Leder

Australiens arbejderparti satte kød på sine klimaforslag. Så tabte det valget til en ellers upopulær konservativ regering

Meningsmålinger havde på forhånd afskrevet den konservative regeringskoalition chance for at vinde Australiens parlamentsvalg lørdag. Men regeringen vandt en overbevisende sejr efter at have ført skræmmekampagne mod Arbejderpartiets progressive klimapolitik, skatteforhøjelser og sociale fordelingspolitik
Bill Shorten er afgående formand for det australske Labour-parti efter et valgnederlag.

Bill Shorten er afgående formand for det australske Labour-parti efter et valgnederlag.

Ritzau Scanpix

21. maj 2019

Fortalere for en klimapolitik, der byder på en hurtig grøn omstilling, bør notere sig, hvad der skete over weekenden ved valget i Australien. En dybt upopulær konservativ regering vandt takket være en skræmmekampagne ført mod socialdemokraternes relativt beskedne forslag om en halvering af CO2-udslippet i 2030 med 2005 som basisår.

De konservatives valgsejr er chokerende, fordi Australien hører til et af de mest følsomme lande over for klimaforandringer.

Den netop overståede sommer på den sydlige halvkugle satte varmerekord. Nogle delstater fik kun en femtedel af den normale nedbør. Under tørken mistede landbruget store mængder kvæg.

Dele af den langstrakte Darling River i det sydvestlige Australien tørrede ud, hvilket førte til millioner af fisks død. Det tropiske område i nordlige Australien breder sig sydpå sammen med myggebårne livstruende sygdomme. Og ikke at forglemme: blegningen af det verdensberømte koralrev, Great Barrier Reef, fortsætter i hastigt tempo.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Thomas Tanghus
  • Gert Romme
Olaf Tehrani, Thomas Tanghus og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Werner Gass

Så kan vi bare vente på Lille Lars kommende folkeoplysningen om hvordan en regering med sigte mod aktiv klimapolitik vil sende befolkningen lukt ned i helvede.

Vi har jo nu en anerkendt retorikprofessors ord for, at den lille løgner har udviklet sig til en demagog af Trumpske dimensioner!

Så igen, tænk dig om og sæt dit kryds ud for et parti der går ind for aktiv klimapolitik, social retfærdighed, bekæmpelse af ulighed og humanistisk menneskesyn.

Både ved valget på søndag til EU parlamentet og til Folketingsvalget grundlovsdagen.
Brug din valgret til gavn for alle vores børnebørn.

Thomas Tanghus, Gert Romme og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Man må jo bare tage det til efterretning. Australierne har stemt for politikere, der vil ødelægge dem. Det skal de vel have lov til i et demokrati.
I et demokrati har vælgerne lov til at torpedere demokratiet. Det er vi selv i gang med. Mette vinder klimavalget, men afsætter ikke penge til det. Der er mange måder at ødelægge fremtiden på.

Thomas Tanghus

Niels-Simon; det er jo desværre ikke kun dem selv, det går ud over.

Niels Duus Nielsen, Olaf Tehrani og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

og så skal man lige huske at en rigtig stor andel af de største medier,(hvis ikke samtlige), er styret af Rupert Murdoch, som om nogen er mand for smæde- og skræmmekampagner, som sværter de kandidater, som ikke supporterer hans og hans venners interesser. Hvis I ikke har set filmen på DR om "Manden bag Fox News", er det et godt -og skræmmende, sted at starte.

Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar