke ud til, at der kommer en justitsminister fra nordjylland og redder dem.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Brian Nocis Jensen, Torben K L Jensen, Morten Lind, Alvin Jensen, John S. Hansen, Trond Meiring, kjeld jensen, Steffen Gliese og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Randi Christiansen
07. august, 2018 - 22:25
Da Lene Espersen og Co. gik til forhandlinger om bankpakkerne var det med det udtrykkelige formål at få en upside deal, hvilket er fuldstændig normalt for den slags store udlån. En upside deal indebærer, at kreditor får del i det fremtidige overskud, som man skønner at få ud af lånet. Staten fik ikke en upaude deal. Hvad der skete på mødet med bankerne, har offentligheden aldrig fået indsigt i. Da Lene Espersen blev spurgt - bl.a. i TV dokumentaren "Sikke en fest" - svarede hun, at hun ikke kunne referere fra et lukket møde. Altså rager det ikke skatteyderne, på hvilke betingelser staten yder så store lån til private foretagender. Når man er too big to fail, kan man diktere betingelserne, og når man er too big to fail, er man formentlig også too big to jail? Medmindre man kan få det til at se ud som, at en eller anden mindre bankfunktionær bærer hele ansvaret, så ledelsen kan gå fri. Det var sådan man løste problemet i USA efter Wall St. høringerne.

John H. Jensen, Jacob Mathiasen, Thomas Jørgensen, Peter Beck-Lauritzen, Morten Wieth, John Andersen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Brian Nocis Jensen, Randi Christiansen, Jørgen Kærbro Jensen, Torben K L Jensen, Tue Romanow, Morten Lind, Trond Meiring, Anders Reinholdt, kjeld jensen, Niels K. Nielsen, Kim Houmøller og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Bare rolig. De slipper ikke med 1,5 milliarder. De vil også få nogle meget alvorlige panderynker og hævede pegefinger. Vi må huske på, at deres største synd ikke er, at de har hvidvasket penge, men at de er blevet opdaget. Tænk hvis det blev almindeligt!

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, John S. Hansen, Mogens Holme, Trond Meiring og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Frederik Larsen

Nationaliser dem

Kent Bajer, John H. Jensen, Jacob Mathiasen, Thomas Jørgensen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Thuesen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Ivan Breinholt Leth, Holger Madsen, Randi Christiansen, Kenneth Graakjær, Bent Gregersen, Torben K L Jensen, Egon Stich, Alvin Jensen, John S. Hansen, Trond Meiring, Mogens Holme, Lars Bo Jensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Egon Olsen var en hædersmand - Han begik ulovlig kriminalitet.

Jeg blev lidt skuffet over denne artikel. Der er jo intet nyt i den. Det er jo bare en opremsning af hvad vi viste i forvejen.

Peter Sterling

Få sider om lov omkring hvidvask, men 500 sider om lempelser til finansvæsenet

Politikerne forhandlede fornylig om en 500 siders lovpakke gældende for finansvæsenet. Kun få sider er om hvidvask, resten er sandsynligvis om deregulering og lempelser til finansvæsenet, skrevet af finansvæsenet, sammen med de i stigende grad korrupte embedsmænd i finansministeriet.

Derfor fører de rige m.h.t. kriminalitet med mange milliarder; de skriver deres egne love, og de finansierer de politiske partier. Vi har de politikere som finansvæsenet betaler for. Finansvæsenet har hijacket det politiske system.

Transparens i demokratiet

Enhver krone som bruges på at købe demokratiet, skal beslaglægges, medmindre der er total transparens og offentlighed omkring, hvem der køber politikerne og partierne, hvem som modtager pengene, samt hvad pengene bruges til.

Korruption og råddenskab, skattely og hvidvaskning, interessekonflikter og lobbyorganisationer, på alle måder skovler finansvæsenet penge ind, de er velpolstrede, og bolig-gebyrerne er på himmelflugt. Siden 2008 er bankernes gebyrer steget med 53,4 procent. De stejlt stigende gebyrer i danske banker vidner om fordærv. Politikere har med vilje skabt tilstande som inviterer til misbrug, de har reduceret Bagmandspolitiet til 14 mand, mens antallet af indberetninger om mulig hvidvask er tredoblet til over 18.000 årligt.

"The Financial Action Task Force: "Antallet af underretninger er eksploderet. Der ligger langt flere sager som Hvidvasksekretariatet burde undersøge, end dem de har tid til at undersøge. Jeg har også snakket med frustrerede folk fra bankverdenen, der siger, at de har indberettet ting, hvor det åbenlyst er svindel, og så sker der ingenting. Så man skal se på, om der er det rigtige antal medarbejdere, når der kommer forhandlinger om politiets ressourcer".

"Ekspert: Bagmandspolitiet kan ikke følge med bankers tip om hvidvask.
https://www.information.dk/indland/2017/09/ekspert-bagmandspolitiet-kan-...

Jacob Mathiasen, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt, Bent Gregersen, Trond Meiring, John S. Hansen, Egon Stich og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Hvis det står for troende, at bestyrelsen i Danske Bank kendte til sagen allerede i 2014 (se link til finans.dk nederst), men aktiviteterne først blev stoppet ved udgangen af 2015 (link dr.dk nederst) så må bestyrelsens medlemmer da stå til personlig straf?

Om ikke andet så har Danske Bank mistet værdi for milliarder som følge af hvidvask skandalen, og har bestyrelsen ikke handlet ordentligt i den sammenhæng, så ligner det vel et brud på Selskabsloven?

§ 361. Stiftere og medlemmer af ledelsen, som under udførelsen af deres hverv forsætligt eller uagtsomt har tilføjet kapitalselskabet skade, er pligtige til at erstatte denne. Det samme gælder, når skaden er tilføjet kapitalejere eller tredjemand.

Værsgo (personlig!) at erstatte xx milliarder kroners værdi..?

https://finans.dk/finans2/ECE10775425/danske-banks-bestyrelse-blev-orien...

https://www.dr.dk/nyheder/penge/forstaa-sagen-om-hvidvask-i-danske-bank

Jacob Mathiasen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

Det virkeligt interessante spørgsmål er, om der bliver placeret et personligt ansvar.

Svaret er næsten med sikkerhed, nej. Der er ikke noget nyt under solen; forbrydelsen skal bare blive stor nok, begået af tilpas fine mennesker, som forstår magtapparatets sociale koder, så sker der ikke noget - den bulgarske tigger derimod ...

"Hvad er dét at røve en bank i sammenligning med dét at grundlægge en bank?" (Bertolt Brecht).

olivier goulin, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Morten Wieth, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Brian Nocis Jensen, John S. Hansen, Randi Christiansen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Morten Bo Johansen

Egon Olsen var en hædersmand - Han begik ulovlig kriminalitet.

Som Bob Dylan sang: "To live outside the law, you must be honest". Når man ser Thomas Borgen, ser man en mand, som ikke engang aner hvad ordet ærlighed betyder.

Jacob Mathiasen, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"Det er velgørende ord fra Bagmandspolitiet, hvis efterforskning forhåbentlig ender i retsforfølgelse. "

Jeg håber bare, der rejses sigtelse mod Bill Browder, hvis det viser sig, hans anmeldelser er falske.

"For sagen, der løbende er blevet oprullet af Berlingske, har efterhånden antaget groteske dimensioner."

Spørgsmålet er så, om Berlingskes dækning er retvisende. I danske medier har sagen ændret karakter i forhold til Berlingskes første præsentationer af sagen.

"Det har han helt ret i, og det er skandaløst, at landets største bank har bistået alverdens forbrydere i at vaske deres sorte penge hvide."

Det kom så ikke frem i sommer. Så vidt jeg husker, kom det frem, at nogle mennesker med forbindelse til Ruslands regering brugte Danske Bank til at sende penge til lande, som Rusland havde gode relationer til. Det var forbudt, fordi personerne var underlagt økonomiske sanktioner i EU. Hvis der blev begået svindel, var det mod den russiske stat.
Det er næppe korrekt at kalde det "alverdens forbrydere".

Danske medier har ikke gjort meget for at fortælle, at de mistænkelige transaktioner var fra Rusland til Estland og videre fra Estland til andre lande. Eneste forbindelse til Danmark var Danske Banks bogholderi. Danske medier har heller ikke fortalt om kritikken af og mistanker mod Bill Browder, men har ukritisk formidlet historien fra Bill Browders side. Det øger ikke ligefrem tilliden til danske medier.

Christian Lucas

Thomas Borgen udfordrer her garvede levebrødspolitkiere i favorit disciplinen "institutionel Tonedøvhed".

Golf Clap?
Golf Clap!

Bent Gregersen

Et er kriminalitetens omfang og det samlede beløbs størrelse et andet er profitten som banken og dens madarbejdere har beriget sig med.
Det vil være nærliggende at efterforskningen også undersøger alle direkte og indirekte involverede personers adfærd med henblik på konfiskering af midler og deres placering, fx i forstående banker med passende diskretion.

Det hele peger på at alle danske borgere fra deres fødsel får et cpr.nr, og en konto i den danske nationalbank. Dette vil stabiliser fx kreditkortet (som også skulle tilhører staten). Derved ville en stor del af landets økonomiske virksomhed blive demokratisk reguleret. Nationalbanken kunne også bevilge lån til fx boliger på de for låntager optimale betingelser. Nu ejer bankerne osse realkredit ”foreningerne”.

Kent Bajer, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
John H. Jensen

Pinligt, men forventeligt af Danske Bank. Direktionens bonus er "forhåbentlig" ikke i fare.

Hvis retsfølelsen skal opretholdes, så må man da gå ud fra, at både bøden og fortjenesten henholdsvis bliver i milliardklassen, og fortjenesten naturligvis konfiskeres!

Danske Banks tilbud på aflad (1,5 mia.) bør bruges på en søgemaskine til vore årsopgørelser, så vi alle kan forsikre os om vores, og Thomas Borgens, villighed til indkomstskat.

Den slags søgemaskiner havde alle norske aviser på forsiden af deres netudgaver, indtil 2011.

Og Danmark indtil 1950'erne, hvor "Åbne Skattebøger" lå på kommunekontoret.

Troels Larsen

Børge

Hvad fabler du om?

Alle der har haft bare et halvt øje på historien ved da, at det drejer sig om hvidvask af penge (der i værdi når op i mange milliarder kroner) for (måske særligt russiske og aserbajdsjanske) forbrydere igennem et estisk filial af Danske Bank.

Spørgsmålene er jo netop:

Hvor længe stod det på?

Hvorfor opdagede Danske Bank ikke at det foregik, og hvis de opdagede det, hvorfor stoppede de det så ikke?

Hvem i Danske Bank havde kendskab til det og hvornår?

Hvor stort et omfang er det foregået i?

Hvem er der blevet vasket penge for?

Hvor kom pengene fra, og hvor blev de af?

Og sikkert mange flere spørgsmål i samme række. Og Bill Browder er sikkert mestendels interesseret i om nogle af pengene stammer fra de midler Sergej Magnitskij afslørede var blevet stjålet fra Rusland.

Har i øvrigt meget svært ved at se, hvordan hans anmeldelse skulle kunne vise sig at være falsk, men fred være med det. Jeg tvivler da i hvert fald på, at anmeldelsen er foretaget i ond tro, men det kan være du kan løfte sløret. Og så ser jeg ellers frem til at høre meget mere om Bill Browders dårlige ry. Antager det bliver med henvisninger til gode troværdige kilder!

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Morten Bo Johansen anbefalede denne kommentar

og Dansk Bank er duks i klassen.........

Anyway. Det bliver interessant at se en magtkamp mellem offentligt betalte efterforskere og Danske Banks 1 % advokatfirma...

Holger Madsen

Hvorfor holder politikerne hånden over Danske Bank.?
Lav den Danske Bank om til den Danske Stats Bank,

Kent Bajer, Peter Beck-Lauritzen, John S. Hansen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

Sjovt, at bagmandspolitiets udmelding falder sammen med, at den amerikanske forretningsmand Bill Browder for nylig har lagt sag an mod Den Danske Bank efter at have forsket i sagen i otte år - han kalder de hvidvaskede penge for blodpenge - og udtrykt stor undren over, at den danske stat overhovedet ikke har reageret på de bevismaterialer, han for længe siden har præsenteret Danmark og 25 andre lande for.
https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-weekend-2018-08-04#!0...

Husk nu - i Danmark har vi ikke korruption. Hvorfor? Fordi vi ikke har det ...

Dylan igen ...
Steal a little and they throw you in jail
Steal a lot and they make you king

Jacob Mathiasen, Randi Christiansen, Egon Stich, Ivan Breinholt Leth, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Morten Bo Johansen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

Korrektion: Browder har ikke lagt sag an mod, han har politianmeldt Den Danske Bank ...

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Så længe det danske flertal, repræsenteret ved de 3 store partier, S, V og DF, sker der ikke noget i den danske bankverden.
Desværre er de mindre partier ikke dygtige nok, til at få skovlen under bankverdenen.