Leder

Med Johannes Riis’ afgang som litterær direktør har den ny tid meldt sin ankomst i Gyldendal

Der var lidt direktør Varnæs over den måde, det hidtil er foregået på i Gyldendal. Men en ny tids Mads Skjern meldte for nogle måneder siden sin ankomst. Og nu træder Johannes Riis tilbage som litterær direktør
En tradition ved Gyldendals efterårsreception har været Johannes Riis’ årlige tale, som dagen efter er blevet optrykt som kronik i Politiken. Arkivfoto.

En tradition ved Gyldendals efterårsreception har været Johannes Riis’ årlige tale, som dagen efter er blevet optrykt som kronik i Politiken. Arkivfoto.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Debat
13. september 2018

Johannes Riis’ tale ved Gyldendals efterårsreception den 30. august skulle vise sig at blive hans sidste som litterær direktør. Symbolsk nok var der kun meget få, der hørte talen. På grund af regnen og et dårligt lydanlæg sneg en summen fra receptionsgæsternes samtaler sig ind over den og overdøvede den næsten.

Det er aldrig sket før. Folk har i årtier lyttet andægtigt til den årlige tale til nationen fremført af dansk kulturlivs samvittighed – en tale, som dagen efter blev gengivet som kronik i Politiken.

Det var svært ikke at se det som et varsel om en kommende stor forandring i Danmarks største forlag. Med Johannes Riis’ afgang som litterær direktør dagen før præsentationen af en ny organisering af Gyldendal, der, som det hedder, skal imødegå udfordringerne på et bogmarked i hastig forandring, er det en stor æra i dansk forlagsliv, der slutter.

Johannes Riis har stået i spidsen for Gyldendal i 24 år, og i den periode har han været garant for, at Gyldendal som den sidste store kulturinstitution varetog en public service-funktion og som forlag tog et udstrakt hensyn til en bred palet af forskellige litterære genrer, ikke mindst den såkaldt smalle litteratur. Johannes Riis’ sigte har altid været, at Gyldendal selvfølgelig skulle tjene penge, men også at Gyldendal skulle sikre den danske litteratur. Hans efterfølger vil næppe have råd til at unde sig den samme luksus.

Johannes Riis har også været en hædersmand, der har forsvaret sine forfattere som en far. Som et godt eksempel kunne man nævne Yahya Hassan.

Johannes Riis forlader ikke Gyldendal helt og holdent, men fortsætter som forlægger og redaktør for en udvalgt skare af forlagets forfattere. Der bliver spekuleret meget i, om han selv valgte at forlade sin post eller blev presset ud. Hans uoverensstemmelserne med Gyldendals nye administrerende direktør Morten Hesseldahl er ikke af nyere dato, og der er ingen tvivl om, at det var svært at se Johannes Riis i så fremtrædende en rolle som hidtil i forlagets nye struktur, der bliver præsenteret torsdag.

Hvorom alting er, så vil man fremover gøre tingene på en helt ny måde på landets største forlag. Der var lidt direktør Varnæs over den måde, det hidtil er foregået på, men en ny tids Mads Skjern meldte for nogle måneder siden sin ankomst. Det vil formentlig også være ham, der den sidste torsdag i august næste år vil holde talen, som næppe vil være et opråb til hele nationen. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg frygter, at den ny tid ikke betyder det ene fornødne: at ekspandere forretningen ved selv at stå for oversættelse og udgivelse af forlagets forfattere på udenlandske markeder. I mange år har mit retoriske spørgsmål være: "Hvor ligger Gyldendal i NYC?"