Leder

Finansministeriet og Statsministeriet presser fagministre. Det kan skade demokratiet

To afgåede ministre fra VLAK-regeringen fortæller, hvordan Finansministeriet emsigt blandede sig i deres områder. Kritikken har lydt før. Statsministeriet presser også på. Grundlovens ministerstyre vakler
Tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) (på billedet) og tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) kritiserer i Berlingske, at Finansministeriet blander sig for meget i fagministrenes sager – også når det ikke drejer sig om finanser.

Tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) (på billedet) og tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) kritiserer i Berlingske, at Finansministeriet blander sig for meget i fagministrenes sager – også når det ikke drejer sig om finanser.

Joachim Ladefoged

Debat
3. juli 2019

Utidigt blander Finansministeriet sig i fagministrenes arbejdsområder.

Den kritik stod tirsdag at læse i Berlingske. Det er værd at lægge mærke til, hvem den kommer fra: to ministre i den netop afgåede VLAK-regering, tidligere børne- og socialminister Mai Mercado (K) og tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Mai Mercado forklarer, at man sågar kan opleve, at fuldmægtige i Finansministeriet går ind i fagministeriets sager – og ikke bare, når det handler om finanser.

Merete Riisager supplerer om Finansministeriets embedsværk:

»Det er sådan en fabrik, hvor der skabes helt håndfast politik på en måde, der kan være svær at gennemskue – selv for en minister.«

Afgået finansminister Kristian Jensen (V) afviser kritikken.

»Jeg tror, de har misforstået nogle ting,« siger han.

Mon dog? De to ministre har oplevet, at politik, som lå dem på sinde, blev spærret af Finansministeriet. Men skjult. Som Mercado siger:

»Altid under overfladen – det var aldrig synligt ude i det fri.«

Fagministre under pres

Med sådanne skjulte benspænd kommer en minister i forlegenhed over for sine aftalepartnere – og offentligheden.

Kritikken er ikke ny. Tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) har spydigt sagt, at Danmark snart kan nøjes med bare ét ministerium: Finansministeriet.

Kritik af finansfyrsteriet har også lydt fra den afgåede kulturminister Mette Bock (LA), tidligere klimaminister Connie Hedegaard (K) – og i mange år fra venstrefløjen.

Finansministeriets emsige egenrådighed stemmer ikke godt med grundloven, efter hvilken landet har et ministerstyre, hvor det faglige og det politiske ansvar hviler på den enkelte minister.

I horisonten kan man ane en rigsretssag, hvor en fagminister står anklaget for i utilbørlig grad at have ladet sig kue af Finansministeriet. Vil finansministeren så også skulle anklages – for ministermobning?

Alarmerende er det, at fagministrene i disse år er under yderligere pres – fra Statsministeriet. Senest har Mette Frederiksen ved sin tiltræden erklæret, at hun vil øge sin overordnede styring af regeringen – hvordan præcist vides endnu ikke. Muligvis med en ophøjet ’koordinationsenhed’ i Statsministeriet.

Stærkere stats- og regeringsledere præger hele EU. Det skyldes den stadigt mere magtfulde position, som disse ledere indtager i EU-samarbejdet.

Herhjemme var Poul Schlüter (K) den sidste statsminister, som stort set lod sine fagministre regere i fred. Med Poul Nyrup (S) tog topstyringen fart – og den accelererer nu. Fagministrene er under krydspres – fra Finansministeriet og Statsministeriet. Det er skjult for offentligheden. Og dermed en demokratisk uting.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Wieth

Der mangler noget substans at forholde sig til. Hvad er det, Finansministeriet har spærret for?

Morten Lind, Niels Duus Nielsen, Minna Rasmussen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
niels astrup

Det har der været skrevet om i årevis. Mit bedste eksempel leverede Lisbeth Bech Poulsen fra SF. Hun havde skaffet et flertal for en oprydning ved Høfde 42. Det blev torpederet af en yngstemand fra finansministeriet.

Høfde 42:
https://www.information.dk/indland/2014/11/politisk-pres-oprydning-gift-...

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Morten Lind, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Nis Jørgensen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Minna Rasmussen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det er vel nærmest en offentlig hemmelighed, at finansministeriet styrer alle øvrige fagministerier med hård hånd.
Standardformuleringen til fagministerierne er noget i retning af: God idé, blot skal I sørge for at anvise alternativ finansiering inden for eget budget.
Og så er den gode idé lagt i graven.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Morten Lind, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jakob Lykkebo Østergaard

Med den nye et-partis regering burde der være større mulighed for at gøre op med finansministeriets regeren over fagministerierne. Risikoen er til gengæld at det reelt bare er magtfordeling mellem statsministeriet og finansministeriet. I og med Mette F ikke har nogen konkurrenter i S-toppen, så er det op til hende og wammens ledelsesstil og formåen, hvad der sker på dette område. Man kan jo håbe, at det ikke giver nogen mening at slå sine egne ministre i hovedet, når der er et fælles politisk projekt.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Morten Lind, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Statsadministrationens version af metoo.
Surprise surprise, krænkerne og deres chef (finansministeren) forstår ikke de krænkede!

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Så meget desto vigtigere er det at finansministeriets grundlag er i overensstemmelse med de politiske mål som regeringen er valgt på. På valgkampaftenen var der et kort interview med Nyrup og Lykketoft. Her sagde de at den nye regering som det første bør skrotte Finansministeriers regnemodel (ADAM). Det samme sagde Lykketoft da Helle blev statsminister, men det skete ikke. (Coridon?)

Desuden har vi en meget høj kalkulationsrente (discount rate) i Danmark. Også det blev kritiseret før og under Thorning som modstræbende (Coridon?) gik med til at reducere den moderat. Nu er den igen sat op (Løkke? Hvornår?) og er pt 4%. Dengang blev kalkulationsrenten diskuteret meget (valgkampen 2011), denne gang har der ikke været et pip fra nogen parter - uden dette: https://www.information.dk/debat/2019/05/finansministeriets-rentekrav-sp..., en artikel som hverken fik kommentarer i Informations debat eller svar fra Finansministeriet som anmodet af forfatteren til artiklen (Økonomiprofessor Jesper Jespersen).

Er det fordi man ikke forstår begrebet kalkulationsrente? Hvem gavner/skader en høj kalkulationsrente?

Nu har departementchef Martin Præstegaard forladt finansministeriet. Er det et signal om nye tider?

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Jane Jensen, jørgen djørup, Steffen Gliese, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Sikken omgang forstemmende tøseflæberi! Ministrene er vel ikke gode nok til 1) at prioritere indenfor eget budget og 2) at argumentere for at de skal have flere penge.

Der SKAL være diskussioner om disponeringen af midler. Og det er finansministeriets opgave at holde på pengene.

René Arestrup

@Jens Winther
'Der SKAL være diskussioner om disponeringen af midler.'
Spørgsmålet er blot, er der det? Eller rettere, er der det i tilstrækkelig grad?
Nogle gange kan man jo godt få indtryk af, at embedsværket i Finansministeriet har større politisk magt end samtlige fagministre og Folketing.
Det er vel en yderst relevant diskussion om hvordan vores demokrati fungerer - og ikke kun et spørgsmål om 'tøseflæberi'.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jakob Lykkebo Østergaard

Og nu er første skridt taget jævnfør Mette F's ledelsesstil:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/mette-frederiksen-giver-sin-saerlige-r...
Det bliver da spændende.

Jens Winther

@René Arestrup, finansministeriet embedsmænd er netop embedsmænd. De har ingen politisk magt. Den politiske magt ligger hos ministeren.

Fagministrene skal kæmpe for deres område og kun det. Statsministeren og Finansministeren har ansvar for helheden. Derfor står der ikke bare en åben kasse i ethvert fagministerium. Der er ikke noget nyt eller underligt i det. Men hvis ikke regeringen prioriterer et enkelt ministeriums område eller hvis ikke ministeren kan tale sin sag godt nok, så kommer der ingen penge. Og det er vel rimeligt nok. Men ministeren kan jo til enhver tid prioritere indenfor sit eget ressort.

René Arestrup

@Jens Winther
'...finansministeriet embedsmænd er netop embedsmænd. De har ingen politisk magt.'
Undskyld, men det er en temmelig naiv forestilling.
Dem, der har indsigten, får ofte det sidste ord - eller tilrettelægger beslutningsgrundlaget på en sådan måde at de mulige udfaldsrum er begrænsede.
Formelt set, har du ret, men reelt..... jeg tvivler.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@René Arestrup, hvis ikke man som ministre er i stand til at håndtere sine embedsmænd - og forhindre evt forsøg på at lege politiker fra embedsmændenes side, så er man ganske enkelt ikke egnet til at være minister. Der må leveres et vist minimum af personlig slagkraft og faglig indsigt, for at man kan varetage jobbet som minister. Hvis ikke man kan levere det, så er man jo ikke andet end en bugtalerdukke - og så skal man ikke være minister!

Det er en velsignelse for vores demokrati, at vi anvender modellen med upolitiske embedsmænd. Det er et vigtigt element i de checks-and-balances, som vi ikke har for mange af i Danmark. Hvis embedsmændene også var politisk udpegede, ville der jo ikke være nogen bremser på politikernes vidtløftigheder. Embedsmændene har pligten til at sikre faglig forsvarlighed og juridisk holdbarhed. Ikke at der ikke er brodne kar - der er jo set tilfælde, hvor embedsmænd har lavet cover-ups - men det hører trods alt til undtagelserne.

Hvorfor gjorde de ikke selv noget ved det, mens de sad på ministertaburetterne??

Ole Rasmussen

Hvem er styrer landet er der vist ingen der ved. Ministre synes at være ligegyldige papfigurer i det danske demokrati.