Leder

Lovlig uden legitimitet

Efter valget i Zimbabwe lover præsident, Emmerson Mnangagwa, at Zimbabwe er »open for business«, men det bliver nok nærmere ’business as usual’
27. august 2018

Zimbabwes ni højesteretsdommere afviste i fredags enstemmigt alle klager over det nylige valg. Søndag blev deres kårne vinder, Emmerson Mnangagwa, genindsat som præsident.

Mens Kina og afrikanske observatører har hyldet Zimbabwe for et eksemplarisk valg, har EU, USA og andre vestlige lande fremhævet, at Mnangagwa og hans ZANU-PF-parti har brugt deres kontrol over statens institutioner til egen fordel.

EU peger på, at de statslige mediers monopol på landsdækkende tv- og radiosignaler fremmede ZANU-PF og fortav oppositionen, og fremhæver tilsvarende misbrug af høvdingenes magt over småbondebefolkningens jordrettigheder.

Høvdinge udvælges efter lokale traditioner, men ansættes og lønnes af staten. Det vrimler med eksempler på, at høvdinge belønner eller straffer undersåtter efter deres holdning til ZANU-PF, og at oppositionstilhængere jages fra hus og mark. Alle høvdinge fik for resten en ny bil og lønforhøjelse kort før valget. Deres landsforbund takkede hjerteligt Mnangagwa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Nielsen
  • David Zennaro
Claus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu