Leder

Festen er forbi. Nu hænger ungdommen på klimasvineriet

Blandt fire ud af fem unge vælgere er udsigten til klimaforandringer et vigtigt, hvis ikke det vigtigste, emne, der afgør, hvor deres kryds skal sættes til næste folketingsvalg
De unge har indset, at festen – som de foregående generationer har nydt i fulde drag – er forbi, og nu er det blevet tid til oprydning. Men som ved andre fester skynder de fleste sig at smutte, mens kun de færreste bliver tilbage for at hjælpe med det.

De unge har indset, at festen – som de foregående generationer har nydt i fulde drag – er forbi, og nu er det blevet tid til oprydning. Men som ved andre fester skynder de fleste sig at smutte, mens kun de færreste bliver tilbage for at hjælpe med det.

Ritzau Scanpix

Debat
22. august 2018

Det er blevet sensommer, og med udsigt til et kommende folketingsvalg kappes partierne på deres sommergruppemøder om at være lækre i befolkningens øjne og tilbyde budskaber, der kan få et par minutters opmærksomhed: Senest forlanger R et skriftligt tilsagn fra S, før de vil pege på Mette Frederiksen, mens S på deres side foreslår nærhospitaler, V vil styrke kernevelfærden, og DF bebuder et paradigmeskift i udlændingepolitikken.

Én ting er, at sådanne udmeldinger er gabende kedsommelige og mere eller mindre forudsigelige. Noget helt andet er, at de rammer fuldstændig uden for skiven.

I hvert fald hvis man ser på, hvad de unge vælgere ifølge den grønne tænketank Concitos klimabarometer anser som det politisk mest brændende spørgsmål: udsigten til klimaforandringer.

På spørgsmålet om, i hvilken grad partiernes indsats for at bremse klimaforandringer får betydning for, hvor krydset skal sættes til næste folketingsvalg, svarer 51 procent af de 18-29-årige ’i høj grad’, mens 33 procent svarer ’i nogen grad’. Sammenlagt mener flere end fire ud af fem unge altså ifølge barometeret, at udsigten til klimaforandringer er et vigtigt, hvis ikke det vigtigste, emne overhovedet.

Som den eneste aldersgruppe svarer ingen af de unge ’slet ikke’ på spørgsmålet. Det gør til gengæld 15 procent af vælgerbefolkningen som helhed, mens 20 svarer ’i mindre grad’. Kun 56 procent af folk i alle aldersklasser svarer ’i høj grad’ og ’i nogen grad’ til, om indsatsen for at bremse klimaforandringer spiller ind på, hvem de stemmer på.

Som altid er det ungdommen, der giver håb. Sådan var det for 50 år siden, og sådan er det også i dag.

Det giver næsten sig selv: De unge har indset, at festen – som de foregående generationer har nydt i fulde drag – er forbi, og nu er det blevet tid til oprydning. Men som ved andre fester skynder de fleste sig at smutte, mens kun de færreste bliver tilbage for at hjælpe med det.

Uden selv at have bedt om den har de unge af historiens gang fået rollen som opryddere. Det bliver i deres voksenliv – mens de skal stifte familie og lede efter fast arbejde – at regningen for de tidligere generationers forbrug skal betales. Hvis der altså bliver tid til det i en verden, der samtidig hærges af nationalisme, stærke mænd, religiøs formørkelse, folkevandringer og udbredt fremmedangst.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Betale regningen..?
Ja hvis det er vinklen, så kan det kun blive skidt. Ingen bryder sig jo om at betale regningen for andre i kapitalismen.
De unge får chancen for et liv, hvor deres rolle i samfundet bliver andet og mere end bare at være konsumenter for industri. Det KAN godt anskues fra en synsvinkel, som er knap så konflikt-orienteret.
Men bevars, det er tvivlsomt, om ungdommen får et liv, som ligner den forgående generations liv. Det er dog ikke nødvendigvis dårligt, at ideologien bag 'alleharrettiletfedtnytkøkken' står for fald.

Bettina Jensen, jørgen djørup, Ejvind Larsen, Randi Christiansen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Morten Lind, Bjarne Bisgaard Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Hvis forventningen er, at "oprydningen" skal udføres af den ungdom, der efterlader skrald i tonsvis, når de forlader Fælledparken 1. maj sidst på dagen eller dyrskuepladsen efter Roskildefestival, så er udsigterne dystre..

Bettina Jensen, jens peter hansen, Hans Larsen, Ib Christensen, Ejvind Larsen, kjeld jensen, Jens Falkenberg, Mogens Holme, Morten Lind, Bo Carlsen, Poul Skaanning, Britta Hansen, John Andersen og Morten Clausen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

De unge bliver dømt til en økonomisk slave tilværelse, hvis ikke der politisk tages fat på finansministeriets regnemodeller og hele det politiske tankesæt om en bæredygtig politik, et politisk stop for den generelle politiske ansvarsfornægtelse, et stop for den generelle politiske flugt fra regningen og ulyst til at forholde sig til egen gøren og laden.

Unge mennesker bør tænke godt og grundigt over, hvilke mulighedder man frataget, når først man sidder fast i gældsætningsfælden, tvunget til fortsat deltagelse i politikernes og lykkeriddernes meningsløse ‘ikke bæredygtige’ dødsspiral, prisen for forestillingen om det perfekte liv, på en i dag politisk ikke bæredygtig løgn.

Forbrugerisme på olie, gas og kul afbrænding, er en forsimplet løsning på en kompliceret udfordring, oprydningen efter forsimplede løsninger, på kompliceret udfordringer, bliver ekstremt omfattende og kostbare, det er ikke de unge, der har skabt regningen, advarslerne har lydt i mere end hundrede år.

Bettina Jensen, Christian Nymark, Morten Lind, Torben Bruhn Andersen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Der er brug for et nyt ungdomsoprør. Det er ikke nok at sætte sit kryds ved folketingsvalgene og regne med at politikerne klarer problemerne. Det har de vist de ikke kan. Vil ungdommen blot sidde med hænderne i skødet, mens deres fremtid stjæles fra dem?

Bettina Jensen, Christian Nymark, Ejvind Larsen, kjeld jensen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Biledet viser jo bare en viadukt som også blev oversvømmet tilbage i 50érne. Nok mere et problem med kloakkerne!

Torsten Jacobsen

Jeg ved ikke hvilken ungdom det er. som Ulrik Dahlin eller statistikkerne omgås...

Jeg arbejder uheldigvis et sted, hvor der er masser af dem - ungdommen - og de er helt bestemt optaget af mangt og meget - men miljøet eller den globale opvarmning *spoiler alert* klinger sgu ikke helt ind på Top-ti. Vigtigere er sex med den rette, og det rette, kommende job...

Med en bachelor-grad i baggagen, og en generel livsførsel i samfundets gennemsnitlige lag i hænde, kan jeg samtidig via input fra Facebook og personlige kontakter med sindsro rapportere, at den generelle middelklasses børn ikke har de store betænkeligheder i forhold til fly-rejser, indkøb af kilovis af tøj, eller andre YOLO-aktiviteter.

Ikke sådan forstået, at de stakkels unge mennesker ikke bekymrer sig. Det gør de skam. Der er næsten ingen grænser for opfindsomheden, når blot talen falder på hvordan andre burde opføre sig...

At sætte lid til ungdommen i denne kultur, svarer vel nærmest til at håbe på, at der ikke går ild i træstykket i bålet...det der ligger lige ved siden af det, som allerede brænder?

Vi mangler brandmænd! Og de kommer sgu ikke fra den øvre middelklasse! (Sorry, Dahlin!). Det har de sjovt nok aldrig gjort. Mennesker pisser ikke med vilje i egen rede...Ikke siden guds død..

Der skal brændes ned på et langt mere grundlæggende niveau...Den herskende polimedieklasses bål, er blot blålys....

Helene Kristensen, Grethe Preisler, Bettina Jensen, Hans Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Christian Nymark, Flemming Berger, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er politisk og økonomisk magt, der taler deres tydelige sprog om, hvad er sandheden, hvad der i virkeligheden er vigtigt for ungdommen ved et folketings valg.

Stilhed!

Hvis man vil forstå, hvordan demokrati er blevet vare, hvor man kan købe en præsident eller statsminister, ved manipulation af den lille gruppe vælgere, der svinger valget fra f.eks. S til V, så må man forstå, hvad det statistisk helt nøjagtigt kræver, at svinge ‘de helt præcist rigtige personers holdning, dem der i forvejen er påvirkelige, som vil kunne finde på at skifte holdning, det er gennemarbejdede statistiker, med garanti for resultere, at vinde et demokratisk valg, er en vare der købes.

“How Trump Consultants Exploited the Facebook Data of Millions.”
https://www.nytimes.com/2018/03/17/us/politics/cambridge-analytica-trump...

BUSINESSES THAT MAKE MONEY BY COLLECTING AND SELLING DETAILED RECORDS OF PRIVATE LIVES WERE ONCE PLAINLY DESCRIBED AS “SURVEILLANCE COMPANIES.” THEIR REBRANDING AS “SOCIAL MEDIA” IS THE MOST SUCCESSFUL DECEPTION SINCE THE DEPARTMENT OF WAR BECAME THE DEPARTMENT OF DEFENSE.

“Festen er forbi. Nu hænger ungdommen på klimasvineriet”
Det er sandt, men ‘ingen’ politiker eller deres økonomer, er interesseret i dette emne til valget.

Stilhed!

Så er det jo lækkert at vi har DF som regeringsgrundlag og et morsomt fornægterisk indslag i debatten om den menneskeskabte klimaforandring vi står midt i.

Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Bassim Walid
EU og USA har meget tilfældes.

Robert Mercer: the big data billionaire waging war on mainstream media
With links to Donald Trump, Steve Bannon and Nigel Farage, the rightwing US computer scientist is at the heart of a multimillion-dollar propaganda network.

And since 2010, Mercer has donated $45m to different political campaigns all Republican and another $50m to non-profits all rightwing, ultra-conservative.

Robert Mercer:
Climate change denial (he funds a climate change denial thinktank, the Heartland Institute)
Link: https://www.theguardian.com/politics/2017/feb/26/robert-mercer-breitbart...

Lise Lotte Rahbek

Torsten Jacobsen
Din beskrivelse omfatter også den ungdom, jeg kender til. Deres klimabekymringer stikker ikke andet end en halv milimeter dybt, og deres overvejelser omfatter IKKE eget fly- bil- kød- eller opvarmningsbehov, hvor shorts er fuldt anvendeligt hele året rundt, for forældrene kan jo bare skrue op for varmen.

'Fædrene æde druer og børnenes tænder bliver sure'
Os på over de 50 sidder på fedtet og har ikke tænkt frivilligt at opgive vores bekvemme liv af hensyn til vores børn. Vi er opvokset med illusionen om et evigt stigende forbrug ikke kun som muligt, men som ønskelig, som nødvendigt for samfundet. Den tro har vi svært ved at forlade. Når vores børn opdager konsekvenserne af deres forældres fråds, vil de stille os til ansvar

Christian Nymark, Ejvind Larsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Robert Mortensen

Der er vel forskel på, hvilken ungdom vi taler om. Hvor de kommer fra i samfundet, hvilken alder de har m.m. At diagnosticere alle unge på baggrund af, hvad man ser på Roskildefestival, kan man tænke sit om. Selv oplever jeg meget stor variation, men klar flest klimakrisebenægtere længere oppe i alderen. Det er jo de ældre generationer, der skal se i øjnene, at deres gøre og laden har bidraget negativt på klimaområdet. Så er det lettere at pege fingre af andre i stedet for at trække i arbejdstøjet.

Vi ser nu en ungdom, der har vokset op med at få tudet ørene fulde af klimamæssige dommedagsprofetier. Det står i kontrast til min opvækst, der byggede på en tro på, at alle havde mulighed for at realisere sine drømme, upåagtet af samfundets behov m.m.

Torben K L Jensen

Det store paradoks er : Skal vi overlade en stor gæld til efterkommerne med kloden nogenlunde intakt - eller skal vi overlade en gældfri klode der er ubeboelig ?
Hønen og ægget endnu engang - så der er faktisk ikke andet alternativ end stifte statsgæld - den eneste måde at rejse de summer der er nødvendige til klimasikring. Noget IMF og OECD anbefaler.
PS - en anden mulighed er selvfølgelig at konfiskere alle de penge der er gemt i skattely.

Achim K. Holzmüller

Det tragiske er, at ikke mange gør sig tanker om, at de handlinger, der er sket ind til nu og påvirker klimaet, vil forændre samme fortløbende negativt i de kommende 20, 30 år, uanset, hvad vi fra nu af vil foretage os. Uafhængig, hvad vi finder på fremover, vil den negative process fortsætte i denne tid. Klimaets "bremsspors" længde varer årtier.
Og en ændring i holdninger er næppe sigtbar hos en betydningsfuld antal mennesker. I klimaændring findes med eller uden disse erkendelser ingen status quo.

Hvis man kan bruge kommentarsporet som indikator, må man sige de "gamle" forbrugere føler sig noget så truffet :-)

Lise Lotte Rahbek

Jacob Tomra
Jo, hvis emnet er kedeligt eller man ikke selv kan læse artiklen, kan man altid med en frisk ungdommelig kommentar se, om man kan ophidse nogle af de sure gamle kommentanter til lidt spas eller evt. stoppe lysten til at kommentere.
Nogle gange lykkes det.

Bettina Jensen

Uanset om ungdommen defineres på den ene eller anden led, så er det de kommende generationer, som skal danne kraften i klodens omstilling - og her skal det naturligvis medregnes at disse generationer er fostret/socialiseret i en neoliberalt orienteret kultur, hvormed det næppe kan overraske at den kognitive dissonans er temmeligt høj.

Som det fremgår af både artiklen og kommentarsporet, så vil disse kommende generationer være i eksistentielt og kognitivt krydspres mellem de faktiske observationer af den kapitalistiske verdensøkonomis katastrofekurs og så dén fremtidsoptimisme, som hovedparten af den politiske elite og kapitalejerne til stadighed indgyder verdens befolkninger - ligesom de vil være udfordrede af den materielle/teknologiske afhængighed og forvænthed, som er blevet mange af dem til del gennem deres opvækst. Det ser stressende ud, ville de fleste doktorer nok ytre. Og kalder på mere end håb, mere end snak, mere end oprydning på andres vegne.

Philip B. Johnsen

Bettina Jensen
Der skrives nok om vores generation, ikke om kommende generationer, det er barskt at erkende, men advarslerne har der været mange af de seneste ethundrede år.

Der bør holdes øje med våbenindustrien, forsikringsbranchen, udvikling i fødevaresikkerhed og landbrugets økonomi generelt.

“Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport”
København den 15. september 2017

Link: https://www.wfp.org/content/2017-state-food-security-and-nutrition-world...
Link: http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...