Leder

Oppositionspartierne er villige til at gå uklædeligt langt i jagten på proteststemmer

De mindre oppositionspartiers frustration over Socialdemokratiets enegang er berettiget. Men man skal aldrig få så ondt af sig selv, at man lader det gå ud over andre. Og det er desværre lige præcis, hvad partierne gør
På Folkemødet blev der smilet til kameraet, men underneden voksede den kaotiske stemning. Det hele begyndte, da Mette Frederiksen gjorde det klart, at Socialdemokratiet ønsker at danne en etpartiregering efter næste folketingsvalg.

På Folkemødet blev der smilet til kameraet, men underneden voksede den kaotiske stemning. Det hele begyndte, da Mette Frederiksen gjorde det klart, at Socialdemokratiet ønsker at danne en etpartiregering efter næste folketingsvalg.

Ritzau Scanpix

23. august 2018

Langt hen ad vejen er Socialdemokratiet selv skyld i det kaos, der nu præger den opposition, som ellers gerne skulle bringe dem til magten efter et valg.

I juni gjorde formand Mette Frederiksen det klart, at hun går efter at danne en etpartiregering efter valget for at kunne føre en stram udlændingepolitik med Dansk Folkeparti og de andre borgerlige partier.

S har således de facto forladt rød blok, men kalkulerer tilsyneladende med, at de andre partier i rød blok, bliver, hvor de er – fordi de ikke har andre steder at gå hen.

Strategien synes at være inspireret af den, som tidligere tiders patriarker kunne benytte over for deres hjemmegående hustruer, der måtte bide tænderne sammen og fortsætte med at stryge mandens skjorter – uanset hvor mange sene nætter, han tilbragte med sekretæren på kontoret.

Men strategien gik ikke helt så glat, som S havde håbet. Nu vil både Uffe Elbæk (Alt) og Pernille Skipper (EL) være statsminister, og De Radikales Morten Østergaard vil have skriftlige indrømmelser fra Mette Frederiksen for at støtte en S-ledet regering. Oppositionen fremstår splittet og mere optaget af interne uenigheder end af at sætte en fælles kurs for Danmark – og det med under et år til nyvalg.

Frustrationen hos de mindre oppositionspartier er berettiget, men man skal aldrig få så ondt af sig selv, at man lader det gå ud over andre. Og det er desværre lige præcis, hvad partierne gør.

Slet skjulte anklager

Da Morten Østergaard i tirsdags stillede krav til S om en skriftlig aftale, gentog han til flere medier, at »for os er det ikke de gyldne kæder og fine visitkort, der er afgørende«.

Altså en slet skjult anklage om, at det ellers generelt er de fine visitkort, der betyder noget for politikere.

Da Uffe Elbæk i Politiken forklarede sit statsministerkandidatur, var det med den begrundelse, at der er brug for »en regering, der er til for folkets skyld, ikke for sin egen skyld«.

Igen en slet skjult anklage om, at de andre kun er interesserede i magten for magtens egen skyld, mens Elbæk er ene om at ville bruge den til at forandre Danmark til det bedre.

Elbæks statsministerkandidatur fik Karsten Hønge (SF) til at anklage Elbæk for at være »klar til at sige hvad som helst for at gøre sig selv interessant«.

Igen en anklage med det formål at så tvivl om legitimiteten af en anden politikers bevæggrunde.

Det er sundt og naturligt, at partierne gerne vil gøre det klart for vælgerne, hvad de mener – og hvor der er forskel på dem og de andre partier på centrum-venstre. Og der er da også væsentlige meningsforskelle internt i oppositionen, som ikke bør nedtones. Det gælder for eksempel på EU-politikken og fordelingspolitikken.

Fordummende stemmefiskeri

Men disse forskelle burde man fremhæve med fokus på indholdet: Hvad vil vi, hvorfor vil vi det – og hvordan adskiller det os fra de andre. I stedet ser vi en opposition, der forsøger at udnytte den stigende mistillid til politikerstanden for egen vindings skyld.

Hele 30 procent af danskerne mener, at de politiske partier er korrupte ifølge Transparency International. Næsten to ud af tre danskere – 65 procent – har kun lille tillid til de folkevalgte, ifølge en måling fra juni, som Avisen.dk har fået lavet. Et historisk lavpunkt.

Åh, hvem der bare kan score nogle af de proteststemmer ved at bekræfte vælgerne i, at (alle de andre) politikere er nogle upålidelige, principløse og magtbegærlige egoister, der kun er optaget af deres egen karriere.

Det er både fordummende og kortsigtet at være vidne til.

Hvor blå blok gennem det meste af denne regeringsperiode har fremstået som den absolut mest samspilsramte, virker den blå uenighed nu som en sund politisk debat i forhold til oppositionspartiernes gensidige forsøg på at underminere hinandens troværdighed.

Morten Østergaard siger, at han vil sætte politik over strategi og magtspil. Men det ligner til forveksling en strategisk afstandtagen fra dem, han kunne lave en ny kurs med. Dermed risikerer han at styrke den politik, som han ønsker at gøre op med.

Dansk Folkepartis indflydelse bliver ikke mindre efter valget, hvis mudderkastningen medfører, at oppositionen sætter forspringet i meningsmålingerne over styr. Og så får R formentlig hverken den kurs på klima- eller udlændingepolitikken, som de ønsker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Stig Bøg
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Lise Lotte Rahbek
  • lars søgaard-jensen
  • Ejvind Larsen
  • Poul Erik Pedersen
  • Torben K L Jensen
Stig Bøg, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, lars søgaard-jensen, Ejvind Larsen, Poul Erik Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Men altså; stærk, imponerende melding fra Mette F.; at SD vil gå selv med bolden. SD har den langt største folkelige opbakning og skal tilsvarende have dirrigentstokken! Så må vi se hvem der vil gøre sig spilbar, og hvem der forlader holdet midt i kampen for at råbe op over den på tilskuerpladserne..

Ete Forchhammer

Lige nu, og indtil næste valg, handler det ikke om at være klassens stærke dreng m/k, men om at være med i en stærk gruppe. En af to mulige, uanset ønsketænkning.
Derfor tak for debatindlægget/lederen.
Det er så sørgeligt at følge de fleste af oppositionsgruppens medlemmers skyklappede enegang, som om der ikke kunne komme en mindre egenrådig strid og stram hverdag end den nuværende efter valgdagen... som om det var definitivt at Danmark skal være et mini-Polen&Ungarn, som om den nuværende situation hvor ingen andre europæiske lande har Danmark som første prioritet når der skal søges venner, som om det var en ønskesituation der endelig skal fortsættes...

Regnar Hansen

Ja det er åbenbart lykkedes DF skabe et fremmedfjendsk flertal i folketinget og befolkningen. Jeg er bekymret når pollitikkere som bl.a. Mette Fredriksen intager flertallets holdninger og meninger i indvandre og flygtninge spørgsmålet, var det ikke sådan at bl.a. Hitler kom til magten!

Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Lund, Hans Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Socialdemokratisk tryghedsnarkomani
Socialdemokratiet har meldt ud, hvad deres politiske kurs er. Respekt. Det handler om en fortsat stram styring af antallet af indvandrere og en fortsat satsning på integration af de indvandrere som er i landet. Desuden velfærden tilbage tæt på borgerne med udbygning af eksisterende lokale sundhedshuse, nærpoliti og nær-erhversskoler, foruden alt det ambitiøse grønne. S projektet er tryghed tæt på som giver genlyd og mening for den enkeltes skattekroner. Det der står tilbage at inden valget er gejst, reform-vilje og reform-lederskab til at gå foran vælgerne. Modet. Styrken - også de økonomiske muskler - har aldrig været større, og bliver det aldrig mere. Højkonjunkturer skal da bruges til at udligne ulighed og fremtidssikre resultater for de udsatte. Og det er nu. Frem for midt i lavkonjunkturen som sidst :) med Thorning regeringen. Uroen til venstre for midten er forståelig, det tyder på, at der er liv i dem, dejligt.

Et flertal af befolkningen går ind for en stram udlændingepolitik, og derfor støtter Socialdemokratiet denne holdning.
Et flertal af befolkningen (87%) går ind for et forbud mod omskæring af raske drengebørn under 18 år, og derfor støtter Socialdemokratiet IKKE et forbud?

Dobbeltmoral er åbenbart stadig dobbelt så godt som moral.

https://politiken.dk/kultur/kultur_top/art5629199/Ni-ud-af-ti-danskere-v...

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Palle Yndal-Olsen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

(S) Løgn.
Bare fordi en løgn gentages og befolkningen hopper på løgnen, tager løgnen til sig og tror på at løgnen er sandheden, er en løgn stadig en løgn og intet andet end en løgn.

Det bør huskes på at Danmark udleder, ikke bæredygtigt CO2, ved dansk overforbrug på olie, gas og kul afbrænding, så der er brug for fire jordkloder for at udledningen var bæredygtig, Danmark skaber i høj grad ‘selv’, den udgift tunge folkevandring til Norden nye ‘klimaflygtninge’, dem kommer der mange af i fremtiden, forklare klimaforskere samstemmende.

Den samlede bedste forhåndenværende videnskablige evidens peger på dette, ‘ikke’ som en mulighed, det et faktum, det er ukorrekt, at der er nogen væsentlig uenighed blandt forskere om den udlægning.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

“Sea-Watch redder dem, Europa helst så drukne i Middelhavet.”
Link: http://politiken.dk/udland/art6150208/Sea-Watch-redder-dem-Europa-helst-så-drukne-i-Middelhavet

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Morten Østergaard siger, at Sosserne skal ændre sin flygtninge- og integrationspolitik. Hvorfor siger han det, han stemmer jo sammen med SD og regeringer - og SF for den infame ghettopakke. Så hvad er det, han ønsker ændret? Ved han det selv, eller er det hele blot det sædvanlige radikale hælden vand ud af ørerne?

Bjarne Andersen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Bo Carlsen, P.G. Olsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Breaking news!
"Næsten to ud af tre danskere - 65 procent - har kun lille tillid til de folkevalgte ifølge en måling fra juni, som Avisen.dk har fået lavet. Et historisk lavpunkt."

Hvis det ikke var så trist, ville det nærmest være komisk at høre det sagt så at sige 'fra hestens egen mund' på lederplads i det mindst ringe dansksprogede dagblad uafhængigt af partipolitiske og økonomiske interesser'.

Så er det bare nu, jeg som gammel læser og abonnine får lyst til at se en dugfrisk meningsmåling af, hvordan det står til med 'danskernes tillid til medlemmerne af journalistforbundets arbejdsløshedskasse' i disse for vore meningsdannende prekariater af professionelle retorikere m/k så vanskelige tider ... ;o)

Egon Stich, Torben Skov, Flemming Berger, Nis Jørgensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Knyt sylten Leo Nygaard,
- eller jeg benytter tilbudet om at forære dig 'et gratis og uforpligtende to-måneders abonnement' med ubegrænset læseadgang til lederne i dagbladet Information, så du ikke længere kan nøjes med at læse overskriften, før du blander dig i 'debatten' ;o)

Vibeke Hansen, Ture Nilsson, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

lad os nu lige nøjes med at forholde os til hvad vi rent faktisk ved, det er et faktum at DF i årtier har ført fremmedfjendsk hadkampagne, med diverse postulater som vi sådan set også ved ikke holder vand,
flygtninge vælger jo ikke danmark som destination, for at leve fedt af de relativt høje danske overførsler, og det gør de indvandrere som flygter fra fattigdom jo heller ikke, alle vil gerne have en normal tilværelse, med job som det højeste ønske, så når DF siger de kommer for at nasse er det altså løgn,
det er heller ikke sandt at muslimske tilflyttere har planer om at overtage landet og indføre sharia, det bliver jo ikke sandt af at der findes nogle få rabiate troende som gerne så danmark helt muslimsk, et massivt flertal blandt de muslimer de lever i DK synes ikke sharia er at foretrække frem for danske normer,
men det er altså lykkedes DF at få en del danskere til at tro på truslen fra indvandring, selvom den trussel ikke existerer i virkeligheden,
dette har giver DF fremgang ved de fleste valg og fået andre partier til at se en metode til selv at skaffe stemmer, man deltager i omtalen af "problemet" indvandring som om problemet er reelt, især da tilstrømningen kortvarigt boomede med flygtninge vandrende langs motorvejen fik man travlt med at markedsføre "det store problem", "den store trussel",
så nu har vi en situation hvor mange partier problematiserer indvandring og tilbyder "løsninger" stramninger,
og vore medier er hoppet med på vognen og sælger stramninger som nødvendige og ønskede af et flertal i befolkningen, jeg er så bare sikker på at det flertal er fiktivt, ( på samme måde som DF hele tiden har postuleret at de talte på vegne af folket, selvom de kun talte på vegne af nogle ganske få og stik imod et stort flertals ønsker )
jeg er ret sikker på at et flertal mener at stramningerne er gået for vidt, og et flertal mener vi bør tage i mod kvoteflygtninge, det er kun i medierne og iblandt politikere at ideen om at stramninger er en god ide trives, og selvfølgelig også hos et mindretal af vælgerne, måske 30-40%, et tal som ville være højst 10-20% hvis ikke propagandatrommerne havde pustet et nærmest fiktivt problem voldsomt op og bildt os ind at problemet er reelt,
men lad nu være at tro jeg lukker øjnene, jeg ved udmærket at der er visse problemer, indvandrerbander feks og ghetto-dannelser, men disse er jo med sikkerhed blevet et større problem på grund af DF og deres hadpropaganda,
for det er almindelig kendt at grupper som marginaliseres vil reagere ved at søge sammen, og individer og grupper som er socialt pressede, har en langt større risiko for at komme ud i kriminalitet, faktisk er indvandrere IKKE mere kriminelle end etniske danskere i en tilsvarende social situation !!
jeg kan sådan set med en vis rimelighed konkludere at det største reelle problem indvandringen har medført, er den grobund den har skabt for et skabsnaziparti som DF og de problemer i dansk politik vi derfor må leve med,
her tænker jeg på den borgerlige nedbrydning af det sociale sikkerhedsnet, udsalget af fællesskabets aktiver til private, den danske deltagelse i krige, og de øvrige klapjagter på udvalgte svage grupper ud over de fremmede vi har været igennem, og selvfølgelig den stærkt øgede ulighed, alt i alt en katastrofal tid som nok kun bliver værre.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Per Langholz, Flemming Berger, Bent Gregersen, Trond Meiring, Poul Erik Pedersen, Colin Bradley og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Demokratiet skal gøre en forskel.

Hvis demokratiet skal have nogen mening overhovedet, skal oppositionen også have regeringsmagten ind i mellem. Venstrefløjens ret til at bestemme over deres egne forhold, f.eks deres ret til at fjerne fattigdommen kaldes Borgerindflydelse. Det er Venstrefløjens tur og ret til at regere.

Målet med kampen mod fattigdommen er at afslutte, hvad Socialdemokraterne i forrige århundrede startede: Social retfærdighed. De sociale bevægelser kræver social retfærdighed; alle har ret til en rimelig del af samfundskagen, og alle har ret til en bolig som de kan betale.

Fattigdom er vold, den ødelægger familier og helbred, og der er ingen grund til at fattigdom eksisterer i et af de rigeste lande i verden, hvor der er akkumuleret tusinde af milliarder. Disse udfordringer er imidlertid ikke uovervindelige. Det er et spørgsmål om omfordeling, et spørgsmål om rigtigt eller forkert, et spørgsmål om demokrati eller ej.

Fattigdom er unødvendig og forkert.

En af de mest interessante ting omkring den stigende ulighed har været Socialdemokraternes svar, eller rettere manglende respons. S vil forbedre den øvre middelklasses forhold, dét er hvad deres kampagner handler om.

80 % af politikerne ønsker ikke, at kampen imod fattigdommen bliver et stor politisk emne i den kommende valgkamp. Men hvis der ikke er nogen social kamp, er der ingen social fremskridt, og Socialdemokratiet har derved mistet deres ret til navnet Social.....

I et af de rigeste lande i verden er fattigdommen stigende, dette er sket med Socialdemokraternes stemmer. Der er ingen tvivl om at Socialdemokraterne bekymrer sig mere om rige mennesker end fattige mennesker.

Der skal skiftes kraftigt ud i toppen af Socialdemokratiet før S kan erobre regeringsmagten.

Magtarrogancen minder om Hillary Clintons, og forbindelserne til toppen af samfundet er ligeledes større end interessen for samfundets socialt udsatte, tværtimod har S intet ønske om at omfordele samfundsgoderne, fra toppen til bunden. S har bekendt kulør.

Ingen ønsker Mette Frederiksen som statsminister, undtagen selvfølgeligt Socialdemokraterne selv.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Per Langholz, Flemming Berger, Torben Skov, Bo Carlsen, Trond Meiring, Poul Erik Pedersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

"Frustrationen hos de mindre oppositionspartier er berettiget, men man skal aldrig få så ondt af sig selv, at man lader det gå ud over andre"
Sikkert en besynderlig formulering for en leder artikel. For det først har det ikke noget med at "have ondt af sig selv" at gøre, at partierne opponerer Frederiksens leflen for DF stemmer. De vil simpelthen opretholde en meget traditionel anstændighed i dansk venstrefløjs politik, som S tilsyneladende er villig til at give slip på. Og dvs for det andet at, hvis der skulle være nogen, der er klar til at lade sin frustration "gå ud over andre" så er det i høj grad Frederiksen og Socialdemokraterne.

Bjarne Andersen, Mogens Holme og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Personligt mener jeg at det Radikale Venstre kan fise over i blå blok hvor de hører til, som de jo tydeligt viste ved at forkorte dagpengeperioden, sammen med resten af blå blok, lige før Thorning regeringen kom til. De skulle være smidt ud fra toppen af det sorte tårn, i stedet for at imødekomme deres økonomiske politik og videreføre den retning blå blok havde valgt. Der var Thorning og Corydon nok ikke de rigtige i spidsen for Socialdemokratiet.
I blå blok kan RV så se hvor megen indflydelse de får, med et stort DF som afgørende støtteparti, de kan jo prøve at kræve skriftlige indrømmelser fra Lars Løkke.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Egon Stich, jørgen djørup, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Erik Pedersen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

En enkelt ting jeg savner i lederens analyse: når det nu er at der blandt centrum-venstre partierne øjensynlig er en konkurrence om hvem der er kandidat til at være regeringsleder, tillige med en kamp om hvilke krav de enkelte partier stiller til en eventuel ny regering, kunne dette så også skyldes Alternativets udmelding om at partiet (også) står helt frit, ved at "trække partiets mandater ud af ligningen"?
Hvis ønsket om en grundlæggende politisk forandring skal have vægt, kunne et centralt spørgsmål godt være om Alternativets linje er hensigtsmæssig? Har partiets politik bidraget til kaos - eller det modsatte - i oppositionen? Det havde jeg gerne set analyseret i Information.
Noget andet er så, at der efterlyses et fokus på indholdet af oppositionens politik. Den konstatering forekommer det mig holder et stykke af vejen - men ikke den hele. Information var faktisk selv budbringer for et sådant indhold, da Enhedslistens program for de første 100 dage var med som et indstik i løbet af sommeren. Jeg kan dog ikke mindes at avisen gjorde dette program til genstand for en analyse, til gengæld har Alternativet fået en hel del spalteplads. Kunne det ikke være relevant for avisen at gå i arkivet, finde indstikket frem igen og med det i hånden forespørge hos resten af oppositionen hvordan man forholder sig til dette udspil?. Det ville jo fremme muligheden for at diskutere substansen af en anden politik, frem for at dyrke de udsagn der tjener til at splitte oppositionen. En diskussion af substans, som avisen netop selv efterspørger.
I tillæg: det kan konstateres at planen ikke har fået megen opmærksomhed, blandt de øvrige oppositionspartier. Kunne der her ligge en journalistisk opgave, i at spørge hvorfor oppositionspartierne tilsyneladende ikke finder partiets plan værdig at diskutere?
Mvh. poul.

Grethe Preisler

@Peter Sterling - d.d kl. 11:52
"Ingen ønsker Mette Frederiksen som statsminister, undtagen selvfølgeligt Socialdemokraterne selv".

Meningsmålinger og min bare ............ biiip.
ifølge Jyllandsposten 30. maj 2018 ønskede 22% af de adspurgte stemmeberettigede i Danmark Lars Løkke Rasmussen som statsminister, mens 28% hellere ville have Mette Frederiksen, og de resterende 50%, som hverken ønskede den ene eller den anden af de to konkurrerende 'politiske sværvægtere', var vildt uenige om, hvem de selv ville 'pege på', når de stod bag gardinet i stemmelokalet med deres alenlange 'smørrebrødsseddel' i hånden og skulle sætte deres X ud for en af de andre håbefulde aspiranter til at overtage 'nøglerne til maskinrummet på Christiansborg' og regere videre 'hen over midten' med dansk fjollepartis Kristian Thulesen Dahl som bagsædechauffør og skyggestatsmedister .. ;o(

Eva Schwanenflügel og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Venstrefløjen her overser helt, at S afleverer stemmer til rød side, incl Radikale.
Derved reducerer S sig selv.
S regner med at stjæle fra DF. Mon ikke de forregner sig.
Samarbejde hen over midten sker ikke i valgkampen - først bagefter i salen. Det viser praksis.

Philip B. Johnsen

Fru Grethe Preisler påpegede precist hvordan, jeg personlig ser (S), som regeringsbærende parti, vil føre blå økonomisk politik, i en anden tråd
“Krav om ’flere nødvendige besparelser’ når omkostningerne ved miljøforbedringer skal ’finansieres krone for krone’ ved hjælp af rundbarbering af velfærdydelser efter grønthøstermetoden under de årligt tilbagevende forhandlinger om regeringens finanslovsforslag.”
Citat slut.

DF får så udlændingestramninger og pisker løs på syndebukken.

Hvorfor (S) politikere stjæler vores børns eksistensgrundlag og dermed fremtid, for kortsigtede økonomiske gevinster fordelt på stadig færre mennesker?

Fra fagfolk.
“Konkurrencestaten er en stat, der uddanner og udstyrer sin befolkning med kompetencer, der sætter den i stand til at konkurrere bedst muligt med andre stater.

I økonomisk henseende er NPM baseret på liberalistisk markedsøkonomi. Effektiviseringen af den offentlige sektor ønskes foretaget gennem udlicitering, privatisering og fri konkurrence mellem udbydere af offentlige tjenester. Kontrollen med disse bygger blandt andet på kontraktstyring og evaluering.

En kendt forsker har betegnet disse elementer som et af fundamenterne for konkurrencestaten.

En væsentlig del af argumentationen bygger på, at globaliseringen har betydet, at konkurrencen på de internationale markeder er afgørende for statens politiske ageren.”

Sådan beskrives vildfarelsen af fagfolk.

Det vi kender som ‘nødvendighedens politik’ (S) politik.

Det skal naturligvis ikke i den nuværende eksistentielle kritiske situation, hvor de menneskeskabte klimaforandringer fjerner eksistensgrundlaget for stadig flere mennesker i verden inklusiv vores egne børn, være økonomi der diktere politik, men politik der diktere økonomi, vi bør forlange demokrati, det bliver ikke med (S).

(S) politik ligger i lommen på finansministeriets regnedrenge, men selvom det er fagligt dygtige økonomer, så bør økonomer sættes til at regne på det økonomer får besked på at regne på, af politikere, der så må bære ansvaret for den førte politik, er i borgernes interesse.
Der er fuldstændigt ligegyldigt, hvad økonomer mener om de nødvendige indgreb der må foretages, for at sikre vores børns fremtid, det er et spørgsmål om tillid.

Ingen kan have tillid til (S) som regeringsbærende parti, (S) er styret af ikke folkevalgte økonomer.

Det er muligt, at (S) politikere nogle få år fremover, kan fuske med vores finansministeries regnemodeller, så det ser ud til at de fungere efter hensigten, at regnemodellerne faktisk skabe en form for rigdom eller velstand for borgerne, på den kortsigtede vækst, BNP-væksten, men det er på ikke bæredygtig olie, gas afbrænding og der er absolut ingen udsigt til teknologiske landevinger, der kan modvirke dette.

(S) politik er fup og svindel.

Her er et eksempel.
"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt
Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

Enrich Not Exploit

Grethe Preisler

Leo Nygaard,
ja den er god med dig og dine grønlyserøde blålys til støtte for genoplivning af det for længst afdøde parti 'Retsforbundet', som stadig rører på sig, mens pæleormene gnaver lystigt i kistelåget.

jan henrik wegener

Et enkelt lille spørgsmål udefra: Hvad er vigtigt? Er det aller vigtigste mon om man kan tituleres "ægte"? "Ægte rød"? "Den ægte venstrefløj"? Eller om der kan gøres noget andet. Altså ændres noget, meget eller lidt, ved samfundet?

GP - Tak for reklamen. En hundredårig ideologi er ikke nem at slå ihjel. Den smidter af på Å lige nu i 2018.
(Pæleorme lever under vandet)

Grethe Preisler

Godt spørgsmål, jan henrik wegener

for flertallet af de dedikerede medlemmer af den intellektuelle 'ha-tja-bum-bum-bum-fløj' af professionelle danske meningsdannere og politiske trendspottere er det vigtigste vel at sikre sig et netværk af ligesindede, før sidste mand i bestyrelsen lukker og slukker debatten i det medie, hvor de selv henslæber deres usselt betalte arbejde som hakkelse-skærere i døgnets rejsestald med en fyringstrussel hængende over hovedet.

Grethe Preisler

Leo Nygaard,
tak for oplysningen om, at 'pæleorm lever under vandet'. Det vidste jeg slet ikke, før du lod dit lys skinne for mig.

Til gengæld kan jeg oplyse dig om, at borebiller og husbukke lever over vandet, og at ingen af de omtalte arter rigtigt egner sig som føde for betrængte husejere med overtræk på budgetkontoen som følge af 'kurstab i forbindelse med overbelåning af friværdien' i deres mere eller mindre ydmyge jordiske home sweet homes, mens de venter på Godot i skikkelse af den genopstandne frelser og forsoner Henry George.

GP - Du ka`ikke lì fælleseje af jorden og dens resurser. Det kan folketingspartierne heller ikke.
Så langt er de ikke villige til at gå - for nu at holde mig til emnet.

Grethe Preisler

Leo Nygaard,

Er du nu helt sikker på, at det 'emne', du mener er 'emnet' i ovenstående leder, er det samme som flertallet af dem, der betaler for at læse, hvad der står i spalterne under overskrifterne i
nærværende organ for den højere politiske oplysning?

Jeg synes ikke rigtigt, der virker sådan, men kan selvfølgelig ikke vide det med sikkerhed, før bladet har bestilt og betalt for en 'kundeundersøgelse' hos det meningsmålingsinstitut, hvis ydelser bladet abonnerer på.

Uffe Palludan

Tre oppositionspartier, der alle er godt trætte af og uenige med SD kan altså ikke forventes at blive noget stabilt regeringsgrundlag. Hertil kommer et DF, der har meldt ud det ønsker at komme i regering med V. Et DF, der altid i medierne har opført sig som et oppositionsparti til den regering det støtter. Og kontinuert har skåret skive efter skive af anstændighedens salami. Som støtte til en Socialdemokratisk regering? Det bliver til fire år til med Lars Løkke, hvis ikke et mistillidsvotum kan få støtte - og skulle DF og RV støtte det?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Du har sikkert ret, Uffe Palludan,

Efter de 'fire'forbandede år' med Helle Thorning-Smith og Margrethe Vestagers 'samlingsregering hen over midten' og SF udenfor døren i Det sorte tårn på Amager, hvor grundstenen blev lagt til en 'videreførelse' af den tidligere VK-regerings økonomiske reformer, er vi nu nået til det punkt i danmarkshistorien, hvor en 'rød-grøn koalition' med Uffe Elbæks alternative liste Å som samlende centrum for 'rød blok' i folketinget med Gud og dagbladet Informations 'politiske eksperter' og 'meningsdannere' som vejvisere for 'Det gode, det skønne og det sande' er ved at være til ende.

Sidste mand lukker og slukker, og de af bladets resterende medarbejdere, som ikke har set skriften på væggen i 'Fædrelandets' gamle lokaler i St. Kongensgade 40C, bærer kisten med de jordiske rester af Børge Outzes gamle avis til Weekendavisens digitale postkasse, hvor den stadig vil kunne beskues med andagt af de besøgende, så længe ingen bryder ind og 'stjæler den tilbage igen'.

Eva Schwanenflügel, Per Langholz og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

GP - Jeg har været web ab., men afbestilte i protest mod censuren på frihedens avis. Og før da blev jeg helt udvist af udsmideren. Jeg kom ind i varmen igen via chefen og kvitterede med et abonnement
Og jeg er en stædig person. Derfor, stop bare med din propaganda.
Nu træder censuren nok i aktion igen ;-)

GP , beklager hvis jeg trådte forbi emnet. Jeg tog det blot som et udtryk for, hvor langt man sammen er villige til at gå politisk. Der er jo opbrud i blokkene og jeg vejrede morgenluft.

Grethe Preisler

"Morgendug, der sagte bæver i den lune vind,
Blomsterduft, der langsomt svæver fra den gamle lind,
Alfeleg bag skovens sale, fuglesang i forårsdale,
Månens lys på bølgens strømme
Det er Danmarks drømme."
(Carsten Hauch - 1861)

Der er noget uldent ved alle de meningsmålinger, der florerer i medierne. 65 pct. af danskerne har ikke tillid til politikerne. Samtidig fortælle Mette Frederiksen, at 80 pct.af danskerne støtter den stramme asyl- og integrationspolitik, som politikerne bredt er enige om.
Den næste dag hører vi, at et stort flertal af befolkningen (hvor stort?) er enige med Folketingets flertal, at det er en kernedansk værdi, at give hånd, underforstået, at de, der ikke gør det, de hører ikke til den danske stamme.
Men hvordan kan det da være, at en befolkningsflertal, der ikke har tillid til politikerne, alligevel istemmer politikernes værste fordomme og stupide tilkendegivelser?.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

S har således de facto forladt rød blok, står der i lederen, og det er så sandt, som det står skrevet. Så der var to blå statsminister kandidater Mette Frederiksen og Lars Løkke. Så er den naturlig reaktion vel også at rød blok, skal have statminister kandidater. Også selvom ingen af de røde statsministerkandidater lyder særlig overbeviste, om at de også bliver statsminister ved næste valg.

Socialdemokraterne har sagt, bla Nicolai Wammen at socialdemokratiet jo kan lave politik sammen rød blok, der hvor der er en fællesmængde mellem socialdemokraterne og rød blok, dvs socialdemokraterne vil lave økonomisk og udlændinge politik mm sammen med de andre blå partier. Der bliver en meget lille fællesmængde tilbage til rød blok, sikkert omkring klimapolitik og lidt andet. Men når så fællesmængden mellem rød blok og socialdemokraterne skal financieres, bla på finansloven vil de andre blå partier gøre hvad de kan for at stoppe det. Hvis de røde partier bliver støtte partier, for socialdemokraterne og socialdemokraterne mest laver politik sammen med de andre blå partier, bliver de røde partier til grin, stort set som SF i sidste regeringsperiode.

Så set fra et rødt synspunkt er det nok også bedst at socialdemokraterne ikke vinder, så de kan få skiftet toppen igen, til et rødt parti, og de andre blå partier fjumre rundt igen i en ny regeringsperiode.

Bjarne Andersen, Flemming Berger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Mette Frederiksens og blå bloks udtalelser om hvad 80 pct. af danskerne støtter, er det nye mantra - på linje med Det skal kunne betale sig at... - som skal holde rytmen, så alle danser med til melodien, som fortæller hvilket emne som skal stå øverst i valgkampen. Det er på tide at vi stopper med at lytte til deres spin.

Det er politikerne som har ødelagt den sociale velfærd med deres 20 års nedskæringer.

Vi skal konfrontere medierne og TV med den skjulte fattigdom, som S har været med til at skabe. Vi skal tvinge politikerne til at forstå og føle, hvordan det er at leve i fattigdom. Vi skal undervise middelklassen i fattigdommens realiteter og forhindringer for at de socialt udsatte får et bedre liv.

Hver dag skal vi diskuterede hvordan fattigdom manifesterer sig i bunden af samfundet.

For mange børn og unge kan fattigdom være følelsesmæssig og fysisk ødelæggende, de tvinges ind i en tilstand af kronisk stress, som ødelægger helbredet. Børn skal ikke udholde følgevirkningerne af fattigdom. Børnene i fattigdom lever en dag ad gangen for at overleve psykisk, men det er unødvendigt at børn og teenagere lever i lavindkomst husholdninger, penge er der nok af i samfundet.

Der er dele af befolkningen, som har ubegrænset adgang til ressourcer og materielle gode, mens andre lever uden retssikkerhed, og uden politisk repræsentation. Formuerne hober sig op i disse år, dette betyder imidlertid ikke, at der ikke er mennesker i dette land, som ikke er påvirket af fattigdommens ødelæggende virkninger. Fattigdom er magtesløshed.

Middelklassen tror at fattigdom opstår, når pengene er få, som hvis man mister et job, bliver syg eller gennemgår en skilsmisse. Men disse midlertidige problemer kommer middelklassen over. De ser fattigdommen ud fra deres synsvinkel; oppefra. Men det har intet at gøre med den fattigdom, som hundrede tusinder er tvunget ud i permanent, gennem generationer, uden lys for enden af tunellen.

Jeg tror ikke folk forstår, hvor stort problemet er i Danmark efterhånden, på trods af de er blevet konfronteret med listen over de sidste 10 års nedskæringer. Fattigdom er åbenbart meget nemt at ignorere, når man selv har rigeligt, men ulighed bringer også nogle andre borgere sammen for at hjælpe.

Vi kan alle gøre en forskel, uanset hvor lille. Vi bør passe på mediernes tilsyneladende uvidenhed, fordi den slører virkeligheden, som hundrede tusinder står over for hver dag. Vi skal informere alle om, hvor stort fattigdomsproblemet er i vort land. Fattigdom fører til følelsen af isolation og værdiløshed, som kan have langsigtet effekter.

Bjarne Andersen, Flemming Berger, Poul Erik Pedersen, Trond Meiring, Egon Stich og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg vil ikke betegnes fremmedfjendsk, fordi jeg synes, der er nok fremmede i landet nu, og kvoteflygtninge må blive dem der kommer fremover via FN systemet. Hvis integrationen skal lykkes, må der være en stop pause. Siden må man så se, hvad sker. Jeg har fået utrolig mange fremmede i min by, og det er beskæmmende at sidde i bussen og fra den starter til den slutter tre kvarter senere, har en fremmedsproget ældre kvinde talt højlydt i mobiltelefon, man kan ikke bede hende tie eller dæmpe sig, for hun forstår ikke mit sprog. Eller de sprog, jeg kan tale. Eng. tysk fransk svensk.
Og samtidig gøres der meget for flygtninge og job, det er fint, mens jobcentrene ikke kan skaffe alm. ledige danskere i arbejde. Lad A kasserne tage over, og få så mere styr på at få de danske ledige, raske i job.
Jeg har ikke støttet stram udlændingepolitik før, men det gør jeg nu, ikke DF retorik, men at vi skal kunne følge med. Jeg synes R er urealistisk, og han vil aldrig få flertal for sin politik her noget sted, hverken i blå, røde eller hos Å. partier.