Leder

Trumps indgreb mod tidligere CIA-chef vækker minder om Nixons fjendeliste

Inddragelsen af tidligere CIA-chef John Brennans sikkerhedsgodkendelse ses af kritikere som præsidentens desperate forsøg på at intimidere sine farligste kritikere – dem, der kender noget til hans mange skeletter i skabet
Indgrebet mod Brennan er magtmisbrug af højeste karat. Det udstiller en præsident, der skridt for skridt søger at lukke munden på de farligste af sine kritikere – dem, der kender til alle skeletterne i Trumps skabe, det skriver Martin Burcharth.

Indgrebet mod Brennan er magtmisbrug af højeste karat. Det udstiller en præsident, der skridt for skridt søger at lukke munden på de farligste af sine kritikere – dem, der kender til alle skeletterne i Trumps skabe, det skriver Martin Burcharth.

Ritzau Scanpix

17. august 2018

Set i bakspejlet var det uundgåeligt, at den snart to år lange fejde mellem præsident Donald Trump og USA’s efterretningstjenester (også kendt som The Deep State) om Trump-kampagnens mulige samarbejde med de russiske efterretningstjenester under præsidentvalget i 2016 på et eller andet tidspunkt ville føre til et åbent brud.

Meget tyder på, at det punkt nærmer sig med lynskridt.

Trumps beslutning om at tilbagekalde tidligere FBI-chef John Brennans sikkerhedsgodkendelse – annonceret onsdag under den daglige pressebriefing i Det Hvide Hus – bekræfter, at denne præsident er begyndt at føle sig lige så omringet og truet af sine fjender, som hans forgænger Richard Nixon gjorde det i månederne, inden han følte sig tvunget til at træde tilbage i 1974.

I årene inden 1974 havde Nixon optegnet en liste over sine farligste fjender i statsapparatet og den politiske verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Jeg har ærligt talt svært ved at se rationalet i, at tidligere ansatte bevarer adgangen til følsomme regeringsoplysninger - herunder oplysninger fra efterretningstjenesterne.

Når de pågældende personer er overgået til anden beskæftigelse, tjener fortsat adgang intet legitimt formål.
Hvis de tidligere medarbejdere finder beskæftigelse, der nødvendiggør adgang, så skal de naturligvis sikkerhedsgodkends på ny.

Jan Skovgaard Jensen, Maria Francisca Torrezão og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Det er ikke adgang men en sikkerheds-godkendelse Brennan har haft. Det vil sige at Trumps regering kan vise ham et klassificeret dokument og bruge Brennan som konsulent. Det kan være at personer i Trumps regering har "lækket" dokumenter til Brennan.
Der er for Trump sikkert andre motiver end ren og skær hævn, da Brennan muligvis har været tovholder i FBI's spionage mod Trumps valgkampagne og beskyldningerne om aftalt spil mellem Trump og Putin.