Leder

Erdogans udenrigspolitiske fiasko

Hensigten med et topmøde mellem Ruslands, Irans og Tyrkiets ledere var at nå til en aftale om Syrien, alle tre interessenter kunne leve med, men resultatet forblev status quo i den intetsigende sluterklæring. Tyrkiet, der repræsenterer oprørerne over for Ruslands og Irans støtte til Damaskus-regeringen, endte med at opfordre oprørsmilitserne til et nedlægge våbnene – og altså reelt kapitulere
Uheldigvis for Tyrkiets Recep Erdogan var der kamera på, da han, Irans præsident Hassan Rouhani og Ruslands Vladimir Putin mødtes i Teheran for at drøfte situationen i Syrien. Mødet udstillede endnu engang den tyrkiske præsidents svage udenrigspolitik.

Uheldigvis for Tyrkiets Recep Erdogan var der kamera på, da han, Irans præsident Hassan Rouhani og Ruslands Vladimir Putin mødtes i Teheran for at drøfte situationen i Syrien. Mødet udstillede endnu engang den tyrkiske præsidents svage udenrigspolitik.

Parspix/ABACA

10. september 2018

Det er ikke kutyme, at et topmøde tv-transmitteres på de nationale nyhedskanaler, men det var tilfældet fredag, da Irans præsident Hassan Rouhani, Ruslands Vladimir Putin og Tyrkiets Recep Tayyip Erdogan mødtes i Teheran for at drøfte situationen i Syrien.

Forbløffede tyrkiske seere blev vidne til Putins udstillelse af tyrkisk svaghed, da Erdogans forslag om en våbenhvile i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien venligt, men umisforståeligt blev affærdiget.

Erdogan forsøgte at afværge eller i det mindste udsætte Damaskus-regimets bebudede offensiv mod provinsens oprørsmilitser, der truer med at blive en humanitær katastrofe. 50.000 oprørere fra snesevis af militser gemmer sig mellem tre millioner civile og Erdogan forudser en ny flygtningestrøm mod nord, som vil føje sig til de tre en halv million syrere, der nu er i Tyrkiet, og han påpeger, at ’utilsigtede skadevirkninger’ vil dræbe titusindvis af uskyldige civile, hovedsagelig sunnitter som ham selv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det er påfaldende, at hverken EU eller USA deltog i Teheran topmødet.

USA har helt bevist valgt at trække sig tilbage fra indsatsen i Mellemøsten.
Præsident Trump gider slet ikke alle de problemer -
og hvem kan bebrejde ham det, når man betragter resultaterne i Afghanistan & Irak ??

Det har altid været sådan, at EU ikke kan noget, når det kommer til væbnede konflikter, så det er forventeligt, at EU ikke bliver indbudt til topmødet.

EU kommer derimod utvivlsomt til at bidrage til genopbygningen af Syrien både med penge og udsendte folk; men hvad så med tropper til beskyttelse af de udsendte folk og de hjemvendte syrere ??

Tja - det er helt sikker ikke noget PESCO kan magte; men hvem kan så ??

Nato uden USA er lige så forvildet som PESCO, så svaret blæser i vinden.

Bl.a. The Wall Street Journal formidler en historie om at den amerikanske regering ved at Assad på forhånd har godkendt at at den syriske hær anvender klorgas i offensiven i Idlib, selvom klor er et meget ineffektivt kemisk våben, specielt i angreb - og selvom Assad udmærket er klar over at amerikanerne, briterne, franskmændene og israelerne forbeholder sig retten til at angribe militært, hvis der kommer forlydender om at den syriske hær anvender kemiske våben.

Der er ingen grænser for hvor ubegavet, vi/verden skal tro at den britisk uddannede øjenlæge er. Han forstår ganske enkelt ingenting, hverken når det kommer til krigsførsel eller international politik.

"WASHINGTON—President Bashar al-Assad of Syria has approved the use of chlorine gas in an offensive against the country’s last major rebel stronghold, U.S. officials said, raising the prospects for another retaliatory U.S. military strike as thousands try to escape what could be a decisive battle in the seven-year-old war."
https://www.wsj.com/articles/u-s-says-syria-plans-gas-attack-in-rebel-st...

Flere kilder fortæller at russerne forbereder indsættelse af mange landtropper, såvel fra luften som fra vandet - og tyrkerne rapporteres at være i færd med at indsætte større konvoyer af tunge våben i Idlib.

Trump's nationale sikkerhedsrådgiver melder at man er i færd med at koordinere mulige angreb på den syriske hær og regering, i fald der opstår forlydender om kemisk krigsførsel.

Det kan begynde at se vanskeligt ud at undgå en større konfrontation, som vil være yderst vanskelig for den syriske regering, russerne og iranerne. Og en absolut katastrofe for landet.