Leder

Polen: Giv os penge! Ellers spærrer vi for et CO2-neutralt EU i 2050

Den polske afhængighed af kul får landet til at anføre et mindretal, der blokerer for vigtig klimavedtagelse i EU. Polen forlanger kompensation. Men det kunne mange andre også finde på. Og hvad så?
Polen er sulten efter penge – i form af EU-kompensation for afkald på udledning af drivhusgasser, skriver David Rehling i denne leder. Her ses den polske premierminister Mateusz Morawiecki til stats-og regeringsledernes møde i Bruxelles.

Polen er sulten efter penge – i form af EU-kompensation for afkald på udledning af drivhusgasser, skriver David Rehling i denne leder. Her ses den polske premierminister Mateusz Morawiecki til stats-og regeringsledernes møde i Bruxelles.

POOL

Debat
22. juni 2019

Sort dag for EU. På stats- og regeringsledernes møde torsdag anførte Polen et mindretal, der blokerede for at vedtage, at EU i 2050 skal være klimaneutral – ikke udlede flere drivhusgasser, end der optages. Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, begrundede sit veto mod et fastsat årstal med, at hans regering vil »beskytte de polske virksomheders og borgeres interesser«.

Bag denne patriotiske iver gemmer sig, at Polens økonomi er stærkt afhængig af opgravning og forbrænding af kul. Afhængigheden betyder blandt andet, at landet har Europas ringeste luftkvalitet. Udsynet bag vetoet blev italesat af en af Polens forbundsfæller, Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, der spurgte: »Hvorfor skal vi beslutte 31 år i forvejen, hvad der skal ske i 2050?« Nej vel, hvor tåbelig kan man være?

Her og nu ville en vedtagelse af målsætningen faktisk gøre en forskel. Den ville forpligte EU-Kommissionen til at lægge klimaneutralitet i 2050 til grund for alle forslag, som kommissionen fremsætter – hele raden rundt fra landbrug over transport til energiforsyning. En vedtagelse havde også betydet, at EU kunne medbringe et kraftfuldt argument til FN’s klimamøde den 23. september i år.

Taktisk fidus bag Polens veto

Man kan forbande, at et småtskårent mindretal kan spærre for EU’s vedtagelse af langsigtede, betydningsfulde mål. Men inden forbandelsen bør man spørge sig selv, om den også ville omfatte de situationer, hvor Danmark er med i blokerende mindretal. Jovist, det handler om, hvor meget suverænitet et land skal afgive for at være med i EU.

Taktisk fidus ligger der også bag det polske veto: Polen er sulten efter penge – i form af EU-kompensation for afkald på udledning af drivhusgasser. Netmediet politico.eu citerer premierminister Morawiecki for at sige:

»Som vi ved, er bekæmpelsen af klimaforandringer forbundet med meget store omkostninger og risici for landene, der er under en økonomisk omstilling. Polen er et af de lande, der har brug for meget præcist formulerede kompensationspakker.«

Denne appetit beskrives ifølge politico.eu af en EU-diplomat med ordene:

»Polakkerne kan lide, at deres flæsk er velvoksent.«

Det bliver nu op til det kommende finske EU-formandskab at sammenflikke en kompensationsordning, der kan købe polsk tilslutning. Og selvsagt kan man altid begrunde, hvorfor nogen netop har det sådan, at de bør kompenseres. Men hvis alle forlanger kompensation fra hinanden for at gennemføre den grønne omstilling … ja, kære læser, fyld selv den bedrøvelige eftersætning på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

Jeg så gerne muligheden for blokerende mindretal mindsket ganske gevaldigt -
også selvom Danmark ind i mellem er en del af mindretallet.

Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Polen er EUs gule veste...

Daniel Joelsen

Der mangler visionære løsninger fra EU, i stedet for forbud eller pegefingre. Polen kvæles af smog om vinteren fordi mindre bemidlede polakker fyrer med pap, aviser, kul og hvad der ellers kan brænde. Det skal der også findes en løsning på. Måske tiden er inde for at omlægge noget af EU støtten til netop bedre infrastruktur? Men EU fokuserer hele tiden på kortsigtet vækst.

Steen K Petersen, Per Torbensen, Peter Beck-Lauritzen, Ole Henriksen, Alvin Jensen, Liselotte Paulsen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Erik Winberg, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Klimamålet på 70 % reduktion af drivhusgasser i 2030 i DK er idiotisk.

I stedet burde vi vedtage, hvor stor en del af vort BNP vi vil bruge på at imødegå den globale opvarmning, eller konsekvenserne heraf.

Vi står ved enden af en konjunkturcyklus, og kan nu se frem til økonomisk afmatning med hvad dertil hører af øget arbejdsløshed, budgetunderskud, m. v.

Samtidig er klimaproblemerne uafviselige, og der må gøres noget.

I den situation duer det ikke af slå hjernen fra og bare gøre et eller andet i panik, som måske kun har begrænset effekt på klimaet, men som har alvorlige konsekvenser for økonomien.

Det er derfor absolut nødvendigt, at hver krone, det bruges til imødegåelse af klimaforandringerne,
får maksimal effekt.

Hvis derfor en investering f. eks. i Polen vil have større effekt m. h. t. at imødegå den globale opvarmning end en investering af tilsvarende størrelse i DK, så skal investeringen selvfølgelig foretages i Polen, det er sund fornuft.

Al snak om at benytte tvang er ren gift, I stedet skal vi løse fælles problemer i fællesskab, og med forståelse for, at visse lande kan være særligt sårbare - de skal hjælpes.

Det er skam allerede for sent og vores bidrag er irrelevant. Danskernes fremtid er i bedste fald som klimaflygtninge..

Jeppe Lindholm

EF, EU!!! Det har altid kun handlet om penge. I 1972 var det lovning om flere penge, som fik et flertal af den danske befolkning til at stemme Danmark ind i EF. Siden har argumenter ved diverse EF og EU relaterede folkeafstemning udelukkende handlet om trusler om formådet markant dårlig økonomi og høj arbejdsløshed, hvis befolkningen stemmer i mod.

Peter Beck-Lauritzen

Polens snak om kompensation, minder mig om sætningen "-det er samfundets skyld", men her, EU's skyld, at polakkerne sviner mest i EU! Kære polske politikere, omlæg EU-støtten, fra egne lommer til bæredygtige energi-systemer. Og husk, uanset hvad I gør, redder det ikke verden fra den globale opvarmning. Jeres bidrag er ingenting at regne, ift. USA, Kina, Indien, Rusland etc. som heller ingenting gør!
Men, trøst jer, jorden skal nok overleve jer allesammen?

Jeppe Lindholm

Jeg kan huske i 00'erne da der var de afsluttende forhandlinger om bl.a. optagelse af Polen under ledelsen af Anders Fogh Rasmussen. Danmark var formand på det tidspunkt og ledede derfor forhandlingerne. Polen forlangte bl.a. et økonomisk tilskud til det polske landbrug på samme niveau som Danmark med, på det tidspunkt, langt støre omkostninger. Polen truede med at forlade forhandlingerne. Men de fik det så ikke. Anders Fogh Rasmussen bliv fulgt tæt af et journalist team fra DR under hele forhandlingsprocessen. Det findes muligvis endnu på DR eller youtube.

Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Stor fejl at have Polen og øst Europa med i EU
Men griskheden efter billig arbejdskraft sejrede.
Nu skal prisen betales, og det bliver den alm skatteyder, der kommer til at stå for den.
De øst europæriske lande skulle være holdt ud i strakt armslængde.
Lukket ind en ad gangen i et tempo som EU kunne håndterer.

Kim Houmøller, Steen K Petersen, Palle Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jeppe Lindholm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Minna Rasmussen

Omlæg den nødvendige del af landbrugsstøtten til støtte til klimatiltag.

Jeppe Lindholm

Og penge er der rigeligt at tage af med en samlet landbrugsstøtte fra EU på hele 1.900 milliarder kr. årligt. Hvis en stor del af de penge hovedsageligt blev koncentreret omkring omlægning til økologisk bæredygtig fødevareproduktion til eget forbrug i EU kunne det gøre en mærkbar og måske afgørende forskel.

Jeppe Lindholm

I Danmark går 80% af landbrugsproduktionen til eksport med store miljømæssige konsekvenser til følge med stadig flere pesticid forurenede drikkevandsboringer. Dette er ikke en holdbar situation.