Leder

Anders Samuelsens Israel

Den danske udenrigsministers påbud til den danske delegation i FN’s Menneskerettighedsråd om at stemme imod fordømmelser af Israels overgreb i de besatte områder er en lempelse af den hidtidige danske linje over for Israel
»Det er fundamentalt forkert, at Israel som det eneste land i verden har et helt eget dagsordenpunkt dedikeret til sig i FN’s Menneskerettighedsråd. Derfor vil Danmark af princip stemme NEJ til alle resolutioner under punkt 7,« har udenrigsminister Anders Samuelsen tweetet og fulgt op med handling.

»Det er fundamentalt forkert, at Israel som det eneste land i verden har et helt eget dagsordenpunkt dedikeret til sig i FN’s Menneskerettighedsråd. Derfor vil Danmark af princip stemme NEJ til alle resolutioner under punkt 7,« har udenrigsminister Anders Samuelsen tweetet og fulgt op med handling.

Bernd von Jutrczenka

Debat
25. marts 2019

Det vakte en vis opsigt, da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) pålagde den danske FN-delegation at stemme imod ved en afstemning fredag i FN’s Menneskerettighedsråd, der på fire områder fordømte Israels krænkelser af palæstinensiske menneskerettigheder.

Danmark stemte således imod fordømmelse af israelske krænkelser i de annekterede syriske Golan-højder, mod kritik af israelsk undertrykkelse af palæstinensernes ret til selvbestemmelse og imod kritik af menneskeretskrænkelser i de besatte områder og fortsat international ulovlig bosætning af jødiske kolonister på Vestbredden, i Golan og i Østjerusalem.

Samuelsens begrundelse er rent teknisk: På Menneskerettighedsrådets dagsorden har Israel som eneste medlemsland sit eget punkt syv, hvor andre lande, der er genstand for Menneskerettighedsrådets kritik – Iran, Syrien, Sydsudan, Myanmar og Nordkorea – er samlet under punkt fire.

Samuelsens pointe er altså, at Israels særstilling er diskriminerende, da de øvrige slyngelstaters krænkelser af menneskerettigheder ikke adskiller sig substantielt fra Israels.

Som han skrev i et tweet, er det »fundamentalt forkert, at Israel som det eneste land i verden har et helt eget dagsordenpunkt dedikeret til sig i FN’s Menneskerettighedsråd. Derfor vil Danmark af princip stemme NEJ til alle resolutioner under punkt 7«.

Israel vil ikke acceptere en palæstinensisk stat

Således sætter den danske regering principper over substans. For Israel indtager rent faktisk en international særstilling som det eneste land i verden, der praktiserer konkret kolonisering af et andet folks område. Efter næsten 52 års besættelse af Vestbredden – de bibelske områder Judæa og Samaria – nærmer antallet af israelske kolonister sig 600.000 inklusive det besatte Østjerusalem.

De bliver svære at flytte på, hvis besættelsen munder ud i den aftale om to stater, der stadig er det stedse mere utroværdige mantra for opretholdelse af status quo.

Realiteten er jo, at de israelske politikere fra den yderste højrefløj – og den er yderlig – til et pænt stykke hen over den politiske midte, ikke har intentioner om at acceptere en palæstinensisk stat på deres dørtrin. Var det deres hensigt, var det sket for længst.

Men intet er sket, og regeringen i Jerusalem lader tiden arbejde for sig. Med en vis succes, må man erkende – senest har USA’s præsident Trump meddelt, at han mandag dekreterer diplomatisk anerkendelse af de syriske Golan-højder som en del af Israel. For et år siden flyttede han USA's ambassade til Jerusalem, som Israel kalder sin udelelige hovedstad, og nu joker israelerne  om Trumps ’julegaver’ til premierminister Netanyahu, der er på valg om et par uger.

Som årene går, bliver der stadig flere jøder i de besatte arabiske områder, der etablerer deres ’realiteter på landjorden’ så det snart kun er palæstinensere, der kan huske deres krav om selvbestemmelse.

Da Danmark ved årets begyndelse blev medlem af FN’s Menneskerettighedsråd, opfordrede lederne af fire oppositionspartier – De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet – Samuelsen til at bruge denne nye platform til at »støtte op om initiativer, der kan forbedre den humanitære og menneskeretlige situation i de besatte palæstinensiske områder og skabe fornyet håb om en retfærdig fred i den israelsk-palæstinensiske konflikt«.

Dansk udenrigspolitik følger Washingtons

Når Samuelsen valgte at gøre det stik modsatte med sit stemmediktat, er det interessante selvfølgelig hvorfor?

I maj 2017 reducerede han den økonomiske støtte til palæstinensiske ngo’er efter et besøg i Jerusalem. I sin kommentar til danske investorer i israelske firmaer med interesser i de besatte områder, understreger han med omhu, at regeringen er imod disse investeringer, da der er en lille risiko for karambolage med international ret, men også, at der er tale om »et råd, ikke et påbud«.

Det er næppe noget entydigt svar på dette brud med den tidligere relativt kritiske holdning til Israel, markant i Mogens Lykketofts (S) korte tid som udenrigsminister i 2001, men ellers neutral og indrettet efter EU’s distancerende linje.

Måske er svaret bare, at Samuelsen efterlever sin programerklæring, da han tiltrådte embedet, nemlig at dansk udenrigspolitik har det bedst, når den følger Washingtons.

Og meget apropos: I dag modtages Netanyahu i Det Hvide Hus, der således kan bivåne Trumps Golan-dekret som endnu en valgkampsgave, der kan sikre fortsat israelsk status quo i Golan – såvel som i Judæa og Samaria.

Det sker uanset FN’s Menneskerettighedsråds resolutioner, der mere end nogensinde synes irrelevante for alle andre end dem, magtpolitikkens status quo går ud over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Siger den mest intelligente udenrigsminister Danmark nogensinde har haft med den forskel han ikke er valgt i her i landet men i Washington. Argh - vi skal af med den piinlige regering og støttepartiet der har gjort lige så megen skade på Danmarks ry som Vidkun Quisling har for Norge.

Achim K. Holzmüller, Harald Strømberg, Christian Schönbeck, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Jesper Sano Højdal, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae, Gert Romme, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Steffen Nielsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Danmarks Ry er der ikke noget i vejen med. Jeg hører altid fra de arabiske lande at landet sammen med Sverige er´de lande i Europa som holder på menneske rettigheder Man kan sige hvis de vidste danmark er et vestlig land og medlem af Nato, kan ikke stemme i mod Israel, Verden er stor.

Claus Bødtcher-Hansen

24/mar/2019

En Semit versus en Zionist

Vi må alle lære at skelne mellem
anti-semit-isme og anti-zion-isme.

En semit er et menneske, som er
født og opvokset i en jødisk familie,
og fred med det og dem.

En zionist er et menneske, som
støtter den politiske ideologi, som
arbejder for et: "Israel über Alles".

Venlig hilsen
Claus

Svend Erik Sokkelund, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae, Steffen Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

palæstinensere er også semitter.

Pietro Cini, Harald Strømberg, Svend Erik Sokkelund, Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"Principper over substans" - ja, for substans kan demaskere principper, og hvad er der så at skjule sig bag?

Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Semitiske folkeslag er et udtryk for de folkeslag, der har talt semitiske sprog. Ordet "semit" kommer fra Noahs søn Sem, som ifølge Bibelen var stamfader til de semitiske folkeslag, det vil sige blandt andre arabere, aramæere, babylonere, karthaginensere, etiopere, hebræere og fønikere. Ordet dækker dermed alle nuværende og uddøde semitisk-talende folkeslag, men er problematisk, idet det er udtryk for en sammenblanding af lingvistik og etnografi, som ikke svarer til nyere videnskab.

Betegnelsen semit anvendes fortsat lejlighedsvis om jøder (især i den negative form antisemitisme), hvilket dog er fejlagtigt, eftersom de færreste jøder i dag taler hebraisk."

Wikipedia

Achim K. Holzmüller, Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, Gert Romme, Torben K L Jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

@ Eva.
Så kan man finde hele vejen begreber eller orde som er forvansket, så tabe betydning helt som med "semit"
"Gibraltar" betyder på arabisk, og (det er arabisk) "Tariks bjerg", på arabisk "Jebel Tarik" En marokansk general der gik over Gibraltar"strædet i 711 E. Kr. Men i 19 århundert I fuld Kultur imperialism. I den periode fandes ikke andet end "Vesten", alt andet er slettet.. Det er ikke mange der ved det at GIbraltar betyder ("jebel tarik- Gibraltar")

Peter Beck-Lauritzen

Hvormange står bag Samuelsens opbakning til Israels besættelsespolitik og hale-logring for Trump? Ikke jeg og jeg støtter derimod zemitterne, da de er imod Israels besættelespolitik og respekterer 1967-grænsen. Hvad har Samuelsen fået denne gang for denne støtte? Sidst fik han en ministerbil, for at komme ned fra "træet"! Til Putin; du kan også "købe" Samuelsens støtte til din annektering af Krim! Fortæl mig, hvad du vil give? Samuelsen er til fals! Husk det ved valget!

Ete Forchhammer og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det et så pinligt at Danmark har forladt palæstinenserne til fordel for to semi-korrupte skurker som Trump og Netanyahu.

Forhåbenligt ryger de alle tre ud efter de næste valg.

Harald Strømberg, Christian Schönbeck, Katrine Damm, Svend Erik Sokkelund, Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Golan-højderne er Trump's koloniale gave til Israel som Krim er ditto Putin's til Rusland. Dog er begge i stred med verdensorden.

Torben K L Jensen

Bortset fra at Golan-højderne er syrisk territorium mens Krim har været russisk siden 1783.

Touhami Bennour

I begge tilfælde ( Golan og Krim) skal Putin levere tilbage, Golan til Israel og krim til Ukraine.

Mange glemmer at Trump er verdens politibetjent, det forstår jeg ikke at mande danskere ved det ikke. Han er leder nr.1 og fjenden nr.1 er Rusland. Derfor gør Trump i Syrien som Putin gør med krim.
Jeg er spænt at høre hvad Assad siger mens Putin lytter. En krig mellem Syrien og Israel, bliver en krig mellem Syrien og USA, og så Putin skal ud af Syrien hvis han gør ikke noget.

Touhami Bennour

det skal læses "mange" og ikke mande