Leder

Sudan skal selv retsforfølge el-Bashir

Den Internationale Krigsforbryderdomstol og menneskeretsgrupper kræver, at et nyt styre i Khartoum udleverer den arresterede sudanesiske præsident til retsforfølgelse i Haag. Men det ville være bedst, hvis ofrene i Darfur og andre delstater opnår retfærdighed ved en sudanesisk domstol
Omar Hassan el-Bashirs regime har gjort sig skyldig i utallige krigsforbrydelser, herunder tortur og mord på politiske modstandere.

Omar Hassan el-Bashirs regime har gjort sig skyldig i utallige krigsforbrydelser, herunder tortur og mord på politiske modstandere.

Khaled Elfiqi

15. april 2019

Det Arabiske Forår blev udløst af den tunesiske frugt- og grønthandler Mohamed Bouazizi, der satte ild til sig selv i 2011 i protest mod systematisk chikanering og ydmygelse fra lokale myndighedspersoner.

Hans desperate handling inspirerede andre tunesere til at rejse sig mod det autoritære styre. Herefter fulgte borgere i andre arabiske lande.

Vi ved, hvordan Det Arabiske Forår endte. En borgerkrig i Syrien, en militærjunta i Egypten. Nu rejser folket sig i protest i Algeriet og Sudan, der i 2011 undgik at blive smittet af den revolutionære bølge.

Autokratiske regimer – uagtet om de er af civil eller militær karakter – deler alle et fælles træk. På et eller andet tidspunktet mister middelklassen tålmodigheden med diktatoren. Han begår et fatalt fejltrin, og så er det ovre.

Et nyt militærstyre vil ikke udlevere el-Bashir

I Sudan var det – ligesom i Paris i 1789 – stigende brødpriser, der sendte folk på gaden i december.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Alle ryster nu og slet ikke have "demokrati i Mellem Østen og nord Afrika. Den Amerikanske udenrigsminister Pompeo sagde "i skal ikke kalde "Al Sisi diktator".

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

"Den optimale løsning er nemlig altid, at ofrene opnår retfærdighed i deres eget land."
citat fra artiklen

Det er bare så præcist rigtigt formuleret.