Leder

Trumps første alvorlige udenrigspolitiske krise handler om en myrdet journalist

Hidtil har USA’s præsident brugt skinmanøvrer og provokerende tweets til at komme igennem udenrigspolitiske kriser. Men det bestialske mord på den saudiske journalist Jamal Khashoggi har bragt Trump i en uventet knibe kort inden midtvejsvalget til Kongressen
Aktivister protesterer mod Trumps manglende sanktioner mod Saudi-Arabien.

Aktivister protesterer mod Trumps manglende sanktioner mod Saudi-Arabien.

Kevin Lamarque

20. oktober 2018

Efter et par ugers forgæves forsøg på glide af på affæren om den forsvundne saudiarabiske journalist og politiske aktivist Jamal Khashoggi synes præsident Donald Trump endelig torsdag i et interview med The New York Times at være nået til den uafvendelige konklusion, at Khashoggi blev torteret og myrdet 2. oktober i det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

»Med mindre miraklet af alle mirakler sker, må jeg anerkende, at han er død,« lød det fra Trump, der ellers har for vane at forvanske kendsgerninger.

Men indtil videre er Trump ikke villig til at give den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman skylden for det bestialske mord på Kashoggi. Og han kan henvise til divergerende versioner af forløbet fra det amerikanske efterretningsapparat.

Ifølge amerikansk presse peger CIA’s oplysninger direkte på den 33-årige kronprins som ansvarlig, men det skulle National Security Agency ikke kunne bekræfte via sit globale aflytningsapparat. Dog har NSA opfanget samtaler i kongehuset om at lokke Khashoggi tilbage til Saudi-Arabien fra sit eksil i USA, hvor han havde permanent opholdstilladelse og jævnligt skrev klummer om arabisk politik til The Washington Post.

Kashoggis sidste klumme blev offentliggjort af avisen fredag. Heri slår han til lyd for at yde støtte til pressefriheden i den arabiske verden, hvor tænketanken Freedom House i en rapport kun kan finde ét land, der værner om ytringsfriheden – Tunesien. Marokko, Kuwait og Jordan skulle være »delvist frie«, og resten af de arabiske lande »ufrie«.

Sagen om Khashoggis skæbne er blevet så betændt for Saudi-Arabien, at den regeringskontrollerede presse er begyndt at nævne hans angivelige venskab med Osama bin Laden, hvem han interviewede i Afghanistan. Han skulle også have haft forbindelser til Det Muslimske Broderskab, der anses for at være kongerigets største interne fjende.

Saudiernes tilsvining af Khashoggis metier som journalist er blevet taget op af højreradikale medier i USA. I Kongressen skal der ifølge Washington Post være republikanere, der hvisker i krogene om angivelige forbindelser til islamistiske terrorister. I Mellemøsten er Khashoggi kendt som en journalist med en politisk agenda.

Formålet med hviskekampagnen er formentlig at lette det vedvarende pres, som amerikanske medier og politikere fra begge partier har lagt på Trump-regeringen med krav om at pålægge det saudiske styre sanktioner, muligvis beskære våbensalget. Saudi-Arabien er den største aftager af amerikanske våben i verden. Ordrebeholdningen løber for tiden op i 110 mia. dollar.

Det har taget ekstraordinært lang tid for præsidenten at forstå situationens alvor. I interviewet med The New York Times kryber han til korset og indrømmer, at »denne sag er vokset mere i betydning end normalt«. Lige fra begyndelsen har Trump slået på, at USA’s våbensalg til saudierne og de to landes tætte økonomiske og sikkerhedspolitiske bånd ikke burde blive berørt af et mord på en »saudiarabisk statsborger«.

Men det kan blive svært for præsidenten at forsvare den linje. Efter snart to år i Det Hvide Hus er det lykkedes ham at aflede opmærksomheden fra udenrigspolitiske kriser med skinmanøvrer og tweets. Denne gang er han kommet i en voldsom knibe.

Det skyldes flere forskellige faktorer. Det står ret klart, at et kammeratligt forhold mellem Trumps svigersøn Jared Kushner, der er ansvarlig for USA’s mellemøstpolitik, og den jævnaldrende saudiske kronprins kan have givet ham indtryk af, at en kidnapning eller mord på Kashoggi ville blive set gennem fingre med i Det Hvide Hus.

Der er eksempler på fortilfælde.

Trump-regeringen har set den anden vej, mens saudierne massebombarderede den yemenitiske civilbefolkning med amerikanskproducerede våben. Der lød ikke et pip fra Det Hvide Hus, da den libanesiske premierminister sidste år blev tilbageholdt mod sin vilje i Riyadh og tvunget til at træde tilbage i en video. Ej heller blev husarrest af snesevis af saudiske prinser og forretningsmænd på et luksushotel påtalt.

Likvideringen af en klummeskriver for The Washington Post er dråben, der får bægeret til at flyde over. Trods Trumps åbenlyse beundring for diktatorer opfatter de fleste amerikanske politikere stadig USA som forsvarer af demokrati og ytringsfrihed. Det er den eneste lyse side af en ellers dyster og makaber affære.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
Espen Bøgh, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gad vide om det saudiske efterretningsvæsen har noget på Bush-administrationens tortur- og såkaldte Extraordinary rendition program.....

En lille snip prosa, har nået medierne i USA, fra hvad daværende Tortur-operatør og nuværende CIA-direktør, sendte hjem til sine overordnede: "Although base has little doubt that subject is withholding actionable information, the shock of his 1st hours at [black site] appears to have focused him on our interests & on the severity of his predicament.”

Nahaj Azer, Bettina Jensen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Jan Skovgaard Jensen,

Du stiller et spørgsmål, som jeg selvfølgelig ikke kan svare korrekt på.
Men allerede under valgkampen i USA var der informationer fremme om, at Saudi bl.a. havde "hjulpet" Donald John Trump med store pengebeløb men også med "støtte" fra nogle arabiske lande.

Nahaj Azer, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Trump er ikke bundet af vederhæftighed, til gengæld er han en fremragende taktiker og provokatør, når det passer ham, så mon ikke det bliver en smal sag for den lejlighedsvise rabiate præsident, at sno sig uden om denne første udenrigspolitiske "krise", ved hjælp af lidt tungetale og med æren i behold. Lige meget hvad udfaldet bliver er det jo, trods alt, ikke Trump der har begået et mord, og man bliver normalt ikke stillet til ansvar for hvad ens venner render rundt og laver.

Rigtig god dobbeltmoral og nedbrydning af international ret:
Hvordan kan en journalists forsvinden være så oprørende,
Når tusindvis af mennesker er blevet slået ihjel i USAs (og Danmarks) ulovlige krige, gennem snigmord, i torturfængsler og med droner.
Saudierne gør jo bare det samme. Israel har været igang på det niveau i 70 år.

Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, Nahaj Azer, Benny Larsen, Anders Graae, Espen Bøgh, Niels Duus Nielsen, Berith Skovbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Bettina Jensen, Carsten Mortensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Kan man ikke sige at vi danskere har jo stået i samme situation som Trump og amerikanerne. Vores allierede havde kidnappet mennesker og fløjet dem rundt til såkaldte "black sites" og torteret og dræbt op til flere af dem. Vores officielle reaktion så vidt jeg husker var, at det kunne vi ikke blande os i, mens andre gik full monty og ville have vi også skulle tortere herhjemme.....

Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Nahaj Azer, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Jens Kofoed og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Karen Grue

Du modstiller to ting, som i virkeligheden er nøje sammenhængende. Du ville ikke kende til ulovlige krige, snigmord, torturfængsler og droneangreb, hvis ikke at der var journalister som rapporterede disse ting til civilbefolkningerne i ikke-berørte lande og områder. Det er netop her at journalister spiller en særlig rolle som verdenssamfundets vagthunde og whistleblowere. Det er kun takket være dem at vi får kendskab til grusomheder som vi skal og bør reagere på. Det er deres arbejde, der gør det muligt for os at protestere i den offentlige debat, foretage civil ulydighed, ændre vælgeradfærd og hvad vi ellers kan gøre for stoppe grusomheder fra magtsyge, krigsførende politikere og andre afstumpede mennesker.

Uden journalister som Jamal Khashoggi, ville du ikke have mulighed for at reagere som du har gjort her i debattråden, fordi du så ikke ville ane noget som helst om drab på tusindvis af mennesker og kan derfor slet ikke vide at du bør reagere.

Drab på journalister (og udelukkelse af journalister) fratager dig muligheden for viden og uden viden mister du også muligheden for demokratisk medbestemmelse. Dette er hvorfor drab på journalister er så særligt forkasteligt. Det er en større trussel imod demokrati end krig, vold og overgreb på befolkninger er i sig selv. Med journalisterne ryddet af vejen kan disse ting gøres i hemmelighed og dette ikke bare kan, men har banet vej for de værste tyrannier.

Dermed er der ikke nogen dobbeltmoral her. Hvis du vil kæmpe imod menneskers værste ugerninger, så er du nødt til først at forsvare og beskytte de mennesker som kan og vil fortælle dig at de foregår. Dette er ikke anderledes end når vi anser drab på politibetjente som særligt forkasteligt, fordi deres job er at beskytte alle andre imod drab og andre forbrydelser. Hvem skal vogte samfundet, hvis vi lader vagthundene dø?

Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Anders Graae, Else Marie Arevad og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Der er vist ikke længere basis for ikke at tro - med rette, at Jamal Khashoggi er blevet myrdet i det Saudiarabiske konsulat i Tyrkiet.

Havde det været et hjertetilfælde, et slagsmål eller en anden naturlig forekommende mulighed, havde det ikke været noget problem at udleverede liget, - men det er som bekendt "pist forsvundet", hvilket udstiller Saudi-Arabien som skyldig, - herunder ikke mindstkronprinsen Mohammed bin Salman.

Selvfølgelig vil kong Salman ikke straffe sin uregerlige søn, kronprinsen, - men derimod adskillige andre, der udråbes som forbrydere for den ugerning som er sket i konsulatet i Tyrkiet, og dermed samtidig frikende kronprinsen.

De berørte personer der deltog i drabet på Jamal Khashoggi vil heller ikke blive straffet, - det bliver nogle andre mindre betydningsfulde(uskyldige), som sædvanlig, - for de skyldige løste deres opgave, og måske er der brug for dem igen.

Spillet kører i de sædvanlige ringe, og sagen ender snart med at være glemt af alle, - for det vil alle parter jo trods alt helst, og det kan journalisterne næppe lave om på.

Amerika er desværre ikke den moralske og etiske stormagt der kan pege fingre af andre, i sager som denne, da deres egne aktiviteter igennem årtier indeholder ikke så få historier om deres egen rådne moral og etik i samme forbindelse overalt i verden, og set i det perspektiv udstiller det den amerikanske ligegyldighed overfor såvel det enkelte menneskeliv, som et helt lands borgere intet i den sammenhæng, hvilket mange landes historie i Sydamerika er bevis for, og Mellemøsten er da heller ikke gået ram forbi i samme forbindelse.

Våbensalget til 110 mia. vil ikke blive berørt på nogen måde, - eller som jeg husker det vicepræsident Al Gore engang sagde om våbensalget til 450 mia. engang; - "det luner i de amerikanske tegnebøger", og så talte man ikke om hverken moral eller etik.

- Jo..., den amerikanske kræmmerpolitik handler ikke om hverken menneskeliv, moral eller etik noget sted, - det handler om Dollar, og altid om Dollar.

Sagen om Jamal Kasshoggi er hendøende i amerikanske politik, trods al kritik fra medierne, for det er ikke der pengene er, de er i våbensalget og beløber sig til 110 mia., og det må Kasshoggi ikke komme i vejen for - så betydningsfuld er han ikke som menneskeliv - det er ingen for så vidt i amerikansk optik når penge er med i spillet.

Claus Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Nahaj Azer, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Er det ikke bare Trump der er ærlig, og sige der er for mange penge på spil, så man kan ikke straffe Saudi Arabien. Det kommer Danmark og resten af EU heller ikke til at gøre, de forsøger bare at spille hellige, og ikke sige det direkte og ærligt som Trump gør.

Claus Nielsen, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Jamal khashoggi sag har afklaret mange konflikt områder skabt af Saud Arabien og støttet af USA: konflikten med Qatar, modstand til"det arabiske forår" og Iran. og mange andre planer, som USA vil bruge i mellem østen, så som "Nato til Mellem Østen" ,. Disse planer er så godt som døde. Det er en stor omvæltning, ikke kun i Mellem Østen men i hele verden.

Der mangler et element i demokratiet som Vesten glemmer. Den "devise" i demokratiet skulle lyde : frihed, lighed og Broderskab, men "broderskab" er glemt, og "frihed og lighed" alene gør ikke demokrati, der skal broderskab med, I tilfælde af Khashoggi´s sag ser man at der mangler noget. Med broderskab i hensigten undgår man eksteme tilfælfde, som mangel af menneske rettigheder.
Man kan ikke endnu finde en formel til en god "regering"s´form, "Magt tredeling" forhindrer ikke Jamal khashoggi ´sag, (Trump for ex. siger man skal ikke glemme de 110 milliarder dollar,han vil få fra Saudi Arabien, men han vil se på det med kongressen, hvad skal han gøre. MagtTredeling system",,er mangelfuld, synes jeg, "At tale om moral og etik er ikke nok" Det bliver bare begræset til "familie eller venner", og folk gør det allerede.