Leder

Trumps indgreb mod tidligere CIA-chef vækker minder om Nixons fjendeliste

Inddragelsen af tidligere CIA-chef John Brennans sikkerhedsgodkendelse ses af kritikere som præsidentens desperate forsøg på at intimidere sine farligste kritikere – dem, der kender noget til hans mange skeletter i skabet
Indgrebet mod Brennan er magtmisbrug af højeste karat. Det udstiller en præsident, der skridt for skridt søger at lukke munden på de farligste af sine kritikere – dem, der kender til alle skeletterne i Trumps skabe, det skriver Martin Burcharth.

Indgrebet mod Brennan er magtmisbrug af højeste karat. Det udstiller en præsident, der skridt for skridt søger at lukke munden på de farligste af sine kritikere – dem, der kender til alle skeletterne i Trumps skabe, det skriver Martin Burcharth.

Ritzau Scanpix

Debat
17. august 2018

Set i bakspejlet var det uundgåeligt, at den snart to år lange fejde mellem præsident Donald Trump og USA’s efterretningstjenester (også kendt som The Deep State) om Trump-kampagnens mulige samarbejde med de russiske efterretningstjenester under præsidentvalget i 2016 på et eller andet tidspunkt ville føre til et åbent brud.

Meget tyder på, at det punkt nærmer sig med lynskridt.

Trumps beslutning om at tilbagekalde tidligere FBI-chef John Brennans sikkerhedsgodkendelse – annonceret onsdag under den daglige pressebriefing i Det Hvide Hus – bekræfter, at denne præsident er begyndt at føle sig lige så omringet og truet af sine fjender, som hans forgænger Richard Nixon gjorde det i månederne, inden han følte sig tvunget til at træde tilbage i 1974.

I årene inden 1974 havde Nixon optegnet en liste over sine farligste fjender i statsapparatet og den politiske verden.

Præsidentens nærmeste rådgivere brugte det amerikanske skattevæsen til at intimidere modstanderne med trusler om revision af deres skatteopgørelser. Trumps metode er, om noget, endnu mere kritisabel og kunne i teorien klassificeres som en forseelse, der berettiger en rigsretssag for magtmisbrug.

I forbindelse med onsdagens tilbagekaldelse af Brennans sikkerhedsgodkendelse er det nemlig kommet frem, at Det Hvide Hus har lavet en liste over andre tidligere regeringsembedsmænd, som risikerer at miste deres adgang til tophemmelige efterretninger.

Listen er en ’Top 10’ over Trumps fjender i affæren om Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Her ser man navne som Barack Obamas efterretningskoordinator James Clapper, tidligere chef for CIA og NSA Michael Hayden, den fyrede FBI-chef James Comey, Obamas sikkerhedsrådgiver Susan Rice og endda den i sidste uge afskedigede FBI-medarbejder Peter Strzok og hans elskerinde Lisa Page, hvis kritik af Trump i private sms’er under valgkampen i 2016 har givet næring til Trumps teori, at »the deep state« skal have lagt et komplot, der havde til formål at holde ham fra præsidentposten.

Men disse fjender har intet andet tilfælles, end at de åbent og bramfrit har kritiseret Trumps embedsførelse og for John Brennans vedkommende direkte har beskyldt præsidenten og hans kampagnemedarbejdere for at have søgt efterretninger fra Rusland, der kunne kompromittere den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, samt ansporet russiske internettrolde til at sprede falske nyheder under valgkampen.

Brennan har utvivlsomt været den mest aggressive kritiker på Trumps fjendeliste. Efter topmødet med Ruslands præsident Vladimir Putin i Helsinki i juli beskyldte han i et tweet Trump for at være en »forræder«.

Begrundelsen skulle være, at præsidenten på en pressekonference tog Putins side frem for de amerikanske efterretningstjenesters i spørgsmålet om russisk indblanding i valgkampen.

Men Clapper, Hayden og Comey har ikke holdt sig tilbage i deres skarpe kritik af præsidenten. Ingen af dem lægger skjul på, at Trump efter deres mening udgør en trussel mod amerikansk demokrati og USA’s sikkerhed.

Inddragelsen af Brennans sikkerhedsgodkendelse har ifølge John McLaughlin, vicechef for CIA under præsident George W. Bush, kun et formål: »Trump vil lukke munden på og intimidere sine kritikere. Beslutningen har intet at gøre med Brennans overtrædelse af regler for besiddelse af en sikkerhedsgodkendelse,« sagde McLaughlin til National Public Radio i går.

Rent faktisk er det aldrig før sket i amerikansk historie, at en præsident tilbagekaldte en tidligere højtstående embedsmands sikkerhedsgodkendelse.

Mange tidligere regeringsansatte bevarer deres adgang til tophemmelige efterretninger.

En årsag er, at forbundsregeringen uddeler opgaver til private firmaer, hvis arbejde kræver ansættelse af medarbejdere med sikkerhedsgodkendelse.

En anden årsag er, at en ny regering ofte anmoder tidligere efterretningsfolk om at sidde i paneler, der beskæftiger sig med følsomme emner.

Trumps skridt har således intet at gøre med Brennans håndtering af sin sikkerhedsgodkendelse. Ja, han har tjent penge ved at optræde på tv-stationen NBC. Men heri er der intet odiøst. Det gør alle andre også.

Indgrebet mod Brennan er magtmisbrug af højeste karat. Det udstiller en præsident, der skridt for skridt søger at lukke munden på de farligste af sine kritikere – dem, der kender til alle skeletterne i Trumps skabe.

Det uhyggelige er, at ingen kan forudsige, om denne type intimidering vil virke. Republikanske politikere brillerede i går med en øredøvende stilhed. Ingen kritik af Trumps misbrug af sit embede fra deres mund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Jeg har ærligt talt svært ved at se rationalet i, at tidligere ansatte bevarer adgangen til følsomme regeringsoplysninger - herunder oplysninger fra efterretningstjenesterne.

Når de pågældende personer er overgået til anden beskæftigelse, tjener fortsat adgang intet legitimt formål.
Hvis de tidligere medarbejdere finder beskæftigelse, der nødvendiggør adgang, så skal de naturligvis sikkerhedsgodkends på ny.

Jan Jensen, Maria Francisca Torrezão og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Det er ikke adgang men en sikkerheds-godkendelse Brennan har haft. Det vil sige at Trumps regering kan vise ham et klassificeret dokument og bruge Brennan som konsulent. Det kan være at personer i Trumps regering har "lækket" dokumenter til Brennan.
Der er for Trump sikkert andre motiver end ren og skær hævn, da Brennan muligvis har været tovholder i FBI's spionage mod Trumps valgkampagne og beskyldningerne om aftalt spil mellem Trump og Putin.