Leder

De sorte og kvinderne vil til fadet ved primærvalg i USA

Utålmodige mindretalsvælgere mener, at de overvejende hvide mænd i USA’s Demokratiske Parti er for blødsødne over for Trump. De vil havde deres egne ind i Kongressen. Tirsdag vandt en kvindelig sort lokalpolitiker i Boston over en progressiv demokrat – en ældre hvid mand
Den 44 årige Ayanna Pressley slog tirsdag den progressive demokrat Mike Capuano i en af USA’s mest venstreorienterede valgkredse.

Den 44 årige Ayanna Pressley slog tirsdag den progressive demokrat Mike Capuano i en af USA’s mest venstreorienterede valgkredse.

Ritzau Scanpix

6. september 2018

Siden borgerretsbevægelsen, den seksuelle revolution og kvindefrigørelsen i 1960’erne og 1970’erne er Det Demokratiske Parti gradvist blevet mere afhængigt af stemmer fra mindretalsvælgere, kvinder og unge. Men denne afhængighed er ikke fuldt ud blevet afspejlet i hverken Kongressen, byråd eller delstatsregeringer. Demokratiske politikere er stadig overvejende hvide mænd.

Valget af den misogyne og racistiske Donald Trump til USA’s præsident i 2016 synes at have udløst et opgør i Det Demokratiske Parti. Utålmodige demokratiske vælgerne mener, at de magtfulde hvide mænd i Kongressen er for forsigtige og kalkulerende i deres håndtering af præsidenten og Det Republikanske Parti. Der bliver ikke gjort nok for at stoppe en reaktionær politik.

Derfor har dette års demokratiske primærvalg budt på overraskende sejre til rebeller, der enten kalder sig »socialister« eller »progressive« og i særdeleshed fremhæver deres sociale baggrund og identitet. Det første stjerneskud var socialisten Alexandria Ocasio-Cortez, der i et primærvalg i New York juni besejrede et mangeårigt midtsøgende kongresmedlem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Jan Damskier
  • Eva Schwanenflügel
  • Alvin Jensen
  • Poul Erik Riis
  • Erik Karlsen
Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Poul Erik Riis og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så bliver protesten mod Trump en afgørende faktor - den politiske bestræbelse fokuseres på en mand, som blot er en kulissefigur. Demokraterne afslører fudstændigt den samme populisme som de beskylder Trump for at besidde, og det er vel nogenlunde sådan, amerikansk politik er - og meget længe har været. In the land of the thief and the home of the slave.