Leder

Politisk misbrug af embedsmænd – Skal det tidsbegrænses eller forbydes?

Venstre udnytter skamløst embedsmænd. Godt, at embedsmændenes faglige organisation vil sætte grænser. Men er misbruget overhovedet tåleligt?
Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke udskrevet folketingsvalg. Det betyder at embedsværket fortsat må bistå ministeren i opgaver, der vedrører valgkamp. Dette så vi et eksempel på ved Venstres pressemøde i denne uge. 

Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke udskrevet folketingsvalg. Det betyder at embedsværket fortsat må bistå ministeren i opgaver, der vedrører valgkamp. Dette så vi et eksempel på ved Venstres pressemøde i denne uge. 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
13. april 2019

En rigtig finte er det. Godt nok står der i Finansministeriets etiske kodeks:

»Embedsmænd må ikke bistå ministeren i opgaver, som vedrører ministerens, regeringens eller partiets valgkamp.«

Men det gælder kun, »når der er udskrevet valg til Folketinget«. Og ha, ha! Venstre-statsminister Lars Løkke har jo endnu ikke udskrevet det valg, der senest skal finde sted 17. juni.

Valgets nærhed har nok stået klart for de tre Venstre-ministre Inger Støjberg, Troels Lund Poulsen og Ulla Tørnæs, da de på et pressemøde i tirsdags søgte at skyde Socialdemokratiet i sænk. Ministrenes skyts var nogle flygtningeregnestykker, som de havde sat embedsmænd til.

Tallene er gisninger. De bygger på antagelser om, at en S-ledet regering – hvis en sådan havde været resultatet af valget i 2015 – ville have ført en politik, som nu ville kunne stille De Radikale tilfreds. Tallene var fremtryllet som en lynbesvarelse af et folketingsspørgsmål, som Venstres Jacob Jensen havde stillet den 3. april i år.

Fidusen står pinagtigt klar. Med et tal på 53.000 yderligere asylansøgere vil Venstre skræmme udlændingepolitik ind i valgkampen. Et forsøg på at udnytte, at De Radikale har gjort støtte til Mette Frederiksen som statsminister betinget af, at hun bryder med den Dansk Folkeparti- flygtningepolitik, som S i februar gjorde til sin.

Embedsmænd med spærretid

Men det er samtidig at lade hånt om Mette Frederiksens forsikringer om, at hun ikke vil ændre sin tilslutning til DF-politikken. Alt i alt en Venstre-rævekage. Hvad skal embedsmænd i det køkken?

Holde sig væk. Sådan lyder nu svaret fra embedsmændenes faglige organisation, DJØF Offentlig. Formanden, Sara Vergo, erklærede fredag i P1Morgen:

»Man skal ikke kunne beklikke embedsmændenes neutralitet. De bliver jo straks hvirvlet ind i en valgkampsdiskussion.«

DJØF foreslår en ’spærretid’ på tre måneder inden sidste mulige valgdato. Her skal embedsmændene ikke lave partipolitisk arbejde. Det forslag er velkomment. Godt, at det ellers yderst systemloyale DJØF vil trække en grænse.

Men der er nogle men’er. For det er usædvanligt, at statsministre trækker valgudskrivelsen så længe, som Løkke har gjort. I perioden 1971-81 var der folketingsvalg hvert andet år. Og nu om stunder er der en tilbøjelighed til at føre valgkamp uophørligt. Hvornår skal ’spærretiden’ så gælde?

Hvilket fører til dette spørgsmål: Skal embedsmænd overhovedet udnyttes så heftigt i partipolitik, som Venstre har drevet det til? Partierne har jo generøst overført skatteborgerpenge til partiernes sekretariater. Det er vel dér, den slags politisk bestillingsarbejde hører til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Når nu det er sådan at hele finansministeriets underliggende bias bygger på den neo-klassiske model eller bedre neo-liberalistiske model der udelukkende kredser om størst muligt arbejdsudbud,en ligevægt,den skjulte hånd der bygger på en fiktiv person der kaldes "Homo economicus" der altid handler rationelt - kan den IKKE bruges hvis oppositionen har den stik modsatte økonomiske agenda der hvis den beregnes altid vil fremstå som total uansvarlig og i sidste ende hvorfor S er tilbageholdende med oplysninger. En karantænetid vil ikke hjælpe på det - så det eneste der vil hjælpe er at fyre hele banden af neo-liberale økonomer i finansministeriet noget Mette F. og Henrik Sass-Larsen pønser på. Magten i finansministeriet flyttes til statsministeriet og resten skal være et grønt ministerium der arbejder med klima-økonomiske love.

Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Susanne Kaspersen, Egon Stich, Karsten Lundsby, Rolf Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

NEJ embedsmændene skal ikke bruges til at tilsvine andre partiers politik, hverken før eller efter valgudskrivningen. Embedsmænd skal betjene ministeren i dennes embedsførsel og i at udforme lovforslag osv.....
Embedsmændene skal også kunne sige fra over en minister, når denne gå til kanten og gerne udover.

Benta Victoria Gunnlögsson, Mogens Holme, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Johanna Haas, Rolf Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Hjernøe

Det er en absurd diskussion.
I et sundt moderne demokrati, ville embedsstandens primære funktion, være som garant for højeste faglighed, saglighed og transparens i forvaltningen.
En separat instans, mellem politikere og lovgivning, der sikrer ordentlig politisk administration.

Den funktion kan nok klares bedre af en app, i nær fremtid. Men for nu er det tydeligt, at lovgrundlaget ikke er tilstrækkeligt, til at fastholde denne nødvendige adskillelse.
Der er åbent for ideologisk manipulation; det er næppe en fristelse mange politikere kan modstå.

Werner Gass, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Susanne Kaspersen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Embedsmænd har en pligt til at efterkomme alle lovlige og tildels også ulovlige ordrer. Kun KLART ulovlige ordrer SKAL embedskvinden sige fra over for ! Se evt. nærmere i Bo Smith-udvalgets rapport fra 2015

Politiske embedsmænd skal slet ikke findes. Derfor bør der lovgives omkring politiske embedsmænd, sådan at man både straffer politikere, der ansætter eller "skaber" politiske embedsmænd og selvfølgelig embedsmændene selv.

Som absolut minimum må begge grupper bortvises fra offentlige embeder og ombud for bestandigt.

Werner Gass, Helene Kristensen, Kristian Spangsbo, Birte Pedersen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Susanne Kaspersen, Egon Stich, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Tak for en fin leder, David Rehling. Det omtalte pressemøde var indbegrebet af uanstændig og farlig Christiansborg populisme

Mogens Holme, Liselotte Paulsen, Werner Gass, Jesper Sano Højdal, Bjarne Jensen, Kristian Spangsbo, Birte Pedersen, Niels Duus Nielsen, Arne Lund, Susanne Kaspersen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Løkke ligner en mafioso der lige er blevet arresteret sigtet for alvorlig økonomisk kriminalitet.

Mogens Holme, Werner Gass, Svend Erik Hansen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Jensen, Karsten Lundsby, Birte Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Er der nogen her, der mener Venstre har vundet noget i forsøget på at slå mønt på embedsapparatet lige før det bliver ulovligt ? Bagslag er et tabt slag. Lovgivningen fungerer ganske fint i en oplyst befolkning.

Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Søren Buggeskov

Da jeg ikke har digital adgang, er følgende skrevet uden at kende det fulde indhold af lederen. Men jeg har bemærket mig, at min organisation DJØF foreslår indført en form for karantæne for brug af embedsmænd kort tid før et folketingsvalg. Det der undrer mig her er imidlertid, at der kun er fokus på det, der kaldes "regeringens misbrug af embedsmænd". Men oppositionen er da ikke bedre. Man skal da være både blind og døv for ikke at kunne se, hvordan spørgsmål og diverse samråd i Folketinget flittigt anvendes som led i en forberedelse af valgkampen fra oppositionens side. Så det er vel mere rimeligt at anskue spørgsmålet i forhold til hele Folketinget. Men i så fald betyder det jo blot, at perioden af stilstand i embedsværket, der indtræffer efter valgets udskrivelse - da vil begynde langt tidligere - og hvem ønsker det?