Leder

Ingen mundkurv til offentligt ansatte!

Ifølge Søren Pape Poulsen (K) var det aldrig hensigten at indskrænke ytringsfriheden hos de offentlige ansatte. Men hvis justitsministeren fortsat vil stå ved sit ord, må han stryge én vigtig sætning i udkastet til den nye vejledning for offentlige ansatte
Ifølge Søren Pape Poulsen (K) var det aldrig hensigten at indskrænke ytringsfriheden hos de offentlige ansatte.  Men hvis justitsministeren fortsat vil stå ved sit ord, må han stryge én vigtig sætning i udkastet til den nye vejledning for offentlige ansatte

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

14. marts 2019

Det har aldrig været hensigten at indskrænke ytringsfriheden, lød det fra justitsminister Søren Pape Poulsen i onsdagens avis.

Det var ministerens kommentar til, at en række fagforbund har protesteret skarpt mod et udkast fra Papes ministerium til vejledningen for offentlige ansattes ytringsfrihed, som efter deres mening vil blive kraftigt beskåret, hvis udkastet vedtages.

Men hvis det virkelig aldrig har været Papes hensigt, må man undre sig over ministeriets hidtidige fremfærd i denne sag. Den har mildt sagt ikke været heldig.

Forhistorien er en opfordring fra Ombudsmanden til Justitsministeriet om at revidere vejledningen for offentligt ansattes ytringsfrihed som en udløber af sagen om den radikale københavnske borgmesters bryllupsceremoni på rådhuset. Anna Mee Allerslevs skatteyderbetalte bryllupsfest kom til offentlighedens kendskab, formentlig fordi ’nogen’ lækkede interne oplysninger fra kommunen.

Ytringsfriheden er nødvendig for »et velfungerende demokrati«

På den baggrund har Justitsministeriet så udarbejdet et udkast til en ny vejledning – og som det mest opsigtsvækkende i udkastet strøget en indledende formulering, hvor det klart bliver slået fast, at offentligt ansatte »som udgangspunkt frit« kan videregive ikkefortrolige oplysninger f.eks. til pressen.

Til gengæld har ministeriet erstattet den med halvanden side med overvejelser, offentligt ansatte først skal gøre sig, inden de benytter sig af den såkaldte meddeleret. En af de overvejelser er, om videregivelsen kan have »negative konsekvenser« for myndigheden.

Ja, det er endog meget sandsynligt, at en videregivelse af ikkefortrolige oplysninger – som det ikke var meningen, at offentligheden skulle indvies i – kan have negative konsekvenser for en myndighed.

Men sådan skal det netop være i »et velfungerende demokrati«, som Papes forgænger Søren Pind skrev i forordet til den gældende vejledning.

Når justitsministeren i dag ved frokosttid skal i samråd om udkastet til vejledningen, har han chancen for at forsikre os om, at han aldrig vil indskrænke ytringsfriheden. Første skridt på vejen kunne være at indføre den strøgne sætning om det klare udgangspunkt i vejledningen, nemlig at offentligt ansatte frit kan videregive ikkefortrolige oplysninger til f.eks. pressen.

Torsdag er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kaldt i samråd om udkastet til en vejledning for offentligt ansattes ytringsfrihed. Udkastet kritiseres fra fagforbund, der mener at offentligt ansattes ytringsfrihed svækkes.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Anne Eriksen
  • Gert Romme
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Carsten Mortensen
  • Grethe Preisler
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er naturligvis ganske ubelejligt når politikerne og de mere end vellønnede topchefer ikke kan skalte og valte med deres mavefornemmelsesbaserede beslutninger og mere eller mindre løse omgang med skattekronerne..

Hvad er det nu justitsministeren altid ytrer?
Nåh jo; "lov er lov - og lov skal holdes !!"

Så er det klart der må tilsættes lidt mudder i maskinen for at skabe uklarhed om hvornår loven bliver overholdt, hvis man sådan er bekymret over de offentligt ansattes ytringsfrihed.

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Karsten Lundsby, Anne-Marie Krogsbøll, Jens J. Pedersen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Man kan jo også have andre aftaler, hvis nogen skulle ønske en bemærkning til gældende praksis - i flere år!