Leder

Trump-regeringen havde håbet at begrave en dyster klimarapport. I stedet ryddede den forsiderne

I en lovpligtig klimarapport, udarbejdet af Trump-regeringen, advares amerikanerne om de katastrofale konsekvenser, den globale opvarmning vil påføre USA’s økonomi, miljø og infrastruktur. Præsidenten har ingen plan om at lytte til sin egen regerings anbefalinger
Debat
27. november 2018

Klimaskeptikerne i Trump-regeringen havde planlagt operationen nøje. En videnskabeligt udarbejdet regeringsrapport om de ødelæggende konsekvenser af menneskeskabte klimaforandringer for USA’s økonomi, infrastruktur, miljø, biodiversitet og amerikanernes sundhedstilstand skulle frigives kl. 14 black friday, mens millioner af forbrugere tømte deres pengepung i et årligt ritual af løssluppen materialisme på dagen efter høstfesten Thanksgiving.

Planen var at begrave rapporten Fourth National Climate Assessment midt i forbrugsfesten. Donald Trump havde forberedt terrænet fortrinligt. Midt i en kuldebølge i nordøstlige USA spurgte han i et tweet sendt onsdag fra sit vinterpalæ i Mar-a-Lago, Florida: »En lang periode med polarkulde slår alle rekorder – hvad blev der af klimaopvarmningen?«

Et gigantisk flop

Men Trump-regeringens snilde manøvre blev i stedet et gigantisk flop. Amerikanske aviser og tv-stationer greb fredag stafetten og løb med den langt ind i weekenden. For dem, der vedholdende har kritiseret medierne i USA for ikke at leve op til deres pligt om at oplyse befolkningen om den globale opvarmning og lægge pres på de politiske beslutningstagere, var håndteringen af klimarapporten en opløftende nyhed.

USA’s førende dagblade udlagde med fede bogstaver klimarapportens dystre konklusioner på deres forsider. Landsdækkende aviser er ofte toneangivende for tv-stationers dækning. Og ganske rigtigt benyttede CNN, NBC og selv Fox News rapporten til at gå republikanske senatorer på klingen. Hvad agter de at gøre? Men de bed ikke på.

Måske bærer menneskelige aktiviteter en del af ansvaret for klimaforandring, lød det fra Iowa-senator Joni Ernst: »Men vi kan ikke vedtage nye regulativer uden at overveje følgerne for erhvervslivet og beskæftigelsen,« sagde hun til CNN.

Her vender senatoren tingene på hovedet. I klimarapporten, der er udarbejdet af 13 ministerier og regeringsagenturer med bistand fra 300 uafhængige forskere, lyder konklusionen, at i fravær af en skærpet indsats mod udledning af drivhusgasser og en styrket tilpasning til effekterne af den globale opvarmning vil tørke og stigende vandmangel i nogle regioner og heftige regnskyl og oversvømmelser andre steder få alvorlige negative konsekvenser for landbrug og industri.

Set i det perspektiv er det fascinerende, at aviser uden for storbyerne slog regeringsrapportens alarmerende konklusioner op på deres forsider. I Californiens landbrugsbælte, San Joaquin Valley, lød overskriften i dagbladet Fresno Bee: »Klimaforandring kan tredoble store skovbrandes hyppighed.«

Trump skifter ikke kurs 

I Madisonville i konservative Kentucky lød The Messengers budskab: »Klimarapport varsler endnu værre katastrofer.« Portland Press Herald i Maine kørte med følgende overskrift: »Klimaforandringens stramme tag ’forstærkes’«. Herover anførtes med rød skrift følgende tre pointer: USA er blevet en grad varmere i 100 år. Det kan blive 1,5 grader varmere i 2050. USA kan tabe 155 mia. dollar i arbejdsproduktivitet i 2090.

At en klimarapport med dystre forudsigelser kan rydde forsider i lokalaviser i delstater, hvor præsident Trump stadig er hyperpopulær, hænger utvivlsomt sammen med amerikaneres personlige oplevelse af ekstreme vejrfænomener, oversvømmelser og skovbrande. Alene de sidste par måneder har budt på et væld af eksempler.

Trods det tyder intet på, at Trump vil skifte kurs. Enhver regering er ved lov pålagt at finansiere og overvåge udarbejdelsen af en klimarapport hvert fjerde år. Præsident Barack Obama benyttede rapporten fra 2014 til at dekretere sin »Clean Power Plan«, der skulle forberede USA på at holde sig indenfor rammerne af de frivilligt fastlagte nationale udledningskvoter i klimaftalen i Paris.

Præsident Trump anser stadig global opvarmning for at være »et svindelnummer«. Han vil fortsat slække standarder for køretøjers og kulkraftværkers CO2-udledning. Men denne klimarapport kan blive en Thanksgiving-gave til de klimaorganisationer, der har lagt sag an ved domstole for at stoppe  demonteringen af Obamas klimaplan. Nu kan de nemlig fremholde, at Trump-regeringens egen rapport støtter deres synspunkt, at drivhusgasser er skadelige for menneskers sundhed og velfærd. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den blev ikke begravet, men budskabet er blevet sløret.
Vi burde alle være i rødt alarmberedskab, for rapporten mere end antyder, at vores samfund i de komme 30 år langsomt vil gå i opløsning.
Trump har faktisk, sikkert uvidenide, fjernet en stor del af fokus på rapportens indhold, og flyttet den over på Trumps adfærd. Sørgeligt!

Eva Schwanenflügel, Ryan Klitholm, Kim Houmøller og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Klimaminister Lars Christian Lilleholt og Donald Trump ser helt ens på klimapolitik.

Christian Lilleholt Trumpisme er et rasende forsvar for økonomi over klima og ophidsede fortællen løgne om de menneskeskabte klimaforandringer og Danmarks ansvar for CO2 udledning.

Torsdag 30.08.2018 på tv, var det muligt at se Danmarks klimaminister Lars Christian Lilleholt blive rasende, over Nicolai Wammen’s påstanden om Danmark ‘ikke’ længere, er et globalt forgangsland på klimapolitikken.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt blev så rasende, at ministeren påstod, at det var til ‘stor skade’ for Danmarks økonomi og omdømme, at Nicolai Wammen optræder på tv med den slags usandheder og løgnagtig påstand.

Danmark optager plads nummer 17 globalt, men hvis luftfart, shipping der ikke er med i klimaregnskabet fra Paris og vare forbrugt i Danmark produceret i vækstøkonomierne var medregnet, vil Danmark være det mest CO2 udledende land i verden, målt på den enkelte indbyggeres CO2 udledning i forhold til den samlede CO2 internationale udledning.

Danmark optager plads nummer 17 globalt.
The Climate Change Performance Index.
"Results 2018"

“While Denmark ranks 17th in the CCPI 2018, experts criticize that the current government cancelled plans for a coal phase-out as well as the existing reduction targets after taking office, which results in a relatively low performance in terms of climate policy. The country still ranks high in terms of renewables as well as regarding energy use due to positive trends in both categories.

Nonetheless, the low rating for Denmark’s 2030 emissions target and the country’s compliance with a well-below-2°C pathway, it receives a medium rating in that category.”
Link: http://germanwatch.org/de/download/20504.pdf

Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Torben K L Jensen, Søren Bjørn-Hansen, Peter Knap, Ryan Klitholm, Torsten Jacobsen, Per Klüver og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der mangler også ros til Donal Trump desværre!

Der er intet om shipping!
Det er en ‘meget’ stor fejl i den amerikanske klimarapport og det kunne man godt mistænkes skyldes, at man bevist ikke vil give Donald Trump ros for den ‘eneste’ gode ting Donald Trump, har gjort for klimaet.

Donald Trump har stoppet oversøiske CO2 udlednings klimakatestrofe skabende frihandelsaftaler TTPI og TTP, eller som de i virkeligheden burde benævnes oversøiske toldmure mod amerikanske arbejderes mulighed, for beskyttelse af lokale amerikanske arbejdspladser i konkurence mod dereguleret ‘slavearbejde’ fra bl.a. Kina og Bangladesh mf.

Udeladt er derfor af den amerikanske klimarapport, af formodentlig samme årsag, tal for CO2 shipping omkostninger af den ‘såkalte’ frihandel.

Her er tallene de svare til verdens sjette største lands CO2 udledning der ikke er medregnet.

“International maritime shipping accounts for approximately 800 million tonnes of CO2 emissions a year, but it is not regulated by the Paris Agreement.

The UN’s International Maritime Organisation (IMO) has the task of launching initiatives to reduce the sector’s CO2 emissions, but it is proving difficult to agree on solid rules and restrictions.

Link: http://www.unepdtu.org/-/media/Sites/Uneprisoe/Working-Papers/2017/Worki...

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Trump er ufrivilligt gået ind i miljøomsorg ved at de store amerikanske slæder ikke længere skal transporteres til Europa og andre dele af Verden.
Samtidig øger han arbejdsløsheden, der også sparer på energien giver mindre belastning af kloden, da der produceres mindre.
Trump er en ufrivillig "guttermand"!

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Philip B. Johnsen og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar

Trump og Lilleholt can fool some of the people some of the time... men virkeligheden banker stadigt højere på. Antallet af vælgere, der tør blive ved at stemme på d'herrer klimafornægtere, må efterhånden være skrumpet så meget ind, at det flertal af politikere, der i dag ikke lever op til deres ansvar for klodens fremtid, om ikke tør af hensyn til levebrødet, så meget snart bliver tvunget til at skride til seriøs handling. Politikerne sætter ikke selv deres grænseværdi for antal lig og naturkatastrofer på bordet. Det skal vælgerne gøre for dem.

Philip B. Johnsen

@Jens J. Pedersen
Shipping bør reduceres, det er ‘ikke’ muligt fortsat i CO2 regnskabet, at sende halvfabrikata jorden rundt, tre fire gange, før det færdige produkt lander på hylden.

Derudover bør der værre, få varianter udbud af samme type af færdigt produceret vare og varen bør altid være den ‘højeste kvalitet standart’ det er muligt at producere, af den udbudte vare, der bør være den eneste tilladte solgte vare kvalitet, hvilket betyder afskaffelse af planlagt forældelse.

Råstoffer og skipping.
Frihandel TTPI og TTP er told barierer mod de fattige lande, som Afrika, de såkalte frihandels aftaler, er liberalisering af klimaregulering forøget shipping og CO2 udledning, der skaber b.la. global stigende ulighed, klimaforandringer svindende eksistensgrundlag, krig og der af afledte klimaflygtninge.

På guldkysten i Afrika oplever man kapring af skibe, der sejler med benzin og petrolium, de forædlede råolie produkter, der er i den højeste kurs lokalt, benzin og petrolium er en mangelvare i denne del af Afrika, på trods af de enorme lokale råolie forekomster lokalt, så stjålet benzin og petrolium, kan derfor let sælges lokalt.

Afrika neokolonialismen består ved, at forædling af råolien sker andre steder og generere derfor ikke arbejde og skatteindtægter lokalt, foruden dette er der CO2 udledning ved shipping til raffinaderi og shipping videre til forbrugeren.

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Hillgaard

Og Trump-paradokset skal såmænd nok fortsætte.
Globale løsninger som med årsagerne til klimaproblemet ligger endnu så langt væk for magtsystemerne, at de allerede opbyggede ubalancer og virkninger med ukendte forsinkelser er igangsat.

Først når virkningerne globalt er helt uomtvistlige træder det globale magtsystem i gang. Men da med så store ændringer for produktioner, forbrug, fordelinger og altså for de globale levestandarder, at de nuværende problemer i samme retninger bliver meningsløse.

Den vækst, som for længst har været nødvendig, er at indrette vore samfund i overensstemmelse med den balance, som alt andet levende er skabt af og har udviklet sig af og indrettet sig efter: den overordnede balance mellem solenergi, vand og CO2, eller kulstof, ilt og brint. Metoden hertil er at lære af naturen; at opfange, gemme og bruge solen fx forbedre solcellers elektrisk energi, at aflure fotosyntesens metode til at fremstille glukose eller helt andre metoder.

Og i øvrigt indrette relationen mellem mennesker efter, hvordan vi mennesker af virkeligheden er skabt, jf også de historiske fakta og de sandsynlige overlevelsesstrategier, som har været nødvendige for at overleve: forvar mod det ukendte og beskyttelse af det kendte (stammen, familien).

Først når det globale samfund har en fælles fjende, som med klimaer eller fx en nyskabt livstruende sygdom, forsvinder tidligere fjendebilleder ud af fokus. Det kan selvfølgelig være positivt. Det er alle de ulykker for mennesker indtil genopretningen, som er uhyggelig.

Brug naturens egne metoder.
hvor alt er sorteret i dårligt og goder.
Skab, bevar og fjern inden for disse rammer.
Men husk at ingen eller intet ved bedre end hvorfra det selv stammer.

Problemet er ikke om ting går i balance,
men alene hvornår og i hvilken kadence.
Hvad den enkelte føler er det mest reelle af alt,
for netop her går det godt og her går det galt.

Philip B. Johnsen

Nu skal olie udfases, men det gælder for alle råstoffer, at CO2 udledningen fra shipping overses, fordi shipping ikke indgår i Paris aftalen.

Hvis nogen er i tvivl om hvad BNP er:
Bruttonationalproduktet (BNP) er et mål for værdien af et lands samlede produktion af varer og tjenester minus værdien af de anvendte råstoffer.

@Philip

Artikel om fremtidsforskeren Douglas Rushkoff, som fik tilbudt en halv årsløn, for at fortælle fem rige mænd, hvordan de kunne forbedre deres muligheder for at overleve det de kaldte "The Event" :

https://medium.com/s/futurehuman/survival-of-the-richest-9ef6cddd0cc1

(Hvis der skulle sidde nogle mennesker derude, med for mange penge, så kan jeg godt komme forbi og holde et oplæg ;)

Christian Nymark, Eva Schwanenflügel, Philip B. Johnsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Gud sa' til den lille tabel:
'Gå ud i alverden og gæld'.
Han delte det tomme alts intet i to,
resten har strikket sig selv."
(Kumbel)

Philip B. Johnsen

@Morten Balling
Det er den klassiske panik før lukketid, den vores afstumpede politikere prøver, at finde en syndebuk til.

Det opmuntrende ved den i dit link beskrevne panik er, at panik ofte eder til overspringshandlinger, selve mødet i artiklen, nogen vil muligvis undres over, hvordan de er blevet rige, når de ikke forstår, at alle er i samme båd, men det er muligvis den kombination panik og overspringshandlinger, der viser, at de omtalte rigmænd godt ved, at de bliver slagtet for deres grådighed, når konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer når et niveau, hvor ingen er i tvivl om omfanget af konsekvenserne.

Der er muligvis håb, hvis de forudsigende frygtsomme, forenede deres kræfter i konstruktiv handling på udfordringerne.

"nogen vil muligvis undres over, hvordan de er blevet rige, når de ikke forstår, at alle er i samme båd"

Jeg synes nu det giver meget god mening. Trump har f.eks. fået tilraget sig både magt og penge, uden at han forstår at klima og vejr ikke er det samme. I biologi drejer det sig om at rage ressourcer til sig, så man forøger ens egen overlevelseschancer, og dermed muligheden for at sprede ens gener.

Hvis historien i mit link holder, og jeg synes den lyder plausibel, så giver det også mening at tilhængere af vækst ikke "forstår" at den ikke kan blive ved evigt. Det er sjældent nogen tør regne på de reelle fremtidsudsigter, og hvis de gør er der ingen som tør læse resultatet. Måske er man bare optimistiske og tror at "The Event" først begynder at være alvorligt i slutningen af dette århundrede, hvor selv Elon er blevet så gammel at det er "ligemeget".

Dyr, inkl. mennesker, er evolutionært udviklet til at bekymre sig mere om overlevelse i nuet, end at bekymre sig om fremtiden. Det findes der et smart biologi ord for, jeg ikke kan huske. Samtidig er vores pandelap, den som "bekymrer sig om fremtiden", større end hos de andre primater, så måske er det der håbet skal placeres ;)

Philip B. Johnsen

@Morten Balling
Donald Trump, han har ikke tjent sine penge, tilranet bl.a. er sandt, det er en længere historie og hans far overført penge til Donald Trump fra han var lille, en amerikansk skattefinte.

Med hendsyn til Donald Trump og hans forståelse, af mangt og meget, er det meste tilsyneladende på nogenlunde samme niveau, som den førte klimapolitik, meget mere er der ikke, at skrive om det.

Jeg syntes, at de spørgsmål der falder i dit link, rettet til Douglas Rushkoff, om ‘the hedge funders’ personlige sikkerhed, er stillet af påfaldende bekymret personer, bekendt med problemstillingen de står over for og afspejler en generel forståelse, af det misbrug af samfundets tillid, der har gjort dem rige, det finder jeg faktisk ret tydeligt, afspejlet i de stillede spørgsmål til personlig sikkerhed.

Det er dermed ‘ikke’, at de "forstår" at den økonomiske vækst, ikke kan blive ved evigt.

De har rigtigt nok, ‘ikke’ tillid til, at der findes løsninger, men de er bekymret.
Det er et OK/godt udgangspunkt.

Jeg syntes der er mindre signifikant at ‘the hedge funders’ fortsat er opsat på deres indtjening og den teknologi der skabet denne, det kan ses som afspejlet af deres manglende tillid til løsninger.