Leder

Moderniseringsstyrelsen træder ud af fjendebilledet

Moderniseringsstyrelsen erkender, at de ikke har været i stand til at legitimere deres magtudøvelse. Det giver forhåbninger om opblødninger i tillidskrisen mellem ansatte og arbejdsgivere i den offentlige sektor
»Vi har erkendt, at der er en opfattelse af, at vi i Moderniseringsstyrelsen kun har haft et snævert syn på den offentlige sektor med meget fokus på effektiviseringer,« siger Moderniseringsstyrelsens direktør Poul Taankvist i et interview med Information, hvor han også fremlægger fem nye strategiske pejlemærker for organisationen.

»Vi har erkendt, at der er en opfattelse af, at vi i Moderniseringsstyrelsen kun har haft et snævert syn på den offentlige sektor med meget fokus på effektiviseringer,« siger Moderniseringsstyrelsens direktør Poul Taankvist i et interview med Information, hvor han også fremlægger fem nye strategiske pejlemærker for organisationen.

Sofie Mathiassen

Debat
19. marts 2019

Fjendebillederne var på plads ved sidste forårs dramatiske overenskomstforhandlinger. De offentligt ansatte sagde fra over for snæver økonomistyring, effektiviseringer og manglende anerkendelse. Og de fik med OK18 en mulighed for at stå sammen på tværs af faggrupper mod bureaukraterne i Moderniseringsstyrelsen, hvis øverste chef er innovationsminister Sophie Løhde (V).

Styrkeforholdet mellem de offentlige arbejdsgivere og de ansatte i stat, regioner og kommunerne var ikke så asymmetrisk, som de offentligt ansatte fremstillede det under de konfliktfyldte forhandlinger. Nok kunne lønmodtagerne rammes på lønningsposen under den konflikt, der lurede i mange uger, mens stat og kommuner bare kunne putte eventuelt sparede lønkroner tilbage i pengekassen.

Men for arbejdsgiverne, borgmestrene og Folketingets partier var udsigten til tabt vælgeropbakning et våben, som viste sig at være særdeles effektivt i de offentligt ansattes kamp for bedre løn- og arbejdsvilkår, fordi de vandt kampen om sympatien i brede vælgergrupper.

I den sammenhæng er det interessant, at Moderniseringsstyrelsen, som repræsenterer de offentlige arbejdsgivere, nu går ud med en anerkendelse af lige præcis de offentligt ansattes fjendebillede.

»Vi har erkendt, at der er en opfattelse af, at vi i Moderniseringsstyrelsen kun har haft et snævert syn på den offentlige sektor med meget fokus på effektiviseringer,« siger Moderniseringsstyrelsens direktør Poul Taankvist i et interview med Information, hvor han også fremlægger fem nye strategiske pejlemærker for organisationen. De skal flytte fokus mod udvikling af ledere og medarbejdere og skabe »attraktive og sunde« arbejdspladser i en tid med betydelige rekrutteringsproblemer i den offentlige sektor.

Nu står den på mindre detailstyring, færre mål og unødigt bureaukrati, hvilket ifølge Taankvist skal ses som et svar på den frustration, »der er mange steder i den offentlige sektor i forhold til, at styringen opleves som meget kompleks med for mange overlappende mål og lag på lagstyring«.

Værdikampen

De nye strategiske pejlemærker er materialiseringen af regeringens sammenhængs- og ledelsesreform. Bureaukraterne opererer naturligvis inden for den til enhver tid siddende regerings politiske mandat. Men det er nye toner, at Moderniseringsstyrelsen så entydigt byder ind på den tankegang, som længe har været et af de offentlige fagforeningers stærkeste kort: »At økonomi ikke er det eneste, man kan styre den offentlige sektor med, hvis man vil skabe gode og effektive arbejdspladser,« som Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne AC, formulerer det.

Det var til gengæld det, den stærkt kritiserede Corydondoktrin – opkaldt efter den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon – gik ud på. »At gøre de offentlige overenskomster til en del af udgiftspolitikken« hed det i et strategisk pejlemærke, som nu er droppet.

Værdikampen mellem den bedste udnyttelse af offentlige ressourcer på den ene side og på den anden, en insisteren, på at tillid og faglighed giver den bedste offentlige sektor, er ikke afblæst.

Det ville være naivt at tro, eftersom to tredjedele af de offentlige udgifter går til lønninger.

Men når undersøgelser viser, at det motiverende for de offentligt ansatte ikke er høj løn, men at have indflydelse på deres eget arbejde og mulighed for at bruge deres faglighed, er det kontraproduktivt at drukne denne enorme ressource i bureaukrati og mistillid.

Moderniseringsstyrelsen har erkendt, at de ikke har været i stand til at legitimere deres magtudøvelse. Og de er nu trådt ud af fjendebilledet, fordi de giver sig offensivt til kende i offentligheden med nye erkendelser og indsigter. Det giver forhåbninger om, at parterne kan løsne op for den tillidskrise, som OK18 viste stikker dybere end bare et slagsmål om, hvem der underminerede den danske aftalemodel.

Det presser også socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, der med sin kritik af Moderniseringsstyrelsen har stillet i udsigt, at hun ikke vil gentage Thorning-regeringens opskrift på magtudøvelse i den offentlige sektor. Det er nu op til S-formanden at bevise, at hun kan erstatte fjendebilleder med reformer af velfærdsstaten, der opleves som legitime af de ansatte, der skal udføre dem. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"I den sammenhæng er det interessant, at Moderniseringsstyrelsen, som repræsenterer de offentlige arbejdsgivere, nu går ud med en anerkendelse af lige præcis de offentligt ansattes fjendebillede."

Det er kun interessant, fordi det er ved at være sidste udkald for Moderniseringsstyrelsen, før statsministeren nok kommer til at hedde Mette Frederiksen.
Og selvsamme Frederiksen har jo givet udtryk for, at styrelsen egentlig har overlevet sig selv på den dårlige måde, så deet.. ;-)

Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Jørn Andersen, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen, Egon Stich, Niels Bønding, Estermarie Mandelquist, David Breuer, Peter Knap, Kim Houmøller, Bjarne Andersen og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

>Eva - tror du Mette Fredriksen vil ændre noget som helst her? De politikere giver nærmest aldrig kontrolmekanismer fra sig, når de er opnået, og tidligere løfter om afbureaukratisering er brudt mange gange. Jeg tror ikke MF over en dørtærskel. Jeg ser hende som en magtsyg kyniker.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Kofoed, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Rolf Andersen, Jørn Andersen, Ebbe Overbye, Thomas Tanghus, Niels østergård, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Martin Klarlund. Jeg tror tror sørme du har ret.

Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Somme tider må man tage sig sammen og sige nok er nok. Moderniseringsstyrelsen har haft sine chancer og fejlet katastrofalt. De skal afskediges med øjeblikkelig virkning.

Jens Kofoed, Torben Bruhn Andersen, Herdis Weins, Morten Heinild, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

Peter - ja, det kan vi nemt blive enige om. Men hvilken politiker vil sige det?

Martin Rønnow Klarlund

Peter - P.S. Ikke for at være ordkløver men den styrelse kan vel ikke siges at have fejlet i opnåelse af sit formål? Noget andet er så, hvad det i øvrigt har medført.

Det er rigtig ledelse som savnes, det er der ikke mange i det offentlige som kan og har lært noget om. De tror det styres med bonus (til dem selv). Vis at I har mod til at udføre ledelse, at have læst til DJØF er langt fra at kunne lede, højst at udfylde statistiske tabeller. Tag Jer sammen udvis mod til at lære ledelse og udfør den.

Eva Schwanenflügel

Martin Klarlund, jeg er helt enig med dig angående fru Frederiksens kyniske magtbrynde.
Min pointe var at det ved Moderniseringsstyrelsen også. Og de har ikke pleaset Mette F under overenskomstforhandlingerne..
Desuden er styrelsen et levn fra Corydons korte æra, og alt hvad der har med den at gøre er pr definition ildeset..
Kortsagt, de er hunderædde for damen ;-)

Torben Bruhn Andersen, Peter Knap og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

"Og de er nu trådt ud af fjendebilledet, "...

Lad mig sige det her på nordjysk: Du kan godt spraymale en kokasse med gylden maling. Du kan også hælde mange håndfulde glimmer ud over. Og dekorere det hele med kirsebærsovs og flag.

Det er stadigvæk en DJØ...undskyld, kokasse.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Kofoed, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Lillian Larsen og Anders Skot-Hansen anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

>Eva - Men har de grund til at være bange for hende? Det tror jeg jo ikke, netop fordi de der løfter om afbureaukratisering altid lader til at være tomme løfter, og fordi den magtsyge kyniker højst sandsynlig ikke afgiver eller afvikler den kontrol, som styrelsen repræsenterer. Eller tror du den magtsyge kyniker reelt vil lave noget om - måske helt nedlægge styrelsen?

Eva Schwanenflügel

Martin, den kyniske magtpolitiker kunne jo synes det var opportunt at få flere point hos de offentligt ansatte og fagforeningerne?
Så ja, hvis det kan omsættes i popularitet hos disse, kunne man forestille sig, hun foregav at ville nedlægge Moderniseringsstyrelsen.
Men det vigtigste her er naturligvis signalerne til styrelsen; retter de ind og bøjer sig i støvet for formandinden, har de - simsalabim - pludselig deres berettigelse igen.

Martin Rønnow Klarlund

>Eva - ah, interessant pointe. Men så har det spil for galleriet jo allerede udspillet sig, og så forventes vi dumme vælgere at tro på en reel kursændring efter et valg og nu forære den magtsyge kyniker vores stemmer? Den håber jeg vitterlig ikke, at nogen hopper på.