Leder

Staten svigter forpligtelserne for trepartsaftalen om integration via arbejdsmarkedet

Når nu regeringen gør så meget ud af at betone vigtigheden af at indgå trepartsaftaler om væsentlige samfundsspørgsmål og kalder aftalen for selve omdrejningspunktet på integrationsområdet, så klinger det immervæk hult, når det så viser sig, at der er et enormt misforhold, idet regeringen ikke selv gør mere for at bidrage til det fælles integrationsprojekt via arbejdsmarkedet
Debat
19. december 2018

Det er en aftale, statsministeren er »stolt« af, ja, regeringen fremlagde den sågar som »omdrejningspunktet« på integrationsområdet.

Der blev brugt flotte ord om integrationsgrunduddannelsen (IGU), da regeringen sammen med arbejdsmarkedet, parter i 2016 lancerede en ny trepartsaftale på integrationsområdet.

Inden aftalen blev indgået, gjorde regeringen endda et nummer ud af at pointere, at vi i Danmark har haft »en tradition for, at lønmodtagerne, arbejdsgiverne og politikerne sammen indgår trepartsaftaler om væsentlige samfundsspørgsmål«, mens de samtidig satte en ambition om at få hver anden flygtning i arbejde. 

Og som part i aftalen skulle staten selvfølgelig også bidrage.

Derfor skrev den daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen i sommeren 2016 ud til samtlige ministerier med opfordringen om at få alle ministerier til »at bidrage til integrationen af nyankomne flygtninge ved at fastlægge et ambitionsniveau for antallet af IGU-stillinger under det enkelte ministeriums ressortområde«.

Her mente man fra statens side, at man kunne bidrage med op mod 308 symbolske IGU-stillinger.

Større medansvar

I dag – mere end to år senere – ser det dog ud, som om de store ambitioner og forpligtelser ikke er blevet taget seriøst af trepartsaftalens tredje part, staten.

Således er det kun lykkedes at ansætte 93 IGU-praktikanter i staten, hvor blot fire ministerier er nået i hus med egne ambitioner for IGU-ansættelser inden for deres respektive ressortområde. Flere har sågar nedjusteret forventninger siden, så den nedre ambition i dag lyder på bare 204 IGU-praktikanter.

Alligevel er VLAK-regeringen ikke engang halvvejs med at nå i mål.

Rasmus Brygger, chefkonsulent for integration i Dansk Arbejdsgiverforening, skriver på Twitter, at det er »ærgerligt, at ministerierne ikke tager et større medansvar«.

Det kan man roligt sige.

Når nu regeringen gør så meget ud af at betone vigtigheden af at indgå trepartsaftaler om væsentlige samfundsspørgsmål og kalder aftalen for selve omdrejningspunktet på integrationsområdet, så klinger det immervæk hult, når det så viser sig, at der er et enormt misforhold, idet regeringen ikke selv gør mere for at bidrage til det fælles integrationsprojekt via arbejdsmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Morten - Du tror vel ikke på at staten har brug for billig arbejdskraft når det hele går ud på at det skal være statsstøttet gratis arbejdskraft til erhvervslivet i ly af trepartsaftaler - godt kamufleret som integration ? Pyt - bare det virker for det vel dansk de skal lære og ikke djøfsk.

Poul Anker Sørensen

"Her mente man fra statens side, at man kunne bidrage med op mod 308 symbolske IGU-stillinger"

det troede vi heller ikke på den gang det blev sagt,og skulle en minister have prøvet på at opfylde målet, var vedkommende nok ikke minister i dag

VERDENS FLYGTNINGE
I FN´s globale flygtningeaftale vil FN forbedre forholdene for verdens flygtninge i nærområderne gennem udvikling. Aftalen er blevet til efter 2 års arbejde i FN, medlemslandene og i humanitære organisationer. Kun USA stemte, af FN´s 193 medlemslande, imod aftalen. At så mange lande stemte for aftalen understreger at hjælpen til flygtninge og udvikling i nærområderne ikke løses af nogle få lande alene.
----------------

Kommentar til FN´s flygtningeaftale:

Bo Vesterlund
Denne FN-aftale er et vigtigt skridt i retning af en fælles indsats fra FN-landene.
Med denne aftale kan vi arbejde for en konfliktdæmpende indsats i nærområderne og for modtagecentre i nærområderne.

I modtagecentrene skal flygtninge kunne modtage nødvendig lægehjælp, uddannelse og orientering om deres rettigheder. De skal kunne søge asyl her så de, der har behov for asyl, kan få tildelt asyl ud fra FN-kvoter.

Den langsigtede udvikling i de områder, folk flygter fra, skal sikres ved at flere lande, også EU-landene, opfylder 0,7%-målsætningen for langsigtet udviklingsbistand. I EU skal hverken Danmark, Polen, Ungarn, Italien eller Rumænien kunne nægte at følge en solidarisk EU-politik der vil fordele asylanter på medlemslandene.

Bo Vesterlund, EP-kandidat (SF)

Rosenholm 18

6000 Kolding

facebook.com/Bo Vesterlund i EU

@ Bo Vesterlund,

Det er just det, denne aftale handler om. Og man kan jo håbe på, at den også udvikles og forbedres over tid.

Og hvis nogle EU-lande, f.eks. Danmark, Polen, Ungarn, Italien, Rumænien, Bulgarien, Tjekkiet og Slovakiet ikke vil det samme som flertallet, må man jo spørge deres borgere, om de fortsat ønsker medlemskab af unionen.

Og specielt omkring Ungarn? - Ja her har borgerne faktisk demonstreret hver aften i de sidste 4-5 dage. Og oppositionen står nu pludselig helt samlede og enige mod Victor Orban.

Sagen er, at Orban ikke blot er imod udlændinge af enhver slags, men i sin forstokkede magtfuldkommenhed efter 8 år ved magten, har han nu også lovgivet direkte mod befolkningen i Ungarn.

- Der blev gennem-trumfet en lov, der siger, at lønmodtagerne skal tvinges til at tilbyde arbejdsgiverne 400 timers overarbejde om året.
- At arbejdsgiverne uden forklaring kan udskyde lønudbetalingen i 3 år.
Og begge muligheder er straks blevet udnyttet af arbejdsgiverne.

- Desuden har justitsministeriet lavet en ny domstol, der er direkte underlagt ministeren. Ministeren kan selektivt udvælge sager (borgere) til sin domstol, som ministeren skønner, ikke kan blive dømt ved de ordinære domstole.

Nu venter jeg blot på, at kommissionen, EU-landenes regeringsledere og den europæiske fagbevægelse skal vågne op i denne sag, og støtte de demonstrerende ungarere.

Og så venter jeg selvfølgelig også på, at dansk presse vågner op, og begynder at informere de danske borgere om, hvad der egentlig sker i Ungarn og rundt omkring i verden.

Lise Lotte Rahbek og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

Ord contra handling er to vidt forskellige begreber i Løkkes regerings univers. Man siger et ude, andet hjemme og gør noget helt 3. Det gælder klima, 3 parts aftaler og m.m.m. Rems selv videre.