Leder

Sudan skal selv retsforfølge el-Bashir

Den Internationale Krigsforbryderdomstol og menneskeretsgrupper kræver, at et nyt styre i Khartoum udleverer den arresterede sudanesiske præsident til retsforfølgelse i Haag. Men det ville være bedst, hvis ofrene i Darfur og andre delstater opnår retfærdighed ved en sudanesisk domstol
Omar Hassan el-Bashirs regime har gjort sig skyldig i utallige krigsforbrydelser, herunder tortur og mord på politiske modstandere.

Omar Hassan el-Bashirs regime har gjort sig skyldig i utallige krigsforbrydelser, herunder tortur og mord på politiske modstandere.

Khaled Elfiqi

Debat
15. april 2019

Det Arabiske Forår blev udløst af den tunesiske frugt- og grønthandler Mohamed Bouazizi, der satte ild til sig selv i 2011 i protest mod systematisk chikanering og ydmygelse fra lokale myndighedspersoner.

Hans desperate handling inspirerede andre tunesere til at rejse sig mod det autoritære styre. Herefter fulgte borgere i andre arabiske lande.

Vi ved, hvordan Det Arabiske Forår endte. En borgerkrig i Syrien, en militærjunta i Egypten. Nu rejser folket sig i protest i Algeriet og Sudan, der i 2011 undgik at blive smittet af den revolutionære bølge.

Autokratiske regimer – uagtet om de er af civil eller militær karakter – deler alle et fælles træk. På et eller andet tidspunktet mister middelklassen tålmodigheden med diktatoren. Han begår et fatalt fejltrin, og så er det ovre.

Et nyt militærstyre vil ikke udlevere el-Bashir

I Sudan var det – ligesom i Paris i 1789 – stigende brødpriser, der sendte folk på gaden i december.

Efter fire måneders protest og gadekampe med tab af civile liv gav landets præsident, Omar Hassan el-Bashir, i sidste uge militæret ordre til at bruge magt til at stoppe demonstrationerne.

Officererne nægtede at adlyde, og pludselig sad el-Bashir i husarrest efter 30 års misregimente. Selv hans egne militsstyrker – bygget på den berygtede terrorgruppe Janjaweed fra Darfur – måtte nedlægge deres våben.

Som vi ved fra andre folkelige opstande, kan vejen til demokrati og retsstat være lang og brolagt med forhindringer.

Sudan – en tidligere britisk koloni – er ikke let at regere. Det er enormt land med mange etniske grupper, og har siden 1980’erne har været plaget af væbnede konflikter i delstaterne Sydsudan, Den Blå Nil, Sydkordofan og ikke mindst Darfur. 

Bashir-regimet har gjort sig skyldig i utallige krigsforbrydelser, herunder tortur og mord på politiske modstandere.

I 2009 sigtede krigsforbryderdomstolen (ICC) ham for at være »indirekte ansvarlig« for folkemord i Darfur. Nu vil ICC have arrestordren effektueret, men intet tyder på, at det nye militærstyre i Khartoum – der lover overgang til civilt styre om to år – vil udlevere el-Bashir.

Men principielt bør retsprocessen kun finde sted i Haag, hvis Sudans domstole afviser at retsforfølge ham. Der er derfor god grund til at vente og se, om et nyt civilt styre vil tage sagen op. Den optimale løsning er nemlig altid, at ofrene opnår retfærdighed i deres eget land. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Alle ryster nu og slet ikke have "demokrati i Mellem Østen og nord Afrika. Den Amerikanske udenrigsminister Pompeo sagde "i skal ikke kalde "Al Sisi diktator".

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

"Den optimale løsning er nemlig altid, at ofrene opnår retfærdighed i deres eget land."
citat fra artiklen

Det er bare så præcist rigtigt formuleret.