Leder

Fornuftig udvidelse af integrationsuddannelse

Uligheden mellem Venstre og Dansk Folkepartis udlændingepolitik viser sig nu på spørgsmålet om, hvorvidt den omstridte Integrationsuddannelse (IGU) skal udvides eller begrænses
Debat
29. september 2018

Det kan efterhånden være svært at se forskel på Venstre og Dansk Folkepartis udlændingepolitik, men fredag blev en uenighed imellem de to partier blotlagt. Integrationsminister Inger Støjberg (V) sagde til Jyllands-Posten, at hun ønsker at udvide den omstridte Integrationsuddannelse (IGU), mens Dansk Folkeparti fortsat ønsker at begrænse den.

Det er glædeligt, at Støjberg og Venstre vil integrere flere af de flygtninge, der er kommet til Danmark over de seneste år ved at gøre deres vej ud på arbejdsmarkedet nemmere.

IGU er en toårig uddannelse for flygtninge og familiesammenførte mellem 18 og 40 år, der har boet i Danmark i mindre end fem år. Den består af danskundervisning, arbejdsmarkedskurser og et praktikforløb i en virksomhed. Uddannelsen er en succes, siger ministeren med henvisning til en evaluering, hvor omtrent halvdelen af de virksomheder og kommuner, der er med i ordningen, er tilfredse. Det samme er LO og Dansk Arbejdsgiverforening, som oprettede ordningen sammen med regeringen som en del af trepartsaftalen i 2016.

Splittelsen mellem DF og Venstre udtrykker en grundlæggende forskel i opfattelsen af, hvordan flygtninge skal behandles. Skal man forsøge at integrere dem i arbejdsmarkedet og dermed samfundet, imens de er her – eller skal man alene arbejde på at få dem sendt hjem igen?

Hvor DF altså ønsker det sidste, kan Venstre heldigvis se fornuften i at give flygtninge, der er i landet på midlertidigt ophold, muligheden for at uddanne sig til at kunne arbejde og dermed tjene deres egne penge og bidrage til samfundet.

Inden man falder helt på halen over integrationsministerens udmelding er det dog værd at minde om, at regeringen under de anspændte skatte-, finanslovs- og udlændingeforhandlinger i december 2017 var villige til at imødekomme Dansk Folkeparti ved at sætte en udløbsdato på IGU’en for de hovedsageligt syriske flygtninge, der har en midlertidig opholdstilladelse. Man ville altså begrænse ordningen i stedet for at udvide den, fremgår det af et lækket dokument fra forhandlingerne, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Dybere stikker Venstres fornuft trods alt heller ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her