Leder

Trumps støtte til Brexit skyldes udelukkende et håb om at indgå gunstig handelsaftale

Storbritanniens næste konservative premierminister bør tage sig i agt. At forhandle en bilateral frihandelsaftale på plads med Trumps USA efter at have forladt EU og toldunionen vil koste britisk økonomi dyrt
Storbritanniens næste konservative premierminister bør tage sig i agt. At forhandle en bilateral frihandelsaftale på plads med Trumps USA efter at have forladt EU og toldunionen vil koste britisk økonomi dyrt

Ritzau Scanpix

Debat
5. juni 2019

Lige fra sin valgsejr i 2016 har Donald Trump haft et særligt øje til det amerikansk-britiske forhold og i særdeleshed til Brexit.

En skilsmisse mellem Storbritannien og Den Europæiske Union ville give den ny præsident en kærkommen lejlighed til at efterprøve sin idé: at verdens største økonomi står sig bedre med bilaterale frem for multilaterale handelsaftaler.

Den strategi er allerede blevet afprøvet med Sydkorea og har virket.

For tiden prøver Trump at lægge pres på Japan og Kina, dog med mindre succes. Under sit statsbesøg i Storbritannien i denne uge har han igen slået til lyd for et Brexit, som frisætter briterne fra en toldunion med EU.

Trump har angiveligt ret i sin formodning om, at et Storbritannien uden for EU vil befinde sig i en svag position vis à vis USA. I sådan en situation vil han kunne diktere betingelserne for amerikanske producenters adgang til det britiske marked. Det kan betyde toldfri import af hormontilsat oksekød, klorinvaskede kyllinger og genmodificerede fødevarer.

Man kan ikke bebrejde Trump for at øjne en åbning

USA’s ambassadør, Woody Johnson, sagde endda forleden, at den britiske sundhedssektor burde indgå i en frihandelsaftale.

Det kan medføre højere medicinpriser og en slækket kontrol med lægemidler. Men vé den konservative regering, der er villig til at ofre en toldunion med EU til fordel for slækkede miljøkrav og højere medicinpriser! Det kunne straks bringe den til fald.

Bortset fra det er Storbritanniens økonomi dybt integreret i de 27 EU-landes. USA aftager kun 18 pct. af britiske eksportvarer, mens EU står for 45 pct. En toldmur gennem den engelske kanal efterfulgt af en frihandelsaftale med USA ville med 100 pct. sikkerhed blive en økonomisk katastrofe for briterne.

Uagtet hvor man sidder – i Bruxelles, London eller Washington – er det svindel og humbug, når Trump og hans britiske lakajer, Boris Johnson og Nigel Farage, hævder, at Storbritannien frisat af EU’s lænker vil opleve en økonomisk genrejsning efter Brexit. De stikker blår i øjnene på Brexit-tilhængerne.

Det er svært at bebrejde en kynisk Trump for at øjne en åbning. Der er intet, han hellere vil, end at overbevise sine kernevælgere om sine magiske evner til at indgå en for USA gunstig »deal«.

Hvad der næppe generer ham er, at en så åbenlys ydmygelse af USA’s mest trofaste allierede, vil give næring til Jeremy Corbyns antiamerikanisme og undergrave det »særlige forhold« mellem de to lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Du har ret i, at man ikke kan bebrejde præsident Trump, at han forsøger at varetage USA's interesser, som han ser dem.

Trump gider slet ikke multilaterale aftale- og regelbaserede aftaler -
Trump vil forhandle mano a mano, som eksempelvis Rasmus Jarlov vs Wilbur Rossek.

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Du har ret i, at man ikke kan bebrejde præsident Trump, at han forsøger at varetage USA's interesser, som han ser dem.

Trump gider slet ikke multilaterale aftale- og regelbaserede traktater -
Trump vil forhandle mano a mano, som eksempelvis Rasmus Jarlov vs Wilbur Rossek.