Leder

Trump har næppe råd til at tabe konflikten om grænsemuren

USA’s præsident er trængt i defensiven på mange fronter, og med demokraterne parate til at trævle en lang række mistænkelige affærer op i kongreshøringer med risiko for en rigsretssag har Trump næppe råd til at give sig i den verserende konflikt om bevillinger til en grænsemur. Koste hvad det vil økonomisk for millioner af amerikanere
USA’s præsident er trængt i defensiven på mange fronter, og med demokraterne parate til at trævle en lang række mistænkelige affærer op i kongreshøringer med risiko for en rigsretssag har Trump næppe råd til at give sig i den verserende konflikt om bevillinger til en grænsemur. Koste hvad det vil økonomisk for millioner af amerikanere

Brendan Smialowski

Debat
22. januar 2019

Når eftertiden og fremtidens historikere ser tilbage på præsident Donald Trumps og republikanernes nederlag ved midtvejsvalget i 2018 og de første par måneder af 2019 med politisk handlingslammelse og nedlukning af store dele af USA’s statsadministration, vil de bemærke noget paradoksalt.

Hvordan kan en præsident, der har tabt flertallet i det ene af Kongressens kamre, forestille sig, at et valgløfte fra 2016 om at bygge en grænsemur, som han led et markant nederlag på under valgkampen i efteråret, vil opnå støtte fra det nye demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus?

Og det efter, at samme præsident har haft to år til at skaffe bevillinger til muren i en kongres, der blev styret af hans eget parti!

Ved to lejligheder har Trump forspildt en chance for at skaffe pengene ved at afvise et kompromis med det demokratiske mindretal i Senatet om at legalisere status for 1,8 mio. immigranter bragt til USA som mindreårige.

Ikke nok med det. Inden jul blev Det Hvide Hus enige med demokrater og republikanere i Senatet om et budgetforslag, der ville yde 1,9 mia. dollar til øget grænsesikkerhed (uden penge til Trumps mur). Præsidenten gav grønt lys. Indvandrerfjendske kommentatorer råbte op. Trump vendte straks på en tallerken, og de republikanske senatorer gjorde lydigt honnør.

Trump er trængt i defensiven

Indrømmet – opførelsen af en mur til at holde »kriminelle mexicanere« ude var et af de mest effektive temaer, Trump benyttede i sin demagogiske valgkampagne i 2016.

Det til trods for, at antallet af migranter, der krydser grænsen ulovligt, i disse år er væsentligt lavere end for 10 eller 20 år siden, og at den humanitære krise, Trump angiveligt vil bruge penge på at løse, stort set er skabt af regeringens stramning af kravene til asylansøgere fra Mellemamerika og internering frem for frigivelse af migranterne, efter at de er blevet screenet.

Men indfrielsen af dette valgløfte i 2017-2018 var aldrig en politisk prioritet for Trump, hvis viden om immigration og situationen ved grænsen mod Mexico er begrænset og selektiv. I lange perioder lagde han muren på hylden og tog først emnet op igen, da sindene skulle bringes i kog hos hans kernevælgere over et eller andet aktuelt emne.

Er det tænkeligt, at Trumps motiv til at presse demokraterne til at bevilge 5,6 mia. dollar til opførelse af, hvad han nu kalder en »grænsebarriere«, er et helt andet end at holde kriminelle, »voldtægtsmænd«, narkoforbrydere og berusende stoffer ude af landet?

Det er fristende at tro. Præsidenten er trængt i defensiven på flere fronter. Demokraterne agter at opfylde deres forfatningsbestemte pligt til at øve kontrol med den udøvende magt gennem høringer i Repræsentanternes Hus.

De vil undersøge korrupt forvaltning i ministerier og agenturer, præsidentens interessekonflikter som koncernejer, hans forhold til Rusland og hans mulige forsøg på at lægge hindringer i vejen for FBI’s og den særlige anklagers undersøgelse af Trump-kampagnens påståede samarbejde med russiske agenter.

Demokraterne bør være varsomme

Weekendens rapport på websitet BuzzFeed om Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, der af præsidenten skal være blevet instrueret i at lyve under ed til Kongressen om Trump-koncernens drøftelser med russiske stråmænd om opførelsen af en skyskraber i 2016, kan blive en bombe under præsidenten.

BuzzFeed står fast ved sine kilders troværdighed, selv om den særlige anklagers talsmand kalder udtalelserne og dokumenterne for »upræcise«. At beordre nogen til at lyve under éd i Kongressen er en alvorlig forbrydelse. Det er også tilstrækkeligt til at begrunde en rigsretssag.

Til Trumps vanskeligheder skal lægges nedlukningen af forbundsadministrationen – en lukning, der er yderst upopulær i den amerikanske befolkning, og som et markant flertal bebrejder ham for. Hans chance for at vinde genvalg i 2020 – en garanti for at undgå retsforfølgelse ved domstolene indtil 2024 – virker lige nu ikke lovende.

Set i det lys synes der at være en antydning af mening i en plan, der går ud på at tage forbundsstaten som gidsel i et magtspil, der skal skaffe penge til muren og samtidig tilføje demokraterne et nederlag. Hvorfor ikke? Næste gang Trump har behov for at spille med musklerne, kan han gentage nummeret og skabe en tilstand af permanent krise (en taktik ofte benyttet af autokrater).

Demokraterne står fast. Men de skal også være varsomme. Jo flere tilbud Trump lægger frem, desto sværere bliver det for dem at holde døren lukket. De bliver nødt til at kommunikere deres strategi mere effektivt til amerikanerne og specificere, hvad de vil gøre for grænsesikkerheden. Ellers kan de ende med at sidde med Sorteper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et lige så eller mere væsentlig spørgsmål er nok, om republikanerne har råd til at miste så meget, som det kræves at vinde den.

Som det er netop nu, mener 46% af borgerne i USA, at Donald Trump alene har ansvaret for nedlukning af store dele af statsadministrationen, medens 26% mener, det skyldes Demokraterne.

Men netop nu ser det ud til at begge parter har "malet sig op i et hjørne", som de ikke kan komme ud af uden at tabe ansigt. Og initiativet til at løse denne fastlåste situation er 2 gange kommet fra Donald Trump, medens Demokraterne blot gentager deres nej.

Jeg håber ikke, at Republikanerne vinder denne "kamp". Men nu er det altså blevet en kamp om vælgernes tillid, og her bliver demokraterne altså nødt til at fremkomme med et initiativ for ikke at tabe good will.

Eva Schwanenflügel

Ironisk nok er det kommet frem, at de fleste migranter ankommer til USA med fly.

Anne Eriksen, Jens J. Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Søren Kongstad

Jeg er ikke helt Enig i at initiativet er kommet fra Trump.
Demokraterne har vedtaget et lovforslag der genåbner staten, og udsætter afgørelsen om muren een måned. Men senatet nægter at behandle lovforslaget.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Republikanerne i Senatet nægter, fordi deres formand Mitch McConnel har sat sig på tværs.

Eva Schwanenflügel

PS. En Demokratisk delegation af kongresmedlemmer vandrede over til Senatet for at få Mitch McConnel i tale. Det er historisk.
Men formanden havde gemt sig for dem..

Eva Schwanenflügel

PPS. Nu er et hashtag på Twitter gået viralt :
# Wheresmitch