Leder

Landbruget skal ud af dødsspiralen

Siden 1982 er antallet af svinebedrifter faldet fra 55.000 til 2.200, landbruget er nemlig nødt til at investere og satse på stordrift. Det kalder man for ’dødsspiralen’, og den er hverken klimamæssigt, etisk eller økonomisk holdbar. Der en radikal ændring af industrien til, hvis vi skal ændre mønsteret. Indtil videre drejer dødsspiralen rundt af sig selv
Svineavlerfirmaet AC Farming er gået konkurs, og firmaets seneste prestigeprojekt, Den Sorte Diamant, står ufærdigt hen. »Enten fortsætter landmændene ad samme spor. Eller også foretager samfundet en radikal omstilling og indretter fødevareproduktionen, så hensyn til klima, miljø og dyrevelfærd går forud for hensynet til de globale markeder,« skriver Mathias Sindberg.

Svineavlerfirmaet AC Farming er gået konkurs, og firmaets seneste prestigeprojekt, Den Sorte Diamant, står ufærdigt hen. »Enten fortsætter landmændene ad samme spor. Eller også foretager samfundet en radikal omstilling og indretter fødevareproduktionen, så hensyn til klima, miljø og dyrevelfærd går forud for hensynet til de globale markeder,« skriver Mathias Sindberg.

Peter Nygaard Christensen

1. oktober 2018

Svinebønderne har ikke noget valg.

De bliver nødt til at udvide deres bedrifter og investere i ny teknologi. Hvis de ikke hele tiden effektiviserer og minimerer omkostningerne, kan de ikke konkurrere på det globale marked. Så bliver et kilo dansk svinekød for dyrt i forhold til slovakisk eller kinesisk kød.

»Enten investerer man og bliver konkurrencedygtig, eller også forsvinder man,« som Christian Fink Hansen fra Landbrug og Fødevarer formulerede det i lørdagens avis.

Det er det, man kalder ’landbrugets trædemølle’. Eller ’dødsspiralen’. Og sådan har udviklingen været i årtier. Siden 1982 er antallet af svinebedrifter faldet fra 55.000 til 2.200.

Trædemøllen har gjort Jens Hansens bondegård til en enorm svinefabrik med dertilhørende risici for nitratforurening, MRSA-smitte og belastning af drikkevandet med sprøjtegifte.

De konstante udvidelser har tilmed efterladt danske landmænd med en gæld, der samlet set anslås at være 350 milliarder kroner.

Radikal omstilling?

Det er ikke holdbart. Hverken klimamæssigt, etisk eller økonomisk.

Ganske vist er der også fordele ved stordrift. Landbrug og Fødevarer påpeger ofte, at klimaaftrykket for et kilo svinekød er mindre, hvis grisen kommer fra et konventionelt landbrug, end fra en økologisk bedrift.

Trædemøllen er et eksempel på, hvordan den globale vækstøkonomi indsnævrer aktørernes valgmuligheder. Landmændene kan ikke bare stå af trædemøllen. Så kan de ikke konkurrere på de globale markeder.

Hvad skal landbruget gøre?

Enten fortsætter landmændene ad samme spor. Eller også foretager samfundet en radikal omstilling og indretter fødevareproduktionen, så hensyn til klima, miljø og dyrevelfærd går forud for hensynet til de globale markeder.

Det kræver, at politikerne gennemfører markante land- og jordbrugsreformer. Det kræver også, at vi alle sammen indstiller os på at spise mindre kød og betale mere for vores mad.

Én ting er sikkert: At gøre ingenting er det samme som at vælge det første. For trædemøllen, eller dødsspiralen, drejer rundt helt af sig selv.

Staldanlægget Den Sorte Diamant ved Give står nu som et tomt ufærdigt monument over AC Farmings kolapsede ambitioner.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Wolff
  • Niels-Simon Larsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Torben K L Jensen
Jens Wolff, Niels-Simon Larsen, Lise Lotte Rahbek og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sindberg

Der er for meget jammer-parade i din leder - antallet af "svineproducenter" [sic !!] er faldet; men produktionen er steget.

"Produktion" af svin er systematisk dyremishandling, så det helt rigtige antal "svineproducenter" i Danmark er 0 - ganz genau - og de involverede borgere kunne så ernære sig på anden vis, der ikke involvere mishandling af andre levende væsener.

Per Torbensen, Torben Arendal, Torben Skov, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Økologisk smålandbrug eller økosamfund må være vejen frem.
Det er mærkeligt at bondepartiet (Venstre) og bønderne i det hele taget bare har ladet udviklingen bestemme i stedet for at springe fra.

Per Torbensen, Torben Skov, Flemming Berger og Torben Kronholm anbefalede denne kommentar