Leder

Vi laver en ny måde at leve sammen på

Vejen fremad er ikke at sige nej til alt det sjove og udskamme dem, som gør det forkerte. Det er derimod at gøre det til en fornøjelse og en genopdagelse af tilværelsen at leve bæredygtigt
Debat
8. september 2018

Man må spørge om, det overhovedet nytter noget. Om vi ikke bare gør os fri af vores egen samvittighed, når vi prøver at leve bæredygtigt, mens en verden ude af kontrol producerer mere og mere CO2, som eskalerer den globale opvarmning. 

Vi har efterhånden lært, at vi er med til at ødelægge naturgrundlaget, når vi kører i benzinbiler, flyver, spiser oksekød, køber nyt tøj, bruger tørretumbler og ikke orker at få overblik over, hvordan vi burde placere vores pensionsopsparing.

Men vi har også lært, at der bliver flere og flere mennesker i verden, som forbruger mere og mere. At flere hundrede millioner i Indien og Kina er ved at blive middelklasse med samme drømme om forbrug, som vi har haft det seneste halve århundrede, og med samme forestillinger om den materielle lykke, som vi er vokset op med i Vesten. Vi kan ikke tillade os at kræve, at de skal holde sig tilbage, når vi andre ikke har gjort det. Og vi har heller ikke autoritet til det.

Vi føler os medskyldige, når vi ikke gør det rigtige derhjemme – og når vi så endelig gør det rigtige, føler vi os magtesløse, fordi effekten er så lille. De store forskelle i vores eget liv gør ingen forskel i verden.

Så svaret er nej, hvis man anskuer sit eget liv som en ø: Det nytter ikke noget – i sig selv. 

Men sådan er det jo ikke. For hvert enkelt liv er en inspiration for andres måde at leve på, og det er altid allerede involveret i forskellige fællesskaber, hvor man gør tingene sammen og igen påvirker andre fællesskaber. Den, der handler selv, handler således aldrig alene.  

Og vores opgave er ikke kun at mobilisere et så insisterende pres på lovgiverne, at de gennemfører en grøn indstilling, og en så akut bevidsthed hos virksomhederne, at de påtager sig det ansvar for deres omverden, som følger med deres magt.

Opgaven er også at udvikle en ny måde at leve på. Afkaldets etik forandrer ikke verden; frie mennesker ændrer ikke forbrugsmønstre, bare man fordi man siger til dem: du må ikke. Og udskamningen som strategi er hjælpeløs. At påføre andre skyld og skam skaber mest modstand og moralsk ulighed.

Vejen fremad er at gøre det til en fornøjelse og en genopdagelse af tilværelsen at gøre det rigtige. At lave nye former for mad, at bevæge sig på en anden måde i verden, at blive herre i eget hus, når man bestemmer over sin pensionsformue. Hvis vi skal have en chance for at begrænse den globale opvarmning, skal vi lave nye måder at leve på, som gør os stolte og stærke. 

Vi tror på, at det nytter noget. Det er derfor, vi bliver ved med at lave Information, og det er derfor, vi dedikerer denne særavis om klimaet til alle dem, som marcherer i dag over hele verden og dem, som vil være med til at lave nye livsformer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Margit Johansen

En platform for bæredygtig fremtid er paradoksalt:' storbyen' og 'regionen'. Der er allerede lovende samarbejde på tværs af landegrænserne. Der er mere fremdrift i fx15 millioner menneskers vilje, end når vi hver især spiser en bøf mindre. Byråd og regionsråd med folkelig indsigt og indsigt - det peger fremad. De nationale parlamenter er låst fast i populismens skævvridning af demokratiet.

Hvis vi - i første omgang - forholder os til CO2, så synes jeg, at der "snakkes" for meget - og er få få facts.
Hvad sker der, hvis det kører som vi har planlagt nu?
Hvor galt går det - og hvor hurtigt?
Hvad kan vigøre?
Forslag:
1. Stop kulkraft og sæt moderne atomkraft ind - indtil vi har nok vedvarende energi.
2. Brug el og brint i stedet for olie - fuld fart på udviklingen her.
3. Global et-barns-politik.
4. Find attraktive alternativer til vort store ressourceforbrug.
Hvorfor tøver vi?

Philip B. Johnsen

Befolkningen og politikere må forholde sig til realiteterne, alle har generelt fødderne solidt plantet i den blå luft.

Man kan ikke både blæse og have mel i munden.
Energi fra olie, gas og kul afbrænding og de menneskeskabte klimaforandringer skabt i kølvandet på den økonomiske vildfarelse, af de nuværende politikere, der helt ‘fejlagtigt’ påstår, at skabende mindre fattigdom i verden generelt og værende til glæde og fremgang for befolkningerne, skaber i virkeligheden, hvilket den samlede bedste forhåndenværende videnskablige evidens er enige om ‘fattigdom og sult’.

Der kommer folkevandring, som ikke kan forhindres, det er en fundamental teknisk umulighed, folkevandring vil stige i takt med temperaturstigninger, hyppigheden af ekstremtvejr og eksistensgrundlaget forsvinder under befolkningerne.

Der er tale om flygtninge!

Der bør tages klart afstand fra kortsigtede økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Det er ikke noget krav til et demokrati, at folkestyret skal handle på udfordringer, uanset om det ikke at handle på udfordringerne, vil slå befolkningen ihjel, men det vil pynte lidt på galskaben, hvis politikere fortalte sandheden og medierne benyttede kildekritik i den nuværende situation.

30.08.2018 på tv, var det muligt at se Danmarks klimaminister Lars Christian Lilleholt blive rasende, over påstanden om Danmark ‘ikke’ længere, er et globalt forgangsland på klimapolitikken.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt blev så rasende, at ministeren påstod, at det var til ‘stor skade’ for Danmarks økonomi og omdømme, at optræde på tv med den slags usandhed og løgnagtig påstand.

Danmark optager plads nummer 17 globalt.

The Climate Change Performance Index.
"Results 2018"

“While Denmark ranks 17th in the CCPI 2018, experts criticize that the current government cancelled plans for a coal phase-out as well as the existing reduction targets after taking office, which results in a relatively low performance in terms of climate policy. The country still ranks high in terms of renewables as well as regarding energy use due to positive trends in both categories. Nonetheless, the low rating for Denmark’s 2030 emissions target and the country’s compliance with a well-below-2°C pathway, it receives a medium rating in that category.”
Link: http://germanwatch.org/de/download/20504.pdf

Verdens forskere skriver samstemmende andre steder:
Forskerne konkluderer, at det globale samfunds ageren i ‘det kommende årti eller to’ får afgørende indflydelse på kloden de næste 10.000 til 100.000 år.”
Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/dominoeffekt-kan-fa-klimaet-til-ga-amok

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den andel falder.
Link: http://www.drivkraftdanmark.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,«
Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

“Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport”
Link:http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...