Leder

Endnu en gang er politiet taget med fingrene i kagedåsen i den nærmest komisk skandaløse Tibetsag

For hver ny afsløring i Tibetsagen ryger en lille flig af den tillid til myndighederne, der er afgørende i et demokratisk retssamfund
Kinas tidligere præsident Hu Jintao med sin kone Liu Yongqing efter en sejltur rundt i Københavns Havn fredag d. 15. juni 2012. I dag trækker besøget stadig tråde, hvor Tibetsagen igen er blusset op.

Kinas tidligere præsident Hu Jintao med sin kone Liu Yongqing efter en sejltur rundt i Københavns Havn fredag d. 15. juni 2012. I dag trækker besøget stadig tråde, hvor Tibetsagen igen er blusset op.

Keld Navntoft

Debat
28. august 2018

Tibetsagen bliver ved med at kaste nye skandaler af sig.

Først forhindrede politiet fredelige demonstranter i at blive set, i strid med grundloven. Så dækkede de over lovbruddene og løj om dem for Folketinget i årevis. Siden dukkede et ukendt mailarkiv, som måske indeholder nye spor i sagen, tilfældigvis op i Rigspolitiet.

Nu viser det sig, at Rigspolitiet, mens Tibetskandalen rullede for fulde gardiner, indførte nye regler, som vil gøre det nemmere for politiet at dække over sig selv i fremtiden. Det afslørede DR i sidste uge.

Rigspolitiet ændrede i 2015 fristen for, hvor længe optagelser af politiets radiokommunikation skal gemmes. Før var det tre år. Men fremover skal optagelserne kun gemmes i et halvt år. Det blev besluttet kun en måned efter, at Rigspolitiet var blevet tvunget til at udlevere de afgørende lydoptagelser i Tibetsagen i forbindelse med en retssag.

Hvis slettefristen dengang havde lydt på et halvt år, ville optagelserne fra det kinesiske statsbesøg i 2012 have været slettet for længst. Så havde vi formentlig aldrig hørt de berømte ord »tag flaget fra dem, kom«. Og vi havde nok aldrig fået en Tibet-kommission, som har kastet lys over politiets mørkelægning.

Den forkortede slettefrist vil fremover gøre det sværere for borgere at klage over politiet. Uden lydoptagelser bliver det deres ord mod politiets.

Rigspolitiet har forklaret, at slettefristen blev forkortet af hensyn til »standardisering, dokumentationsbehov og beskyttelse af persondata«. Den forklaring giver ingen mening. Timingen er for påfaldende.

Desuden har Rigspolitiet midlertidigt suspenderet den nye slettefrist, efter debatten om Tibetsagen er blusset op igen. Hvordan kan det lade sig gøre, hvis det drejer sig om beskyttelse af persondata? Andre myndigheder gemmer i øvrigt lydoptagelser meget længere uden problemer.

Den øverste politiledelse har undskyldt for Tibetsagen og lovet bedring. Senest med en redegørelse, hvor der står, at politiet skal evaluere sin egen kultur. Desværre bliver løfterne om forbedring ofte efterfulgt af nye skandaler.

Nu skal en gennedsat Tibetkommission undersøge, hvor meget mere der gemmer sig under gulvbrædderne.

Man kan håbe, at der snart ikke er mere at komme efter. Desværre er det svært at tro på.

Serie

Tibetsagen

Under et kinesisk statsbesøg i 2012 blev fredelige demonstranter gemt væk af politiet og fik konfiskeret deres tibetflag – i strid med Grundloven.

Hvorfor skete det? Hvem gav ordren? Og hvordan kunne det ske igen under et nyt besøg i 2013?

Det og meget mere skulle Tibetkommissionen give svar på gennem nærlæsning af 50.000 dokumenter og afhøring af flere end 60 politifolk, embedsmænd og tidligere ministre. Kommissionens rapport blev publiceret i december 2017.

I juni 2018 blev regeringen og oppositionen enige om at genåbne kommissionen for at undersøge mails, som ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen i første omgang.

Seneste artikler

 • Gamle magnetbånd viste sig at gemme på opsigtsvækkende mails i Tibetsagen

  24. april 2021
  I et retslokale på Frederiksberg fortsætter Tibetkommission II sine bestræbelser på at finde forklaringen på politiets lovstridige håndtering af demonstranter under ministerbesøg fra Kina. For nylig har kommissionen fået adgang til hidtil ukendte mails gendannet fra magnetbånd fundet i en affaldscontainer i Udenrigsministeriet
 • Pensioneret politimand retter pilen mod sin gamle chef i Tibetsagen

  5. december 2018
  Tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup har benægtet, at han har sørget for at gemme demonstranter af vejen under kinesiske besøg. Men tirsdag blev han modsagt af en pensioneret vicepolitiinspektør, der vidnede for Tibetkommissionen. Ifølge hans forklaring var det netop Kai Vittrup, der videreformidlede kinesernes ønsker
 • Politiet slår tilbage – den nye Tibetkommission kommer flyvende fra start

  29. november 2018
  Allerede på første afhøringsdag i den gennedsatte Tibetkommission kom flere opsigtsvækkende oplysninger frem. Flere politifolk trækker nu PET og Udenrigsministeriet dybere ind i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Sebastian Abrahamsen

Det er befriende, at du så stjerneklart fastslår, at Politiets forklaring på den fremrykkede slettefrist er uden mening.
Jeg hørte på DR Radio en talsmand for Rigspolitiet forklare sagen - rent volapyk - og har været på en stille raseri-syder lige siden.

Det er forargeligt ud over alle grænser, at Politiet får lov til dels at slette optagelserne efter 6 måneder og dels får lov til at give den slags søforklaringer uden personalemæssige konsekvenser.

Der kommer i øvrigt helt sikkert en Tibet Kommission mere.
Den genetablerede Kommission skal ikke undersøge Politiets og Ministeriernes mørklægningen i den første undersøgelse - det må komme senere, siger Søren Pape.

Lise Lotte Rahbek, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, John Poulsen, søren ploug, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Jacob Mathiasen, Anders Olesen, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Toke Andersen, Ejvind Larsen, Trond Meiring, Steffen Gliese, Tommy Clausen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

ja, vær helt sikker på, at Søren Pape, og hele den "liberale" borgerlige regering vil gøre alt for at intet kommer frem.
Og der vil nok være et enkelt andet stort parti der vil støtte dem i bestræbelserne.

Egon Stich, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, John Poulsen, søren ploug, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Jacob Mathiasen, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Trond Meiring og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Man kan bare konstatere at politiledelsen lyver, prøver på mørklægning, og forhindre opklaring, og alt dette i en demokrati! Hvordan demokrati.... Sandheden er at den der sover i et demokratieskt land, vågner op i et diktatur!

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Flemming Berger, John Poulsen, Claus Nielsen, søren ploug, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Benjamin Bjerre, Jacob Mathiasen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Det er ikke principper; det er penge", som det handler om: Penge fra øget handel med Kina.
Tibetflag ville have kunnet virke "nedslående" på handels ministeren og konkret have kostet. Defor må vi regne med at et ministerie har været inde over, Lars Løkke gætter jeg. TYS TYS.

Verner Nielsen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, søren ploug, Jacob Mathiasen, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Frederik Rytzel

Samtlige bærende partier i folketinget er fedtet ind i denne ekstremt gustne sag.
De primært ansvarlige må være:
1. Morten Bødskov(S) der var justitsminister under besøget i 2012.
I Danmark er det Justitsministeriet der giver ordrer og befalinger til politiet. Hvis Udenrigsministeriet har særlige ønsker i forbindelse med besøg fra andre lande - fx særlige sikkerhedsforanstaltninger - rettes henvendelse til Justitsministeriet der så varetager kommunikation med politiet.
2. Helle Thorning Schmidt(S) der var statsminister under besøget i 2012.
I Danmark er det Statsministeren der har det overstående ansvar for alle statens dispositioner - inkl grundlovsbrud begået af andre ministerier.

Claus Nielsen, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Flemming Berger, søren ploug, Bjarne Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

I Kina er arbejdsforholdene for mange arbejdere forbryderiske. De elektroniske maskiner, vi skriver vores indlæg på om Tibetflaget, er fremstillet i et land af som af venstrefløjen blev beundret også selv om det havde besat undertrykt Tibet. Engang var det arbejdernes naturlige ret til at nyde frugterne af deres sure slid der var på programmet, nu er det lamaen og religiøse bevægelser der er venstrefløjens kæledækker. Der var ingen på venstrefløjen der forsvarede det feudale teokratiske Tibet i hine tider. Nu er en flagnedrivning mere vigtig end kampen for ordentlige forhold i verdens mest folkerige land. Om jeg helt forstår det.

Torben Lindegaard

@jens peter hansen kl. 10:47

"Nu er en flagnedrivning mere vigtig end kampen for ordentlige forhold i verdens mest folkerige land."
citat fra læserbrevet

Du sammenstiller 2 forskellige problemstillinger på en fordummende måde.

Der er ikke tale om et alternativ imellem ordentlige arbejdsforhold i Kina & grundlovsoverholdelse i Danmark - vi ønsker begge dele.

Claus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, søren ploug, Steen K Petersen og Benjamin Bjerre anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det er nu, hvor Tibetsagen er højt profileret, at man skal teste de demokratiske rettigheder og vejre med flaget i tide og utide - f.eks.foran Den lille Havfrue, så det kan komme med på alle de kinesiske turistfotos.

Formentlig vil ingen betjent turde så meget som løfte et øjenbryn.

/O

Claus Nielsen, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, John Poulsen, Hans Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Bananreplublik, og så langt fra det idealiseret billed af Danmark , som medierne ynder at bringe og sole sig i, når udenlandske politikere uden reel indsigt pt. roser landet som det eksemplvis var engang.

Det bliver kun ved indtil den dag en journalist skriver til den udenlandske press og fortæller dem, hvordan landet i virkeligheden ligger.

Something is rotten in Denmark , indeed.

Torben Lindegaard

@olivier goulin kl. 11:31

"Formentlig vil ingen betjent turde så meget som løfte et øjenbryn."
citat fra læserbrevet

Nej, så hører alt jo op.

Betjentene skulle allerede under de forskellige besøg, have beskyttet vores grundlovsikrede rettigheder, frem for at lefle for kineserne og de ordrer besøgene måtte kunne kaste af sig.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg har fået en del slag foran den amerikanske ambassade. Det eneste jeg gjorde var at deltage i en demo. Flagsagen er et overgreb.Ja uha. Billederne er nu nærmest fredelige. Men princippet ...er vigtigere end den massive undertrykkelse. Det synes jeg ikke er fordummende, men temmelig proportionsforvrængende.