Leder

Trump opgejler kernevælgere ved at optrappe sine handelskrige

Den amerikanske præsident modbeviser sin egen påstand om, at handelskrige er »lette at vinde«
Noget tyder på, at Donald Trump bruger internationale handelsforhandlinger til at opgejle sine kernevælgere op til præsidentvalget i november 2020.

Noget tyder på, at Donald Trump bruger internationale handelsforhandlinger til at opgejle sine kernevælgere op til præsidentvalget i november 2020.

Jonathan Ernst

7. maj 2019

Endnu en Trump-flovser susede ud i verdensrummet, da den amerikanske præsident i marts 2018 tweetede:

»Handelskrige er gode og lette at vinde.«

Rent faktisk forholder det sig med handelskrige lige som med andre krige: De er lette, alt for lette at indlede, men vanskelige, meget vanskelige at bringe til afslutning. Svære tab vil ofte være indtruffet undervejs.

Bevis på, hvordan en handelskrig kan hidse gemytterne fjernere og fjernere fra et forlig, blev søndag leveret af Donald Trump selv.

De seneste uger har der været tegn på, at amerikanske og kinesiske regeringsrepræsentanter er ved at nå frem til en eller anden slags kompromis om samhandlen. Og så plums! sendte Trump et tweet, der er en grov provokation mod Kinas præsident Xi Jinping.

At tabe ansigt anses almindeligvis for at være en asiatisk fobi. Men det er ikke desto mindre den situation, som Trump sætter Xi i. I sit tweet skriver Trump:

»Handelsforhandlingerne med Kina fortsætter, men alt for langsomt, idet de forsøger at genforhandle. Nej!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Torben K L Jensen
Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Mose Pedersen

Man kan også anskue det sådan : Mindre handel => mindre forbrug => mindre forurening og miljøødelæggelse => klima++.
Trump er miljøbevidst!?

Alvin Jensen, Torben K L Jensen, David Zennaro, Trond Meiring, Thomas Tanghus og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@David Rehling

Trump's historik på handelsområdet er så elendig som tænkes kan.

Trump afviser alle multinationale regel- og aftale baserede ordninger -
han foretrækker helt og aldeles mana a mano.

På sin første hele arbejdsdag som præsident i 2017 lagde Trump TTIP-forhandlingerne i graven.
Det er nok et åbent spørgsmål, om EU havde kunne ratificere TTIP-aftalen.
Alle 28 medlemslande skulle hver for sig tiltræde aftalen efter hvert lands stammeritualer.
På en eller anden måde giver det 40+ nationale og regionale parlamenter, som aftalen skulle stemmes igennem i.
Eksempelvis Belgien består af ikke mindre end 5 regionale Parlamenter og Regeringer plus det føderale Parlament og Regering.

Så det var en knoklet vej, som TTIP-aftalen havde skulle betræde på vejen til ratificering.
Under alle omstændigheder skrottede Trump hele molevitten.

Værre endnu var, at Trump samme dag også skrottede amerikansk deltagelse i TPP, som var en handelsaftale omkring Stillehavet færdigforhandlet af præsident Obama, men ikke ratificeret af den amerikanske Kongres.

Heldigvis kunne de resterende 11 TPP lande forsætte samarbejdet CPTPP.

Storbritannien har stadigvæk besiddelser i Stillehavet, og det har været på tale, at Storbritannien skulle indtræde i CPTPP efter udtræden af EU.
Japan har meddelt, at Storbritannien skal være særdeles velkommen i CPTPP.
Britisk deltagelse i CPTPP virker ret oplagt, fordi også Canada, Australien og New Zealand er medlemmer.

Karsten Aaen, Dennis Tomsen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Rolf Clausen

Torben Lindegaard det var aldrig blevet noget pga forsigtighedsprincippet, som også har meget med klima at gøre. Hvis det sådan konteksten foreligger. i lige nu er det blevet mere aktuelt end ever.

Torben K L Jensen

Trump´s krige var et emne der blev behandlet på et site på You Tube ud fra den påstand at så godt som alle republikanske præsidenter efter WW-2 har brugt en krig for at genvinde præsidentposten.
Han truer Venezuela og Iran med krig - Der går næsten ikke en dag uden dén mulighed bliver nævnt i Venezuela-krisen og som led i den økonomiske terror (iransk udtalelse) har han sendt USA´s moderne kavaleri - et hangarskib med det ultimative våben A-våben - om bord til Hormuz-strædet.

Runa Lystlund

Jens Mose Pedersen.
Tror du Trump er miljøbevidst? Tro du, når han og fruen flyver nær hver weekend til deres grimme og smagløse landsted Mar-a-Lago i Florida, at det er udtryk for et indtrængende ønske om CO2 besparelser. Han tror ikke engang, at der er problemer med miljøet.

Jeg forstår godt din pointe med, at resultatet af høje toldafgifter kunne give mindre handel og derved muligvis mindre CO2. Det er dog ikke sikkert. Det kan omvendt være, at mindre handel, kun giver lavere priser og derved behov for endnu større handel.

Jeg tror ikke lige, det er CO2 han tænker på. Det er hans eget genvalg, der tænkes på.

Det er også mystisk, at han ikke vil oplyse om sine skattepapirer. Det har alle præsidenter gjort. Har han noget at skjule. Måske betaler han ikke skat eller måske lever han af møntvaskerier rundt omkring. Måske vasker han for vennerne. Måske synes han det er pinligt. Datteren arbejder med beklædning. Hun har også behov for vaskeri. Han synes måske det er pinligt at have møntvaskerier, når han nu er præsident. Møntvaskerier kan give godt, især i fattige kvarter med mange indvandrere. Det kan også være en god ide, at vaske for hoteller eller hospitaler.

Det er blevet så populært at drive vaskerier.

Netop nu er der afsluttende ministerrådsmøde i Det Arktiske Råd i Finland, som består af USA, Rusland, Finland, Canada, Danmark, Island, Norge og Sverige, medens Kina har observatør-status.

Dette møde drejer sig først og fremmest om de polare folks mulighed for overlevelse, og hermed især også på klimaforandringerne. Og efter en række forberedende møder, hvor man lagde grunden til en fælles traktat, er nu landenes udenrigsministre samlet til fælles underskrift.

Og pludselig kommer der det ind i det hele, at efter ønske fra Donald John Trump forkaster USAá delegation nu alt omkring klima og miljø. Nu har de arktiske folks mulig for overlevelse ingen betydning for nu drejer det sig udelukkende om fri markeds-udnyttelse af Antarktis.

Dette er også blevet understreget af USA´s brovtende udenrigsminister, Mike Pompeo,. Og nu ser det ud til, at hvor man ellers var enige om en række fælles "spilleregler", så ser det nu ud til, at man slet ikke kan underskrive noget slutdokument.

https://sermitsiaq.ag/node/213458

Carsten Wienholtz, Trond Meiring og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Runa Lystlund

Jeg opfattede Jens Mose Pedersen 07. maj, 2019 - 08:05, som en ironisk kommentar.

Dine 2 sidste afsnit i 13:42 er en Karen Blixen værdig- eller løber min fantasi af med mig ??
Trump bliver beskyldt for at have hvidvasket i den helt store stil for russerne.
Og populært er hvidvask jo.
Bare spørg i Nordea A/S & Danske Bank A/S - de 2 største banker i Danmark.