Leder

Hvem tror på, at Pernille Skipper selv tror på, at hun kan blive statsminister?

Vælgerne kan ikke tro på, at Pernille Skipper selv tror på, at hun kan blive statsminister – men det kan ikke afvises, at Uffe Elbæk tror på, at han kan blive statsminister. Derfor frygter Socialdemokratiet, at Alternativet kan koste dem regeringsmagten, mens de stadig ikke er bange for Enhedslisten. Socialdemokratiet må forstå, at de er forpligtet på Enhedslistens ideer og krav for at tilegne sig magten
Enhedslisten har meddelt, at partiet vil pege på Pernille Skipper som statsminister i en progressiv, venstreorienteret regering. 

Enhedslisten har meddelt, at partiet vil pege på Pernille Skipper som statsminister i en progressiv, venstreorienteret regering. 

Nikolai Linares

17. august 2018

Enhedslisten har et problem: De vil ikke støtte Mette Frederiksen (S) som statsminister uden betingelser, men de vil ubetinget garantere, at de ikke vil gøre Lars Løkke Rasmussen (V) til statsminister.

De oplevede under Helle Thorning-Schmidt at blive taget for givet som grundlag for en regering, der gennemførte borgerlige reformer.

Det vil de ikke opleve igen.

Nogle siger, at Socialdemokratiet og de borgerlige ligner hinanden så meget, at det kan være lige meget. Men Enhedslisten er så forpligtet på deres idealer, at de ikke kan ignorere den forskel mellem de to blokke, som faktisk findes. Og betyder noget for mennesker i Danmark. 

Enhedslisten vil derfor ikke true en socialdemokratisk regering med at tage sine ’mandater ud af ligningen’. Partiet kan stille krav i en forhandling, men Socialdemokratiet kan reelt tage dem for givet, fordi de ved, at Enhedslisten ikke vil bringe Lars Løkke til magten.

Derfor kan Enhedslistens problem ikke løses.

Alligevel havde Enhedslisten en form for løsning på det uløselige problem, da de foreslog en alliance mellem Alternativet, SF og dem selv som et rødt alternativ til Socialdemokratiet.

De to blokke på venstrefløjen havde næsten lige mange stemmer. Det kunne blive en forhandlingsposition, hvorfra de kunne stille radikale krav til Socialdemokratiet.

Men den plan blev smadret, da først SF trak mod S, og Alternativet efterfølgende annoncerede, at de ville pege på Uffe Elbæk som statsminister.

For Alternativet satte idealet om en ny politik over den herskende parlamentariske logik og markedets efterspørgsel. De prioriterede den grønne realisme radikalt over den parlamentariske realisme.

Man kan sige, at det var fjollet, men deres prioritering er begrundet med klimaforandringers altoverskyggende alvor. Hvis den position bliver intelligent udfoldet, kan den holde de røde og de blå fast på deres grønne erklæringer og være med til at skabe virkelig grøn omstilling. 

Nu meddeler Enhedslisten så, at de vil pege på Pernille Skipper som statsminister i en progressiv, venstreorienteret regering. Men de vil ikke opgive garantien imod Løkke. 

Det vanskelige ved den position er, at vælgerne ikke kan tro på, at Pernille Skipper selv tror på, at hun kan blive statsminister – hvorimod det ikke kan afvises, at Uffe Elbæk tror på, at han kan blive statsminister. Reaktionerne er symptomatiske: Socialdemokratiet frygter, at Alternativet kan koste dem regeringsmagten, mens de stadig ikke er bange for Enhedslisten.  

Men det eneste parti, som virkelig kan løse Enhedslistens problem er faktisk Socialdemokratiet. De må forstå, at de er forpligtet på Enhedslistens ideer og krav, fordi de vil komme til at skylde dem magten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kim Folke Knudsen
 • Anders Graae
 • Christian Skoubye
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • David Breuer
 • Ejvind Larsen
 • Alvin Jensen
 • Grethe Preisler
 • Poul Anker Sørensen
 • Torben K L Jensen
 • Frede Jørgensen
Kim Folke Knudsen, Anders Graae, Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Grethe Preisler, Poul Anker Sørensen, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den guddommelige komedie fortsætter. Dronningen skal nok styre de komedianter.
Men morsomt så længe det varer.

Torben K L Jensen

Konsensus-politikken med den neoliberale agenda krakelerer langsomt men sikkert og det også på høje tide at man vender der stinkende lort der forpester luften i bageriet.

Eva Schwanenflügel, Jan Jensen, Egon Stich, Jan Weber Fritsbøger, Henrik Peter Bentzen, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

...og så er der stadig borgere i Danmark, som ikke finder national politik spændende !

Hvis Skipper som skipper vil være i stand til at åbne op for landgangsbroen fra Titanic, I'm all in.

Hvis Skipper som skipper vil være i stand til at afkriminalisere mig og mange andre, har hun en chance for fed jackpot.

Hvis Uffe lykkes med Ellemanns forspildte drøm, begynder jeg at samle på frimærker eller juleplatter.

Kim Folke Knudsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Rune Lykkebergs analyse er snusfornuftig og uden tvivl med en vis forklaringskraft, hvis man vel at mærke stadig anerkender, at vi lever indenfor rammerne af det paradigme, man lettere unuanceret kan benævne 'status quo'.

Spørgsmålet er så, om ikke 'status quo' endelig - endelig - er ved at krakelere om ørerne på alle vi 'gæve, rød-hvide gallere'? Måske himmelen endelig - endelig - falder ned om ørerne på os?

De seismiske rystelser mærkes utvivlsomt ikke helt så tydeligt i en Lykkebergsk millionær-virkelighed. Men hernede på gulvet - i de frustrerede kvarterer, de frustrerede busser, de frustrerede beværtninger, der fornemmer man nok, at seismiske forskydninger er i gang, og at gamle paradigmer står for fald. 'For better or worse', som man siger i det Trump-inficerede Amerika.

Det bliver med al sandsynlighed ikke ved det næste valg, at det reaktionære paradigme endeligt kollapser under sin egen vægt af selvmodsigelser..De politiske spasmer vi ser i dag, er med al sandsynlighed blot forvarsler for den endelige storm...

Al respekt for den redaktionelle linje på Den Mindst Ringe, men måske det var på tide at indhegne den kyniske erfaring, og dermed give mere plads til den fintfølende intuition?

Ture Nilsson, Jens Kofoed, Kim Folke Knudsen, Esben Lykke, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Lasse Glavind, Egon Stich, Henrik Peter Bentzen, Steffen Gliese, ulla enevoldsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Vivi Bech, Arne Lund, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, ingemaje lange og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Ikke rart med den slags i bageriet - Helle T.S. fik sikkert en del "hjælp" fra Vestager og Corydon og hvis man altid skulle tage alle konklusioner fra tidligere med i regnestykket, så er det, problemerne begynder. Kan vi undvære alle tilbageblik, eller er det strengt nødvendigt?
Sønnen ligner måske faderen, men hvad hvis han ikke gør det?

Jeg tror, Skipper har kvalifikationerne, kan hun bevæge sig videre evt. som minister og kan den såkaldte ligestilling fungere, så kan det ikke blive helt tosset. Det kan det til gengæld, hvis vi stadig skal dyrke blokpolitik med Løkke og Frederiksen. Tiden må være inde til at at afslutte "fiduserne" og sende regningen det rigtige sted hen.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Egon Stich, Jan Weber Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Henrik Peter Bentzen, Steffen Gliese, Michael Waterstradt, ulla enevoldsen, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Vi kommer til at overleve en runde mere med Status-quo politik. Det uanset om Venstre eller Socialdemokraterne kommer til at stå i spidsen for en kommende regering. Bliver det Venstre med Løkke i spidsen, får socialdemokraterne max 4 år til at smide Mette Frederiksen på porten, og endegyldigt gøre op med den danske version af Blairism, til fordel for en dansk version af Corbyism.

Bliver det med Socialdemokraterne i spidsen forlænges pinen, som vi så det under Thorning: Ingen fører borgerlig politik dårligere end socialdemokrater.

Fordelen ved en Venstreledet regering i næste valgperiode, burde være let iøjnefaldende: Venstres socialliberale politik (behørigt styret af gældsbevisers og vennetjenesters nødvendige tilbagebetaling) er decideret utidssvarende, og vil i mødet med et nyt paradigmes eksponentielt voksende, uløste udfordringer kollapse spektakulært.

Fordelen ved en socialdemokratisk ledet regering er, at den endegyldigt vil afsløre sig selv, som det den er: En vejrhane-regering ledet af teknokratiske idioter, hvis eneste kvalifikationer er evnen til at sikre sig selv genvalg, og så ellers at læse et regneark som fanden læser bibelen.

Derefter vil fascisterne eller solidariteten tage over. Hvem det bliver, er det op til os alle at afgøre. Ikke gennem stemmesedlen, men gennem engagementet i henholdsvis fascistisk prægede eller solidarisk inspirerede fællesskaber de næste 5 år...

Choose Carefully..

Jens Kofoed, Kim Folke Knudsen, Esben Lykke, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Mogens Holme, Anders Graae, Ann Thomsen, Carsten Wienholtz, Egon Stich, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, ulla enevoldsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Christian Nymark, Gaderummet Regnbuen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Achim K. Holzmüller, Mikael Velschow-Rasmussen, Palle Yndal-Olsen, John Liebach, Michael Friis, Torben K L Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Selvfølgelig bliver Pernille Skipper Danmarks Statsminister efter næste valg.

Eva Schwanenflügel, Vivi Bech, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Per Langholz og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Jeg stamper med mine små størelse 36 fødder hårdt i gulvet Torsten Jacobsen, for jeg vil IKKE vente fem år!
Det er nødvendigt nu!

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, Inger Marie Just, Christian Nymark, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Torsten Jacobsen, John Liebach, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er nødvendigt med den opløsning af de fastlåste rammer. Det ser ud som om hovedparten af politikerne på Christiansborg har tabt hovedet og overblikket. Vi skal ikke have præsidentvalg i Danmark, vi skal have folketingsvalg, og det skal dreje sig om politik og ikke om mere eller mindre vederhæftige personer.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, John S. Hansen, ulla enevoldsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Lars Løkke har vist sin uduelighed, og Mette Frederiksen er ikke opgaven voksen. Glem personer stem på politik.

Torben Bruhn Andersen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hvordan er det nu, danskerne har det store forandringer? - Og hvordan skal vi dreje retningen fra de mere eller mindre vederhæftige personer?
Hvornår har man sidst haft overblikket?

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
lars ulrik thomsen

Ikke et ord om socialisme eller samfundsforandringer, nu gælder det statsministerposten. Har EL da vist politiske evner, i retning af at få sin politik igennem i Thorning-regeringen?

Det hele er et udtryk for forfaldet i det politiske liv, det er blevet pop og plat!

PS. Engang var Information et illegalt blad under besættelsen, men det er selv blevet en del af´ the establishment´, man vil ikke længere vedkende sig arven fra frihedskampen!

John S. Hansen, Per Torbensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Som man sagde i min ungdom: vær ikke bange for at løbe panden mod en mur - hvem siger det er muren, der holder?

Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, ulla enevoldsen, Nike Forsander Lorentsen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Michael Skaarup, Hans Larsen, Michael Friis og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Mage til omgang poppet pis skal man lede længe efter. Hvad Skipper reelt siger er, at hun vil pege på Mette Frederiksen og æde stort set hvad som helst. For som nogle kommentatorer siger, så kommer det aldrig til at ske, at EL vælter Socialdemokraterne, så Venstre kan komme til...

Torsten Jacobsen

Torben Skov,

Jeg tror - men kan selvfølgelig ikke garantere - at du fejllæser situationen..

Tro uden garanti - det er vel det, som man kalder et 'håb'? ;)

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Ejvind Larsen, Alvin Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

@ Torben Skov

vær nu lidt optimistisk..

Enhedslisten skal vinde valget!

Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Torben Skov: First rykkede Socialdemokraterne til højre på det økonomiske hen til Venstre under Thorning, og nu er rykket til højre på det værdipolitiske og helt hen til DF. Så enhedslisten behøver ikke længere at være trofaste overfor Socialdemokraterne, som de har været. Så Enheds listen kan vælte en Socialdemokratisk regering nu.

Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Alvin Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Katrine Damm,

Jeg ved godt at alene navnet Rusell Brand kan fremkalde opkastfornemmelser blandt lærde folk, men jeg tillader mig alligevel (igen) at linke til dette fremragende lille interview:

Det handler ikke om millionæren Russell Brand. Det handler om det, han siger:

https://www.youtube.com/watch?v=3YR4CseY9pk

Jens Kofoed, ulla enevoldsen, Ejvind Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Beklager gutter. Jeg er dybt pessimistisk. Jeg vil have noget konkret på bordet, men ser kun pop. Socialdemokraterne har sagt hvad de vil, og det vil jeg under ingen omstændigheder medvirke til. Således bliver det svært for mig at stemme på nogen som f.eks. EL, der absolut vil støtte socialdemokraterne, for at Løkke ikke skal komme til. Jeg mangler at høre hvordan EL vil undgå, at det ender som sidst, hvor deres eneste politik var, at forhindre at Løkke kom til. Det var en jammerlig politik og det endte med Løkke alligevel! Megen ulykke kunne have været undgået, hvis de havde væltet Thorning i tide. Og alle incl. sos'erne ville have lært, at Ø mener det alvorligt. Det var dengang jeg meldte mig ud af EL. Siden er jeg blevet mere og mere skeptisk. Så kom bormestervalget i København. Og deres gamle formand... ja hun har jo giftet sig med en rigtig kapitalist. Hehe! Hvor godt er det lige det går?

Men så alternativet da? Jeg kan godt lide deres forslag til nye ministerier. Det er da nytænkning. Og noget andet end at bare at støtte Mette Hjort Frederiksen. Men jeg mangler troen på, at de står distancen.
Så her råder kun mistro, pessimisme og frustration.

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Super Torsten Jacobsen & Torben Skov
Der er ekstrem fattigdom, der er den nuværende fattigdom og der er den accelererende fattigdom, der er økonomisk forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrændning og udenomssnak den evindelige udenomssnak.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Katrine Damm og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Å helle dusse da, vi kommepr langvejs fra, hurra for skippers kone, når ser vi ser Amerika

Det lader til at chefredaktøren for en stund er færdig med at få optur og nedtur over Donald Trumps uventede sejr over Mrs. Clintons i kampen om nøglerne til det ovale værelse i Det Hvide Hus i Washington DC og er begyndt at interessere sig lidt mere for, hvad der foregår i krogene på Christiansborg i det Danmark vi kender og elsker og gerne vil hjælpe politikerne, eliten, prekariatet og hinanden (incl. læserne læserne af den mindst ringe) med at passe lidt bedre på end tilfældet har været siden Berlinmurens fald for drønet fra Ronald Reagans basuner og elimineringen af Ondskabens Imperium øst for det hævede jerntæppe gennem Europa.

Så vidt, så godt, og ikke et ondt ord om det. Herfra skal blot lyde en opfordring til at supplere læsningen af redaktørens visdomsord med at se en i nærværende dagblad uomtalt amerikansk miniserie i to afsnit på public-service kanalen DR.TV-K, som kan podcastes lidt endnu under titlen "USA's forgyldte tidsalder".

Peter Sterling

Klimabenægterne har bragt os hertil. Vi står i dag i en situation som kalder på drastige ændringer på vores livsstil, og dette gælder globalt set.

Indtil for få måneder siden var der konsensus på Christiansborg om at der var masser af tid, flertallet af politikerne havde kun et emne; vækst. De massive pengebeløb som var akkumuleret hos de 45 % af befolkningen skulle blive dér; i lommerne på de formuende.

De sidste 20 år har politikerne oven i købet ført en politik, som systematisk fjernede pengene væk fra de 15 % af de fattigste, samt fjernet den sociale sikkerhed som var vigtig for de nedre 55 % af befolkningen, hvis de blev arbejdsløse, f.eks. blev ramt af en social begivenhed.

Måske er det den kolossale varmebølge som har ændret danskernes syn på klimaforandringerne. Politikerne har tilsyneladende sadlet om. Hvad der er endnu vigtigere: Emnet klimaforandringer er slået igennem på landets TV og vigtigste medier.

Så langt så godt. Men der er et emne som ikke er slået igennem mediemuren: Børnefattigdommen

Min personlige mening er dyster; Der sidder nogle meningsdannere som selv er formuende og som ikke ønsker at slippe slanterne. De har ikke ønsket at de 2 emner, klimaforandringer og ulighed, skulle slå igennem medierne, og de har magt til at lægge låg på, lige indtil for få måneder siden.

Fattigdom er stadigvæk et emne som ikke slipper igennem muren, ud til den brede befolkning.

Omfordeling koster. At fjerne den værste ulighed, kræver at en del af formuerne flyttes til den del af befolkningen, som ikke kan arbejde. At redde planeten koster. Der er en estimering som siger at der skal bruges 90.000 milliarder kr. til grøn omstilling, globalt set.

Det har kun været venstrefløjen som har taget de livsvigtige emner alvorligt, og de andre politiske partier har bogstaveligt talt mobbet venstrefløjen på grund af dette. Og som sagt; dem som sidder på medierne har gjort hvad de kunne for at undertrykke fakta.

Situationen lige nu er, at emnet klimaforandringer er slået igennem hos medierne, men uligheden og fattigdommen ønsker de politiske partier ikke skal blive et emne ved det kommende valg.

Og så kommer vi til det emne som 80 % af politikerne ønsker skal stå øverst på alle aviser: Indvandringen. Hvis bare alle medier og den samlede befolkning taler om emnet indvandring, kan folketingsmedlemmerne bruge deres tid på at skære ned i bunden af samfundet, og arbejde på vækst. Formuerne kan øges, og alt er tilsyneladende godt i andedammen. Bortset fra at vækst medfører øget CO2 udledning.

Den holder bare ikke længere: omkring 22 % af privatformuen skal bruges til at redde kloden fra klimaforandringerne, globalt set, det haster, og samtidigt skal vi fjerne den fattigdom som politikerne har skabt de sidste 20 år.

Medmindre klimafornægterne får magten igen ved det kommende valg, og fattigdomsbenægterne får fastholdt deres jerngreb om TV og de største aviser, og medmindre de sociale modstandsbevægelser for alvor slår igennem, og får gjort fattigdommen til et hovedemne, er det "Business as usual".

De rige har brugt milliarder på klimabenægtelse, lobby og ulighedspropaganda. De fattige har kun én stemme, men så er der de sociale medier. Det er på tide at venstrefløjen forener sig, og tager den røde førertrøje på. Nogen skal jo redde planeten.

Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Palle Yndal-Olsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, John S. Hansen, Marianne Stockmarr, Torben Skov, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

P1-Morgen køre på at 5 partier har nu besluttet at gøre deres leder til statsministerkandidat. - LLR, MF, UE, PS og PV fra de Nye Borgerlige (eller hvad de hedder)
Har lige hørt Morten Østergaard, der ikke ville stille op som statsminister - Han slog på at det var politikken det kom an på og ikke hvem , der ville være statsminister. Han mente også at det var derfor Uffe Elbæk havde stille op - derimod mente han, at Pernille Skipper bare ville føre blokpolitik og den ville han ikke støtte.

I mine øjne vil EL vel bare sige, at de ikke vil støtte Mette Frederiksen, hvis hun "bare" viderefører den borgerlige politik , som Thorning og Vestager gjorde. Men er ellers enig med MØ - det BØR/SKAL være politikken og ikke personen, der skal være hovedemnet.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

"Socialdemokratiet...mens de stadig ikke er bange for Enhedslisten"
Det er jo lige netop det, der er .EL's udfordring: At der ikke er nogen, der er bange for partiet, hvilket brude være en væsentlig opgave for et parti, der kalder sig socialistisk. Om EL fortsat er det, kan man da godt tvivle på, når Skipper til DR siger, at målet er at få en grøn, progressiv regering. Det røde element, synes nu at være borte. Det kommer næppe som den helt store overraskelse i og med, at EL helt er holdt op med at tale om samfundsomvæltninger, afskaffelse af kapitalismen mv., men "nøjes" med at tale om den stigende ulighed, hvilket selvfølgelig er vigtig, men bestemt ikke nok. Dette er så EL's bidrag til den alm. højredrejning.

Flemming Berger, Torben Skov, Per Torbensen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg tror på, at Pernille Skipper selv tror på, at hun kan blive statsminister. Men jeg mener, at Rune Lykkebergs leder i dag er noget ledere end andre lede lederes ledere.

Kim Folke Knudsen, Henrik Peter Bentzen, Egon Stich og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Wow, hvad ville det være en kæmpeforfriskning med Skipper og EL som regering, jada, Alternativet är jo det næsten Alternative med Uffe, men jeg holder nu en peng på Skipper.

Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Hans Larsen, Frede Jørgensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

"Det vanskelige ved den position er, at vælgerne ikke kan tro på, at Pernille Skipper selv tror på, at hun kan blive statsminister – hvorimod det ikke kan afvises, at Uffe Elbæk tror på, at han kan blive statsminister." skriver Rune Lykkeberg.

Der er meget i denne sag som er "symptomatisk" også chefredaktører der bare ikke kan nære sig når politikere går mod strømmen, for at få sin del af mediet til den politiske diskussion og debat.

For der er vel ingen af Informations læsere der tror på at Rune Lykkeberg selv tror på at Uffe Elbæk selv tror på at han selv kan blive statsminister? Uffe Elbæk er meget, men idiot er han altså ikke Rune Lykkeberg, men du kunne bare ikke nære dig. Sådanne spidsfindigheder bør du overlade til Georg Metz det er han meget bedre til.

Steffen Gliese

Men, Anne Eriksen, vi har jo netop været udsat for de store forandringer i 25 år, samfundet er stjålet væk under fødderne på den danske befolkning og foræret til det helt private erhvervsliv.
Nogle i min ungdom - ikke jeg - sagde: du har ikke en chance, tag den.

Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Torben Skov og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Peter Sterling

Du har ret i at indvandring/migration bruges som skalkeskjul for mere vækstpolitik og skabelse af ulighed og dennes medfølgende fattigdom, samt som afledning fra klimaproblemerne, men jeg ser ingen grund til at adskille disse store temaer. Ulighed spiller en stor rolle i at drive miljø og klimabelastninger ad flere veje. De velstillede er pionererne på overforbruget, der trækker de fattigste i de velstillede lande med ind i et forbrug af produkter, som aldrig burde have været fremstillet, bare for at kunne opnå samfundsdeltagelse.

Dominobrikken vælter over på de fattigere lande, hvor de fattigste i befolkningerne er forbrugerismens slavehær i udnyttelsen af jordens resterende ressourcer, bare for at de selv kan overleve. Uligheden spiller også en rolle i demografisk udvikling. I de velstillede lande er fødselsraterne lave og aldersdommens vilkår sikres igennem formueakkumulering, hvor i de fattigere lande er det ofte antallet af børn, som er afgørende for eksistens og vilkår senere i livet, hvilket meget ofte er helt indlejret i lokale kulturtraditioner. Uligheden i landenes befolkningstilvækst øger også klimabelastningen.

Vi kan næppe gøre noget ved at op imod 80% af politikerne og alt for mange af danske vælgere ser udlændingepolitikken og kampen imod indvandring/migration som det vigtigste tema. Det ligger desværre indenfor menneskers normaladfærd at fritage sig selv for ubehagelige følelser af skyld, ved at pege på syndebukke. Måske skal vi i stedet lade dem beholde deres kampvilje imod migrationen og pege på de ting, der driver den. Det er jo ikke særligt svært at bevise at ulighed øger klimabelastningen og at både ulighed og klimaforandringer driver migrationen. Klimabenægtere vil selvfølgelig afvise det sidstnævnte, hvilket efterlader uligheden som sidste argument.

I det aktuelle holdningsmiljø med klimaforkæmpere samlet på venstrefløjen og hvor folk, der med stigende nationalistiske tendenser vil bekæmpe migration, har samlet sig på højrefløjen, så er bekæmpelsen af ulighed den ene ting, der kan tilgodese begge siders mål. Det vil bestemt ikke være let at sælge idéen til politikere og vælgere, men af alle disse store temaer er det kampen imod ulighed, der byder på den bedste mulighed for at bygge bro over polariseringen mellem fløjene.

Kompleksiteten er naturligvis meget større og jeg har kraftigt forsimplet tingene for argumentets skyld, men i min optik rykker dette kampen imod ulighed ind på førstepladsen i prioriteringen af de politiske temaer.

Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den med fødselsnedgang og formueophobning er jo den største gang fup af alle: intet samfund har nogensinde opnået økonomisk fremgang ved befolkningstilbagegang. Forhåbentlig kommer det nu, med automatiseringen; men den vestlige verdens materielle overflod er sket på baggrund af de største generationer i den vestlige kulturs historie, født fra fyrrerne og frem til midt i tresserne.

Pelle Dragsted

Det er på mange måder fin analyse, af situationen i oppositionen efter Enhedslistens melding om behovet for at skabe et tredje regeringsalternativ til de to gamle blokke.

Men noget har Rune Lykkeberg alligevel fået lidt galt i halsen, når han skriver at socialdemokraterne kan vide sig sikre på at Enhedslisten vil støtte en socialdemokratisk regering.

Det er korrekt, at Enhedslisten hvis vores regeringsalternativ ikke får tilstrækkelig opbakning fra vælgerne, vil pege på den forhandlingsleder som vi mener giver os den største mulighed for indflydelse. Vi til ikke trække vores mandater ud af ligningen, som Alternativet har annonceret.

Men det betyder bestemt ikke at de mandater vil blive stillet "gratis" til rådighed for socialdemokraterne til at danne en regering. Vi forbeholder os retten til at stille rimelige krav og betingelser, der sikrer, at vores mandater afspejles i den politiske kurs.

Og kan vi ikke blive enige, ja så kan der ikke dannes en socialdemokratisk regering. Der kan dog heller ikke dannes en venstreregering, fordi den også vil have et flertal imod sig.

Vi køber ikke fortællingen om at hvis vi ikke retter ind efter socialdemokraterne, så er det vores skyld at der ikke kan dannes en regering.

Socialdemokraterne leverer jo kun omkring halvdelen af de mandater der skal til for at danne en regering. Resten skal de hente hos os andre: Ø, Å, SF og R.

Og selvfølgelig skal de partiers mandater også afspejles i en ny regerings kurs. Alt andet ville være at holde disse partiers vælgere for nar.

Det er et fælles ansvar for de partier der ønsker at få Løkke ud af regeringslokalerne, at sikre at en regering kan dannes og være bæredygtig. Det kræver vilje til kompromisser fra alle sider. Også socialdemokraternes.

Vores mandater vil sikre indflydelse. Både den dag vi får muligheden for selv at danne en regering. Men også så længe at andre partier har brug for vores mandater for at danne en regering.

Det skal gøre en forskel om man stemmer på Enhedslisten eller Socialdemokraterne. Selvfølgelig.

Carsten Nørgaard, Kim Folke Knudsen, Poul Erik Pedersen, Christian Nymark, Jan Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Mogens Holme, Henrik Peter Bentzen, Ebbe Overbye og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Kære Pelle Dragsted,

Tak - det lettede. Vi var ellers lige ved at tro, at I havde fået knald i låget var i gang med at trække listens mandater 'ud af ligningen' og kåre Pernille Skipper som EL's statsministerkandidat for at spænde ben for Uffe Elbæks 100-punkts plan om at sætte miljøhesynet over alle andre hensyn.

Inklusive hensynet til det det årlige slagsmål med medlemmerne af 'blå blok' og deres krav om 'flere nødvendige besparelser' når omkostningerne ved miljøforbedringer skal 'finansieres krone for krone' ved hjælp af rundbarbering af velfærdydelser efter grønthøstermetoden under de årligt tilbagevende forhandlinger om regeringens finanslovsforslag.

Kim Folke Knudsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Pelle Dragsted ser bort fra det ganske ubehagelige, men den særdeles realistiske mulighed, nemlig at Socialdemokraterne supplerer sine mandater op med DF's og SF's, altså en A-ledet regering med DF og SF som parlamentarisk grundlag. Det er ingen naturlov, at SD henter støtten hos Ø, Å og R.
Det er vel også den køreplan, som SD's chefstrateg Sass Larsen, arbejder efter.

Carsten Nørgaard, Kim Folke Knudsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg er i tvivle, har Enhedslisten forstået den ekstreme fattigdom i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer og den kommende overvejede sandsynlige folkevandring?

Det skal naturligvis ikke i den nuværende eksistentielle kritiske situation, være økonomi der diktere politik, men politik der diktere økonomi, vi skal forlange demokrati, det bør ikke være så vanskeligt at forstå hvis man tænker sig lidt om.

Verden nærmer sig ‘point of no return’ for de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på den udemokratiske nationale og internationale økonomiske påståede ‘nødvendighedens politik’, hvor uligheden kun stiger af den økonomisk forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrænding, samt som Grethe Preisler påpeger “krav om ’flere nødvendige besparelser’ når omkostningerne ved miljøforbedringer skal ’finansieres krone for krone’ ved hjælp af rundbarbering af velfærdydelser efter grønthøstermetoden under de årligt tilbagevende forhandlinger om regeringens finanslovsforslag.”

Har Enhedslisten helt forstået udfordringen?

Lidt firkantet formuleret, men nødvendigt i denne situation, finansministeriets ‘fagligt dygtige’ økonomer bør sættes til at regne på det, økonomer får besked på, økonomer har historisk set, ikke vis sig egnet til at spå, specielt ikke om fremtiden.

Der er ligegyldigt, hvad finansministeriets økonomer mener om de nødvendige indgreb, der skal foretages, for at sikre vores børns fremtid, det er et spørgsmål om tillid.

De menneskeskabte klimaforandringer er en udgift der hæmmer global økonomisk vækst, mennesker vil have tryghed og magten skal skabe tryghed, det gør mennesker sårbare for politikere der ikke tager udfordringen alvorligt og økonomers, ikke videnskablige, samfundsskadelige manipulation og udenomssnak.

Politikere generelt har svigtet befolkningen, ved at sprede løgne om det positive for befolkningen i at bl.a. finansministeriets økonomer og deres regnemodeller, skaber ikke bæredygtig økonomisk forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrænding.
Det er det samme Trump gør.

Hvis ikke der skabes håb og vilkår håb kan trives under, går alle naturligvis samme vej.

Jeg tror på et nyt bæredygtigt Danmark, et opbrud med de superriges økonomiske paranoia, terapi til de ramte og et samarbejde om løsninger.
Der er ikke noget alternativ.

Grethe Preisler

@Arne Lund,

Jeg tror nu ikke, Pernille Skipper regner med at have en chance for at 'blive udnævnt til statsminister efter en dronningerunde' ved at 'pege på sig selv' som kandidat til landets tredjehøjeste embede efter det, Pia Kjærsgaard for tiden sidder i.

Hvis det var Pernilles højeste ønske i livet, ville hun nok snarere have meldt sig ud af Enhedslisten og ind hos Venstre eller Socialdemokraterne efter det forrige regeringsskifte for at gøre livet surt for Mette Frederiksen og Lars Løkke og fedte sig ind hos de 'landsbytosser' og 'svingdørsvælgere', der stemmer skiftevis på Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti. Fordi de efterhånden er så rundtossede, at ikke kan se forskel på en kattelem og en åben ladeport, og bare gerne vil 'regeres hen over midten' af nogen, der lover dem guld og grønne skove, aka frihed for muslimer i sovesiloer, parcelhuse og havekolonier, sikring af deres gamle mor mod at blive hjulpet af hjemmehjælpere i burka og niqab og der ud over 150 km grænsehegn med patruljerende grænsebetjente til hest som værn mod grænseoverskridende islamistiske terrorister, menneskesmuglere, ulve og vildsvin nede ved demarkationslinjen mellem Danmark og Prøjsen siden 1920.

Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Arne Lund
17. august, 2018 - 15:55

S, SF og DF vil ikke have de fornødne mandater til at oppebære en socialdemokratisk mindretalsregering, som meningsmålingerne ser ud pt. Heldigvis.
Og sådan som der er kommet rav i den, og bølgerne er begyndt at gå højt, har Enhedslisten ved netop at melde Pernille Skipper som statsminister-kandidat fået skabt både momentum og en ny platform for at blive taget seriøst. Nu skal Pernille jo deltage ikke alene i partileder-runder, men også i statsminister-dueller.
Sass Larsen kan skyde en hvid pind efter et flertal med S, SF og DF - for såvidt han nogensinde har fostret en sådan ambition :-)

Kim Folke Knudsen, Anne Eriksen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Ja. Alle de borgerlige vil da aldrig tillade socialistisk magtovertagelse. Demokratisk valgt eller ej. Det vil starte med propaganda, berufsverbot og chikanerier. Ig hvis det ikke hjælper, så prygl og fængsel.

Eva Schwanenflügel - Du har nok ret i, at SD, DF og SF næppe vil kunne få 90 mandater bag sig efter næste valg. Men til gengæld vil der ikke kunne samles et flertal imod en sådan konstellation.
I så fald skulle de blå partier stemme sammen med EL, RV og ALT om at vælte en S-ledet regering med Sf og DF som parlamentarisk grundlag - og dét anser jeg ikke for at være sandsynligt. Gør du?.

Sider