Leder

Jomfruhindemyten kan ikke ændres ved forbud alene

Ved at indføre et forbud, der forbyder læger at medvirke til rekonstruktion af jomfruhinder, fratager man kvinderne en dårlig konkret løsning på et stort problem, uden at give dem et andet konkret alternativ
12. november 2018

I sidste uge sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at hun vil forbyde kunstige jomfruhinder og gøre op med myten om, at kvinder skal bløde, første gang de har sex. Mere konkret manifesterede ministeren det ved at sende et lovforslag i høring, der forbyder læger at medvirke til rekonstruktion af jomfruhinder.

Det er en praksis, som finder sted rundt om på landets private klinikker, hvor man for nogle tusinde kroner kan få en såkaldt rekonstruktion af jomfruhinden. Argumentet er, at hvis lægerne bliver ved med at foretage de her operationer, fastholder de en række kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer i et gammeldags kvindesyn.

Hele årsagen til, at kvinderne opsøger klinikkerne er, at de frygter for, hvad deres familier eller kommende mænd vil gøre, hvis det viser sig, at de ikke kan fremvise et lagen med blodstænk på bryllupsnatten – det vil nemlig betyde, at de ikke er jomfuer og dermed uærbare.

Som gynækolog Negin Jaafar sagde i weekendens Information:

»Lægerne får at vide, at de fastholder kvinderne i et gammeldags kvindesyn. Og det er også rigtigt, men spørgsmålet er bare, hvad man gør med de her kvinder, som er angste for, hvad der skal ske med dem.«

Siden 2015 har Negin Jaafar haft en brevkasse, hvor kvinder med mellemøstlig baggrund kan skrive ind med spørgsmål om sex og underliv. Flere har skrevet, at de har haft frivillig sex eller har været udsat for et overgreb inden ægteskab og derfor ønsker en operation, fordi de er bange for at blive slået ihjel eller udsat for vold, hvis deres familier opdager, at de ikke er jomfruer.

I virkeligheden er det kun omkring halvdelen af kvinder, som bløder, første gang de har sex, og ideen om en jomfruhinde, som sprænger, er simpelthen forkert.

Det er strålende, at ministeren ønsker at gøre op med en myte, som bruges til at undertrykke unge kvinder. Men forbuddet i sig selv løser ikke problemet. 

Bare fordi der kommer en lov, betyder det ikke, at de undertrykkende fædre, ændrer sig. Og det stiller kvinderne i et dilemma – for hvad skal de så stille op? Ved at indføre et forbud, fratager man kvinderne en dårlig konkret løsning på et stort problem, uden at give dem et andet konkret alternativ.

Desuden er det paradoksalt, at staten vil gøre nogle borgere frie ved at tage en frihed til at handle fra dem.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørbys ide om at forbyde læger at rekonstruere kvinders kønskrans får ros for intentionen. Men der er mere brug for oplysning, siger gynækolog Negin Jafar. Helt konkret frygter jeg for kvindernes liv, siger hun.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Alvin Jensen
  • Marianne Borgvardt
  • Erik Pedersen
  • David Zennaro
Niels Duus Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Marianne Borgvardt, Erik Pedersen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

I øvrigt er det vist ikke så forfærdelig mange år siden, at kvinder i Danmark som noget nyt kunne læse og høre om en "ikke-eksisterende" jomfruhinde.

Helt fra min ungdom i slut-60'erne og til nyere tid var dens tilstedeværelse et faktum.

Nu vi taler om myter.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen og Marianne Borgvardt anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Venstre - Danmarks liberale Parti, som det hedder - demonstrerer igen sit komplicerede forhold til frihed. Som salig Rousseau skrev: Vi vil befri dem fra deres lænker, om vi så skal tvinge dem til det!

Man kunne selvfølgelig også oplyse folk og håbe, at de ændrer adfærd med tiden. Men nej, Venstre ved du hvor du har, det er nemlig dem, der bestemmer, hvad frihed er, og du har ikke noget at skulle have sagt. Der er ikke noget at komme efter, som hulemanden sagde.