Leder

Danske Bank-skandalen gjalder i valgkampen. Partierne må forklare sig

Uanset udfaldet af det sensationelle antal straffesager mod Danske Banks topledere må partierne svare på spørgsmålet: Kan vi fortsætte med de bankregler, der har gjort skandalen mulig?
For Danmarks agtelse i omverdenen er hele forløbet omkring hvidvasksagen i Danske Bank en dyb belastning. Uanset hvad eventuelle straffesager fører til, må partierne allerede nu give sig til kende: Kan vi fortsætte med de bankregler, der har gjort skandalen mulig?

For Danmarks agtelse i omverdenen er hele forløbet omkring hvidvasksagen i Danske Bank en dyb belastning. Uanset hvad eventuelle straffesager fører til, må partierne allerede nu give sig til kende: Kan vi fortsætte med de bankregler, der har gjort skandalen mulig?

Jonas Olufson

Debat
9. maj 2019

Genlyde fra udskrivelsen af folketingsvalg har mestendels overdøvet et brag, som ellers nok fortjener offentlighedens øren: Dagbladet Børsen oplyste tirsdag, at SØIK – i daglig tale Bagmandspolitiet – har sigtet Danske Banks tidligere chef, Thomas Borgen. Det skyldes hans rolle i sagen om bankens hvidvask af op mod 1.500 milliarder kr. gennem en estisk filial. Sigtelsen er fremsat i tilknytning til en ransagning af Thomas Borgens hjem 12. marts i år.

Banken som sådan blev sigtet i november 2018.

Braget om Borgen er blevet til et tordende bulder, da Berlingske onsdag kunne fortælle, at hele ti tidligere ledere i Danske Bank nu er sigtet af Bagmandspolitiet – altså ni topfolk ud over Borgen.

Så mange finanschefer er aldrig før sigtet på én gang her i landet. En skændsel, at det skulle komme hertil. Men opmuntrende, at der nu søges et strafferetligt ansvar gjort gældende.

Kriminel passivitet?

Nyheden gjalder ind i valgkampen. Den kalder på partiernes reaktion på mindst tre spørgsmål.

Det første: Når det overhovedet kan komme dertil, at anklagemyndigheden finder grundlag for sigtelser, hvad siger det om bankernes moralske tilstand? Skal der genindføres offentlige repræsentanter i finansinstitutioners bestyrelser? Det har Enhedslisten og Socialdemokratiet foreslået. Den offentlige repræsentation blev i 00’erne afskaffet af VK-regeringen.

Her er det andet spørgsmål, der nu politisk trænger sig på: Hvordan kan det være, at en hel topledelse på direktionsgangen kan sigtes for ulovligheder, men at den ansvarlige bestyrelse tilsyneladende går fri?

Fra en rapport, som Finanstilsynet offentliggjorde i maj 2018, vides det, at Danske Banks bestyrelse på flere møder i 2014 og 2015 behandlede de mulige estiske problemer. Men at kun ét medlem udviste nogen interesse for hvidvask. Derimod var der blandt bestyrelsesmedlemmerne stor interesse for indtjeningen i Estland.

Danske Banks bestyrelse valgte flere gange at udskyde en beslutning om, hvad banken skulle stille op med de mistænkelige kontohavere. Det betød, at nogle af dem kunne fortsætte med deres konti helt frem til januar 2016.

Hvor betændt situationen var, kan bestyrelsen ikke have været i tvivl om. På et bestyrelsesmøde i juni 2014 anbefalede Thomas Borgen, at man »undlod at fremskynde en exitstrategi, da dette væsentligt kunne påvirke enhver salgspris«.

Altså: Banken skulle ikke opsige de suspekte kunder, men søge at afhænde dem samlet og med en god fortjeneste.

Har bestyrelsen ved sin passivitet udvist en forsømmelighed, der er – eller burde være – kriminel?

Brud på EU-retten

Eksplosivt stof er der også i spørgsmål tre: Er Finanstilsynet opgaven voksen at føre tilsyn med bankerne?

I den ovennævnte maj 2018-rapport nåede Finanstilsynet efter en granskning af forløbet i hvidvasksagen frem til, at der ikke var grundlag for at indgive politianmeldelse mod Danske Bank eller enkeltpersoner. Den vurdering er dumpet af SØIK.

Om Finanstilsynets opfølgende bedrifter kunne denne avis for nyligt afsløre, at tilsynets direktør, Jesper Berg, på et bestyrelsesmøde i Den Europæiske Bankmyndighed, EBA, den 16. april i år var med til at underkende en undersøgelsesrapport, der påpeger »fire brud på EU-retten« i hvidvasksagen – to begået af det danske tilsyn, ét af det estiske og ét af de to tilsyn i fællesskab.

Rapporten er afgivet af en undersøgelseskomité bestående af EBA’s formand og seks bestyrelsesmedlemmer. Alligevel skete nedstemningen med stemmetallet 27 mod én. Mystisk.

Og Jesper Berg og hans estiske kollega deltog i afstemningen – selv om de efter habilitetsprincipper ikke burde.

Bagefter udsendte Finanstilsynet en pressemeddelelse, hvor det fremhævede frifindelsen af sig selv. Den ansvarlig minister, erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), har over for Information konstateret, at Finanstilsynet ikke har underrettet ham om den belastende undersøgelsesrapport.

Hele forløbet en dyb belastning

Undersøgelsesrapporten kan endnu nå at blive pinagtig for Danmark og Finanstilsynet. EU’s retskommissær, Vera Jourová, har til Information fastslået:

»EBA har undermineret sin egen troværdighed.«

Hun forsikrer, at EU vil gå videre med Danmarks og Estlands regelbrud.

En sådan opfølgning kan internationalt føje sig til de undersøgelser, Danske Bank-sagen er genstand for i Frankrig og USA.

For Danmarks agtelse i omverdenen er hele forløbet en dyb belastning. Uanset hvad eventuelle straffesager fører til, må partierne allerede nu give sig til kende: Kan vi fortsætte med de bankregler, der har gjort skandalen mulig? Svar udbedes. Svarfrist 4. juni. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

Svaret på dit 3. spørgsmål: "Er Finanstilsynet opgaven voksen at føre tilsyn med bankerne?"

Overhovedet slet ikke.

Det danske Finanstilsyn er et fætter/kusine tilsyn.
Samtidig er Jesper Berg fuld af løgn og fortielser - så ud med ham og få et skærpet tilsyn stablet på benene.

Dit 2. spørgsmål: "Hvordan kan det være, at en hel topledelse på direktionsgangen kan sigtes for ulovligheder, men at den ansvarlige bestyrelse tilsyneladende går fri?"

Det er et fuldstændigt mysterium, hvis bestyrelsen i øvrigt har været holdt underrettet -
hvilket tilsyneladende har været tilfældet.

Karsten Lundsby, Werner Gass, Minna Rasmussen, Torben Ethelfeld, Mogens Holme, Katrine Damm, Hans Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Krüger, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Niels Borre, Anders Reinholdt, Oluf Husted, Tue Romanow, Lars Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det var jo en forudsigelig ulykke, et attentat mod samfundsordenen med bomber løbende bragt til detonation, siden de første deregulering, der gav sparekasserne frihed til at agere som banker, og siden sammenlægningerne, de finansielle supermarkeder, liberaliseringen af realkreditinstitutterne osv. osv.
Altsammen noget man har vidst i århundreder, at man skulle afholde sig fra, hvis man ikke ønskede, at de besiddende klasser skulle sætte sig på magten og værdierne.

Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Lars Løfgren, Benny Larsen, Anders Graae, Werner Gass, Minna Rasmussen, Karen Grue, Torben Ethelfeld, Katrine Damm, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Krüger, Dorte Sørensen, Frederik Groth Nordstrøm, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Michael Waterstradt, Anders Reinholdt og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Oluf Husted

Bankforbrydelserne er blevet afsløret og beskrevet af Danmarks bedste journalister, men
ingen har endnu stillet det nødvendige spørgsmål:

"Snyder finanschefer og de ansatte også selv med deres indkomst-SKAT?"

David Rehling: Tak, på forhånd, nu begynder "den lille pjosker" at stille ovennævnte ?

Karsten Lundsby, Werner Gass, Anne-Marie Krogsbøll, Jane Krüger, Bjarne Andersen, ingemaje lange og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Med hensyn til Danmarks agtelse i udenlandet:

Udenlandske medier har de sidste 10-15 år harcleret over det ekstremt højreorienterede og yderligtgående Dansk Folkeparti og dets medlemmers forskellige udtalelser. Så begyndte de at skrive om det endnu mere yderligtgående Nye Borgerlige, og nu er det så om den direkte rabiate Rasmus Paludan.

Please, please....Lad dem endelig bare skrive om vores fusker-banker de næste 4 uger...

Karsten Lundsby, Werner Gass, Bjarne Andersen, Birte Pedersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Poul Nielsen

Trættende med den evindelige sang om andre landes dalende agtelse. Nævn lige et par andre lande med færre ekstremister end Danmark, Jan Jensen, eller færre fusker-banker.

Eva Schwanenflügel

"Vi må holde op med at mobbe bankerne".
Citat fhv. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K)

Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Lars Løfgren, Werner Gass, Minna Rasmussen, Mogens Holme, Katrine Damm, Oluf Husted, Jan Jensen, Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Lindegaard, Dorte Sørensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

At man i Danmark overhovedet stiller personer på højt niveau til ansvar, er så usædvanligt, at dette må skyldes valgkampen.

Men husk også bankens bestyrelse, egentlig er dem, der bestemmer, samt den sammenspiste kontrolmyndighed og selvfølgelig de "ansvarlige" politikere, der for længe siden kunne have stoppet disse kriminaliteter,

Karsten Lundsby, Bjarne Andersen, Werner Gass, Katrine Damm, Oluf Husted, Michael Waterstradt, Trond Meiring, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar