Leder

Danske Bank-skandalen løfter sig til at blive en europæisk tilsynsskandale

Den Europæiske Bankmyndighed nedstemte med stemmerne 27 mod én kritik af Danmark og Estland, som syv af myndighedens medlemmer stod bag. Hvorfor? Direktøren for Det Danske Banktilsyn stemte også. Hvorfor? Og direktøren holdt tilsyneladende sagen skjult for erhvervsminister Rasmus Jarlov. Hvorfor? Skandalen råber på politisk indgreb
Karsten Dybvad fremlægger i sin første beretning som formand for Danske Bank, at banken i årets første kvartal har mistet 8.500 kunder. Men skandalen i Danske Bank har ikke kun kostet kunder, det har nu også løftet sig til at blive en europæisk tilsynsskandale.

Karsten Dybvad fremlægger i sin første beretning som formand for Danske Bank, at banken i årets første kvartal har mistet 8.500 kunder. Men skandalen i Danske Bank har ikke kun kostet kunder, det har nu også løftet sig til at blive en europæisk tilsynsskandale.

Niels Ahlmann Olesen

2. maj 2019

Skandalen om Danske Banks estiske afdelings hvidvask af kriminelle penge har løftet sig til en skandale i Den Europæiske Bankmyndighed, EBA. I en række artikler, der begyndte i mandags, har denne avis afsløret et opsigtsvækkende forløb, der råber på ændring af regler for tilsynet. En varm sag, der bør indgå i den igangværende valgkamp til EU-Parlamentet.

Her er, hvad der er sket:

Efter at medier – især Berlingske – havde kulegravet sig frem til, at der i årene 2007-2014 i Danske Banks estiske filial var foregået hvidvask af mistænkelige beløb på samlet 1.500 milliarder kroner, bad EU-Kommissionen og en gruppe EU-parlamentarikere, herunder danske Margrete Auken (SF), EBA om at undersøge, hvordan det danske og det estiske finanstilsyn havde håndteret sagen.

En rapport med alvorlige konklusioner blev derefter udarbejdet af en undersøgelseskomité bestående af EBA’s formand og seks bestyrelsesmedlemmer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Palle Yndal-Olsen
 • Gert Romme
 • Niels Duus Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Oluf Husted
 • Torben Ethelfeld
 • Espen Bøgh
 • Bjarne Andersen
 • Britta Hansen
 • Ib Christensen
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Torben Lindegaard
 • Steffen Gliese
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Maria Francisca Torrezão
 • Hans Larsen
 • Toke Andersen
 • Arne Thomsen
 • Torben K L Jensen
 • Morten Wieth
Kurt Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Palle Yndal-Olsen, Gert Romme, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Torben Ethelfeld, Espen Bøgh, Bjarne Andersen, Britta Hansen, Ib Christensen, Klaus Lundahl Engelholt, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Maria Francisca Torrezão, Hans Larsen, Toke Andersen, Arne Thomsen, Torben K L Jensen og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er menneskeligt at fejle, men det er skændigt at fremture.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Tak Information - Fortsæt med at grave. Der må da foreligge et referat af diskussionen i EBA's "Borad of Supervisors" og én eller anden forklaring, fordækt eller ej, på at rapporten blev stemt ned.

jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Britta Hansen, Karsten Lundsby og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@David Rehling

"Dagbladet Børsen kunne onsdag oplyse, at Danske Banks aktier siden juli 2017 har tabt 54,5 procent af deres værdi. Er det en tilstrækkelig sanktion på bankens adfærd?"
citat fra artiklen

Svaret er et rungende NEJ.

Kursfaldet er begrundet i en forventning om klækkelige bøder fra dels Securities and Exchange Commission, det amerikanske Finanstilsyn - og dels fra Det Europæiske Finanstilsynssystem, EFSF.
Hvis de indkalkulerede bøder ikke materialiserer sig, så retter kursen sig tilsvarende, og det har hverken Danske Bank eller dets aktionærer fortjent.

Hvad med de danske myndigheder med Finanstilsynet i spidsen ??
Glem det - det er et rent fætter/kusine tilsyn ledet af konservative ministre, tidligere Brian Nielsen nu Rasmus Jarlov.
Brian Nielsen var bankernes bedste ven her i Kongeriget, og Rasmus Jarlov aner tilsyneladende ikke, hvad der foregår - eller også er han fuld af løgn.

Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Tue Romanow, Jens Kofoed, Gert Romme, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Jesper Sano Højdal, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Mikkel Dahl, Karsten Lundsby, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Som sædvanligt en glimrende leder af Rehling.
En skam man ikke kan dele den med ikke-abonnenter.

Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Karsten Lundsby, Morten Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Men ak, der kommer efter meget bragetale til at ske følgende: en eller flere direktører får en gylden faldskærm hver, der kunne have løst pædagogkrisen, og derefter et nyt topjob, og i værste fald er der en eller anden minister, der får en næse, og så kører vi en runde mere.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Tue Romanow, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Nielsen

"Det er menneskeligt at fejle"? Tja, man kunne spørge: Er det mere menneskeligt at fejle gang på gang end kun at fejle yderst sjældent. Det er et misbrugt ord. "Det var en fejl" bruges efterhånden om alskens forbrydelser og svinestreger, hvorefter man konstaterer, at det er menneskeligt.

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Rettelse til 8:54

Den tidligere konservative erhvervsminister hedder Brian Mikkelsen.

Brian Nielsen er tidligere professionel bokser.

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Det eneste Den Danske Bank og andre firmaer forstår er at blive sagsøgt, hvis de ikke holder holder sig på måtten og skader deres aktionærer. Staten har desværre ikke pondus til dette, hvilket Finanstilsynet tydeligt viser.

Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Søren Bro og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det er netop derfor vi skal have et EU-finanstilsyn. Når bankerne er internationale og med om omsætning, der er større end mange enkeltlande i EU, må vi have et finanstilsyn, der matcher dette.

Peter Beck-Lauritzen, Torben Lindegaard og René Arestrup anbefalede denne kommentar

@ Steffen Gliese,

Tror du, det er en menneskelig fejl? - Eller blot en fejl?

Jeg tror, det er ren og skær grådighed - og resultatløn, der driver bankledelser til at foretage ulovligheder. Indtjeningen på disse transaktioner var jo enorme.

Og så er der jo lige det, som også min gamle chef i Frankrig altid sagde: "Her er alt tilladt, og du kan gøre præcis som du vil, men bliver du afsløret, så skal du ikke regne med, at jeg dækker over dig".

Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, René Arestrup, Peter Beck-Lauritzen, Tom Andreæ, Tue Romanow, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Nrian Mikkelsen:-ja, danske bank får en bøde på 5 mia! En journalist spurgte så: Brian, hvem får disse penge, staten eller et fonf? Ja, disse penge skal Danske Bank have, så de er bedre polstret i fremtiden! Sikke en nar! Nu sidder BM i DI?
Jesper Berg, placeret sig på en faldlem! Frist mig ikke, selvom lemmen er en tænkt størrelse!
Nok en naragtig person. Ud af "lemmen"/finanssystemet med hans slags.