Leder

Tag nu debatten, Gule Veste!

De Gule Veste må disciplinere sig og indse, at de ikke kan nå længere som ren protestbevægelse. De må enten tage debatten eller afskrive sig som seriøs samtalepartner
12. januar 2019

Vil de ophidsede franskmænd, der lørdag efter lørdag tager gule veste på for at synliggøre deres sociale forurettelse og politiske mistillid, nu gå i dialog med Frankrigs regering? Vil de indstille deres rundkørselsblokader og afstå fra at myldre ind fra periferien til Paris og de store provinsbyer for at udfordre magten? Vil de kort sagt lægge deres veste, gå hjem og i stedet møde frem tirsdag for at tage til orde i ’Den Store Nationale Debat’, som republikkens præsident, Emmanuel Macron, i sin tv-tale fra december har inviteret alle franskmænd til at deltage i?

I samme tale antydede Macron fortrydelse over sin magtarrogante facon. Han betegnede også den enorme vrede, der ligger bag De Gule Vestes folkerejsning, som »dyb og berettiget«.

De forkætrede grønne afgifter på motorbrændstof havde han sløjfet, og nu tilbød han sociale kompensationer for 10 milliarder euro og grundlagde dermed endnu et af de lidt for store underskud i statsbudgettet, som franskmændene ellers havde lovet tyskerne, skulle være fortid.

Macrons indrømmelser har ikke pacificeret de oprørte, og få dage før Den Store Debat skal begynde, er der heller ikke megen dialogvilje hos De Gule Veste.

Den lederløse bevægelse fortsætter sine aktioner, lørdag med ’9. Akt’, og dens mobiliseringskraft synes atter på vej op efter afmatning over jul og nytår: Ved sidste lørdags protestaktioner samlede De Gule Veste 50.000 aktivister, så den nationale krise fortsætter: I kølvandet på De Gule Veste følger nemlig også gadekampe, rudeknusninger, butiksplyndringer, barrikader og brændende biler – fulgt op af tåregas, vandkanoner, knippelsuppe og gummikuglesalver fra ordensmagten.

Som svar på krisen er en ny fraktion af utilfredse franskmænd kommet på banen. De kalder sig De Røde Tørklæder og har fået nok af gadeballade og trafikblokeringer. Nu mobiliserer de til storaktion vendt imod De Gule Veste. Den skal finde sted i Paris den 27. januar under slagordet Maintenant, ça suffit! – nu kan det være nok!

Opfordring til samtale

Macron gjorde ret i at opfordre til samtale.

Symptomatisk for tillidskløften mellem hans elitære teknokrati og den brede vælgerbefolkning forventer hele 70 procent af franskmændene sig dog intet konkret af den nationale debat. Som national ordstyrer havde regeringen udpeget Chantal Jouanno, en tidligere sportsminister og europamester i karate. Det vakte dog så stor skandale, at hun beregnede sig en skyhøj gage for jobbet på niveau med præsidentens månedsløn, at hun i 11. time trak sig fra tillidshvervet.

De Gule Vestes ulyst til debatdeltagelse beror på, at de ikke må bestemme, hvad diskussionerne skal handle om.

Macron har dikteret, at kun fire temaer må tages op: Grøn omstilling, skattepolitik, statsmagtens opbygning og ’demokratisk debat’ (dvs. hvordan borgerinddragelse kan styrkes i beslutningsprocesser). Hvordan debatten i praksis skal udmønte sig, og hvad det hele skal føre til, kan være svært at se for sig.

Borgere kan få udleveret et såkaldt ’debat-kit’, dvs. en brugsanvisning for, hvordan de selv kan organisere diskussioner i deres by eller hjemkvarter. Disse diskussioner videreføres på regionale borgerkonferencer, hvis deltagere udvælges ved lodtrækning.

Til sidst skal alle ’inputs fra folket’ skrives sammen af den nationale ordstyrer og forelægges regeringen.

Vrede skal vendes til dialog

De Gule Veste har vundet store sejre: De har forstået at mobilisere flere mennesker og aftvinge større indrømmelser end fagforeninger og oppositionspartier kunne.

Deres bagvedliggende vrede er autentisk. Ellers ville den ikke kunne samle så stor fremdrift og bred sympati.

De har også blotlagt en repræsentationskrise, som regeringen må tage dybt alvorligt.

Men nu må vestene disciplinere sig og indse, at de ikke kan nå længere som ren protestbevægelse. De må enten tage debatten eller afskrive sig som seriøs samtalepartner.

Et institutionsbåret demokrati kan ikke forhandle med folkestemninger. Folkemængder, uanset hvor vrede, kan aldrig blive en mere legitim repræsentant for folket end et flertal af folkevalgte. Falder Den Nationale Debat ud som narresut, kan de eventuelt gå på gaden igen.

Bedre ville det dog være, hvis de kunne kanalisere vredesenergierne ind i konstruktive politiske programmer og demokratisk partistruktur. Heldigvis er der spæde tegn på det sidste.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis emnet drejer sig om de såkaldte "gule veste" i Frankrig, ved jeg egentlig ikke, hvem der skal forhandle med hvem. De såkaldte "gule veste" i Frankrig er jo ikke en fast gruppering men en lang række smågrupper uden fælles mål og uden leder. Det eneste der holder dem sammen, er via kontakter på sociale medier.

Men netop denne lørdag har de såkaldte "gule veste" i Frankrig fundet på noget nyt. De vil tømme bankautomaterne for at skabe "en ny finanskrise". Men netop dette viser også, hvilket niveau de befinder sig på. For som de fleste ved, er der en ugentlig grænse for udtag på 500 € om ugen i franske pengeautomater. Og dette tiltag er jo et så marginalt og næsten ligegyldigt problem, når der almindeligvis tages mere end 400 mio. € ud om dagen i franske pengeautomater.

https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2019/01/09/peut-on-faire-va...

Problemet med den slags protestbevægelser er, at de lynhurtigt bliver kapret af idioter, der bare vil have gang i gaden og hvis eneste dagsorden er deres egne lyster. Sørgeligt.

Philip B. Johnsen

@Niels Ivar Larsen
Tag nu debatten, Gule Veste!

Om hvad?

Demokrati er kun inden for rammerne af ekstremistisk radikaliseret kapitalisme, systemforandring er ikke mulig, det er det ‘internationale marked’ der diktere rammerne, beskyttet af den nationale og internationale samfundsundergravende politisk og økonomisk magtelite med lovgivning der ‘ikke’ kan ændres.

Den politiske og økonomiske magtelite beskyttet af bl.a. lovgivning der sikre de riges skattefusk, offshore advokatfirmaer, offshore banker og offshore spekulation, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type er denne politiske beskyttelse lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Palle Eghjort, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Henrik Peter Bentzen, Andreas Lykke Jensen, jens christian jacobsen, Torben K L Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Tom Andreæ og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Lur mig om ikke den politiske establishment i Paris udmærket ved, hvor der er skåret ned de sidste 30 år, og dermed hvad der skal til for at få gang i en dialog med De Gule Veste....

Måske er det ikke de repressive foranstaltninger, de disker op med for nuværende....

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor sklal de tage debatten? Det de ønsker er ikke ord men retfærdighed. Ord giver ikke retfærdighed, selv om sprogmestren kan bruge dem til at retfærdiggøre sig.

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Selv om "de gule veste" ikke er en 100% spontan bevægelse, er den uden leder og uden fast mål samt hensigt.

Men her er bare et eksempel på, at bevægelsen "de gule veste" kidnappes til andre og mere politiske formål. I dette tilfælde er det meget magtfulde højreorienterede katolske bevægelse, LMPT, der får "de gule veste" til at demonstrere mod ægteskaber, hvor ægtefællerne har samme køn.
https://www.huffingtonpost.fr/amp/2019/01/05/gilets-jaunes-comment-la-ma...

Og fra nedenstående WebSite er bare et lille udsnit af listen over, hvad forskellige deltagere af "de gule veste" demonstrere for at få gennemført. Faktisk er der så utroligt mange, der spreder sig i så utroligt mange retninger, og det vil være helt umuligt for politikere at agere på disse - eller blot på grupper af disse.
Vichy: Stop indvandring.
RPG: Begræns befolkningseksplosionen.
Manolin: Revision og begrænsning om monitæt uafhængighed og gæld.
Emilie Cantrin: Gratis offentlig transport.
Hakim Bodyguard: For bedre liv.
Yann: Gør skatten universal.
Alana Severenn: C02-støvsuger i Italien mod Frankrigs skattepolitik.
https://participez.lecese.fr/project/avec-ou-sans-gilet-jaune-citoyennes...

Og igen i går, angreb disse påne mennesker fra "de gule veste" journalister, og brækkede næsen på den ene ved at sparke ham, efter at have slået ham ned.

I øvrigt er tilslutningen nu helt nede på 8.000 "gule veste", der kom ind til Paris fra provisen for at demonstrere. Dette er meget langt fra de 300.000 - 400.000 deltagere, man var oppe på, medens demonstrationen stadig var seriøs.

Philip B. Johnsen

Gert Romme
Der var 83.000 De Gule Veste på gaderne i Frankrig lørdag og de har 80% opbakning i hele den franske befolkning.

Sidst på måneden er der ikke råd til tre måltider til alle i familien, det er fakta, det er, hvad De Gule Veste er fælles om, at tage afstand fra, det har regeringen ingen planer om at ændre på, det internationale marked diktere den økonomiske politik.

De menneskeskabte klimaforandringer accelerere helt ude af kontrol til ekstreme ændringer der koster milliarder og medføre bl.a. et stigende antal arbejdsløse landmænd i takt med, at ekstremt vejr fjerner eksistensgrundlaget under landbruget.

Spændingerne i samfundet stigende i takt med ulighed i kølvandet på de riges skatte undtagelse, men også *klimaomstillings løgnen bliver udstillet for hvad den er.

Vores børns fremtid og et stigende antal økonomisk udsatte bliver ofret for, at et meget lille antal mennesker, fortsat kan leve en overdådig prangende livsstil.

Traditionelle pseudo vækst økonomer, er intet værd, fantasternes pseudo vækst, har talte dage og der er ingen udsigt til bæredygtig vækst, kun eskalerende menneskeskabte klimaforandringer og ingen bæredygtig energi til omstilling, der er kun omfordeling af velstand tilbage og under de forhold, er traditionelle pseudo vækst økonomer værdiløse og kapitalisme, som vi kender den, er helt ubrugelig.

*‘Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport.’
Link: http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...

Det overlagte folkevalgte politiske tyveri af vores børns fremtid, er fint beskrevet af Greta Thunberg, der på COP24 i december i Katowice i Polen 2018, talte til landenes beslutningstagere.

Hele talen kan læses her.
Link: https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24

Har veganerne fået gule veste ? Så kommer virkelighedens fortalere med blodrøde tørklæder i den anden ende af debatsporet.

" Bedre ville det dog være, hvis de kunne kanalisere vredesenergierne ind i konstruktive politiske programmer og demokratisk partistruktur. Heldigvis er der spæde tegn på det sidste. "

De gule veste er et usympatisk og uartikuleret sammenrend af populister, ballademagere, tåber og sølvpapirshatte - dem kan man lige så godt én gang for alle afskrive som en seriøs samtalepartner.

Philip B. Johnsen

@Jens Winther
“We have not come here to beg world leaders to care.

You have ignored us in the past and you will ignore us again.

We have run out of excuses and we are running out of time.
We have come here to let you know that change is coming, whether you like it or not.

The real power belongs to the people.”

Citat Greta Thunberg.
Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24

Morten Balling

Hvis man forestillede sig at man arrangerede en demonstration på Facebook, hvor alle som var utilfredse med Verdens tilstand, af en eller anden grunde, kunne møde op, og vise deres utilfredshed, så ville den minde ret meget om de gule vestes demonstrationer.

Sådan en bevægelse har ikke noget officielt program, ikke nogen officiel leder og ikke noget reelt mål. Derfor er den svær at forhandle med, givet systemets normale metoder. Det gør dog ikke at folkene i bevægelsen ikke er utilfredse, og mange af dem med en god grund.

Jeg skal være den første til at anbefale afgifter på fossile brændstoffer, hvis det kan nedbringe CO2 udledningen, men hvis man bor i noget som svarer til Thyborøn Overdrev, med offentlig transport to gange om ugen, så er man nødt til at have en bil. Hvis samtidig ens købekraft er dalet voldsomt, så rammer afgifterne hårdt.

I demonstrationerne er der også dem som mener at vi skal gøre noget for at redde klimaet, dem som mener at indvandring undergraver det lokale lønniveau, EU modstandere, sikkert også en del tilhængere, socialister, Le Pen tilhængere, gamle fattige pensionister, unge uden fremtid, mm.

Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Sagt på en anden måde, kunne man fra politisk side gribe i egen barm, og spørge sig selv, om man har gjort tingene godt nok? Hvis Macron nu vil hæve mindstelønnen, kunne man spørge, hvorfor Frankrig skal have gadekampe før det sker.

Måske kunne man skele til Ocasio-Cortez og den måde hun skærer igennem på. Den kvinde er indtil videre for sej, og hun er så sej, at hun kan kvaje sig adskillige gange, med det hun hidtil har sparet op på pluskontoen.

Philip B. Johnsen

Morten Balling
Hvad den enkelte vil sige til microfonen, er ikke pointen, magten tilbage til folket fra finanseliten og den politiske magtelite, er pointen.

Direkte demokrati muligvis, det virker ikke til det repræsentative demokrati, kan tøjle de rige og finanskapitalismen.

Morten Balling

@Philip B. Johnsen

Når jeg læser debatten her på Informeren, er den jo spækket med folk som er utilfredse med tingenes tilstand, inkl. mig selv, og ofte tænker jeg at det ikke nytter noget at sidde her og brokke sig. For det første er folk ikke enige, og for det andet sker der ikke noget ved at skrive en kommentar i debatten, andet end at ligesindede anbefaler kommentaren.

Derfor har jeg sympati for de gule veste, også selvom jeg ved der er folk i demonstrationen jeg ikke er enig med. I det mindste går folk på gaden og bliver spulet med vandkanoner, gasset, tævet og skudt på med chockgranater. Det er i det mindste en start, og selvom det virker lidt kaotisk, så er der grænser for hvor længe Macron kan overhøre protesterne som han gør.

Samtidig er hans klimaafgifter jo dybest set rigtige. De rammer formentlig bare uretfærdigt. Det har jeg nævnt før. Hvis vi skal løse de problemer kloden står overfor, så nytter det ikke noget at tænke lokalt, eller at acceptere ulighed i større målestok. Hvis vi kører videre med næsen i plovfuren, og dyrker grådigheden som en gud, så bliver det svært at få alle med på de løsninger der (måske) er.

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@Morten Balling og Philip B Johnsen, de gule veste er et sammenrend af mennesker, som ikke er enige om andet end at brokke sig!

Halvdelen brokker sig over, at der ikke bliver gjort "noget" for klimaet - den anden halvdel brokker sig over stigende benzinafgifter. Halvdelen vil have højere sociale ydelser - den anden halvdel vil have skatterne sat ned. Halvdelen brokker sig over at indvandrere har ringe kår - den anden halvdel brokker sig over at indvandrerne tager deres jobs. Osv., osv.

Der er ingen erkendelse eller accept af grundlæggende sammenhænge i samfundet, ingen erkendelse af, at det ikke altid bare er "de andres" skyld, når man er utilfreds med sin tilværelse - "de andre" er så skiftevis "de rige", "eliten", "politikerne", "flygtninge", "indvandrere" eller bare nogle andre end en selv.

Philip B. Johnsen

@Jens Winther
Din mening er tydeligt kommet frem og du har ikke noget nyt at tilføje kan jeg læse, det ændre ikke ved det faktum, at 80% af den franske befolkning støtter de De Gule Veste.
Personlig er jeg af den opfattelse, at De Gule Veste, kun er begyndelsen på et folkeligt europæisk krav om systemforandring.

Kapitalisme, den politiske magtelite, den økonomiske magtelite fattigdom og løgnen.
Energi fra olie, gas og kul afbrænding og de menneskeskabte klimaforandringer skabt i kølvandet på denne vildfarelse, er af politikere helt ‘fejlagtigt’ påstået, at skabe mindre fattigdom i verden generelt og værende samlet set, til glæde og fremgang for menneskeligheden, men skaber i virkeligheden samlet set en negativ udvikling for alle mennesker på jorden, mere sult og nød i verden og den udvikling accelerer, den politiske og økonomiske magtelite i dag.

@Philip B Johnsen, det interessante er jo ikke et krav om "systemforandring" - men om til hvad! Og det er her, filmen knækker - for de gule veste er ikke og kan ikke blive enige om andet end utilfredshed.

Alene det forhold at 80% af den franske befolkning skulle støtte de gule veste, siger alt! Der findes ikke den ting, 80% af Frankrigs befolkning kan blive enige om.

Touhami Bennour

De gule vest er lige så en overraskelse som Emmanuel Macron var for president valget i Frankrig.De gule vest er Macron II. Man troede han vil forandre noget og måske meget i Frankrig, men det viste sig at han er bare for det rige. Jeg tror han har forstået buskabet, Der mangler handling.

Morten Balling

@Jens Winther

"Halvdelen brokker sig over, at der ikke bliver gjort "noget" for klimaet - den anden halvdel brokker sig over stigende benzinafgifter."

Jeps, men det ene udelukker ikke det andet. Hvis man tilbød dem ude på landet et alternativ de havde råd til, ville de formentlig også begynde sig at bekymre sig om klimaet.

"Halvdelen vil have højere sociale ydelser - den anden halvdel vil have skatterne sat ned."

Samme historie igen. Dem som vil have sociale ydelser, er ligeglade med pengene i sig selv, men de skal bruge dem for at købe varer som er nødvendige for at overleve, såsom mad. Hvor pengene kommer fra behøver ikke, og er iøvrigt ikke primært indkomstskat. Så vidt jeg husker var moms en større del af det samlede regnskab, sidst jeg kiggede.

"Halvdelen brokker sig over at indvandrere har ringe kår - den anden halvdel brokker sig over at indvandrerne tager deres jobs."

De har jo begge ret, og det problem vil først blive løst når vi finder en mere rimelig måde at dele ressourcerne på end den vi har nu. Hvis vi vil INDSE problemet er det bare at skele til Marx, men han kom ikke med nogle løsninger, og dem som siden har prøvet, har kvajet sig helt vildt, eller været ufatteligt grådige.

Touhami Bennour

Philip B. Johnsen
Philip, jeg ved snart ikke hvilke verden du tilhører. Jeg ser ikke en verden, hvor nød og fattigdom accelererer, men problemet er, hvordan beholder man det man har opnået, krige tager det hele, som in Irak, Libyen og Syrien og andre. Det er ikke gået for mange at denne verden er ikke tryk, Alle farer lurer i alle vegne, Og den verden der truer udviklingen i verden kommer fra den verden du tilhører. ikke fordi resten af verden er bedre, men er svager; (man har sin "elite"alligevel"). Jeg forsvarer altid de svage.
Hvis du vil ser at den 2 eller 3 verden sover ikke men udvikler hele tiden, jeg sender dig et link på hvordan med et eksempel, udviklingen sker hele tiden. du kan søge det på English:
"Rejim Maatoug" i Tunesien. En udvikling i Sahara.
Hvis du har fundet den, siger du hvad du mener.

Niels Duus Nielsen

De gule vestes krav er umulige at opfylde inden for den gældende samfundsstruktur. Så enten viger de gule veste, eller også vælter samfundet. Som sådan er der tale om en revolutionær situation, så tilhængerne af status quo burde faktisk være glade for, at bevægelsen er uden et hoved, der kan forhandles med. Hvis bevægelsen havde et hoved, ville det givetvis æde de etablerede magthavere med hud og hår og indsætte sig selv som de nye magthavere.

Umiddelbart tror jeg ikke samfundet vælter i denne omgang, så masseopstanden fiser nok ud, hvorefter de til enhver tid siddende samfundstøtter ånder lettet op, og fortsætter, som intet var hændt. Men da de krav, som er bevægelsens grundlag, er umulige at opfylde, vil bevægelsen opstå igen.

Og igen.

Og igen.

Indtil enten en repræsentant for samfundet besinder sig og fremkommer med et forslag til en ny forfatning, eller oprøret får en leder, der fremkommer med et forslag til en ny forfatning. Franskmændene har tradition for at skrive nye forfatninger.

De gule vestes oprør kan sagtens blive en meget langstrakt affære.

Touhami Bennour

Philip B. Johnsen'
Jeg har mere til dig, hvis du vil.
Søg på google. "TuNur". en gigantisk solar projekt. det kan forsyne nord Afrika og det meste af Europa tilsammen. Meget interessant project. dette project foregår også i "Rejim Maatoug"

@Morten Balling, det lyder til, at du er enig i, at det er "de andre", der skal reducere CO2-aftrykket; "de andre", der skal betale højere skatter. Men mig, der skal have lov til at køre i bil; mig, der skal kunne købe billig benzin; mig, der skal have højere løn og større offentlig ydelser; mig, mig, mig!

Morten Balling

@Jens Winther

Nah, jeg er på SU efter at have betalt skat i over 40 år, og jeg har ikke nogen bil, men et helt akustisk løbehjul. Hvad med dig selv Jens Winther? Er du kørt fast i de gamle forestillinger? Tror du at det er dig som betaler det hele for "de andre"? ;)

De vil ikke “den nationale debat” fordi de ikke har tillid til hele den politilske klasse. Samtidig har Macron erklæret at han ikke vil skifte kurs. De vil en grundliggende forandring i den måde det politiske liv foregår på.
I Frankrig er den politiske klasse håndplukket fra de eksklusive universiteter, og at toppen i alle regeringer har udestående med loven og sager undervejs, viser at den klasse ikke er værdig til at regere. (Hvilket andet demokrati i Europa har så meget korruption på regeringsgangene?)
De vil rense ud i svingdørspolitiken mellem erhvervslivet og ministerposter, og jave en mulighed for at blanke stemmer gælder.
Ved sidste valg, fik de 4 største partier omkring 20 % hver i første runde.
Nu sider Macron på flertallet og nægter konsekvent at lytte eller samarbejde med de andre partier, på trods af at meningsmålinger kun giver ham lidt over 20%.
Arrogance er Macrons andet navn. Ikke kun i egenrådighed, men i den måde han taler til, og omtaler franskmændene.
De gule vestes ønske om flere borgerdrevne lovforslag har støtte i 70% af befolkningen.
Så kom ikke og fortæl os hvad de gule veste skal eller ikke skal!

Henrik Plaschke

En ofte fremført kritik af præsident Macron er hans enerådighed og/eller arrogance i forhold til borgerne – herunder ikke mindst de mindrebemidlede. Macron startede således sin embedsperiode med markante skattelettelser til de allerrigeste franskmænd.

Det britiske dagblad Financial Times, der vel næppe kan beskyldes for at være venstreorienteret, noterede den 4. december 2018, at:

“Even economists who support Mr Macron’s labour market shake-up and other structural reforms are critical of the way he has implemented his fiscal policies, whose initial impact will be to hit the poorest households while making the very richest even richer.”

Om det er en tilsvarende arrogance eller om det blot er ren og skær ukyndighed, det handler om for Jens Winthers vedkommende, skal jeg ikke kunne sige, men kommentarerne ovenfor tyder i hvert ikke på nogen videre forståelse hverken for samfundsøkonomiske problemer i almindelighed eller for den nuværende politisk-økonomiske situation i Frankrig.

Det er eksempelvis såvel arrogant som uklogt blot og bart at præsentere den franske situation i termer af, at ingen vil betale, og at alle vil have mere. Er Winther overhovedet ikke bekendt med, at skatte- og reformpolitik skal rumme elementer af rimelighed, retfærdighed og effektivitet for, at vinde accept? Det gælder på det sociale plan, og det gælder på territorielt plan.

Financial Times citerer Institut des Politiques Publiques, der viser, at

“benefits cuts and tax changes in 2018 and 2019 will leave the bottom fifth of households worse off, while the abolition of the ISF wealth tax means that by far the biggest gains will go to the top 1 per cent.”

Stigende benzin- og dieselafgifter, som regeringen har forsøgt at introducere, kan jo i sig selv være ganske fornuftige. Især hvis man tilbyder folk alternativer til privatbilismen. Men når de stigende afgifter i praksis først og fremmest går til at finansiere betydelige reduktioner i formuebeskatningen (ISF) og tilsvarende skridt til reduktion af beskatning af kapitalindkomster uden nogen form for kompensation til de laveste indkomster, bliver det dybt problematisk. Men Winther er måske ikke klar over, at det er muligt at målrette andre økonomisk-politiske indsatser, således at de fattigste kompenseres for stigende afgifter? Det er Macron måske heller ikke klar over? Eller også er han (og Winther) ganske ligeglade. Kun ca. 10 % af de stigende indkomster fra benzin- og diesel afgifter skal således benyttes til kompensation af de fattige, mens resten de facto går til finansiering af lettelsen af formuebeskatningen (Thomas Piketty, ”Gilets jaunes” et justice sociale, Le Monde, 8. december 2018).

Som et spændende sociologisk feltarbejde for nylig demonstrerede det, handler de gule veste ikke mindst om et krav om en reetablering af værdigheden ved arbejdet (Sylvia Zappi, « Le mouvement des “gilets jaunes" est avant tout une demande de revalorisation du travail », Le Monde, 26. december, 2018). De stigende benzin- og dieselafgifter har blot været dråben, der har fået bægeret til at flyde over. Fyldt som det allerede var af den ophobede utilfredshed med den politik, Macron og hans hold har lagt for dagen.

Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar