Leder

Skammeligt at Udlændingestyrelsen afviser at betale for Yasins skolegang

Det er skammelig forskelsbehandling, når 16-årige Yasin ikke får de samme muligheder for at afslutte sin skolegang som sine danske klassekammerater
Når Yasin ikke får mulighed for at fortsætte i 10. klasse, står han tilbage uden en fuld afgangseksamen fra folkeskolen og dermed uden muligheder for at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Når Yasin ikke får mulighed for at fortsætte i 10. klasse, står han tilbage uden en fuld afgangseksamen fra folkeskolen og dermed uden muligheder for at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Debat
24. oktober 2018

Selv om Danmark som følge af FN’s Børnekonvention har forpligtet sig til at sætte hensynet til barnets tarv øverst i alle afgørelser vedrørende børn, så er det for nogle børn tilsyneladende kun tomme ord.

Det viser sagen om den 16-årige Yasin, som Information flere gange har beskrevet. Senest har Udlændingestyrelsen afslået at betale for, at Yasin, der trods sine iranske rødder er født og opvokset i Danmark og aldrig har opholdt sig andre steder, kan fortsætte i 10. klasse på en specialskole i Roskilde.

En specialpædagogisk fagmedarbejder i hans kommune har ellers indstillet, at Yasin skulle fortsætte sin uddannelse på den specialskole, hvor han har gået som følge af de udfordringer, et usikkert liv som afvist asylbarn har påført ham.

Når Yasin ikke får mulighed for at fortsætte i 10. klasse på specialskolen, står han tilbage uden en fuld afgangseksamen fra folkeskolen og dermed uden muligheder for at påbegynde en ungdomsuddannelse. Sidste skoleår har han nemlig kun været til eksamen i tre fag, og ikke mindst derfor var det nødvendigt for ham at fortsætte i 10. klasse. Helt på lige fod med andre børn i hans klasse. Men klassekammeraterne er danske, og ifølge specialskolens viceleder ville danske børn aldrig blive nægtet muligheden for at fortsætte i 10. klasse.

Et sted i Udlændingestyrelsens kontor i København arbejder en sagsbehandler, som formentlig aldrig har set Yasin, aldrig talt med ham endsige besøgt ham i den beskedne lejlighed, hvor han bor sammen med sin mor. Alene på baggrund af sagens akter har sagsbehandleren afgjort, at 10. klasse til Yasin ikke er en »nødvendig foranstaltning«, som den danske stat bør betale. Hvorfor? Fordi undervisningspligten ophører med 9. klasse, lyder argumentet.

At styrelsens sagsbehandler således med et rask pennestrøg tilsidesætter den faglige indstilling fra kommunens specialpædagogiske ekspert er én ting og slemt nok i sig selv.

En anden ting er, at der intetsteds i sagsbehandlerens afgørelse er det mindste spor af, at hensynet til barnets tarv har været overvejet. Det har derfor formodningen for sig, at dette hensyn ikke har spillet nogen som helst rolle for afgørelsen. I så fald er det intet mindre end skammeligt. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Det er Satans, at man skal skamme sig over sit eget land.

Dine artikler er altid værd at læse, selvom man bliver efterladt i en tilstand af impotent raseri.

Eva Schwanenflügel, Annika Rasmussen, Carsten Mortensen, ida marie stausholm, Henrik L Nielsen, Hans Larsen, Grethe Østergaard Nielsen, Jesper Sano Højdal og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Udlændingestyrelsen bruger de facto Yasin mod sine forældre i et forsøg på at presse dem ud af landet, det er at tage børn som gidsler i en konflikt mellem voksne. Tænk hvis der var nogen der brugte dine børn mod dig. Jeg troede ikke vi kunne synke så lavt. Jeg plejede at være stolt af at være dansk, nu smager ordet dansker bare grimt i munden. Det er ikke dejligt at skamme sig over hvor man kommer fra. Tak for det!

Jesper Sano Højdal, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Henrik L Nielsen, Hans Larsen, Grethe Østergaard Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Tåbelig handling fra myndighedernes side. Det er ikke her der skal spares.

Sjovt nok giver man 6.5 millioner i støtte til verdens 20. rigeste mand.

Uanset om drengen bliver i Danmark eller bliver nød til at rejse, er uddannelse altid til gavn.

Eva Schwanenflügel, Annika Rasmussen, Gert Romme, Carsten Mortensen, Torben Lindegaard og Henrik L Nielsen anbefalede denne kommentar
Annika Rasmussen

Ja, jeg tænkte præcis det samme. Man giver 6,5 millioner fra ulandsbistanden til Alibaba, så ehandelgigangten kan blive grønnere. Jeg er udmærket klar over, at Yasins skolegang ikke skal betales af ulandsbistanden, men et eller andet sted langt tilbage kommer disse penge vel fra samme kilde. Det er så bittert at læse disse artikler om, hvad der foregår i Danmark, og hvor ulækkert pengene bliver fordelt.

Eva Schwanenflügel

Skammeligt er et fattigt ord når det drejer sig om bureaukratiske regnearksbeslutninger i forhold til levende mennesker.
Det er grusomt, hensynsløst - og konventionsstridigt - når barnets tarv tilsidesættes på denne kynisk udspekulerede facon.
FØJ !!