Leder

Få den baby hjem fra al-Hol-lejren nu

Regeringen må vise vilje til at hente en syv måneder gammel dreng med dansk tilknytning ud af al-Hol-lejren i Syrien. Han er syg og forældreløs, og vi har en moralsk forpligtigelse til at hente ham hjem
Et luftbillede af al-Hol-lejr i Syrien, der huser godt 73.000 IS-støttere, der blev i kalifatet til det sidste og nu befinder sig i den kurdiskkontrollerede lejr. Her er 25 danskere, anslår DR, og en syv måneder gammel, syg og forældreløs baby, der ikke er dansk statsborger, men har tilknytning til Danmark.

Et luftbillede af al-Hol-lejr i Syrien, der huser godt 73.000 IS-støttere, der blev i kalifatet til det sidste og nu befinder sig i den kurdiskkontrollerede lejr. Her er 25 danskere, anslår DR, og en syv måneder gammel, syg og forældreløs baby, der ikke er dansk statsborger, men har tilknytning til Danmark.

Ali Hashisho

5. juli 2019

En syv måneder gammel dreng med tilknytning til Danmark befinder sig i den berygtede al-Hol-lejr i Syrien under nogle forhold, som Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors, for nylig beskrev som værende »tæt på helvede på jord«.

Der mangler mad, vand og medicin i fangelejren, som huser godt 73.000 IS-støttere, der blev i kalifatet til det sidste. Nu sidder de i den kurdiskkontrollerede lejr og afventer deres skæbne.

Ifølge DR befinder mindst 25 danskere sig i dette vakuum i de syriske lejre. Heriblandt en syv måneder gammel dreng, som er alvorligt syg og underernæret. Han vejer mindre end fem kilo og har allerede været hasteindlagt på et hospital fire gange.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Per Klüver
  • Katrine Damm
  • Erik Karlsen
  • Hans Larsen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Katrine Damm, Erik Karlsen og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lærke Cramon

Din leder er en omgang følelsesmæssig voldtægt ....

Drengen er undfanget og født i Levanten af forældre, der ikke var danske statsborgere.

Danmark skal yde en indsats for at hjælpe kurderne med de mange ISIL fanger, og det kan da meget vel tænkes, at overbringelse af drengen til Danmark kan være en del af en samlet løsning; men det må forhandles med de kurdiske myndigheder.

Mogens Holme, René Pedersen, Erik Fuglsang, Hans Aagaard, Arne Lund, John Poulsen, Niels Johannesen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Jeg er sådan set enig med Lindegaard i hvordan sagen skal gribes an. Vi må af humanitære grunde hjælpe, og det ligger lige for at dette barn hurtigst muligt kommer til Danmark. Barndommen kan ikke udsættes til bedre tider. De første 2-3 år er utrolig betydningsfulde i barnets udvikling, ikke mindst når detr drejer sig om tilliden til omverdenen. Der er ingen tid at spilde. Barnet skal under behandling og hurtigt anbringes hos omsorgsgivende "forældre".

David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Barnets alder er vel ikke udslagsgivende for om der ydes bistand og lægehjælp? Hvor går grænsen - nedad? 5 år? 10? 15? Ingen børn skal have vilkår som dem, der findes i lejrene, alle børn - uanset alder - har krav på hensynsfuldhed - når nu forældrene ikke er i stand til at yde dette.

Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Pia Nielsen, Per Klüver, Katrine Damm og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I P1 bad hans danske moster om at få ham hurtigt til Danmark, hvor hans morforældre meget gerne ville adopterer ham.

David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Steen Sohn og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Jamen det er da tragisk, men vi har ingen forpligtelse til at tage dem til Danmark, - for hvor begynder vi og hvor ender vi, og hvilke kriterier, udover omsorgs- og grædekriteriet, og hvem skal desuden men hjem i "sidevognen" som familiesammenføring osv., osv..

Vi tvang ikke nogen af forældrene til af tilslutte sig til IS og Kalifatet, - de rejste alle frivilligt, og nogle tog deres børn med derned(til Kalifatets paradis), et blodbestænket terrorregime, der slog uskyldige hjælpearbejderes ihjel og filmede det til videoer på YouTube, så vesten kunne se deres "retfærdige handlinger i og for Kalifatet.

Lad hjælpen forgå dernede i disse IS opildnende lejre, hvor kvinderne fortsat hylder IS og Kalifatet, og så må det være nok med at sende penge derned.

Torben Lindegaard, Lasse Reinholt, René Pedersen, Erik Fuglsang og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

En anden ting som vedrører hjemsendelse af syriere. Hvordan kan vi forsvare at sende folk tilbage til et land som bliver sanktioneret i lighed med Venezuela. Der er hverken olie eller medicin. Det er ikke nok at bomperegnen er standset. Det er vel ikke meningen at de skal dø af sult ved ankomsten - eller det er det måske?

Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Jo der er forskel på børns alder og chancer for at overleve. Det troede jeg alle vidste. Har du aldrig hørt om spædbørnsdødelighed, Arne Lund!

Else Marie Arevad

ALLE børn i disse lejre er pr. definition uskyldige og bør hjælpes uanset nationalitet. EU bør støtte Røde Kors med flere penge til mad, medicin og alt, hvad børnene har brug for.
Dernæst bør hvert land naturligvis hente "sine" børn hjem. Lad os nu for en gangs skyld vise lidt format ligesom i 1951, hvor Danmark sendte hospitalsskibet Jutlandia til Korea under Dannebrog, Røde Kors' og FN-flaget.

Espen Bøgh - Fordi IS er ligeglade med andres liv, behøver vi jo ikke også at være det. det er vel ret beset forskellen på europæiske samfund og så den fascisme, som IS står for.

Den vestlige politiske verden lukker øjnene for så mange ting rundt omkring på jorden, - og nogle gange benytter de sig af stedlige diktatorer(by proxy) i deres magtspil, så hvorfor er dette pludselig så meget mere forfærdeligt.

- Er det fordi der befinder sig nogle der påberåber sig at være danske, og så bliver vi bløde i knæene, på trods af viden om de selv har søgt ned til IS og Kalifatet, og muligvis selv har været med til grusomhederne der har fundet sted.

De ikke bare påberåber sig at være danske - de er det også - rent juridisk. Og selv om de er søgt ned til den morderbande som IS er, skal vi så lade dem rådne op i lejrene. Desuden skylder vi kurderne, der tog det grove slid at bekæmpe IS på landjorden, at hjælpe dem af med et problem, som de lande, der invaderede Irak, har påført kurderne.
Vi - vesten - kunne godt bruge kurderne mens kampene mod IS stod på, men åbenbart ikke nu hvor kampene er slut - så må kurderne selv klare IS-familierne.
Er det sådan, du vil have det?