Leder

Frustrerede forældre og pædagoger peger på et stort og reelt problem

De frustrerede forældre og pædagogers demonstration lørdag for bedre normering i landets daginstitutioner er både vigtig og berettiget
Der er al mulig grund til at bakke op om dagens demonstrationer. De frustrerede forældre og pædagoger peger på et stort og reelt problem i velfærdssamfundet.

Der er al mulig grund til at bakke op om dagens demonstrationer. De frustrerede forældre og pædagoger peger på et stort og reelt problem i velfærdssamfundet.

Joachim Adrian

Debat
6. april 2019

Lørdag går forældre, pædagoger og andre på gaden til en demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner. Mindst 57 steder i Danmark vil protesten kunne ses og høres, og frustrationerne er store. Som en af de demonstrerende mødre siger i dagens Information:

»Den her sag er for vigtig til at blive hjemme og gøre ingenting. Jeg kan faktisk ikke komme i tanke om noget, der er vigtigere at kæmpe for.«

En anden har valgt at gå på deltid, så hendes datter ikke skal være i institution i ydertimerne, hvor der er dårligst bemanding.

Dårlig velfærd på børnepasningsområdet er noget, der fylder meget blandt helt almindelige danskere. Det påvirker deres hverdag, deres arbejdsliv og dermed også samfundet. De frustrerede forældre og pædagogers demonstration er både vigtig og berettiget. Som Information skriver lørdag, er der reelt blevet flere børn pr. voksen i løbet af de seneste årtier.

Er fokusset på minimumsnormeringer for snævert?

Spørgsmålet er imidlertid om det snævre fokus på minimumsnormeringer er fornuftigt. At kræve et minimum er en logisk måde at reagere på: Hvis der højst må være så og så mange børn pr. voksen, vil problemet på papiret være løst.

Der er dog en fare for, at kravet om minimumsnormeringer afsporer debatten fra mere væsentlige temaer.

I stedet for et strengt fokus på en ratio, som skal overholdes, kunne man kæmpe for at få flere midler i det hele taget. Altså en tilbagerulning af nogle af de besparelser, der de seneste år har ramt området, og som nu for alvor slår igennem. Der kan også være lokale tilfælde, hvor det slet ikke giver mening med en helt rigid grænse, som skal overholdes på alle tider af ugen.

Man må ikke glemme god ledelse i daginstitutionerne

En følge af kravet er, at man fratager de enkelte institutioner lidt af friheden.

I den forbindelse kan man også argumentere for, at øget efteruddannelse af institutionsledere er vigtigere at kæmpe for end minimumsnormeringer. Nogle ledere formår at skabe et miljø, hvor de ansatte trives og har få sygedage – og hvor børnene er glade og forældrene tilfredse. Andre har tilsyneladende sværere ved det. God ledelse er vigtig i daginstitutioner såvel som på alle andre arbejdspladser.

Trods det store fokus på normeringer er der al mulig grund til at bakke op om dagens demonstrationer. De frustrerede forældre og pædagoger peger på et stort og reelt problem i velfærdssamfundet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Nu er det vel ikke sådan at børnepasningsordninger er til for børns behov, men samfundets behov for at få begge forældre på arbejdsmarkedet – for at samfundet bliver rigere. Profitten for samfundet mindsker om vi betaler mere end et minimum for børnepasningsordninger. Måske er det billigere at som nu, sikre psykiatrisk hjælp til de – angiveligt øgende antal – unger som viser sig ikke at ha klaret mosten?

Dorte Sørensen

Det er dejligt og på tide at forældre gå på gaden.
Mht. profit for samfundet så er det tosset at spare på normeringerne osv. i daginstitutioner, da problemer og udgifterne for samfundet bliver støre i skolen, de senere uddannelser osv. hvis barnet ikke får en god og tryg start.Hvis de økonomiske betragtninger skal være i fokus i stedet for barnets udvikling og trykke opvækst.

Minna Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tajs Køngerskov

@kjeld hougaard
Der er så mange ting, der skurrer i mine øjne i det du skriver ift syn på børn...

Men for at holde mig til det økonomiske aspekt, tror du så virkelig, at det er en god forretning at "lade stå til" for så at reparere på det senere, når skaden er sket? Det er der vist ingen håndværksmæssige situationer det gælder for og slet ikke menneskelige.
Dels fordi hjernen er mest plastisk og modtagelig i en ung alder, så den indsats vi yder der (i en afgrænset periode), har størst afkast ift at skulle bruge langt flere resurser i en ældre alder, hvor hjernen er mindre plastisk og modtagelig for den indsats der skal til (potentielt i en meget længre periode end som barn).

Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Nu bør økonomien vel ikke være problemet her i et land som reelt har nok,hvis alle betalte til samfundet hvad de skal.
Diskussionen er vel om det er godt for børn at være sammen med andre børn og voksne som e ri stand til at give børn de rammer omkring at lære fællesskabet og respekt for andre i et trygt fællesskab. Leg og læring hænger sammen samtidig. Men i sammenhængen her har et stort flertal bestemt at børn med anden etnisk etnicitet skal i daginstitution ca fra 1 års alderen. Så det borgerlige Danmark med en hale fra de mere "progressive" må jo men det er godt, skriver en pensioneret pædagog her.

Nu bør økonomien vel ikke være problemet her i et land som reelt har nok,hvis alle betalte til samfundet hvad de skal.
Diskussionen er vel om det er godt for børn at være sammen med andre børn og voksne som e ri stand til at give børn de rammer omkring at lære fællesskabet og respekt for andre i et trygt fællesskab. Leg og læring hænger sammen samtidig. Men i sammenhængen her har et stort flertal bestemt at børn med anden etnisk etnicitet skal i daginstitution ca fra 1 års alderen. Så det borgerlige Danmark med en hale fra de mere "progressive" må jo men det er godt, skriver en pensioneret pædagog her.

Det altid godt for børn være sammen med andre børn.
Børn lærer hurtigst, men ikke altid rigtigst, fra andre børn.
Men for børn overhovedet kan lære noget som helst skal de være i trygge forhold.
Og børn er gerne mest trygge hos forældrene.

Eva Schwanenflügel

Der er en enorm debat om NORMERING.
Dvs. "HVOR ER DE VOKSNE".

Fra børnenes perspektiv så mangler de voksne som kan se dem.
Kan se dem i øjnene.
Kan være en god relation.

Eva Schwanenflügel

Det duer ikke at der mangler voksne til børn.

Maj-Britt Kent Hansen

Aktionen bør inspirere den generation - der er børn af de gamle/ældste medborgere - til at gå på gaden og kræve anstændige normeringer i hjemmeplejen og på plejehjemmene.

Og en som alle burde vi gå på gaden og kræve tilstrækkelige normeringer i sundhedssektoren.

Minna Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alle burde gå på gaden og kræve velfærdssamfundet tilbage

Minna Rasmussen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fordi alle vil blive beskåret hvis den nuværende regering fortsætter

Eva Schwanenflügel

Hvis ikke vi voksne kan formå at se børnene i øjnene og udvikle en ordentlig relation til dem, så får de det dårligt på sigt, og vores samfund kommer til at lide under utilpassede og psykisk syge mennesker i lange tider.

Mads Jakobsen

Jeg synes at velmenende slogans, og tekniske begreber som normering, skjuler de virkelige problemer.

For det første, åbningstiden i dit barns institution er væsentlig længere end stuepersonalets arbejdstid. Åbningstiden er typisk 45 timer, mange ansatte er på deltid, og selv hvis de ikke er, så har de max 37 timer reguleret for de månedlige aftensmøder.

For det andet. Selv i en velfungerende institution er der sygdom. Der er også ferier, barsel, afspadsering, kurser og møder i arbejdstiden. Nogle af de ting får vikardækning, andre ikke. Uanset om man nominelt får vikardækning, så skal der rent faktisk være en vikar der tager telefonen og kommer løbende... hvilket bl.a. kræver at han eller hun ikke allerede er sat til noget andet.

Hverken et positivt børnesyn, god ledelse eller gennemsnits matematik kan ændre ret meget på at dit barns ynglings voksne er der væsentligt mindre end dit barn.

Minna Rasmussen

@kjeld hougaard
Jeg kunne ikke få mig selv til at anbefale din kommentar, selvom jeg tror du har ganske ret. Det er sørgeligt, men desværre den model, der understøttes af den Regeringens (og DF's) politik. Den samme model anvendes i øvrigt også på ældreområdet, uddannelsesområdet og sundhedsområdet ...

Og kære forælder.
Lad nu vær med skubbe ansvaret for JERES børn over på politikerne (jeg ville ikke turde overlade ansvaret for mine børn til folk der lever af politik).
Yderst set handler det ikke om nomineringer men om i er der for JERES børn.

Lillian Larsen

@kjeld hougaard
06. april, 2019 - 04:21
Jeg forstår din kommentar som sarkastisk. Og sandsynligvis er det langt dyrere at rette op på de skader, der sker, når mennesker ikke kan klare mosten.