Leder

For Orbán er det ingen hemmelighed, at hans vision for Europa er illiberal

De liberale demokratier ødelægger de kristne værdier, som Europa er bygget på. Dermed må et kristent demokrati pr. definition være illiberalt. Sådan sagde Viktor Orbán i en tale i sidste uge og viste én gang for alle, at han ikke har i sinde at snige det illiberale ind ad bagdøren
Nu, hvor Ungarn »har set en succesfuld stabilisering af et politisk system bygget på et nationalistisk og kristent fundament,« er det tid til at rette blikket mod opbygningen af Centraleuropa – og derefter opbygningen af et nyt Europa. Sådan sagde Viktor Orbán, da hans parti Fidesz i april i år vandt to tredjedele af sæderne i det ungarske parlament.

Nu, hvor Ungarn »har set en succesfuld stabilisering af et politisk system bygget på et nationalistisk og kristent fundament,« er det tid til at rette blikket mod opbygningen af Centraleuropa – og derefter opbygningen af et nyt Europa. Sådan sagde Viktor Orbán, da hans parti Fidesz i april i år vandt to tredjedele af sæderne i det ungarske parlament.

Emmanuele Contini

Debat
13. august 2018

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har før kaldt sig selv for arkitekten bag det illiberale demokrati. Og den rolle må man sige, at han virkelig tog på sig, da han for nylig holdt sin årlige nationalistiske tale for etniske ungarere, der bor i Rumænien.

Orbán og hans parti Fidesz vandt i april i år to tredjedele af de 199 sæder i det ungarske parlament – for tredje gang i træk. Det var en historisk sejr, for aldrig i Europas nyere historie har en leder siddet så tungt på magten i så lang tid ad gangen.

Nu, hvor Ungarn »har set en succesfuld stabilisering af et politisk system bygget på et nationalistisk og kristent fundament«, sagde Orbán, er det tid til at rette blikket mod opbygningen af Centraleuropa – og derefter opbygningen af et nyt Europa.

I sin tale præsenterede han først de fem grundsætninger, Centraleuropa skal opbygges efter, så regionen får »den plads i Europa, den fortjener«:

For det første skal ethvert europæisk land have retten til at forsvare kristen kultur og afvise »den multikulturalistiske ideologi«. For det andet skal ethvert land kunne forsvare den traditionelle familiemodel og retten til at hævde, at ethvert barn »har ret til en mor og en far«.

For det tredje skal hvert et centraleuropæisk land have ret til at forsvare sin økonomiske sektor og sine markeder. For det fjerde skal landene have ret til at forsvare deres grænser og afvise indvandring. Og til sidst skal alle lande i EU sidestilles stemmemæssigt, så hvert land får en stemme uanset antallet af indbyggere.

»Med andre ord: Vi centraleuropæere står fast på, at der findes et liv efter globalismen.«

Orbán gav også sin definition af det kristne demokrati, som han mener er Europas fremtid.

»Lad os fulde af selvtillid erklære, at et kristent demokrati ikke er liberalt,« sagde han.

»Et liberalt demokrati er liberalt, mens et kristent demokrati pr. definition er illiberalt.«

Med sin tale kridter Viktor Orbán banen op inden EU-parlamentsvalget næste år: Det er en kamp mellem den liberale elite og den nationalistiske, kristne og illiberale højrefløj – en kamp, hvor højrefløjen skal forene sig i sin modstand mod 1968’ernes fejlende elite.

Den ungarske premierministers budskab er et ekko af den drøm om en paneuropæisk højrepopulistisk revolte, som Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon præsenterede for nogle uger siden.

Men han understreger også én gang for alle, at hans vision for Europa ikke kan lade sig gøre, hvis man holder fast i det liberale. Man kan ikke værne om den kristne kultur og kristne familiemodel og samtidig have åbne grænser og regnbuefamilier, siger han. Det ene udelukker det andet, for det liberale verdenssyn er ikke neutralt. Det er direkte ødelæggende for kristen kultur.

Dermed er Viktor Orbáns tale ikke bare et direkte angreb på det liberale demokrati. Den er også et angreb på den tyske kansler, Angela Merkel, og hendes kristendemokratiske parti CDU, som tilhører samme gruppe i Europaparlamentet som Fidesz.

Merkel kan ikke både blæse og have mel i munden, siger han indirekte: Hun kan ikke sikre de kristne værdier og samtidig hylde de liberale principper.

Men det, Orbáns tale viser allermest tydeligt, er dét, som mange af os ofte glemmer: Det illiberale er ikke et fyord for Orbán og hans ligesindede. Det er ikke noget, han forsøger at snige ind ad bagdøren og forklæde. Ungarerne er ikke blevet snydt, da de stemte på Viktor Orbán. De har fået det, de gerne vil have: et andet Ungarn. Nu vil de have et andet Europa.

Serie

De nye nationalister

’Mit land først’-doktriner og foragten for universalistiske principper som menneskerettigheder vinder frem verden over. En række autoritære mænd har formået at kapitalisere på de stærke følelser af national egeninteresse og af, at den gamle verdens dogmer må rives ned. Men hvad er det for en ny verdensorden, de arbejder for?

I denne lederserie tegner Informations korrespondenter et portræt af Trump, Putin, Orban, Kurz, Erdogan, Xi Jinping og Modi.

Seneste artikler

 • Vi lever i de stærke mænds tid

  22. august 2018
  Over hele kloden er nationalistiske og autoritære regimer på fremmarch, mens de ledende despoter foregøgler simple, nationale løsninger på verdens stadig mere komplekse og sammenflettede problemer. Selv om historien aldrig gentager sig, er der rigelig grund til at frygte nationalisternes internationale succes
 • Xi Jinping har ladet sig krone som kommunistisk kejser og indledt et angreb på den vestlige liberale verdensorden

  10. august 2018
  Kinas præsident har sat gang i en autoritær bølge, som vestlige demokratier har svært ved at dæmme op for
 • Modi vil omskrive fortællingen om Indien

  7. august 2018
  Modi har viet sit liv til hinduistisk nationalisme. Han er frontfigur for en bevægelse, der ønsker et opgør med det sekulære Indien og at skabe en langt mere dominerende rolle for hinduismen i alle dele af samfundet. En bevægelse, som disse år er ved at ændre Indien indefra
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Ifølge Orban er »... et kristent demokrati pr. definition er illiberalt.«
Nu forstår jeg bedre, hvorfor i Tyskland drues den liberale demokrati, så længe CDU/CSU med Seehofer som primus motor er ved at dreje samfundet i en retning, som gør, at populister som AfD vokser og folkepartier som SPD kæmper om deres berettigelse og snart eksistens.
EU, stop forfører som Orban! Med sin plan og sin "drøm om en paneuropæisk højrepopulistisk revolte" bringer han hele EU ude af ligevægt og kursen, som i forvejen er slingrede.
Ved at kappe/beskære den økonomiske EU-støtte til landet, det også gælder Polen, vil bringe dem hurtigt igen på andre tanker.

Niels Otto Pedersen, Per Langholz og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en grov misforståelse af kristendommens budskab.

Bjørn Pedersen

Jeg har af og til på fornemmelsen at den "liberalisme" folk som Orban angriber, er den samme type "liberalisme" de amerikanske konservative længe har angrebet. I USA betyder mange politiske ord og begreber noget, af og til radikalt, andet end de gør i det kontinentale Europa. Eller det har de gjort indtil de er blevet adopteret af både højre og venstre i europæisk politik.

Det kunne altså være rart om man fra Informations side, interviewede en Fidesz politiker og bad ham tage stilling til hans holdning om alle de "enkeltdele" de mener liberalismen består af. F.eks hvis det man forstår ved liberalt, er ytringsfrihed, religionsfrihed, tredeling af magten, og forsamlingsfrihed - så spørger man ham om hans holdning til alle de disse spørgsmål hver for sig.

I artiklen gør man selvfølgelig sin egen definition på liberalt klar for læseren. Til slut kan man lægge hans holdninger til hvert liberalt punkt sammen og konkludere om han virkelig er illiberal eller ej.

Så kan læseren selv bedre bedømme om det overhovedet er vigtigt om nogen er "liberal" eller ej. Personligt er jeg f.eks. møghamrende illiberal hvad angår grænser og flygtninge/indvandrere, men liberal når det kommer til borgernes ytrings- og forsamlingsfrihed og stemmeret. Men er ikke liberal når det kommer til socialpolitik og kultur.

Om de illiberale sider af mig ville gøre mig til en stor fare for demokratiet og frihed i Europa hvis jeg var statsminister, er svært at vurdere uden en definition på liberalismen og om kun liberale kan respektere demokrati og menneskerettigheder.

Niels Otto Pedersen

Kaere Björn, du har ret, Liberal er et meget misbrugt ord.
Her en kommentar fra en, som har boet i Ungarn i 17 aar.
Kaere Natalie, jeg kan ikke laese hele din artikel, da jeg ikke kan faa abonnement som udenlands-dansker, men naar du skriver "vandt" valgsejr og "vandt" 2/3 i parlamentet, synes jeg det giver nogle forkerte associationer.
Nej, Orbán Viktor (OV) manipulerede, köbte og hjernevaskede sig til en 2/3 af "parlamentets" saeder. (med ca. 48% af stemmerne - valglovene favoriserer OV + han har lavet massiv Gerrymandering.)
Og kald det venligst ikke et parlament igen, det er en samling Fidesz stötter, som ikke er valgt paa demokratisk vis og som derfor heller ikke repraesenter andre end sig selv og de oligharker, som stötter dem.
OV sidder paa vel omkring 95% af alle medier. De ca. 2M etniske ungarere i SK, UKR, RO og SRB har faaet tilbudt statsborgerskab, stemmeret og er blevet forgyldt med milde gaver (de penge som jeg betaler i skat, saa fx. veje, hospitaler og skoler skulle fungere). Af disse ca. 2M stemte ca. 350K paa OV. En masse stemte ikke, fordi de er mere loyale overfor deres brödre i Ungarn end overfor OV. Og fordi de kan indse, at man ikke bör stemme i et land hvor man ikke bor eller betaler skat...
OV har siden 2014 brugt "migranterne" som hovedtemaet i hans retorik og det virker. Han har opskraemt store dele af landbefolkningen, til at tro at millioner af muslimer er klar til at oversvömme landet, og kun han kan beskytte ungarerne mod dem. Det har fört til flere absurde panik-scener sidste aar i flere landsbyer.
Store dele af statsbudgettet bruges paa "regerings information: Dvs. billboards, internet, radio og TV + DM.
Hvor er oppositionen? Underligt, for flere dyrearter, som fx. piratfisk, hyaener, myrer ved at man skal slutte sig sammen, for at slaa en stor fjende, men ikke her. De er mere optaget af at paapege interne uenigheder, end at staa samlet mod OV.
Flere mener, at ledende oppositions politikere er köbt af OV. Naar man sidder paa statsbudgettet og ikke skal aflevere regnskab til nogen revisor, er det ikke nogen fjern tanke.

OV har stjaalet landet fra Ungarerne, og kan IKKE stemmes ud paa demokratisk vis.
Hvad gör EU? Too little too late. Hvis de begraenser pengeströmmen eller stopper den, vil EU ALTID staa som den store satan i ungarske medier, saa det slag vil han altid vinde internt.