Leder

Skamfuldt, at Venstre ulovligt skjuler private penge til partiet

De danske regler om tilskud til partierne kritiseres internationalt for at være alt for slappe. Alligevel formår det regeringsbærende parti ikke at leve op til dem
Mandag kunne Dagbladet Politiken afsløre, at Venstre har måttet betale en bøde for at skjule private pengebidrag til blandt andre finansminister Kristian Jensens og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs valgkampe. 

Mandag kunne Dagbladet Politiken afsløre, at Venstre har måttet betale en bøde for at skjule private pengebidrag til blandt andre finansminister Kristian Jensens og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs valgkampe. 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
13. marts 2019

Pinligt og belastende for partiet Venstre. Dagbladet Politiken kunne mandag afsløre, at Venstre har måttet betale en bøde for at skjule private pengebidrag til førende politikeres valgkampe.

Det drejer sig om navne som finansminister Kristian Jensen, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og transportordfører Kristian Pihl Lorentzen. Mindst 16 pengebeløb på over 20.000 er ikke blevet offentliggjort, sådan som partistøtteloven kræver.

Venstre har tidligere haft sager om ulovlig hemmeligholdelse, blandt andre om penge til fiskeriminister Eva Kjer Hansen, Kristian Pihl Lorentzen og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Ingen har ført til straf, men Venstre har lovet bod og bedring. Som Venstre nu gør igen.

Uviljen mod at offentliggøre navne på givere og beløbenes sande størrelse skyldes formentlig Venstres følelse af pinagtighed ved den afhængighed, som pengestrømmen skaber. Især fordi ydelserne tit er sammenfaldende med en særlig og fortrolig adgang til modtagende politikere.

Det er jo netop derfor, at offentligheden bør kende navnene på dem, der måske køber sig til indflydelse – og hvad de mindst er villige til at betale. Men Venstre formår altså ikke en gang at leve op til de danske regler, som internationalt er stærkt kritiserede for at kunne skjule bestikkelse.

Blandt andre har GRECO, Europarådets antikorruptionsenhed, i en årrække beskrevet de danske regler som globalt utilfredsstillende.

Et dansk ekspertudvalg, nedsat af tidligere indenrigsminister Morten Østergaard (R) anbefalede i 2015 stramninger, bl.a. at beløbsgrænsen blev nedsat til 10.000 kr., og at det faktisk ydede beløb skal offentliggøres. Men det ønsker førende partier ikke. De borgerlige frygter, at åbenhed vil mindske pengestrømmen fra erhvervslivet. Socialdemokratiet nærer samme bekymringer om fagbevægelsens gavmildhed.

At den bøde, som Venstre nu har måttet betale, kun er på 10.000 kr., udstiller reguleringens slaphed.

Bag hemmelighedskræmmeriet ligger også partiernes hovmod. De ser sig selv som folkestyrets ædle værnere og derfor nærmest uden for de regler, der gælder for andre. Over de senere år har partierne voldsomt skruet op for skattepengestrømmen til sig selv, fra 2017 med hele 40 procent, svarende til 52 millioner kr.

I regnskabsåret 2017 fik partiet Venstre på Christiansborg i partistøtte 21.583.422 kr. og i såkaldt ’gruppestøtte’ 26.788.968 kr. Bare på landsplan. Hertil kommer støtten regionalt og kommunalt. Trods denne overdådighed af offentlige midler fifler Venstre med strømmene fra private ydere.

Skamfuldt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

men er der nogle der undrer sig ?
nej vel ?

Peter Marckwardt, Per Klüver, Niels-Simon Larsen, Hans Bruun Jensen, Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm, Ete Forchhammer , Svend Erik Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Rasmus Knus, Eva Schwanenflügel og søren ploug anbefalede denne kommentar

Hvordan blev det opdaget - ved rutinemæssig kontrol, ved stikprøve, eller ved et tilfælde?

Per Klüver, Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og søren ploug anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark er det mindst korrupte land i verden.
Venstre er partiet, der får engle til at græde af misundelse.
Der er ingen der lyver i Folketinget.
Regeringen vil kun passe på vores fælles penge når de vil overvåge vores el-målere.
Dansk landbrug passer bedre på vores miljø end i alle andre lande.
Der findes ingen fattigdom i Danmark.
Venstre er arkitekten bag velfærdssamfundet.

Her i landet hygger vi os.
Kom ikke med alle disse fortrædeligheder om lidt partistøtte og ødelæg det hele !!

Jens J. Pedersen, Jesper Lerche, Ib Gram-Jensen, Britta Hansen, Werner Gass, Hans Bruun Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Tue Romanow, Christian Morgenstjerne, Katrine Damm, Torben Vous, Ete Forchhammer , Trond Meiring, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Knus og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Det er ikke så svært: Når tilliden misbruges skal der i stedet kontrolleres.

Indfør et kontrolorgan for partistøtte som i Norge og Sverige.

https://politiken.dk/indland/art7080513/%C2%BBM%C3%A5ske-er-det-kun-topp...

Bjarne Tingkær, Werner Gass, Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen, Christian Morgenstjerne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Skamfuldt er et mildt ord.

Jens J. Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

.. og fører dette nu til udmeldelser? til vælgerflugt?

Peter Beck-Lauritzen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

PINLIGT, ikke alene for venstre, det gælder også de øvrige partier. Alle kroner skal registreres, kom bare igang med bogholderiet. Vi starter med el-målerne i partiforeningerne og i partierne (egen "medicin"!), og så kronerne og med afsender! Utroligt, hvad "den lille svindler" og Lykkefonden kan medfører af uredelighed og flossede kanter. Da der er offentlig interesse i politikeres integritet, vil vi gerne se et regnskab for, hvad alle disse millioner bruges til, udover tøj og sko til "den lille svindler"? Husk det ved valget!

Niels Duus Nielsen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Dette viser - sammen med Løkke-Fonden og formentlig meget andet, hvilke respekt - eller total mangler på respekt, nutidens Venstre har for demokrati, retssamfund og folkestyre.

Hele dette skred i respekt begyndte med Rasmus Fogh Rasmussen, og umærkeligt - skive for skive - har danske politikere kørt videre af denne linje. Det skred er sket, og sker, i så små trin - præcis som udbredelsen af racisme - helt umærkeligt, så de fleste danskere slet ikke fornemmer det.

Peter Marckwardt, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Tingkær, Niels Duus Nielsen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

David Rehling: "Skamfuldt" er da slet ikke et dækkende ord for det her, dette er kriminel adfærd og demokrati-undergravende virksomhed.

Hvorfor en så blød formulering?? Den er i samme ligegyldige kategori som Folketingets latterlige "næser".

Peter Beck-Lauritzen, Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvem er Rasmus Fogh Rasmussen? Udover det så er hele dette støttecirkus en uhyggelig tendens der undergraver troen på demokratiet.

Igen, Venstre ved du hvor du har!!!
Svindlere, fidusmagere, fuppolitikere, humbgmagere, plattenslagere, løgnere ja fortsæt selv.
Da Partiet ikke undskylder, men allerhøjest beklager og betaler den symboliske bøde, så hænger samtlige venstrepolitikere i samme gynge.
Almindelige vælgerforeningsmedlemmer af Venstre kan endnu nå at frigøre sig ved at smidde rakket ud, ved valget ud af Christiansborg og ellers ud af partiet.

At beklage noget betyder at man samtidigt fralægger sig ansvaret; at undskylde at man påtager sig sit ansvar.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Loven skal naturligvis holdes. Men er loven om offentlighed om partistøtte, i harmoni med Grundlovens § 31 der bestemmer at folketingets medlemmer vælges ved – hemmelige valg.

Det mener jeg ikke, for er man vidende om at en person/virksomhed støtter et parti/kandidat med penge, så ved man også med stor sandsynlighed hvem vedkommende støtter med sin stemme og – dermed er valghemmeligheden brudt.

Sagen kan anskues fra en anden vinkel.

Loven om partistøtte er i min opfattelse ikke legal og desuden helt overflødig. Dette fordi et folketingsmedlem ikke på nogen måde må lade sig påvirke af andet end medlemmets egen overbevisning, Grl. § 56.

Poul Erik Hornstrup

Vel talt! David Rehling excellerer igen med klar analyse og et sprog, som er en fryd at læse. Bortset lige fra én ting: Ordet "skamfuldt" kan ikke bruges på den måde på dansk. Mange unge gør det, måske fordi de tror, man kan oversætte fra engelsk "shameful". Venstre - og de andre partier - burde være skamfulde (ashamed) - men se om de er det. DET er SKAMMELIGT.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Morten Wieth. Det blev opdaget i forbindelse med en række artikler i Politiken.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Hemmelige donationer kunne komme fra fjendtligsindede stater, skatteunddragelse, ulovlige økonomiske transaktioner eller ligefrem fra kriminelle. Hvor efterlader det os så i vores bestræbelser på gennemsigtighed og almindelig anstændighed.

Denne lov er desværre nok nødvendig, set i lyset af diverse partier og politikeres modvilje til at oplyse hvor deres støtte kommer fra. Nye Borgerlige er også blevet spurgt om deres donationer og de har ikke ønsket at oplyse, hvem eller hvor de kommer fra. Her kunne Straffeloven kapitel 12 paragraf 98-110f, ses efter i sømmene, hvis donationerne kommer fra udlandet. Venstre burde selvfølgelig skamme sig. Jeg er næsten sikker på, at Kristian Jensen skammer sig for tiden. Derimod tror jeg ikke skamfølelse er det, der ligger øverst i prioriteterne hos NB's folketingskandidater.

Nogle af Nye Borgerliges medlemmer har selv underskrevet et forslag i Folketinget om ændring af Straffelovens kapitel 12 paragraf 98-110f, omhandlende at alle, der støtter indvandrere i at at opnå fodfæste eller statsborgerskab i Danmark, bør straffes som landsforædere med fængsel op til 16 år. Forslaget skal selvfølgelig samle 50.000 stemmer.

Formanden PV lever næppe af af sin enmandsvirksomhed som arkitekt med den travlhed hun har i politik. Alle er vel sådan set ligeglade med, hvem der betaler hendes husleje og personlige ophold. Det er mere interessant at vide hvem, der holder Nye Borgerlige oven vandet, siden de ikke ønsker selv at oplyse det.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

"I regnskabsåret 2017 fik partiet Venstre på Christiansborg i partistøtte 21.583.422 kr. og i såkaldt ’gruppestøtte’ 26.788.968 kr. Bare på landsplan. Hertil kommer støtten regionalt og kommunalt. Trods denne overdådighed af offentlige midler fifler Venstre med strømmene fra private ydere."

Der er 34 folketingskandidater i Folketinget fra Venstre.

Jørgen Tryggestad, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Her er et enkelt eksempel på hvordan Venstres partimedlemmer undgår offentlighed om private donationer :

Venstres gruppeordfører Britt Bager modtog fem donationer på 20.000 kr. Dermed mener hun og Venstre ikke at der skal oplyses om hvem donationerne kommer fra.
Men alle donationer kommer fra én og samme person, som ejer fem forskellige virksomheder.
Det skriver Politiken :

https://politiken.dk/indland/art7082070/Toppolitiker-i-Venstre-fik-hemme....

Peter Beck-Lauritzen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar