Leder

Trump håber at overtale Kinas leder til handelsindrømmelser under topmøde i Mar-a-Lago

I sin iver for at få toldkrigen med Kina afsluttet har USA’s præsident for anden gang forlænget en tidsfrist. Trump frygter panik på børsmarkederne og en afmatning af amerikansk økonomi op til valgåret 2020. Det kan udvande substansen i en handelsaftale
Donald Trump til møde i Det Hvide Hus, hvor han blandt andet adresserede forhandlingerne om en handelsaftale med Kina. Det gjorde han også over flere gange på Twitter henover weekenden.

Donald Trump til møde i Det Hvide Hus, hvor han blandt andet adresserede forhandlingerne om en handelsaftale med Kina. Det gjorde han også over flere gange på Twitter henover weekenden.

Kevin Dietsch

26. februar 2019

Med sin sans for det teatralske antydede præsident Donald Trump over weekenden, at USA og Kina havde gjort store fremskridt i forhandlinger om en handelsaftale.

»Det er kun et spørgsmål om en eller to uger, så er aftalen i hus,« lød det i et tweet. Men det var en appetitvækker. Søndag meddelte præsidenten, at han havde udsat en af ham fastsat tidsfrist fra 1. marts til en ubestemt fremtidig dato.

I begge lande kunne erhvervslivet, investorer og lønmodtagere i sårbare industrier ånde lettet op. Det er anden gang, at præsidenten har forlænget en tidsfrist med trusler om at hæve straftold fra 10 til 25 pct. på varer importeret fra Kina til en værdi af 200 mia. dollar. Oprindelig var deadline 31. december.

Der er grund til at antage, at de to parter har gjort fremskridt, hvilket i Trumps øjne betyder, at Kina har givet indrømmelser. Forhandlingerne følger nemlig et ensidigt spor. USA overdrog sidste sommer en lang liste med sine krav til Kina og en besked om, at de er ufravigelige, medmindre kineserne er rede til at deltage i en toldkrig, som de – ifølge Trump – vil tabe.

De vigtigste krav er naturligvis dem, der er sværest for Kina at indfri – nemlig afskaffelse af statslige subsidier til industri og banker og et stop for såvel tvungen teknologioverførsel i joint ventures som for tyveri af intellektuel ejendom.

En halvfærdig aftale er ikke fremskridt for Kina eller USA

Søndag aften hævdede Trump i et tweet, at parterne har gjort »væsentlige fremskridt«. Han nævner intellektuel ejendomsret og teknologioverførsel, dog ikke subsidier.

Planen er nu, at Trump og Xi mødes i Mar-a-Lago for at forhandle de sidste brikker på plads. Noget tyder desværre på, at præsidentens strategi er drevet af hans egne politiske interesser. I efteråret gik børsmarkederne næsten i panik over udsigten til en toldkrig. Der er risiko for en økonomisk afmatning i valgåret 2020.

Man kan frygte, at Trump lader sig spise af med løfter fra Kina om at øge vareimport fra USA og at gennemføre strukturelle reformer, der vil løbe ud i sandet, og hvis fuldbyrdelse er umulig at verificere i en uigennemsigtig økonomi.

En halvfærdig aftale ville hverken være fremskridt for amerikanerne eller for kineserne, i hvis kollektive interesse det er, at etpartistaten slækker sin kontrol med økonomien.

Kina opfører sig stadig mere aggressivt i territorialkonflikter. Det er bl.a. det, der har fået flere til at tale om en ny kold krig under opsejling. Her soldater fra den kinesiske hær på øvelse i januar i år.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og i medens Donald John Trump håber på at overtale Kinas leder til handelsindrømmelser, bliver tonen fra USA til Europa markent hårdere.