Leder

Det er asocialt, at Henrik Sass Larsen vil løsne reglerne for boliglån

Lempede låneregler skruer boligpriserne op og kan tvinge folk til at gå fra hus og hjem. Henrik Sass Larsen forstår ikke, hvordan boligmarkedet skaber ulighed
Sass lader hånt om, at ejere af fast ejendom ved salg og låntagning kan kapitalisere stigende priser. Det kan lejere ikke. Endvidere, at stigende priser på fast ejendom skaber inflation til skade for befolkningsgrupper, der er på mere eller mindre fastlåste indkomster. Underligt, at skulle minde en socialdemokrat om disse sammenhænge.

Sass lader hånt om, at ejere af fast ejendom ved salg og låntagning kan kapitalisere stigende priser. Det kan lejere ikke. Endvidere, at stigende priser på fast ejendom skaber inflation til skade for befolkningsgrupper, der er på mere eller mindre fastlåste indkomster. Underligt, at skulle minde en socialdemokrat om disse sammenhænge.

Henning Bagger

Debat
24. april 2019

Uha! Det lover ikke godt for, hvad en kommende S-finansminister Henrik Sass Larsen måtte kunne finde på at bruge sit embede til.

I tirsdagens udgave af dagbladet Børsen slår Sass til lyd for en lempelse af de regler, der er indført for at undgå bobler på boligmarkedet. Sass siger:

»Reglerne er alt for rigide og alt for hårde. Finanstilsynet bør løsne grebet, så almindelige mennesker kan få mulighed for at komme ind på boligmarkedet igen.«

De regler, som Sass vil til livs, gælder særligt de områder – navnlig København og Aarhus – hvor boligpriserne er steget heftigst. Her sætter Finanstilsynets vækstvejledning fra 2016 skærpede krav til vurderingen af højt belånte boligejeres kreditværdighed og til deres mulighed for frit at vælge variabelt forrentede og afdragsfrie lån.

Overophedet boligmarked

Halløj, Sass! De regler er jo indført af hensyn til dem, du kalder »almindelige mennesker«. Dels for at forhindre, at boligpriserne presses endnu mere absurd op, så almindelige mennesker aldrig vil kunne gøre sig håb om at komme til at eje bolig i de pågældende områder. Dels for at forhindre, at almindelige mennesker sætter sig så hårdt, at udsving i deres indkomst tvinger dem fra hus og hjem – og påfører dem en varig gældsbyrde.

Reglerne er indført efter de sørgelige erfaringer med det store finanskrak i 2007-08. Det rullede fra USA og ud over hele verden, fordi boliglån var ydet uden seriøs overvejelse af, hvad låntagere ville være i stand til at betale tilbage. Krisen ramte særligt hårdt herhjemme.

Gæt hvorfor, Sass! Fordi danske politikere havde kappedes om at tækkes boligejere og derved skabt et specielt overophedet boligmarked.

Asociale Sass

Sin ligegyldighed over for boligpriserne som drivkraft bag social ulighed viste Sass Larsen allerede i 2005, da han til denne avis erklærede:

»Hvad er det for en ulighed? Bistandsklienten i den anden ende af Køge bliver jo ikke fattigere af, at prisen på min bolig stiger.«

Sass lader her hånt om, at ejere af fast ejendom ved salg og låntagning kan kapitalisere stigende priser. Det kan lejere ikke. Endvidere, at stigende priser på fast ejendom skaber inflation til skade for befolkningsgrupper, der er på mere eller mindre fastlåste indkomster. Underligt, at skulle minde en socialdemokrat om disse sammenhænge.

Til Børsen siger Sass, at han ikke nu har konkrete forslag til, hvordan han vil give boliglånemarkedet frit.

»Det er i første omgang ment som et signal,« erklærer Sass.

Jo tak, et temmelig asocialt signal er opfattet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Flere billige almennyttige boliger og mere boligskat, især på dyre boliger i byerne, er, hvad vi har brug for, hvis vi igen skal have et funktionelt boligmarked.

Eva Schwanenflügel, Klavs M. Christensen, Poul Anker Sørensen, Claus Bødtcher-Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Christian Mondrup, Gert Romme, Marianne Stockmarr, nils valla, Jesper Lerche, René Willadsen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Liberaliseringen af lejeloven fra 1992 er en af de største katastrofer for dansk boligpolitik, vi har haft.

Eva Schwanenflügel, Klavs M. Christensen, Claus Bødtcher-Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Olav Bo Hessellund, olivier goulin, Torben Skov, Gert Romme, Marianne Stockmarr, nils valla, Jesper Lerche og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Martin Kristensen

Hvad med at tage fat om nældens rod...den arbejdsfrie indkomst ved boligsalg?

Giv endelig mulighed for fornuftige lånemuligheder (men selvfølgelig ikke idiotisk udlåning til folk, der aldrig vil kunne betale tilbage)
Afskaf den løbende boligbeskatning
Gør det overkommeligt og nemt at være boligejer
BESKAT OVERSKUDDET VED SALG - evt. fratrukket inflation siden køb og evt. fratrukket det, der investeres i en ny bolig umiddelbart efter. Der er flere modeller.

Hans Larsen, Torben K L Jensen, Olav Bo Hessellund, Anders Reinholdt, Torben Skov, Kim Houmøller og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Lempeligere låneregler skaber det stik modsatte af intensionen med lempeligere låneregler.
Der er SÅ mange eksempler herpå man skulle tro Sass-Larsen er født i går.

Hans forgænger, Nyrup, ville de mange tvangsauktioner i 80érne til livs.
Satte låneperioden op fra 20 til 30år med kraftige prisstigninger som resultat.
(forklaringen skal ses i det fakta at folk kalkulerer med den månedslige betaling. Når afbetalingsperioden forlænges med 30% giver det ligeledes plads til den månedslige bataling kan stige 30% (lidt firekantet beskrevet), hvilket betyder kontantprisen går op.
Derefter kom de afdragsfrie lån der medførte ublu prisstigninger og som gjorde ubodelig skade på Danmark.
Ingen var herefter i tvivl om hvorvidt Danmark var to-delt samfund.
Som københavnsk boligejer var det ikke usædvanligt med husstigninger på 300-400000kr årligt i en årerække. Penge som kunne realiseres i form af billige fradragsberettiget lån.
Men det var jo ikke alle danskere der kunne få disse billige lån i huset.
For det første var det betinget af man boede i en af de danske storbyer.
For det andet var det betinget af man var så "heldig" være født i rette tidsalder og således havde arbejdslivet foran sig.
Hvilket altsammen mundede ud i man derefter tillige skulle være heldig at være barn af rige forældre samt have rette uddannelser og løn for komme ind på ejermarked i en dansk storby.

Den helt indlysende og logiske erfaring danske politikere burde have er, lempes der på betalingen
af ejendom munder det øjeblikkeligt ud i højere kontantpris.

Steffen Gliese, Klaus Vink Slott, Jacob Johansen, Per Torbensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Minna Rasmussen

»Hvad er det for en ulighed? Bistandsklienten i den anden ende af Køge bliver jo ikke fattigere af, at prisen på min bolig stiger.« Det lyder som et citat af Joakim B. Olesen - eller Bjarne Corydon. Men er åbenbart af blå Sass forklædt som socialdemokrat.

Jeg undre mig faktisk over Sass Larsens makroøkonomiske opfattelse, som han gennem dette forslag fører frem. Og jeg får opfattelsen af, at han slet ikke fatter noget af det, han her taler om.

Desværre er problemet nok også, at hans partiformand heller ikke forstår sig på samfundsøkonomisk politik.

I øvrigt er spekulation med boliger ganske mærkeligt og luftigt. For en samling gamle bygningsmaterialer, der er organiseret som en bolig, får da ikke større værdi, blot fordi, der er mangel på boliger. Det er jo forsat gamle bygningsmaterialer.

Danmark har manglet boliger siden 1950-erne, hvor landbefolkningen søgte ind til byerne, da landbruget rationaliserede. Og et mål bør være, at der kan skabes omkring 5% flere boliger, end der er behov for. Det vil både skabe billige boliger, og gøre den danske befolkning langt mere mobile, så de lettere kan flytte efter arbejdspladserne.

Steffen Gliese, Klavs M. Christensen, Jens Thaarup Nyberg og nils valla anbefalede denne kommentar

Det lader til Henrik Sass Larsen enten fortsat ikke er helt rask, - eller endnu værre, mere syg end vi nogensinde har fået oplyst eller regnet med.

Det kan jo ikke være Påske kuller, den slags, så nu må han sygemelde sig på ubestemt tid!

I baghovedet til denne observation,ligger selvfølgelig også det forhold, at han ved sidste møde i rigsrevisionen, - igen ikke dukkede op!

Mette F., du kan ikke med god samvittighed overfor dig selv, partiet og vælgerne give han en post i en fremtidig regering båret af socialdemokratiet, for det undergraver tilliden og troværdigheden til Dig og partiet hos vælgerne.

Minna Rasmussen.
Er enig med dig.
Når huspriserne stiger, stiger også lejeboligprisen.
Storbyerne er i dag så dyre bo i, at folk på bistand reelt set ikke har råd til bo der.
Og det er sku da urimeligt hvis de har boet der hele livet.

Claus Bødtcher-Hansen

24/apr/2019

Ja, Asociale Sass,
er en del af Asocialdemokratiet,
som alene vil gavne de højtlønnede
og de rige og rigeste i vort samfund :-( ...

Lad os bekæmpe (politisk) Asocial-
demokraterne og de andre borgerlige
ved det kommende folketingsvalg :-) ...

Venlig hilsen
Claus