Leder

Lovlig uden legitimitet

Efter valget i Zimbabwe lover præsident, Emmerson Mnangagwa, at Zimbabwe er »open for business«, men det bliver nok nærmere ’business as usual’
27. august 2018

Zimbabwes ni højesteretsdommere afviste i fredags enstemmigt alle klager over det nylige valg. Søndag blev deres kårne vinder, Emmerson Mnangagwa, genindsat som præsident.

Mens Kina og afrikanske observatører har hyldet Zimbabwe for et eksemplarisk valg, har EU, USA og andre vestlige lande fremhævet, at Mnangagwa og hans ZANU-PF-parti har brugt deres kontrol over statens institutioner til egen fordel.

EU peger på, at de statslige mediers monopol på landsdækkende tv- og radiosignaler fremmede ZANU-PF og fortav oppositionen, og fremhæver tilsvarende misbrug af høvdingenes magt over småbondebefolkningens jordrettigheder.

Høvdinge udvælges efter lokale traditioner, men ansættes og lønnes af staten. Det vrimler med eksempler på, at høvdinge belønner eller straffer undersåtter efter deres holdning til ZANU-PF, og at oppositionstilhængere jages fra hus og mark. Alle høvdinge fik for resten en ny bil og lønforhøjelse kort før valget. Deres landsforbund takkede hjerteligt Mnangagwa.

EU kunne også have fremhævet, at alle ni dommere er udpeget af ZANU-PF. Som en førende partimand har forklaret denne signatur: »De tidligere dommere forstod ikke nødvendigheden af at tage jorden fra de hvide farmere. De dømte imod staten. De blev fjernet, og de nye fik tilbudt farme. De forstod budskabet.«

Med dommernes kendelse er Mnangagwa nu landets lovligt valgte leder. Omstændighederne betvivler imidlertid hans legitimitet. Misbruget af statslige institutioner, den ujævne bane op til valget, hærens nedskydning af civil uro samt forfølgelsen af oppositionen med bank og anholdelser efter valget kaster skygger over Mnangagwas forsikring om, at hans overtagelse af butikken repræsenterer et nyt system.

Afrikaforsker Stig Jensen konkluderede i denne avis før valget, at Zimbabwe får særlig opmærksomhed, fordi dets udvikling spejler vort forhold til Afrika: Det begyndte i 1980’erne med drømmen om en afrikansk velfærdsstat. Nu lover Mnangagwa, at under hans ledelse er Zimbabwe ’open for business’. Løftet rummer intet tilsagn om demokrati eller retfærdighed.

Det lyder som et ekko af danske erhvervsfolks slogan, at den ’bedste bistand er bæredygtig biznæs’.

I Zimbabwe frygter mange, at resultatet bliver ’business as usual’: underudvikling og undertrykkelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Nielsen
  • David Zennaro
Claus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu