Leder

Nyt om landbrugspakken: Venstre satsede højt, og miljøet tabte

Venstre hævdede med landbrugspakken, at det kunne lade sig gøre både at lade landbruget gøde mere og samtidig reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet. Men sådan er det ikke gået
Venstre hævdede med landbrugspakken, at det kunne lade sig gøre både at lade landbruget gøde mere og samtidig reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet. Men sådan er det ikke gået

Henning Bagger

Debat
16. januar 2019

Der er langt igen, hvis Danmark skal forbedre miljøtilstanden i fjorde og kystnære havområder.

Nye tal fra Aarhus Universitet viser, at der i 2017 blev udledt omkring 60.000 ton kvælstof til vandmiljøet, hvilket er cirka det samme som det foregående år.

Det betyder blandt andet fortsat risiko for iltsvind og fiskedød i fjorde og farvande.

Da Venstre-regeringen i 2015 indgik aftale med de øvrige borgerlige partier om en landbrugspakke, som gav landmændene lov til at gøde mere, var forudsætningen ellers, at kvælstofudledningen skulle falde hvert år fra 2015 til 2018. Det er ikke sket.

Allerede dengang gjorde fagfolk opmærksom på, at mere gødning ikke rimer på mindre udledning af kvælstof. Nu viser det sig, at de fik ret.

Landbrug & Fødevarer skyder skylden på vejret – 2017 var et vådt år, hvilket betyder mere udvaskning af kvælstof – mens miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) beskylder landbruget for ikke at gennemføre tiltag, som skal beskytte miljøet, hurtigt nok.

Uanset hvad afslører de seneste tal, at forudsigelserne fra landbrugspakken ikke holdt stik.

Venstre satsede højt, og miljøet tabte.

Danmark langt fra nogen miljøduks

De danske kvælstofudledninger skal ifølge EU’s vandrammedirektiv nedbringes til 42.000 ton inden 2027 – altså til cirka to tredjedele af udledningen i dag. Indtil videre tyder intet på, at den udvikling er i gang.

Modsat hvad man indimellem hører fra landbruget, er Danmark langt fra nogen miljøduks i EU-sammenhæng. EU-Kommissionen har allerede advaret Danmark om, at landbrugspakken kan være i strid med flere EU-direktiver, som vi selv har skrevet under på. Hvis vi ikke retter op, nedbringer kvælstofudledningerne og sikrer bedre vandmiljø, risikerer Danmark en dom ved EU-Domstolen.

Det er alt sammen værd at notere sig i en tid, hvor Venstre forsøger at profilere sig som et grønt parti.

Jakob Ellemann-Jensen sagde ved sin tiltrædelse, at han nu var »minister for miljø- og fødevarer – i den rækkefølge«.

Men i tilfældet med landbrugspakken har Venstre vist, at det er et parti, som er villigt til at prioritere landbruget højere end miljøet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Venstre satsede intet. De vidste nøjagtigt hvad de gjorde, og hvilke konsekvenser det ville få.
De troede blot, at videnskabens erkendelse ikke gjaldt for dem.

Ole Frank, Trond Meiring, Torben Skov, Steen Nørhede, jørgen djørup, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Jens Christensen, Flemming Berger, Dina Hald, Niels Bent Johansen, Peter Beck-Lauritzen, Tue Romanow, Anne Eriksen, patrick scholer og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Og sådan er det stadigvæk, hvad enten det gælder vandmiljø/ opdræt af fisk - eller sundhed...
Tro det ikke, lige meget hvor fint det bliver pakket ind!

Trond Meiring, Ole Frank, Torben Skov, Steen Nørhede, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen og Dina Hald anbefalede denne kommentar

Her er overskriften til alle nyhedsmediers daglige tophistorie det næste år:
Immediate fossil fuel phaseout could arrest climate change – study
Scientists say it may still technically be possible to limit warming to 1.5C if drastic action is taken now.
Overskrift fra The Guardian.